• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 26.4°C / 29.8°C
  3 BF
  45%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.7°C / 29.3°C
  3 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 28.0°C
  0 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 26.9°C / 28.3°C
  1 BF
  28%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 28.0°C
  4 BF
  36%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 24.0°C / 26.5°C
  1 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 21.4°C / 22.9°C
  1 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 25.2°C / 25.2°C
  1 BF
  41%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 22.7°C / 24.9°C
  2 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 25.7°C
  2 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 24.4°C
  4 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  3 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  78%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 26.2°C / 26.2°C
  2 BF
  44%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 26.5°C / 27.8°C
  2 BF
  49%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 25.8°C
  3 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  28°C 26.5°C / 30.0°C
  3 BF
  33%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 25.3°C
  3 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 24.7°C / 27.2°C
  3 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 22.2°C / 22.2°C
  2 BF
  59%

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σταθερά κατά της έμφυλης βίας

 • A-
 • A+

Από το 2019 μέχρι και σήμερα, οι γυναικοκτονίες και τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας αυξήθηκαν –ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημίας- ενώ η ενδοοικογενειακή βία, σύμφωνα με στοιχεία, εντάθηκε μετά την εφαρμογή του νόμου Τσιάρα για υποχρεωτική συνεπιμέλεια. Δεν είναι εξάλλου, λίγες οι περιπτώσεις εκδίκησης από πρώην συζύγους κερδίζοντας δικαστικούς αγώνες, αύξηση του μισογυνισμού και των πατριαρχικών απόψεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα καταργήσει τον νόμο Τσιάρα αφού ο εν λόγω νόμος έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις του γυναικείου κινήματος αλλά αποτελεί και κατάφορη παραβίαση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης η οποία επικυρώθηκε επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάνει αναφορά για αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας κατά 60% πανευρωπαϊκά, με τα θύματα να είναι ως επί το πλείστον γυναίκες και παιδιά και τους δράστες να ανήκουν στο άμεσο περιβάλλον τους. Στοιχεία σοκ αποκαλύπτουν ότι από τις 81.100 γυναίκες που δολοφονήθηκαν πέρυσι παγκοσμίως, οι 45.000 (ποσοστό 56%) έχασαν τη ζωή τους στα χέρια μελών του οικογενειακού τους περιβάλλοντος.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες στην πρόσφατη ομιλία του στη Νέα Υόρκη της Επιτροπής του ΟΗΕ για το καθεστώς των Γυναικών τόνισε ότι: «...η ισότητα μεταξύ των δύο φύλων απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο... Σε όλο τον κόσμο πλήττονται, απειλούνται, παραβιάζονται τα δικαιώματα των γυναικών. Η πρόοδος που είχε επιτευχθεί στις δεκαετίες εξαφανίζεται μπροστά στα μάτια μας».

Στην Ελλάδα οι γυναίκες εκπέμπουν sos με 22 γυναικοκτονίες μέσα στο 2022!.Ο Ποινικός Κώδικας στην Ελλάδα δεν περιλαμβάνει τον όρο «γυναικοκτονία». Αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι η νομική καθιέρωση του όρου. Στην Ελλάδα, υπάρχουν Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας, που είχαν θεσμοθετηθεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία διαρκώς ενισχύονται. Χρειάζεται όμως συνεχή ενίσχυση των δομών, δημιουργία επιπλέον ξενώνων και κέντρων κακοποιημένων γυναικών. Είναι θέμα της Πολιτείας, πώς διαχειρίζεται τα θέματα έμφυλης βίας και πώς προστατεύει τις γυναίκες που υφίστανται κακοποίηση. Δεν φτάνουν μόνο οι αστυνομικές αρχές αλλά απαιτούνται κοινωνικές υπηρεσίες και ουσιαστική συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων Υπουργείων.

Σημαντική δημοκρατική καινοτομία η απόφαση του 3ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για καθιέρωση της ισότιμης-ισάριθμης συμμετοχής φύλων στη λειτουργία του κόμματος, ενώ το ψηφοδέλτιο επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ το 50% είναι γυναίκες για πρώτη φορά στην πολιτική ιστορία της χώρας. Η σύνθεσή του καθρεφτίζει τις αξίες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, «50/50 ΠΑΝΤΟΥ», ανοίγει δρόμο για την υπέρβαση των έμφυλων διακρίσεων και την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας των φύλων για την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ως κυβέρνηση, δημιούργησε γερή νομοθετική βάση, εξασφαλίζοντας την μεγαλύτερη εκπροσώπηση των γυναικών στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σταθερά και διαχρονικά τάσσεται κατά της έμφυλης βίας, υπέρ των δικαιωμάτων όλων και καταδικάζει κάθε μορφή βίας κατά των γυναικών. Στο θέμα αυτό δεν υπάρχουν εκπτώσεις, ούτε λογικές «ναι μεν αλλά».

Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν συχνά σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας ενώ το μισθολογικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών στην Ευρώπη είναι 15%! Απαιτείται ενδυνάμωση των γυναικών, προώθηση της γυναικείας επιχειρηματικότητας και πρόσληψη περισσότερων γυναικών ώστε να έχουμε ισότιμη ένταξη των γυναικών στην απασχόληση.

Η βία κατά των γυναικών και των παιδιών (ειδικά των κοριτσιών) είναι μια παγκόσμια πανδημία, ενώ η κλιματική αλλαγή και οι γεωπολιτικές συγκρούσεις τις επηρεάζουν ακόμα περισσότερο. Είναι μια ηθική προσβολή για όλες τις γυναίκες και τα παιδιά υπογραμμίζοντας μια βαθιά έλλειψη σεβασμού – μια αποτυχία των ανδρών να αναγνωρίσουν την ισότητα και αξιοπρέπεια των γυναικών. Πρόκειται για ένα ζήτημα θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα της πολιτικής και κοινωνικής ζωής της κάθε χώρας να ανοίξει δημόσια συζήτηση για τις έμφυλες ανισότητες, την πατριαρχία και την καταπολέμηση όλων των μορφών έμφυλης βίας συμπεριλαμβανομένης της γυναικοκτονίας. Όλες και όλοι πρέπει να αγωνιζόμαστε για την Ισότητα, σε μια κοινωνία δίκαιη, χωρίς πατριαρχία και έμφυλες διακρίσεις. Καμία ανοχή στην έμφυλη βία...

* Υποψήφια Βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ: «Η κυβέρνηση να υιοθετήσει επιτέλους τον όρο "γυναικοκτονία"»
Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής υπέβαλλαν εκτενή ερώτηση στις ηγεσίες διάφορων αρμόδιων Υπουργείων αναφορικά με το φλέγον ζήτημα των γυναικοκτονιών, που συνεχίζουν να σημειώνονται.
ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ: «Η κυβέρνηση να υιοθετήσει επιτέλους τον όρο "γυναικοκτονία"»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
H συγχώνευση οικογενειακής πολιτικής και ισότητας ενέχει σοβαρούς κινδύνους
Η Στέλλα Παλαιολόγου και ο Κώστας Καυκάς, η πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, ξεδιπλώνουν την ιστορία της ανισότητας πίσω από τη μάχη για την...
H συγχώνευση οικογενειακής πολιτικής και ισότητας ενέχει σοβαρούς κινδύνους
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΣΥΡΙΖΑ για θέμα Έκθεσης: Νέο-συντηρητισμός και στρέβλωση των φεμινιστικών προτάσεων
Το τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι η ηγεσία του Υπ. Παιδείας επιχειρεί να προωθήσει τη «νέο-συντηρητική και alt right ατζέντα της και την προπαγάνδα της ενάντια σε χειραφετητικά κινήματα».
ΣΥΡΙΖΑ για θέμα Έκθεσης: Νέο-συντηρητισμός και στρέβλωση των φεμινιστικών προτάσεων
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για Χρήστο Νέζο: «Το ξύλο δεν βγήκε από τον παράδεισο»
Ανακοίνωση για την απαράδεκτη χειρονομία του δημοσιογράφου της ΕΡΤ3 εξέδωσε το Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για Χρήστο Νέζο: «Το ξύλο δεν βγήκε από τον παράδεισο»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Η πρώτη γυναικοκτονία για το 2023 είναι γεγονός»
H «Πρωτοβουλία κατά των Γυναικοκτονιών» ζητά την ένταξη του όρου γυναικοκτονία στον Ποινικό Κώδικα και τη μη αποδοχή των όρων «έγκλημα πάθους» και «εν βρασμώ ψυχής».
«Η πρώτη γυναικοκτονία για το 2023 είναι γεγονός»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΜέΡΑ25: Με το γυναικείο κίνημα που αντιστέκεται στο Ιράν αλλά και παντού
«Στηρίζουμε όμως το γυναικείο κίνημα παντού και άνευ όρων, όχι μόνο εκεί που δεν "στεναχωριούνται" οι "φίλοι" μας οι Αμερικάνοι».
ΜέΡΑ25: Με το γυναικείο κίνημα που αντιστέκεται στο Ιράν αλλά και παντού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας