Πυλώνας της κυβερνητικής του πρότασης και σημείο-ορόσημο στις διαβουλεύσεις που θα ακολουθήσουν μετά τις εκλογές για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας θα είναι για το ΠΑΣΟΚ οι θέσεις του για την αναγέννηση του ΕΣΥ και την αναβάθμιση της δημόσιας υγείας.
Οπως κατέστησε σαφές χθες ο Νίκος Ανδρουλάκης, παρουσιάζοντας τα οχτώ μέτρα που προτείνει το κόμμα του, σε συζήτηση που είχε με υγειονομικούς στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς», «η παροχή δωρεάν και ποιοτικών υπηρεσιών υγείας και φροντίδας προς όλους τους πολίτες είναι για το ΠΑΣΟΚ πρώτιστη υποχρέωση και ευθύνη της πολιτείας», για να συμπληρώσει χαρακτηριστικά λέγοντας ότι «ένα κράτος που δεν ανταποκρίνεται σε αυτή την υποχρέωση χάνει την εμπιστοσύνη των πολιτών».
Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει σταθερά ο κ. Ανδρουλάκης, η σημαντική και έμπρακτη αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, «που η κυβέρνηση της Ν.Δ. συνειδητά απαξίωσε και με πρόσφατο νόμο αποδόμησε τον δημόσιο χαρακτήρα του», πρέπει να είναι κορυφαία προτεραιότητα της επόμενης κυβέρνησης που θα προκύψει μετά τις εκλογές.
Σε σχέση με τις προτάσεις, δίνοντας το πλαίσιο των όσων εισηγείται το ΠΑΣΟΚ, αναφέρθηκε στα εξής βασικά σημεία:
- Αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ από τον προϋπολογισμό ώστε η χώρα να υπερβεί τον μέσο ευρωπαϊκό όρο και διάθεση του 10% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για την υγεία και τις κοινωνικές υποδομές.
- Σύγχρονα και λειτουργικά δημόσια νοσοκομεία, με αξιοκρατικά επιλεγμένες διοικήσεις, με προκηρύξεις, θητεία, κριτήρια, διαρκή αξιολόγηση. Με ολοήμερη λειτουργία, ιδιαίτερα στον χειρουργικό και επεμβατικό τομέα. Με έναν νέο χάρτη υγείας, ώστε να σταματήσει η ανισοκατανομή που υπάρχει σήμερα με αποτέλεσμα η πολυπληθής Ανατολική Αττική να μην έχει κανένα νοσοκομείο και το κέντρο της Αθήνας 17 νοσοκομεία.
- Ισχυρό και ενιαίο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας υπό δημόσια εποπτεία, με καλά στελεχωμένα Κέντρα Υγείας σε κάθε δήμο και υπηρεσίες οικογενειακής ιατρικής για όλους, που φτάνουν στο σπίτι όταν υπάρχει ανάγκη.
- Μόνιμες προσλήψεις και διαφανείς διαδικασίες για την κάλυψη όλων των κενών στο ΕΣΥ. Αύξηση των αμοιβών με αναθεώρηση των μισθολογίων, ώστε να αμείβεται σωστά η προσπάθεια των υγειονομικών και να προσελκύεται προσωπικό υψηλών προδιαγραφών και προσόντων. Ενταξη όλων των υγειονομικών στα βαρέα-ανθυγιεινά. Και ειδικά για τους νέους γιατρούς, ριζική αναμόρφωση του συστήματος για απόκτηση ειδικότητας και αύξηση των αποδοχών τους.
- Δημιουργία σύγχρονων και καινοτόμων μονάδων περίθαλψης εκτός νοσοκομείων. Κέντρα χρόνιων παθήσεων, μονάδες ημερήσιας νοσηλείας, δημόσια κέντρα αποκατάστασης.
- Για τη νησιωτική Ελλάδα, ένα επαρκώς στελεχωμένο νοσοκομείο σε κάθε μεγάλο νησί. Μονάδα πρωτοβάθμιας φροντίδας με πλήρη στελέχωση για τα μικρότερα νησιά και διασύνδεση με το πλησιέστερο νοσοκομείο. Οικονομικά κίνητρα (πρόσθετες αμοιβές, κάλυψη κόστους στέγασης) για την προσέλκυση επιστημονικού δυναμικού και μοριοδότηση για μόνιμες θέσεις σε νοσοκομεία επιλογής τους έπειτα από συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
- Κατάργηση του ποσοστού συμμετοχής στην αγορά συνταγογραφούμενων φαρμάκων για τις ευάλωτες ομάδες, τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους ανέργους, που πλήττονται ιδιαίτερα από την ακρίβεια.
- Στήριξη και αύξηση των δημόσιων δομών ψυχικής υγείας με ενσωμάτωσή τους και στο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας.