Πενήντα ημέρες ανηφορικής πορείας προκειμένου να πείσει για την πρόταση διακυβέρνησής του έχει ο Νίκος Ανδρουλάκης. Η κάλπη της 21ης Μαΐου ισοδυναμεί με τελικό για το ΠΑΣΟΚ. Οπως έχουν καταστήσει σαφές από τη Χαριλάου Τρικούπη, δίνουν μια εκλογική μάχη με στόχο την τρίτη εντολή και ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό. Αυτό αποτελεί το «εισιτήριο» για να λάβουν μέρος στις διερευνητικές διαβουλεύσεις που θα ακολουθήσουν για τη συγκρότηση κυβέρνησης και την επίτευξη σταθερότητας από την πρώτη Κυριακή. Σε διαφορετική περίπτωση, οι βουλευτές του κινήματος θα καταλάβουν τα αντιπολιτευτικά έδρανα, εισπράττοντας την ψήφο των πολιτών ως μήνυμα άσκησης αντιπολίτευσης για ακόμη μία θητεία.
Το προγραμματικό πλαίσιο και οι όροι συμμετοχής σε ένα κυβερνητικό σχήμα συνεργασίας, όπως τα αποκρυστάλλωσε πρόσφατα ο κ. Ανδρουλάκης, ήταν μια επιλογή που τάραξε τα πολιτικά νερά. Δημιούργησε συζητήσεις, προκάλεσε ποικίλα σχόλια, ενώ δεν έλειψαν και οι επιθέσεις. Το ταμείο θα γίνει προφανώς τη βραδιά των εκλογών.
Η μέχρι στιγμής αποτίμηση έχει πάντως θετικό πρόσημο. Συνομιλητές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζουν, μέσω της «Εφ. Συν.», τη στρατηγική του ως έναν μονόδρομο με ρίσκο. Δεν εκπλήσσονται για τις αντιδράσεις. Απεναντίας, δηλώνουν ότι τις περίμεναν, διότι –όπως λένε– «ξεβόλεψαν» τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ που τους διεκδικούσαν ως πολύφερνη νύφη για συμπλήρωμα, καθώς η προοπτική να κυβερνήσουν μόνοι τους με τα σημερινά δεδομένα φαντάζει άπιαστο όνειρο. Υποστηρίζουν, όμως, ότι οι προϋποθέσεις που τέθηκαν για το πρόγραμμα και τα πρόσωπα, με την ταυτόχρονη απόρριψη του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα για την πρωθυπουργία και την αναζήτηση πολιτικού στελέχους κοινής αποδοχής να ηγηθεί μιας κυβέρνησης συνεργασίας, είναι μια καθαρή –πολιτικά και συνταγματικά– τακτική, για δύο βασικούς λόγους.
Πρώτον, ενώνει το εσωτερικό του κόμματος και πλην μετρημένων στα δάχτυλα εξαιρέσεων, π.χ. Ανδρέας Λοβέρδος, βρίσκει σύμφωνο όλο το πολιτικό προσωπικό όλων των εσωκομματικών πτερύγων, τους πρώην πρωθυπουργούς Γιώργο Παπανδρέου και Κώστα Σημίτη και τον πρώην πρόεδρο Ευάγγελο Βενιζέλο. Ειδικά για την παραφωνία του κ. Λοβέρδου, αποφεύγεται η ρήξη και προτιμάται σε αυτή τη φάση η πολιτική απαξίωση και απομόνωση του βουλευτή.
Δεύτερο και σημαντικότερο, θεωρούν ότι συμβαδίζει με τις κυρίαρχες τάσεις στην ελληνική κοινωνία, οι οποίες με βάση τις δημοσκοπήσεις είναι η αλλαγή και η αποδοκιμασία –σε αξιοσημείωτο βαθμό– των προτάσεων του «μικρού δικομματισμού» και των εκφραστών τους. Στην κατεύθυνση αυτή, υπογραμμίζουν ότι η Ν.Δ. βρίσκεται δημοσκοπικά στη χειρότερη θέση των τελευταίων ετών, ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να δημιουργήσει ρεύμα ανατροπής, ενώ το «κανένα κόμμα» και ο «κανένας αρχηγός» καταγράφουν ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά. Στα παραπάνω προσθέτουν την ενισχυμένη δεξαμενή των αναποφάσιστων που αφορά σχεδόν έναν στους πέντε ψηφοφόρους, αλλά και ότι η πρόταση Ανδρουλάκη για πρωθυπουργό εκτός του αρχηγού του πρώτου κόμματος εμφανίζει απήχηση τριπλάσια από τη δύναμη του ΠΑΣΟΚ.
Ωστόσο, το δημοσκοπικό αποτύπωμα είναι αμφίσημο σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, αφού προσώρας το κόμμα της Κεντροαριστεράς δεν έχει καταφέρει να αποκομίσει οφέλη και κινείται οριακά μεταξύ διψήφιου και μονοψήφιου ποσοστού. Στη Χαριλάου Τρικούπη δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τα επίμαχα ευρήματα, αλλά πιστεύουν ότι χρειάζεται χρόνος για να κεφαλαιοποιήσουν τη γραμμή τους. Τα «όπλα» για να το καταφέρουν είναι η καμπάνια που «τρέχει» ήδη στο διαδίκτυο με σύνθημα «κάνε τον θυμό απόφαση αλλαγής». Κύριος αποδέκτης η νέα γενιά και σκοπός να τονιστεί η σημασία της συμμετοχής, ώστε τα συναισθήματα απογοήτευσης να μετουσιωθούν σε δημιουργική πράξη ανατροπής μέσα από μια πολιτική πρόταση για ένα κράτος «που θα εγγυάται το δημόσιο συμφέρον, την κοινωνική δικαιοσύνη, τη δίκαιη ανάπτυξη, τη διαφάνεια και την αξιοκρατία», όπως ανέφερε σε δήλωσή του ο κ. Ανδρουλάκης.
Επιπλέον, η μεγάλη και πιο καθοριστική αναμέτρηση θα δοθεί πόρτα–πόρτα, στις γειτονιές, στα καφενεία και σε άλλους χώρους συνάθροισης σε όλη τη χώρα. Στο ηγετικό επιτελείο στοχεύουν στις λεγόμενες «δύσκολες» περιοχές, όπου οι επιδόσεις του ΠΑΣΟΚ είναι χαμηλότερες από το ποσοστό της επικράτειας, με έμφαση το Λεκανοπέδιο και περιοχές με λαϊκά στρώματα, π.χ. η Δυτική Αττική. Θα οργανωθούν επίσης θεματικές εκδηλώσεις για να παρουσιαστούν οι θέσεις για ειδικά ακροατήρια, όπως οι συνταξιούχοι, οι γυναίκες κ.ά. Η αρχή των περιοδειών έγινε χθες, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να επισκέπτεται τη Λαμία και σήμερα τις Σέρρες. Παραδοσιακά, το κλείσιμο της προεκλογικής εκστρατείας περιλαμβάνει ανοιχτές συγκεντρώσεις σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Ηράκλειο Κρήτης.
Last Dance
Ο Νίκος Ανδρουλάκης μετά την παραίτησή του από το Ευρωκοινοβούλιο αφοσιώνεται ολοκληρωτικά στον προεκλογικό αγώνα. Ο αποχαιρετισμός στις Βρυξέλλες έγινε την Τετάρτη σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα, με μια ομιλία για το κράτος δικαίου. Ενα αντίο που κοινοποιήθηκε στα προσωπικά του μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τίτλο «Last Dance» και μπασκετική έμπνευση από το ντοκιμαντέρ με τον Μάικλ Τζόρνταν. Εννέα χρόνια θητείας, εκλεγμένος δύο φορές, το βάπτισμα του πυρός έγινε το 2014 και η επανεκλογή το 2019 με την πρωτιά των 180 χιλιάδων ψήφων. Μια διαδρομή που μεταξύ άλλων αφήνει ως παρακαταθήκη, με τη σφραγίδα του, την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας με την ίδρυση του rescEU, μιας πανευρωπαϊκής δεξαμενής μέσων, μεταξύ αυτών και εναέριων μέσων δασοπυρόσβεσης, που ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά από την Ελλάδα στις πυρκαγιές στην Εύβοια, ενώ χάρη στην ίδια πρωτοβουλία αγοράστηκε ο ιατροφαρμακευτικός εξοπλισμός, όπως στολές, γάντια και αναπνευστήρες, για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Στον τομέα των δικαιωμάτων, είχε πρωτοστατήσει στην προσπάθεια να μη λαμβάνει τον λόγο ο καταδικασμένος χρυσαυγίτης Γιάννης Λαγός μέχρι να αρθεί η ασυλία του. Στην εξωτερική πολιτική, σημείο αναφοράς ήταν η τροπολογία του για επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, που υιοθετήθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο, και τέλος τα εγκαίνια της αίθουσας «Ανδρέας Παπανδρέου» στο Στρασβούργο το καλοκαίρι του 2022.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας