«Προσπάθησε να αποσπάσει την ασπίδα αστυνομικού». Αυτή είναι η επίσημη απάντηση της κυβέρνησης για την εικόνα του πατέρα του Βασίλη Μάγγου, πεσμένου στο έδαφος, έξω από τα δικαστήρια Βόλου, όπου εκδικαζόταν η υπόθεση της εμπλοκής αστυνομικών στα γεγονότα που οδήγησαν στον βασανισμό του γιου του, ο οποίος πέθανε έναν μήνα μετά.
«Μας λέτε ότι προσπάθησε να πάρει την ασπίδα αστυνομικού για να την κάνει τι; Να την πάει σπίτι του;», ρώτησε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησής του για την αστυνομική βία στις πρόσφατες υποθέσεις Μάγγου-Τρεμόπουλου.
Για το περιστατικό της επίθεσης στον Γιάννη Μάγγο, στις 15 Μαρτίου στον Βόλο, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε ότι «γίνεται προκαταρκτική διοικητική εξέταση» και ότι αυτές οι διαδικασίες διέπονται «από την αρχή της μυστικότητας».
Για το περιστατικό στη Θεσσαλονίκη, στις 13 Μαρτίου, όταν αστυνομικοί έσερναν στον δρόμο 14 πολίτες -μεταξύ των οποίων ο πρώην ευρωβουλευτής και αυτοδιοικητικός Μιχάλης Τρεμόπουλος- που είχαν οργανώσει ειρηνική καθιστική διαμαρτυρία για να αποτρέψουν την κοπή δέντρων, ο κ. Οικονόμου μας είπε ότι οι αστυνομικοί κρίθηκε ότι ενέργησαν με «σύνεση και αυτοσυγκράτηση», και ότι η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο από πειθαρχικής πλευράς.
«Μυστικότητα» για την υπόθεση Μάγγου, «στο αρχείο» η υπόθεση Τρεμόπουλου και άλλων 13 πολιτών. Το μοτίβο είναι πάντα το ίδιο: Αστυνομικοί ασκούν βία κατά ανθρώπων που διαμαρτύρονται ή διαδηλώνουν, γίνονται «ΕΔΕ» και οι υποθέσεις συνήθως πηγαίνουν στο αρχείο ή μένουν «στον αέρα» στο διηνεκές. Όπως ακριβώς συνέβη με τον προπηλακισμό του Γιάνη Βαρουφάκη από αστυνομικό, στις 7 Οκτωβρίου του 2020, την ημέρα της ανακοίνωσης της καταδίκης της Χρυσής Αυγής, όταν η αστυνομία επιχείρησε να διαλύσει με βίαιη επίθεσή της τη μεγαλειώδη συγκέντρωση χιλιάδων αντιφασιστών διαδηλωτών. Μέχρι σήμερα περιμένουμε ακόμα την ταυτοποίηση του αστυνομικού και τη διενέργεια ΕΔΕ.
Μέχρι και το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ έφτασε να μιλά σε πρόσφατη έκθεσή του για την Ελλάδα, για «αποτυχία της κυβέρνησης να διερευνήσει αποτελεσματικά τις καταγγελίες για καταχρηστικές αστυνομικές πρακτικές και επαναπροωθήσεις μεταναστών, καθώς και να ζητήσει την απόδοση ευθυνών για αυτούς που κρίθηκαν υπαίτιοι».
Αυτή τη στιγμή εκκρεμούν 2.214 προσφυγές σε βάρος της Ελλάδας. Μέχρι σήμερα, η χώρα έχει καταδικαστεί σε 984 υποθέσεις και έχει αθωωθεί μόλις σε 44, ενώ έχει κληθεί να καταβάλλει σε αποζημιώσεις σχεδόν 30 εκατομμύρια ευρώ. Η ατιμωρησία εντός της ΕΛ.ΑΣ. στηλιτεύεται σε σειρά αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου - που δεν αφήνει εκτός κάδρου ούτε τις δικαστικές και τις πειθαρχικές αρχές, μιλώντας για αποτυχία τους να διεξάγουν αποτελεσματικές έρευνες και να επιβάλουν τις αρμόζουσες ποινές.
Η κυβέρνηση έχει «ξεχάσει» - επειδή δεν τη βόλευε - και το πόρισμα της επιτροπής Αλιβιζάτου, το οποίο έκρυβε για έξι μήνες. Η επιτροπή πρότεινε ατομικά διακριτικά στις στολές όλων των αστυνομικών και τοποθέτηση καμερών στα αστυνομικά οχήματα και στα κρατητήρια και τα γραφεία όπου διεξάγονται ανακρίσεις. Τίποτα από όλα αυτά δεν έχει γίνει, εκτός από ένα, η κυβέρνηση έπαυσε την επιτροπή που η ίδια συγκρότησε, επειδή δεν της άρεσε το πόρισμα.
Παρότι ρωτήθηκε, ο υφυπουργός απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά στην εσωτερική κόντρα, η οποία φέρεται να εκτυλίσσεται σε υπουργείο-αστυνομία, με καταγγελίες για διαφθορά και καρατομήσεις, που απλώς επιβεβαιώνουν το μέγεθος του προβλήματος στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την ΕΛ.ΑΣ.
Είναι χαρακτηριστικό, με βάση τα λεγόμενα του υφυπουργού, ότι στην περίπτωση της προσαγωγής των 14 πολιτών στη Θεσσαλονίκη, κατά τη διαμαρτυρία για την κοπή δέντρων, οι αστυνομικοί που ενεπλάκησαν κρίθηκαν «αθώοι», ενώ σε βάρος των πολιτών που τους έσερναν στον δρόμο αστυνομικοί, διατάχθηκε ο σχηματισμός ποινικής δικογραφίας για «παράνομη βία του ποινικού κώδικα», και σε βάρος του Μ. Τρεμόπουλου επιπλέον και για «βία κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων» και «εξύβριση του ποινικού κώδικα».
Όπως είπε ο Κρίτων Αρσένης: «Είναι πάντα ίδιες οι κατηγορίες σε όποιον διαμαρτύρεται και προσάγεται. Βέβαια μπορείτε να λέτε ό,τι θέλετε αφού μάρτυρες είναι πάντα μόνο οι αστυνομικοί. Γίνονται ΕΔΕ που ποτέ δεν ολοκληρώνονται και όταν ολοκληρώνονται, τα αποτελέσματά τους είναι "τέθηκε στο αρχείο, καθώς δεν προέκυψε κανένα πειθαρχικό παράπτωμα εκ μέρους του αστυνομικού".
Η καρδιά της υπόθεσης είναι ότι εργαλειοποιείτε ως κυβέρνηση τη βία της αστυνομίας, για να φοβάται ο κόσμος να αντιδρά και να κατεβαίνει στις διαδηλώσεις. Εμείς στο ΜέΡΑ25 είμαστε ενάντια στη συνταγματική εκτροπή της αστυνομίας που γίνεται με πολιτικές εντολές, προκειμένου να εργαλειοποιηθεί η αστυνομική βία».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας