• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.5°C / 21.5°C
  0 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.3°C / 20.6°C
  1 BF
  76%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.5°C / 17.7°C
  1 BF
  80%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 14.4°C
  1 BF
  86%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.0°C / 17.9°C
  2 BF
  76%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 13.4°C
  2 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  1 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.5°C / 17.7°C
  1 BF
  81%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 17.3°C / 17.3°C
  2 BF
  81%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 20.5°C
  3 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.5°C / 18.5°C
  2 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  2 BF
  82%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 16.7°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.5°C / 19.0°C
  1 BF
  77%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.3°C
  3 BF
  89%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 20.4°C
  2 BF
  69%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  0 BF
  80%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 15.7°C / 18.6°C
  2 BF
  87%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.2°C / 12.2°C
  1 BF
  89%
Eurokinissi / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Τα «σκάγια» από την κόντρα ΜέΡΑ25 - ΚΚΕ αγγίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ

 • A-
 • A+

«Τα ψεύδη δεν βοηθούν την Αριστερά», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25, συνεχίζοντας τον «διάλογο» που έχει ανοίξει από τον 2015 σχετικά με την  υπογραφή του 3ου Μνημονίου και τη στάση του Γιάνη Βαρουφάκη.

Ειδικότερα, το ΜέΡΑ25 αναφέρεται στην επιστολή που έστειλε ο Γ. Βαρουφάκης στις 10 Ιουλίου του 2015 («τέσσερις μέρες αφού παραιτήθηκε ώστε να μην υπογράψει το 3ο Μνημόνιο», όπως τονίζει το κόμμα) προς την τότε πρόεδρο της Βουλής που ανέφερε τα εξής: «Με την παρούσα θέλω να σας ενημερώσω ότι ψηφίζω θετικά στο νομοσχέδιο για την εξουσιοδότηση του Υπουργού Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου να διαπραγματευτεί στο πλαίσιο του Eurogroup ιδίως όσον αφορά την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους. Η απουσία μου εκτός Αθηνών οφείλεται σε καθαρά οικογενειακούς λόγους». Σύμφωνα με το ΜέΡΑ25, η επιστολή δεν ήταν, και δεν μέτρησε ως, επιστολική ψήφος, ενώ στις 14 Αυγούστου του 2015 ο Γ. Βαρουφάκης καταψήφισε στην Ολομέλεια της Βουλής το 3ο Μνημόνιο.

Ωστόσο, τον Ιούνιο του 2019 η εφημερίδα «Ριζοσπάστης» δημοσίευσε μια «πλαστή έκδοση» της επιστολής, από τον Γ. Βαρουφάκη προς την τότε πρόεδρο της Βουλής. Τόσο το ΜέΡΑ25 όσο φυσικά και ο ίδιος ο επικεφαλής του κόμματος, κατήγγειλαν την πλαστότητα της επιστολής, δημιουργώντας έντονη αντιπαράθεση με το ΚΚΕ. 

→ ΜέΡΑ25: Η γνήσια επιστολή και η «πλαστή έκοσή» της 

Η κόντρα συνεχίστηκε πρόσφατα, με τον «Ριζοσπάστη» να δημοσιεύει οργισμένο άρθρο με τίτλο «Ποιος είναι ο πλαστογράφος, κύριε Βαρουφάκη;», με αφορμή συνέντευξη στο «Βήμα» του κ. Βαρουφάκη, ο οποίος αναφερόταν στο συγκεκριμένο θέμα. 

Σημειώνεται ότι στο άρθρο του «Ριζοσπάστη», αφού κατηγορούσε τον γραμματέα του ΜέΡΑ25 πως «έφτασε στο υπέρτατο σημείο αθλιότητας», τόνιζε πως η επιστολή που δημοσίευσε η εφημερίδα «είναι κατατεθειμένη στα επίσημα πρακτικά της Βουλής».

Σήμερα, λοιπόν, στη σχετική του ανακοίνωσή του, το ΜέΡΑ25 αναγνωρίζει πως «η πλαστή επιστολή βρίσκεται, πράγματι, ενσωματωμένη στα πρακτικά». Στο σημείο αυτό, αφήνει αιχμές προς τον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως «Η προέλευση της είναι, υποθέτουμε, η γραμματεία της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ». Σπεύδει να προσθέσει ότι το πώς «η αυθεντική επιστολή του Γιάνη Βαρουφάκη προς την Πρόεδρο της Βουλής παραποιήθηκε έως ότου φτάσει στα πρακτικά της Βουλής υπό τη μορφή που δημοσίευσε ο "Ριζοσπάστης", αυτό είναι θέμα που δεν αφορά ούτε τον Γιάνη Βαρουφάκη ούτε το ΜέΡΑ25».

Καταλήγοντας, το ΜέΡΑ25 καλεί «όλες και όλους που πιστεύουν στην αλήθεια να αποποιηθούν τακτικισμούς που, στηριζόμενοι στο ψεύδος, βαθαίνουν τη διχόνοια μεταξύ εκείνων που έχουμε ιστορικό καθήκον, ιδίως εν όψει εκλογών, να τα βάζουμε κάθε ώρα, κάθε στιγμή, με την ολιγαρχία».

Η ανακοίνωση του ΜέΡΑ25

«Τα ψεύδη δεν βοηθούν την Αριστερά: Φως σε μια πλαστογραφία»

- Στις 10 Ιουλίου 2015, τέσσερις μέρες αφού παραιτήθηκε ώστε να μην υπογράψει το 3ο Μνημόνιο, ο Γιάνης Βαρουφάκης έστειλε την επιστολή που παρατίθεται δίπλα – και καμία άλλη – προς την τότε Πρόεδρο της Βουλής. Στην επιστολή αναγράφεται επί λέξει: «Με την παρούσα θέλω να σας ενημερώσω ότι ψηφίζω θετικά στο νομοσχέδιο για την εξουσιοδότηση του Υπουργού Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου να διαπραγματευτεί στο πλαίσιο του Eurogroup ιδίως όσον αφορά την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους. Η απουσία μου εκτός Αθηνών οφείλεται σε καθαρά οικογενειακούς λόγους».

- Η εν λόγω επιστολή δεν ήταν, και δεν μέτρησε ως, επιστολική ψήφος (όπως προκύπτει από αυτόν τον σύνδεσμο της Βουλής, βλ. σελ. 29), ενώ σε καμία περίπτωση δεν δέσμευε τον αποστολέα να επικροτήσει την συμφωνία που θα έφερνε ο κ. Τσακαλώτος. Πράγματι, την 14η Αυγούστου 2015, όταν η κυβέρνηση έφερε στην Ολομέλεια το 3ο Μνημόνιο, ο Γιάνης Βαρουφάκης ήταν ένας από τους 64 βουλευτές που το καταψήφισαν.

Τον Ιούνιο του 2019 ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, προεκλογικά, δημοσίευσε την πλαστή «έκδοση» της ανωτέρω επιστολής, η οποία παρατίθεται δίπλα, προς την Πρόεδρο της Βουλής του Γιάνη Βαρουφάκη. Η πλαστότητα της «επιστολής» που δημοσίευσε το κομματικό όργανο του ΚΚΕ, αποδεικνύεται από δύο στοιχεία: (α) το επιστολόχαρτο της κίβδηλης επιστολής φέρει το λογότυπο του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ, και (β) η υπογραφή δεν είναι η υπογραφή του Γιάνη Βαρουφάκη (κάτι που η πιο στοιχειώδης γραφολογική μελέτη αποδεικνύει). Άμεσα, τόσο ως ΜέΡΑ25 όσο φυσικά και ο Γραμματέας Γιάνης Βαρουφάκης, καταγγείλαμε την πλαστότητα της εν λόγω επιστολή που δημοσίευσε ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ!

Η προέλευση της κίβδηλης επιστολής

Η πλαστή επιστολή βρίσκεται, πράγματι, ενσωματωμένη στα πρακτικά της ΙΣΤ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΥ (ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ), Σύνοδος: Α’ Σύνοδος, Συνεδρίαση: ΟΓ’ 10/07/2015. Εδώ, στο 3:35:46, η στιγμή που η παραποιημένη επιστολή φτάνει στο προεδρείο της Βουλής.

Η προέλευση της είναι, υποθέτουμε, η γραμματεία της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ. Το πως η αυθεντική επιστολή του Γιάνη Βαρουφάκη προς την Πρόεδρο της Βουλής παραποιήθηκε έως ότου φτάσει στα πρακτικά της Βουλής υπό τη μορφή που δημοσίευσε ο «Ριζοσπάστης», αυτό είναι θέμα που δεν αφορά ούτε τον Γιάνη Βαρουφάκη ούτε το ΜέΡΑ25.

Η αριστερά δεν επενδύει σε ψεύδη

Επειδή ο ταξικός πόλεμος και οι μάχες με την ολιγαρχία δεν χωρούν μικροκομματικούς τακτικισμούς…

Επειδή το χυδαίο ψεύδος του «μνημονιακού Βαρουφάκη» έχει ήδη δημιουργήσει κλίμα βίας απέναντι σε ανθρώπους που στήριξαν το ΟΧΙ στην ντόπια και ξένη ολιγαρχία – ένα κλίμα που, τελικά, μόνο την ντόπια και ξένη ολιγαρχία ωφελεί…

Επειδή η αλήθεια είναι και προοδευτική και επαναστατική…

Καλούμε όλες και όλους που πιστεύουν στην αλήθεια να αποποιηθούν τακτικισμούς που, στηριζόμενοι στο ψεύδος, βαθαίνουν τη διχόνοια μεταξύ εκείνων που έχουμε ιστορικό καθήκον, ιδίως εν όψει εκλογών, να τα βάζουμε κάθε ώρα, κάθε στιγμή, με την ολιγαρχία.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Πρωτοβουλία Βαρουφάκη για αντιπολεμικό μέτωπο ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ-ΜέΡΑ25
Επιστολή έστειλε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γ. Βαρουφάκης στους Αλ. Τσίπρα και Δ. Κουτσούμπα, ώστε τα τρία κόμματα να συντονίσουν τις αντιπολεμικές δράσεις τους.
Πρωτοβουλία Βαρουφάκη για αντιπολεμικό μέτωπο ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ-ΜέΡΑ25
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Κάλεσμα για μέτωπο προστασίας της δημοκρατίας
Εκκληση από τον γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη σε ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ για «κοινή δράση προστασίας της δημοκρατίας και των πολιτών» μετά τα χθεσινά γεγονότα στη Νέα Σμύρνη.
Κάλεσμα για μέτωπο προστασίας της δημοκρατίας
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Αμετακίνητο στη σκληρή στάση έναντι της κυβέρνησης το ΚΚΕ
«Καμία ανοχή, καμία αυταπάτη». Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει το ΚΚΕ σχολιάζοντας το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης προς το Eurogroup μέσω της επιστολής Βαρουφάκη. Στον Περισσό, παραμένουν αμετακίνητοι στη...
Αμετακίνητο στη σκληρή στάση έναντι της κυβέρνησης το ΚΚΕ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Με «χέρι συντροφικότητας» απαντά το ΜέΡΑ25 στα περί ιδιωτικοποιήσεων Βαρουφάκη από ΚΚΕ
Με «επίθεση φιλίας» απαντάει το ΜεΡΑ25 στους ισχυρισμούς του ΚΚΕ για τοποθέτηση Βαρουφάκη, όταν ήταν υπουργός Οικονομικών, το 2015, υπέρ της ιδιωτικοποίησης των ελληνικών σιδηροδρόμων. 
Με «χέρι συντροφικότητας» απαντά το ΜέΡΑ25 στα περί ιδιωτικοποιήσεων Βαρουφάκη από ΚΚΕ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Η αντιπολίτευση για τον θάνατο του Κωνσταντίνου Γλίξμπουργκ
Η σύγκλιση των κομμάτων εντοπίζεται κυρίως στο γεγονός της αρνητικής παρακαταθήκης που άφησε για τη χώρα και στη συνείδηση των πολιτών η βασιλεία του Κωνσταντίνου Γλίξμπουργκ.
Η αντιπολίτευση για τον θάνατο του Κωνσταντίνου Γλίξμπουργκ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Χτυπούν» ΕΛ.ΑΣ. και κυβέρνηση μετά τον πυροβολισμό κατά του 16χρονου
Κόμματα της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης επισημαίνουν την αύξηση των περιστατικών αστυνομικής βίας και κάνουν λόγο για αστυνομική αυθαιρεσία, βάλλοντας –άμεσα ή έμμεσα– κατά της πολιτικής ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ.
«Χτυπούν» ΕΛ.ΑΣ. και κυβέρνηση μετά τον πυροβολισμό κατά του 16χρονου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας