• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 20.1°C / 23.0°C
  3 BF
  53%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 15.6°C / 21.0°C
  2 BF
  70%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 20.5°C / 22.0°C
  2 BF
  79%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 13.9°C / 16.1°C
  1 BF
  80%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  3 BF
  72%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 18.2°C
  1 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 14.5°C
  2 BF
  77%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  2 BF
  72%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.3°C / 19.9°C
  1 BF
  91%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  2 BF
  78%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 21.1°C
  1 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  3 BF
  75%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 21.4°C / 21.4°C
  1 BF
  77%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 18.4°C
  0 BF
  68%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  1 BF
  57%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 22.8°C
  3 BF
  84%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.4°C / 23.0°C
  2 BF
  47%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  1 BF
  80%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 15.7°C / 18.9°C
  1 BF
  78%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.7°C / 13.7°C
  0 BF
  88%

«Ο κ. Μητσοτάκης το 2019 φοβήθηκε, να έρθει αυτή τη φορά σε debate»

 • A-
 • A+
Μηνύματα Τσίπρα για την μεγάλη αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος. Τι είπε για κυβερνήσεις συνεργασίας και την αποστολή του ΣΥΡΙΖΑ για την 21η Μαΐου.

«Η 21η Μαΐου είναι η μέρα που μπορεί να σηματοδοτήσει μια μεγάλη αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στο συνέδριο Starforum στη Λαμία, σε συζήτηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο του STAR Κεντρικής Ελλάδας, Γιώργο Σιμόπουλο.

Υπογράμμισε ότι «ο τόπος χρειάζεται μια μεγάλη πολιτική αλλαγή σε όλα τα επίπεδα», «νομίζω ότι η δικαιοσύνη και η αλλαγή είναι τα δύο συνθήματα και οράματα που μπορούν να εμπνεύσουν τη μεγάλη πλειοψηφία αυτού που διαχρονικά ονομάζουμε δημοκρατική παράταξη».

Μετεκλογικές συνεργασίες και Ανδρουλάκης

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σημείωσε ότι το κόμμα του είναι εδώ για να καταθέσει τις προγραμματικές του θέσεις, «είμαστε εδώ για να ενώσουμε τους Έλληνες και όχι να τους διχάσουμε». Τόνισε ότι «δεν μιλάμε για αυτοδυναμίες αλαζονικών κυβερνήσεων», «θέλουμε προοδευτικές κυβερνήσεις συνεργασίας». Πρόσθεσε ότι οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα είναι πολλές και μεγάλες, ότι «κανείς δεν μπορεί μόνος του με αλαζονεία και αυταρχισμό να λύσει τα προβλήματα». Εξέφρασε την ελπίδα η περίοδος έως τις εκλογές να είναι ουσιαστικού διαλόγου και πως ο κ. Μητσοτάκης «θα αφήσει τις κορώνες και θα έρθει να συζητήσουμε. Το ‘19 αρνήθηκε τον τηλεοπτικό διάλογο, τον φοβήθηκε», ενώ σχολίασε ότι ο πρωθυπουργός προτιμά να ασχολείται με την επικοινωνία και όχι την ουσία. «Εγώ θέλω να μιλήσουμε για τα μεγάλα προβλήματα και πώς θα τα υπερβούμε και έτσι να συγκριθούμε και να κρίνει ο λαός».

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι «ο τόπος χρειάζεται κυβέρνηση που θα είναι πολύχρωμη γιατί θα αντανακλά την πολυχρωμία της κοινωνικής πλειοψηφίας, θα είναι πολύχρωμη όχι μόνο στη βάση των κομμάτων που θα την απαρτίζουν, αλλά και στη βάση των τάσεων και καταβολών που έχει η κοινωνία μας. Θέλουμε κυβέρνηση που θα είναι συνεργασίας και πάνω απ' όλα βασισμένη σε προγραμματική προοδευτικό πλαίσιο για να κάνει τομές που πρέπει να γίνουν στο κράτος. Κράτος που θα είναι αξιοκρατικό, δίπλα στον πολίτη, θα προσφέρει ασφάλεια, χρειαζόμαστε στήριξη της κοινωνίας και άμβλυνση των ανισοτήτων, στήριξη της νέας γενιάς και των παραγωγικών δυνάμεων», είπε. 'Αρα, σημείωσε, θα πρέπει να είναι μια κυβέρνηση που θα εκπροσωπεί τέτοιες δυνάμεις, για να τονίσει ότι «όλα αυτά μπορούν να γίνουν με την ετυμηγορία και τη στήριξη του λαού». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως στο ερώτημα «με ποιον θα κυβερνήσουμε» η απάντηση είναι: «Θα κυβερνήσουμε με τον ελληνικό λαό, με τη στήριξη του και με τη θέληση του».

Ερωτηθείς ειδικότερα αναφορικά με τον κ. Ανδρουλάκη, αλλά και για το τι εμποδίζει συγκυβέρνηση των «δύο μεγάλων κομμάτων», ο κ. Τσίπρας απέρριψε τέτοιο ενδεχόμενο, σημειώνοντας ότι κυβερνήσεις συνεργασίας των δύο αντίθετων πόλων δεν συνιστά κανονικότητα. «Εμείς θεωρούμε ότι υπάρχει διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στις νεοφιλελεύθερες απόψεις κι εκείνες που θέλουν την κοινωνία να είναι μπροστά». Υπογράμμισε ότι «το κρίσιμο είναι τα προοδευτικά κόμματα και ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό θα κάνει, να προδιαγράψει τις προγραμματικές προοδευτικές θέσεις που χρειάζεται ο τόπος και πάνω στις οποίες μπορεί να υπάρξει σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων για να κυβερνηθεί η χώρα».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι κυβερνήσεις συνεργασίες δεν γίνονται με βάση την προσωπική σχέση ή τη συμπάθεια ή την αντιπάθεια προσώπων που ηγούνται στα κόμματα, αλλά στη βάση προγραμματικών θέσεων. «Αυτό που με έχει προβληματίσει λίγο το τελευταίο διάστημα, είναι ότι δεν γίνεται συζήτηση πάνω σε προγραμματικές θέσεις, αλλά γύρω από τα πρόσωπα, ποιον συμπαθούμε και ποιον όχι», σχολίασε, συνεχίζοντας: «Μπαίνει το κάρο μπροστά απ' το άλογο και με ξενίζει που ο κ. Ανδρουλάκης θεωρεί ότι το μόνο πρόβλημα που έχει να συνεργαστεί το κόμμα του με τη Δεξιά, με τη ΝΔ, είναι ένα πρόσωπο, ο κ. Μητσοτάκης. Η πολιτική του κ. Μητσοτάκη δεν είναι πρόβλημα;».

Μιλώντας για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, ο κ. Τσίπρας σχολίασε πως αναρωτιέται «πώς μετά απ' όλα αυτά» ο κ. Μητσοτάκης ζητά ο λαός να τον ψηφίσει για να γίνει ξανά αυτοδύναμος. «Φανταστείτε το ενδεχόμενο να ξαναγίνει αυτοδύναμος ο κ. Μητσοτάκης, τι άλλο θα κάνει, όταν κατέλυσε το Σύνταγμα με αυτόν τον ακραίο τρόπο», σχολίασε.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι υπολογίζει εκείνες τις δημοσκοπήσεις που διαπιστώνει με τους πολίτες βγαίνοντας στην αγορά, τα καφενεία, τους χώρους δουλειάς».

Οικονομία

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κρίση του πληθωρισμού, η ακρίβεια, είναι μια εισαγόμενη κρίση, «η αισχροκέρδεια όμως ήταν made in Greece», καταλόγιζοντας στην κυβέρνηση πολιτική απόφαση να μην την χτυπήσει. Είπε ακόμη, ότι η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, «σταμάτησε να λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας του καταναλωτή και έγινε λαγός στην κούρσα κερδών των ιδιωτικών εταιρειών παραγωγής ενέργειας». Μίλησε για «επιλογές από τα πιο σκληρά εγχειρίδια του νεοφιλελευερισμού, που πληρώνει σήμερα ο λαός».

Υπογράμμισε ότι το ιδιωτικό χρέος είναι το μεγάλο θέμα της επόμενης περιόδου και χρειάζεται να στηρίξουμε ουσιαστικά τη μεσαία τάξη, τον δανειολήπτη. Σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει όπλα, νομοθετεί, μπορεί να δημιουργήσει ένα πλαίσιο και οφείλει να παρέμβει όταν δημιουργείται μια προοπτική νέας γενιάς κόκκινων δανείων. Είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα παρουσιάσει το επόμενο διάστημα, τις προτάσεις του συνολικά για το ιδιωτικό χρέος και τα κόκκινα δάνεια, και πως σε αυτές περιλαμβάνεται και σχέδιο για εκείνους που έχουν πάρει δάνειο με κυμαινόμενο επιτόκιο και σήμερα δεν μπορούν να αποπληρώσουν».

Είπε ότι το μεγάλο επίτευγμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν «η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια, η ρύθμιση του χρέους, η επιστροφή σε 12 συνεχόμενα τρίμηνα αναπτυξιακών ρυθμών και οι μεγάλες δυνατότητες που είχε η χώρα να κάνει βήματα μπροστά», όμως «ο κ. Μητσοτάκης πήρε μια οικονομία που ήταν σε ράγες και είχε τη διασφάλιση 37 δισ., άρα μπορούσε να έχει πρόσβαση στις αγορές, να δημιουργήσει αναπτυξιακές προοπτικές και καλείτο να λύσει χρόνιες παθογένειες του κράτους και της οικονομίας». «Δεν το έκανε», πρόσθεσε, ενώ ρώτησε πού πήγαν τα πάνω από 50 δισ. που, όπως είπε, ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι έδωσε. «Ξοδεύτηκαν σε ημέτερους, σε απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς;». «Χάθηκε μεγάλη ευκαιρία να δοθεί αναπτυξιακή ώθηση στη χώρα», είπε.

Περιφέρεια

Με αφορμή χθεσινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για 504 έργα στην περιφέρεια την επόμενη 7ετία, ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι θα ήταν προτιμότερο να πει τι έκανε την 4ετία που πέρασε. «Επειδή δεν έχει πολλά να πει, επιδίδεται σε εύκολες υποσχέσεις στο βαθμό που γνωρίζει ότι δεν θα είναι πρωθυπουργός και η ΝΔ στην κυβέρνηση».

Σημείωσε ότι χρειάζεται εθνικό σχέδιο αναγέννησης, ανάταξης της οικονομίας και στήριξης της κοινωνίας με έντονη περιφερειακή διάσταση, δηλαδή άμβλυνση των ανισοτήτων Κέντρου-Περιφέρειας. Είπε ότι αυτό απαιτεί συμπεριληπτικό αναπτυξιακό σχέδιο με αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιφέρειας μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης, αναπτυξιακός νόμος που θα εντάξει και την περιφέρεια, να κατευθυνθούν πόροι και να υπάρξουν προγράμματα για την περιφέρεια.

Ερωτηθείς για τους περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς είπε ότι είναι 30 χρόνια χωρίς άδειες και πως ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αφήσει έτοιμο πλαίσιο και η ΝΔ είχε υποσχεθεί προεκλογικά ότι θα ρυθμίσει την κατάσταση, δεν προχώρησε στην αδειοδότησή τους. Ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι η αδειοδότηση θα γίνει.

Ελληνοτουρκικές σχέσεις

Ερωτηθείς για τα ελληνοτουρκικά, και για τις αιτίες της ύφεσης που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, σημείωσε ότι «ανεξαρτήτως πού μπορεί να οφείλεται, είναι μια ευκαιρία που οφείλουμε να αξιοποιήσουμε την επόμενη μέρα των εκλογών στην Τουρκία και την Ελλάδα, να δημιουργήσουμε ένα κλίμα μιας θετικής ατζέντας που θα μπορούσε να οδηγήσει, όμως με σχέδιο και πυξίδα, όχι μόνο στην εξομάλυνση των σχέσεων αλλά και στην επίλυση των διαφορών στη βάση του διεθνούς δικαίου».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι «η Ελλάδα, με σαφείς κόκκινες γραμμές - η μια αφορά την εδαφική της ακεραιότητα, η δεύτερη το δικαίωμα της να αμύνεται του εδάφους της - πρέπει να κινηθεί προκειμένου να πάμε στη Χάγη. Αυτό πρέπει να το αξιοποιήσουμε, ενεργοποιώντας και τον διεθνή, κυρίως τον ευρωπαϊκό παράγοντα. Η σύνδεση δηλαδή της ανανέωσης τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας με το συνυποσχετικό για τη Χάγη, πρέπει να υπάρξει ως στρατηγική της χώρας το επόμενο διάστημα».

Τόνισε τη βαθιά πεποίθησή του, ότι «η χώρα είναι και πρέπει να παραμείνει σε μια στρατηγική - την έχει χάσει τα τελευταία 4 χρόνια - του πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας». «Της γέφυρας», συνέχισε, «όχι του προκεχωρημένου φυλακίου, όχι του δορυφόρου της Δύσης που πρώτη θα στέλνει όπλα στην Ουκρανία. Βεβαίως θα είναι εκεί για να καταδικάζει τη ρωσική εισβολή, γνωρίζουμε πού ανήκουμε, αλλά γνωρίζουμε και το ρόλο μας διαχρονικά ως μία δύναμη που μπορεί να συνομιλήσει, να συνεννοηθεί, να συμβολίσει σημαντικά πράγματα στο παγκόσμιο γίγνεσθαι».

Συμπερασματικά, ο κ. Τσίπρας είπε πως «πρέπει λοιπόν να αδράξουμε αυτή την ευκαιρία, στο βαθμό βέβαια που από την άλλη πλευρά είναι ειλικρινείς οι κινήσεις που γίνονται το τελευταίο διάστημα και στο βαθμό που υπάρχει και μια θετική εξέλιξη σε ό,τι αφορά τις πολιτικές εξελίξεις στη γείτονα χώρα».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Δεν έχω δικαίωμα να λιποτακτήσω μπροστά στη μάχη»
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έκανε αυτοκριτική για το αποτέλεσμα στις 21 Μαΐου, αλλά τόνισε ότι το πιο κρίσιμο είναι η επόμενη μέρα των εκλογών, επισημαίνοντας ότι έρχονται δύσκολες ημέρες και έχει σημασία ποιος...
«Δεν έχω δικαίωμα να λιποτακτήσω μπροστά στη μάχη»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Κάλεσμα Τσίπρα σε νέους και αναποφάσιστους για να νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ
Η συμμετοχή κρίνει το αποτέλεσμα στις κάλπες της 21ης Μαΐου διαμηνύει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ λίγες ώρες πριν την κεντρική του προεκλογική ομιλία.
Κάλεσμα Τσίπρα σε νέους και αναποφάσιστους για να νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΣΥΡΙΖΑ για το αεροσκάφος: Η ΝΔ μπερδεύει τις αποστολές με τα ταξίδια αναψυχής
Νέος γύρος προεκλογικής σύγκρουσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση με αφορμή τη χρήση του πρωθυπουργικού αεροσκάφους από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για προεκλογικούς σκοπούς.
ΣΥΡΙΖΑ για το αεροσκάφος: Η ΝΔ μπερδεύει τις αποστολές με τα ταξίδια αναψυχής
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Δεν υπάρχει αλλαγή χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο» - Γιατί είναι υποψήφιος ο Τσίπρας στις Σέρρες
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ απογύμνωσε την κυβέρνηση Μητσοτάκη για οικονομία, καθημερινότητα του πολίτη, κράτος δικαίου, υποκλοπές.
«Δεν υπάρχει αλλαγή χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο» - Γιατί είναι υποψήφιος ο Τσίπρας στις Σέρρες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας