• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 20.1°C / 23.0°C
  3 BF
  53%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 15.6°C / 21.0°C
  2 BF
  70%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 20.5°C / 22.0°C
  2 BF
  79%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 13.9°C / 16.1°C
  1 BF
  80%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  3 BF
  72%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 18.2°C
  1 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 14.5°C
  2 BF
  77%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  2 BF
  72%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.3°C / 19.9°C
  1 BF
  91%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  2 BF
  78%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 21.1°C
  1 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  3 BF
  75%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 21.4°C / 21.4°C
  1 BF
  77%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 18.4°C
  0 BF
  68%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  1 BF
  57%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 22.8°C
  3 BF
  84%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.4°C / 23.0°C
  2 BF
  47%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  1 BF
  80%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 15.7°C / 18.9°C
  1 BF
  78%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.7°C / 13.7°C
  0 BF
  88%
MOTIONTEAM/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ

Ερώτηση ΚΚΕ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το έγκλημα στα Τέμπη

 • A-
 • A+

Την εγκληματική ευρωενωσιακή πολιτική «απελευθέρωσης» των σιδηροδρόμων και των μεταφορών, που οδήγησε στο έγκλημα στα Τέμπη και σε εκατοντάδες άλλα σιδηροδρομικά ατυχήματα στην πλειοψηφία των κρατών μελών, καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με ερώτηση που κατέθεσαν προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι ευρωβουλευτές του Κόμματος, Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος.

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ τονίζει:

 «57 νεκροί και δεκάδες τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός της χειρότερης σύγκρουσης τρένων στα χρονικά της Ελλάδας, στα Τέμπη στις 28/2.

Το προδιαγεγραμμένο αυτό έγκλημα που έχει γεμίσει οργή όλη την Ελλάδα, δεν ήταν προϊόν της «κακιάς στιγμής», όπως τα αστικά επιτελεία εξαρχής ήθελαν να το εμφανίσουν, ούτε αποτέλεσμα απλώς ενός «ανθρώπινου λάθους».

Οι εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο προειδοποιούσαν ακόμα και λίγες μέρες πριν το δυστύχημα για τα τεράστια προβλήματα ασφαλείας, την έλλειψη ηλεκτρονικής επιτήρησης των τρένων και  προσωπικού που έθεταν σε κίνδυνο τους επιβάτες και τους εργαζόμενους χωρίς να λαμβάνουν καμία απάντηση, ενώ οι απεργίες τους κηρύσσονταν εν μία νυκτί παράνομες και καταχρηστικές.

Πρόκειται για απόρροια της ευρωενωσιακής πολιτικής «απελευθέρωσης» των συγκοινωνιών που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ. Μία από τις βασικές πλευρές αυτής της στρατηγικής είναι ο κατακερματισμός του σιδηρόδρομου, προκειμένου οι επιχειρηματικοί όμιλοι να εκμεταλλεύονται τα «κομμάτια» που φέρνουν κέρδος, ενώ τα ζητήματα της ασφάλειας με τη συντήρηση του δικτύου, των ελλείψεων σε προσωπικό και μέσα, των συνθηκών εργασίας αφήνονται κυριολεκτικά στην μοίρα τους.

Ενδεικτική των τραγικών συνεπειών της «απελευθέρωσης» για την ασφάλεια των επιβατών και των εργαζομένων είναι και η λειτουργία «διευρωπαϊκού συστήματος ERTMS» που διευκολύνει το έργο των μηχανοδηγών, όσο και του διαχειριστή της κυκλοφορίας υποδομής με ηλεκτρονικά συστήματα σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης: Μόλις το 13% των διαδρόμων του κεντρικού δικτύου σε επίπεδο ΕΕ λειτουργούσε με ERTMS το 2021, ενώ για τη χρηματοδότηση του συστήματος αποδεσμεύτηκε μόλις το 50% των προϋπολογισμένων χρημάτων, αποδεικνύοντας ότι τα ζητήματα ασφάλειας δεν αποτελούν προτεραιότητα ούτε για τις ιδιωτικές, ούτε για τις κρατικές εταιρείες που ελέγχουν τους σιδηροδρόμους.

Αυτή λοιπόν είναι η πολιτική που έχει οδηγήσει σε 1.389 σημαντικά σιδηροδρομικά ατυχήματα μόνο το 2021 σε όλη την Ε.Ε., με συνολικά 683 νεκρούς και 513 τραυματίες, και εκ των οποίων τα 97 αφορούσαν συγκρούσεις τρένων.

Αυτή είναι η οδυνηρή πραγματικότητα. Κόστος τα μέτρα προστασίας της ασφάλειας και της ανθρώπινης ζωής. Και προτεραιότητα του αστικού κράτους και των εταιρειών να εξασφαλιστεί η άμεση διασύνδεση των σιδηροδρόμων με τα βασικά λιμάνια και τις βιομηχανικές περιοχές, ειδικά σε μια χώρα με κομβική γεωστρατηγική θέση όπως είναι η Ελλάδα. Δηλαδή στόχος είναι να εξασφαλιστεί η λεγόμενη «διατροπικότητα των μεταφορών», που στην πράξη σημαίνει ικανοποίηση των αναγκών κερδοφορίας του κεφαλαίου και υλοποίηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι από τις πρώτες γραμμές που υπολογίζεται να επαναλειτουργήσουν βρίσκεται η γραμμή Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο, ο βασικός άξονας για την προώθηση των ΑμερικανοΝΑΤΟικών προς τον βορρά, μέσω του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης.

Οι μεγαλειώδεις απεργίες και διαδηλώσεις  του ελληνικού λαού από άκρη σε άκρη σε όλη τη χώρα, η αλληλεγγύη που εκφράστηκε στους τραυματίες, αλλά και το σύνθημα που κυριάρχησε «ή τα κέρδη τους, ή οι ζωές μας» μαζί με την υπόσχεση ότι το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί, είναι αυτά που δείχνουν τον δρόμο για ένταση της πάλης ενάντια στον βάρβαρο, σάπιο, καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης και τους διαχειριστές του. 

Με βάση τα παραπάνω πώς τοποθετείται η Επιτροπή:

-Στο γεγονός ότι η δική της στρατηγική «απελευθέρωσης» όπως εκφράζεται μέσα από τα 4 πακέτα οδηγιών για τους σιδηροδρόμους, αποδεδειγμένα  οδηγεί σε εκατόμβες νεκρών και στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, θέτοντας την ασφάλεια επιβατών και εργαζομένων στο ζύγι του «κόστους-οφέλους»;

-Στις εκτιμήσεις τόσο της έκθεσης του ΕΚ[1] όσο και του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου[2] ότι η εγκατάσταση του ηλεκτρονικού συστήματος σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης ERTMS συνιστά «δαπανηρές επενδύσεις χωρίς να αποφέρει, γενικά, άμεσα οφέλη σε εκείνους που καλούνται να επωμιστούν το κόστος» και στο γεγονός ότι με βάση αυτό το απαράδεκτο κριτήριο  οι στόχοι που έχει θέσει η Κομισιόν για να ολοκληρωθεί το ηλεκτρονικό σύστημα ασφαλείας ΕRTMS σε επίπεδο ΕΕ σκόπιμα έχουν μετατεθεί χρονικά στο 2030 για το κεντρικό δίκτυο και στο 2040 για το εκτεταμένο;»

22/03/2023                                  

 ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΚΚΕ: Ο Κ. Μητσοτάκης  κατέληξε στην αθώωση των ενόχων για τα Τέμπη
Σφοδρή επίθεση από το Κομμουνιστικό Κόμμα κατά του πρωθυπουργού για την εξοργιστική χθεσινοβραδινή συνέντευξή του στους «Πρωταγωνιστές»...
ΚΚΕ: Ο Κ. Μητσοτάκης  κατέληξε στην αθώωση των ενόχων για τα Τέμπη
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εξηγήσεις και δεσμεύσεις Γεραπετρίτη στις Βρυξέλλες
Ο υπουργός αναγκάστηκε να δεσμευτεί ότι θα συσταθεί ειδική ομάδα για την ανεξάρτητη διερεύνηση του δυστυχήματος, με τη συμμετοχή ειδικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων.
Εξηγήσεις και δεσμεύσεις Γεραπετρίτη στις Βρυξέλλες
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Οργή των κομμάτων για τη διάχυση ευθυνών από τον πρωθυπουργό
ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 και Ελληνική Λύση καταλογίζουν στην κυβέρνηση υποκρισία και επικοινωνιακή διαχείριση της τραγωδίας που προσβάλλει το λαό.
Οργή των κομμάτων για τη διάχυση ευθυνών από τον πρωθυπουργό
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΚΚΕ: Ματαιοπονούν αν νομίζουν ότι μπορούν να συγκαλύπτουν τους ενόχους για το έγκλημα στα Τέμπη
«Αφού απέτυχαν οικτρά να εμποδίσουν τις μεγάλες κινητοποιήσεις του λαού και της νεολαίας, τώρα προσπαθούν ξεδιάντροπα να τις φέρουν στα "μέτρα" τους, αλλοιώνοντας το περιεχόμενό τους» λέει το ΚΚΕ.
ΚΚΕ: Ματαιοπονούν αν νομίζουν ότι μπορούν να συγκαλύπτουν τους ενόχους για το έγκλημα στα Τέμπη
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Φέρνει στις Βρυξέλλες την τραγωδία των Τεμπών
Με ερώτησή του προς την Ε.Ε. ο Νίκος Ανδρουλάκης ζητά να μάθει γιατί η κυβέρνηση ζήτησε -και πήρε από την Κομισιόν- τριετή παράταση στην κατασκευή των έργων ασφαλείας στον σιδηρόδρομο, τα οποία έπρεπε να έχουν...
Φέρνει στις Βρυξέλλες την τραγωδία των Τεμπών
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ν. Καραθανασόπουλος: «Καμία κυβέρνηση δεν είναι αθώα για το έγκλημα στα Τέμπη»
Κατέστησε σαφές ότι «δεν μπορεί να μείνει εκτός κάδρου η πολιτική της ΕΕ για την «απελευθέρωση» των σιδηροδρόμων, η ιδιωτικοποίηση, ούτε το εχθρικό κράτος που δεν μπορεί να κάνει ασφαλείς υποδομές.
Ν. Καραθανασόπουλος: «Καμία κυβέρνηση δεν είναι αθώα για το έγκλημα στα Τέμπη»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας