• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.5°C / 20.9°C
  1 BF
  72%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 16.6°C / 20.1°C
  1 BF
  78%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.0°C / 17.7°C
  1 BF
  81%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 13.8°C
  1 BF
  90%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 19.1°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.0°C / 17.3°C
  1 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 13.4°C
  2 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 15.8°C
  1 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 17.7°C
  3 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  2 BF
  81%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 20.5°C
  3 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.5°C / 18.5°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.5°C / 19.5°C
  2 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.6°C / 15.6°C
  0 BF
  74%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.5°C / 19.0°C
  0 BF
  80%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.3°C
  2 BF
  90%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 20.4°C
  0 BF
  71%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  0 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.7°C / 18.1°C
  2 BF
  86%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.1°C / 12.1°C
  1 BF
  89%
AP Photo/Francisco Seco, File

Ευρωβουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.: Η κυβέρνηση να δώσει άμεση λύση για το Ελληνικό Σχολείο Βρυξελλών

 • A-
 • A+

Το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να κλείσει το Ελληνικό Σχολείο Βρυξελλών «Κεστεκίδειο», κυριολεκτικά από τη μια μέρα στην άλλη. Οι αρχές του Υπουργείου προχώρησαν στην συγκεκριμένη ενέργεια, για λόγους ασφάλειας του κτηρίου, πέντε ολόκληρους μήνες αφ’ ότου εμπειρογνώμονες είχαν πραγματοποιήσει σχετικούς ελέγχους.

Η συγκεκριμένη απόφαση συνιστά σοκ, τόσο για τους μαθητές και το εκπαιδευτικό προσωπικό όσο και για ολόκληρη την ελληνόφωνη κοινότητα των Βρυξελλών. Οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία καταγγέλλουν πως τα συγκεκριμένα προβλήματα χρονίζουν, ενώ οι υπεύθυνοι του Υπουργείο Παιδείας επέδειξαν αδιαφορία. Επίσης, επισημαίνουν ότι το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει καταβάλει τα απαραίτητα χρήματα για την βελτίωση του κτηρίου ή για τη χρήση/αγορά κάποιου άλλου. Οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απαιτούν να βρεθεί άμεση λύση στο κτηριακό πρόβλημα μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Άμεση λύση για το Ελληνικό Σχολείο Βρυξελλών - Η ελληνική παιδεία σε πλήρη απαξίωση και μαρασμό!

Σύσσωμη η Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απαιτεί από την ελληνική κυβέρνηση να στεγάσει τα ελληνόπουλα που φοιτούν στο «Κεστεκίδειο» σε χώρο ασφαλή που να τηρεί όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές!

Χωρίς καμιά προειδοποίηση, το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε στις 15 Μαρτίου να κλείσει το αμιγές ελληνικό σχολείο «Κεστεκίδειο» στις Βρυξέλλες, λόγω ακαταλληλότητας του κτηρίου. Η απόφαση πάρθηκε, χωρίς να έχει σταλεί το σχετικό πόρισμα των τεχνικών εμπειρογνωμόνων ούτε στη Μητρόπολη Βελγίου - ιδιοκτήτες του κτηρίου - ούτε καν στις ελληνικές αρχές στο Βέλγιο (Πρεσβεία, Προξενείο, Συντονίστρια Εκπαίδευσης κλπ.), καταστρατηγώντας κάθε έννοια διαφάνειας.

Οι παραπάνω ενέργειες ελήφθησαν, ενώ δεν έχει βρεθεί λύση για τους 159 μαθητές του σχολείου, από νηπιαγωγείο ως λύκειο, όπως και για δεκάδες άλλους μαθητές απογευματινών ελληνικών τμημάτων γλώσσας, οι οποίοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή κυριολεκτικά «άστεγοι» με τους γονείς τους σε πανικό και απόγνωση.

Τον Οκτώβριο του 2022, μετά από αλλεπάλληλες οχλήσεις δασκάλων, καθηγητών, γονέων και Ελληνικής Κοινότητας Βρυξελλών, κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Παιδείας της Ελλάδας βρέθηκε στο σχολείο, διαπιστώνοντας σοβαρά προβλήματα όσον αφορά την ασφάλειά του. Ταυτόχρονα, όμως, το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει καταβάλει τα απαραίτητα χρήματα για την βελτίωση του κτηρίου ή για τη χρήση/αγορά κάποιου άλλου. Επίσης, η λύση που προτείνεται από το Υπ. Παιδείας για τηλεκπαίδευση επ’ αόριστoν, φάνηκε και κατά την πανδημία ότι δεν λειτουργεί, ούτε εκπαιδευτικά, ούτε πρακτικά, καθώς εργαζόμενοι γονείς δεν μπορούν να αφήσουν τα παιδιά τους μόνα τους στο σπίτι - ειδικά εκείνα της προεφηβικής ηλικίας.

Η Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπογραμμίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε λάβει εκ των προτέρων όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να αποφευχθεί το αναγκαστικό κλείσιμο του ελληνικού σχολείου, αφού πλέον δεν πληροί τις προϋποθέσεις ασφαλείας. Καταγγέλλει την αδιαφάνεια και αδιαφορία του Υπουργείου, καθώς είναι προφανές ότι μαθητές και προσωπικό βρίσκονταν σε κίνδυνο, όλο αυτό το διάστημα.

Δεν υπάρχουν δικαιολογίες περί έλλειψης χρημάτων, καθώς η γλώσσα και η παιδεία είναι το πιο σημαντικό στοιχείο της ταυτότητάς των Ελλήνων της Διασποράς, και η αγωνία των χιλιάδων Ελλήνων που ζουν στις Βρυξέλλες, αφορά το πως θα διατηρηθεί η εκμάθηση των ελληνικών ζωντανή στα παιδιά δεύτερης και τρίτης γενιάς που ζουν στο Βέλγιο, αλλά και στις οικογένειες των νέων μεταναστών.

Το Ελληνικό Σχολείο Βρυξελλών κλείνει και απαξιώνεται στα μάτια των Ελλήνων που ζουν μόνιμα ή περιστασιακά στις Βρυξέλλες. Με τον τρόπο αυτό, αναγκαστικά οδηγούνται είτε σε ιδιωτικές λύσεις, ή στην μόνιμη απομάκρυνσή τους από την ελληνική γλώσσα και παιδεία.

Αυτά αποτελούν όνειδος για τον Ελληνισμό της Διασποράς, μακριά από κάθε έννοια αληθινού πατριωτισμού και ενός ευνομούμενου κράτους της ΕΕ, πολύ περισσότερο ενός «επιτελικού κράτους αρίστων»!

Απαιτούμε άμεσα:

- Το Υπουργείο να βρει εναλλακτικό κτήριο για τους μαθητές έως το τέλος της σχολικής χρονιάς

- Να υπάρξει συγκεκριμένος σχεδιασμός και να βρεθεί άμεση λύση για επανέναρξη σε ασφαλείς συνθήκες ή μετεγκατάσταση του σχολείου από τον Σεπτέμβριο του 2023, σε ένα σύγχρονο ασφαλές κτήριο.

- Να μην υπάρξουν περικοπές σε παρατάσεις αποσπάσεων εκπαιδευτικών και προσωπικού, που θα απαξιώσουν περαιτέρω το σχολείο».

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για τα σχολικά γεύματα
Οι βουλευτές σημειώνουν ότι επτά δήμοι, με μεγάλο ποσοστό λαϊκών στρωμάτων, συνολικά 15.000 παιδιά, δεν παίρνουν γεύματα μέχρι σήμερα. Κι αυτό στη δύσκολη σημερινή συγκυρία, με την ακρίβεια, την ενεργειακή...
Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για τα σχολικά γεύματα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Με κόψε-ράψε και πέταμα γνωστικών αντικειμένων το πρόγραμμα σπουδών των εφήβων»
Εξηγήσεις για τη μη συμμόρφωση του υπουργείου Παιδείας στην απόφαση του ΣτΕ που έκρινε παράνομη την κατάργηση των εικαστικών μαθημάτων, ζήτησε με επίκαιρη ερώτησή του ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ.
«Με κόψε-ράψε και πέταμα γνωστικών αντικειμένων το πρόγραμμα σπουδών των εφήβων»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Νίκος Φίλης: Εύκολα ρίχνουμε τα βάρη στη νεολαία που κρίνουμε ότι έχασε το δρόμο της
Σύμφωνα με τον Νίκο Φίλη η λύση «έγκειται στη συστηματική, μακροπρόθεσμη προσπάθεια να αλλάξει το συνολικό κλίμα στο σχολείο, με ένα σχέδιο, που βασίζεται στην πρόληψη και όχι στην καταστολή»
Νίκος Φίλης: Εύκολα ρίχνουμε τα βάρη στη νεολαία που κρίνουμε ότι έχασε το δρόμο της
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση»
Δίνοντας ένα σαφές στίγμα των επιδιώξεών του, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος έκανε λόγο για ένα κόμμα του προοδευτικού ρεαλιστικού λόγου, το οποίο μέσα από την αναδιάταξη του δημοκρατικού χώρου θα επιχειρήσει να...
«Σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Αντιπολιτευτικά πυρά για το μπάχαλο με τα μέτρα και το κυβερνητικό αλαλούμ
«Ας συνεννοηθούν τουλάχιστον μεταξύ τους οι υπουργοί» σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενώ για υπουργική «Βαβέλ» κάνει λόγο το Κίνημα Αλλαγής. Οργισμένη ανακοίνωση ΚΚΕ για τα σχολεία.
Αντιπολιτευτικά πυρά για το μπάχαλο με τα μέτρα και το κυβερνητικό αλαλούμ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας