Το όνομα «Λαϊκή Ενότητα» επέλεξε τελικά η ηγετική ομάδα γύρω από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη για τη νέα πολιτική κίνηση που ιδρύθηκε επισήμως σε κοινοβουλευτικό επίπεδο.
Το όνομα -με έντονο λατινοαμερικάνικο άρωμα, καθώς έτσι ονομαζόταν το κόμμα του Σαλβαδόρ Αλιέντε- φέρεται να αποτέλεσε πρόταση του εκπροσώπου, Κώστα Ησυχου, ενώ μετά την προσχώρηση σ’ αυτό συνολικά 25 βουλευτών κατατάσσεται τρίτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Οι βουλευτές που συνυπέγραψαν την ανεξαρτητοποίησή τους από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ προέρχονται κυρίως από την Αριστερή Πλατφόρμα, όπως και σύσσωμη η ηγεσία της νέας ομάδας.
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ανέλαβε πρόεδρος, ο Στάθης Λεουτσάκος γραμματέας, κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι οι Δημήτρης Στρατούλης και Θανάσης Πετράκος.
Από την Αριστερή Πλατφόρμα προέρχονται επίσης οι Λίτσα Αμανατίδου, Ιωάννα Γαϊτάνη, Κώστας Δελημήτρος, Ζήσης Ζάννας, Ιωάννης Ζερδελής, Ηλίας Ιωαννίδης, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Κώστας Λαπαβίτσας, Ευγενία Ουζουνίδου, Στέφανος Σαμοΐλης, Θανάσης Σκούμας, Δέσποινα Χαραλαμπίδου και Ελένη Ψαρρέα. Σημειώνεται ότι Γαϊτάνη και Ψαρρέα προέρχονται από το Κόκκινο Δίκτυο.
Ανάμεσα στους υπογράφοντες όμως βρίσκονται και βουλευτές που μέχρι τώρα δεν ήταν ενταγμένοι οργανικά στην τάση. Αυτοί είναι οι Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, Αλεξάνδρα Τσανάκα και Θωμάς Κώτσιας. Πέραν αυτών, πρόσθετο ενδιαφέρον προκαλούν οι υπογραφές άλλων βουλευτών, όπως του Βασίλη Κυριακάκη, ο οποίος ήταν στην ΚΟΕ, και ακόμα τεσσάρων, που φέρεται να έχουν αγαστές σχέσεις με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Το «δεύτερο κύμα»
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης προανήγγειλε χθες «δεύτερο κύμα προσχωρήσεων» στη Λαϊκή Ενότητα, με αποτέλεσμα το ενδιαφέρον να στρέφεται στην ΚΟΕ και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Η ΚΟΕ έχει ακόμα στις τάξεις της τρεις βουλευτές, την Ελένη Σωτηρίου, τον Βασίλη Χατζηλάμπρου και τον Δημήτρη Κοδέλλα.
Τα ονόματά τους «κυκλοφόρησαν» αρχικά στα μέσα ενημέρωσης ότι θα προσχωρήσουν στις τάξεις της Λαϊκής Ενότητας, ωστόσο φαίνεται ότι η ηγεσία της τάσης, που ουσιαστικά έχει αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ, αναμένει την πορεία των συζητήσεων με άλλα πρόσωπα και συλλογικότητες της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.
Το πιο καυτό ερώτημα περιστρέφεται γύρω από τι θα πράξει η πρόεδρος της Βουλής. Οι τρεις βουλευτές που θεωρείται ότι συνομιλούν μαζί της, η Αγλαΐα Κυρίτση, η Ραχήλ Μακρή και ο Γιάννης Σταθάς, προσχώρησαν στη Λαϊκή Ενότητα, ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι και η Ζωή Κωνσταντοπούλου θα ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία διερευνητικών εντολών.
Ωστόσο, η ίδια κρατά στάση αναμονής και δεν αποκλείεται να παραμείνει στα «μετόπισθεν» και να μην εμπλακεί ενεργά στον νέο σχηματισμό.
Η -δε- Λαϊκή Ενότητα έχει ανοιχτές τις πόρτες στη Ζωή Κωνσταντοπούλου, προκρίνοντας την προσφυγή για το χρέος στον ΟΗΕ, πρόταση που έχει θέσει ως προμετωπίδα η πρόεδρος της Βουλής.
Το Αριστερό Ρεύμα αναμένεται να συνεδριάσει σε κλειστό κύκλο σήμερα στις 10 στον Κεραμεικό, ώστε να καθορίσει τις επόμενες κινήσεις και τις πολιτικές προτεραιότητες που θα θέσει, τόσο στον εκλογικό αγώνα όσο και στις συζητήσεις με άλλες οργανώσεις.
Το Σχέδιο Β’ μέχρι στιγμής φαίνεται ότι θα συμμετάσχει στο εκλογικό σχήμα, με τον Αλέκο Αλαβάνο να αναλαμβάνει ενεργό ρόλο και να κατεβαίνει με τις λίστες της Λαϊκής Ενότητας.
ΑΝΤΑΡΣΥΑ
Προβληματισμός όμως επικρατεί στις τάξεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, καθώς η κίνηση Λαφαζάνη προκαλεί έντονες αποσυσπειρωτικές τάσεις. Η Αριστερή Ανασύνθεση και η Αριστερή Αντικαπιταλιστική Συσπείρωση φέρεται να έχουν ήδη αποφασίσει την κοινή κάθοδό τους υπό τη Λαϊκή Ενότητα, ενώ η ηγεσία του ΝΑΡ φαίνεται να έχει διχαστεί, μια και η πλειοψηφία της απορρίπτει τη σύμπραξη με την κίνηση Λαφαζάνη.
Το -δε- ΣΕΚ κρατά στάση αναμονής, συζητώντας μεν με τη Λαϊκή Ενότητα, χωρίς όμως να έχει λάβει οριστικές αποφάσεις.
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ συλλογικά αποφάσισε πρόσφατα να απευθύνει το δικό της ξεχωριστό κάλεσμα για συμπόρευση προς οργανώσεις της Αριστεράς.
Το κείμενο διαφοροποιείται από την κίνηση Λαφαζάνη, κυρίως στο ζήτημα της στάσης έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αναφέρει χαρακτηριστικά πως προέχει η άμεση αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ότι «μπροστά στον λαό ανοίγονται καθαρά δύο δρόμοι: Από τη μια ο δρόμος των φρικτών μνημονίων, της ανεργίας, της διαρκούς επιτροπείας. Και από την άλλη ο δρόμος της ρήξης με Ε.Ε., ΔΝΤ, με τις πολυεθνικές και τους τραπεζίτες, έξω από ευρώ–Ε.Ε., χρέος και μνημόνια».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας