Η «πορεία προς τον λαό» που εγκαινίασε ο Αλέξης Τσίπρας στο Ζάππειο, χρησιμοποιώντας το σύνθημα που ξεκίνησε από το ρωσικό κίνημα των Ναρόντνικων στις δεκαετίες του 1860 και του 1870, αναμενόταν να συνεχιστεί χθες βράδυ στην Πάτρα, με ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στο κλειστό γήπεδο του Απόλλωνα. Η επιλογή μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς η Αχαΐα παραδοσιακά αποτελούσε κάστρο του ΠΑΣΟΚ και εν συνεχεία του ΣΥΡΙΖΑ, με ποσοστά -από τις εκλογές του 2015 και μετά- που ξεπερνούσαν το 40%. Εν συνεχεία η επόμενη στάση είναι η Θεσσαλονίκη τη Δευτέρα και θα ακολουθήσουν οι πόλεις του θεσσαλικού κάμπου.
Το δίλημμα των εκλογών, όπως το προτάσσει η αξιωματική αντιπολίτευση, είναι ήδη γνωστό και με αυτό θα πορευτεί έως την κάλπη: «Δημοκρατία ή εκτροπή ή αλλιώς Δημοκρατία ή Μητσοτάκης». Με αυτό έκλεισε την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας στο Περιστέρι, σε ένα κατάμεστο γήπεδο το βράδυ της Τετάρτης, και με αυτό θα συνεχίσει, ιδιαίτερα μετά την απόφαση να απέχει ο ΣΥΡΙΖΑ από το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης (πλην της τροπολογίας για το κόμμα Κασιδιάρη), ως μια κίνηση πολιτικού συμβολισμού, η οποία προκάλεσε αντιδράσεις, ακόμα και κάποιες μουρμούρες εντός ΣΥΡΙΖΑ.
Για τον Αλέξη Τσίπρα η απόφαση αυτή φαίνεται πως ήταν μονόδρομος. Η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης έπεσε στο κενό -όπως ήταν αναμενόμενο άλλωστε- και ίσως το μοναδικό κέρδος, όπως εκτιμούν στην Κουμουνδούρου, ήταν το «ξεγύμνωμα» των βουλευτών της κυβέρνησης, οι οποίοι δεν τόλμησαν να ψελλίσουν λέξη για το σκάνδαλο των υποκλοπών και είτε πετούσαν την μπάλα στην εξέδρα, είτε αναλώνονταν σε μια ανούσια και άκαιρη παρουσίαση των κυβερνητικών πεπραγμένων σύμφωνα με τη γραμμή του Μαξίμου.
Κατά συνέπεια το επόμενο βήμα θα έπρεπε να είναι ένα σκαλί πιο πάνω. Με αυτό το σκεπτικό πάρθηκε η απόφαση η οποία προκάλεσε την αντίδραση της κυβέρνησης αλλά και των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης και στην καλύτερη περίπτωση χαρακτηρίστηκε επικοινωνιακό κόλπο. Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Τα περί συνταγματικής εκτροπής της κυβέρνησης στο σκάνδαλο των υποκλοπών δεν είναι κάτι που εφηύρε ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι κοινή παραδοχή κορυφαίων συνταγματολόγων της χώρας οι οποίοι, άλλος λιγότερο άλλος περισσότερο, έχουν καταδικάσει την κυβέρνηση για τη στάση και τις μεθοδεύσεις της στο εν λόγω σκάνδαλο.
Από τη στιγμή λοιπόν που ο Αλέξης Τσίπρας πήγε στη Βουλή με την επιβεβαίωση από την ΑΔΑΕ της παρακολούθησης των έξι ονομάτων καλώντας τον πρωθυπουργό να απαντήσει και ο τελευταίος συνέχισε να πετάει χαρταετό επιστρατεύοντας ανόητα επιχειρήματα για να ξεφύγει από τη δύσκολη θέση, η κλιμάκωση από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν μονόδρομος. Μια άλλη λύση θα ήταν να καλέσει τον δημοκρατικό κόσμο σε διαδήλωση έξω από τη Βουλή, η οποία προφανώς δεν προτιμήθηκε ώστε να μη δώσει στην κυβέρνηση την ευκαιρία να παρομοιάζει τον Αλέξη Τσίπρα με τον Τραμπ ή τον Μπολσονάρο, πράγμα το οποίο γίνεται βέβαια αλλά χωρίς ουσιαστικό επικοινωνιακό αντίκρισμα.
Το επόμενο στοίχημα στον καιρό που απομένει είναι να υποστηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ το πρόγραμμά του, να αποδείξει ότι έχει λύσεις για τα προβλήματα της χώρας και να μην παρασυρθεί από τα σκάνδαλα της κυβέρνησης και μόνο. Αυτό είναι η μία πλευρά του νομίσματος, η άλλη πρέπει να είναι οι προτάσεις και οι δεσμεύσεις, καθώς η κοινωνία έχει ανάγκη ένα εναλλακτικό σχέδιο. Και αυτή η παρουσίαση πρέπει να είναι αναλυτική ώστε να κλείσει τα στόματα στις διάφορες Κασσάνδρες που έχουν επιστρατεύσει ήδη τα όσα έγιναν την περίοδο των μνημονίων προκειμένου να παρουσιάσουν τον ΣΥΡΙΖΑ ως ένα αφερέγγυο κόμμα.
«Το πρόγραμμά μας κάθε μέρα που περνάει γίνεται γνωστό στον κόσμο πιο αναλυτικά και με τις ομιλίες του Αλέξη Τσίπρα που ξεκίνησαν από το Περιστέρι. Κομβικής σημασίας για εμάς είναι να αυξηθεί ο βασικός μισθός στα 800 ευρώ, συν 80 ευρώ της τιμαριθμικής αύξησης λόγω πληθωρισμού, να ανέβει το αφορολόγητο για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους στα 10.000 ευρώ, να στηριχτούν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με κάθε τρόπο«, δήλωσε σχετικά η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Πόπη Τσαπανίδου, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ. Πρόσθεσε μάλιστα με νόημα πως «παλεύουμε για την αλλαγή του οικονομικού μοντέλου, ώστε να επιστρέψουν τα χρήματα στους φτωχούς που τα στερούνται και να στηριχτεί η μεσαία τάξη που εξαφανίζεται».
Στο ίδιο πλαίσιο, ο προκάτοχός της Νάσος Ηλιόπουλος μιλώντας στο «Κόκκινο Θεσσαλονίκης» εξήγησε με μια φράση τους λόγους για τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει τόσο μεγάλη σημασία στις υποκλοπές: «Δεν έχουμε ούτε ένα παράδειγμα χώρας η οποία μπορεί να έχει ισχυρή οικονομία χωρίς ισχυρούς θεσμούς».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας