Δριμεία κριτική ασκούν ο Τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος Πάνου Σκουρλέτη στον δαιδαλώδη νόμο-πλαίσιο για την ανώτατη εκπαίδευση που ψήφισε το περασμένο καλοκαίρι η κυβέρνηση και συγκεκριμένα στην επιμέρους διάταξη που προβλέπει απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας από τη Φιλοσοφική και τη Φυσικομαθηματική, οδηγώντας ουσιαστικά στην αποειδίκευση της εργασίας και της επιστημονικής αναγνώρισης, στρατηγική που γίνεται πλέον ορατή και στην περίπτωση του ΠΔ στον χώρο των τεχνών.
Πρόσφατο εκτενές ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών», ανέδειξε τη σοβαρότητα του ζητήματος που προκύπτει από την εφαρμογή του άρθρου 99 του νόμου 4957/2022 και αφορά δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και πτυχιούχους, των οποίων τα πτυχία υποβαθμίζονται και τα εργασιακά τους δικαιώματα θίγονται κατάφωρα, καθώς για να μπορούν να διδάξουν εφεξής υποχρεώνονται να παρακολουθήσουν δύο εξάμηνα επιπλέον.
Νίκος Φίλης και Πάνος Σκουρλέτης ζητούν στον αντίποδα «ουσιαστική στήριξη του Δημόσιου Πανεπιστημίου και μεγαλύτερη δυνατότητα ένταξης και συμμετοχής των αποφοίτων του Λυκείου σε αυτό», και στο συγκεκριμένο ζήτημα, «να παραμείνει σε όλους τους φοιτητές των σχολών που οδηγούν σε εκπαιδευτική εργασία στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, το δικαίωμα κτήσης διδακτικής επάρκειας εντός του πτυχίου, με την παρακολούθηση των αναγκαίων μαθημάτων και να ενισχυθεί αυτό το δικαίωμα με κάθε πρόσφορο μέσο. Επίσης, να παρασχεθεί η δυνατότητα και σε πτυχιούχους να αιτηθούν το δικαίωμα εξέτασης σε αυτά τα μαθήματα (Παιδαγωγική Επιστήμη, εκπαιδευτικός σχεδιασμός, οικονομία της εκπαίδευσης κ.α.), ώστε να ισχυροποιηθούν τα πτυχία τους».
Κοινή δήλωση του Τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Νίκου Φίλη και του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του κόμματος Πάνου Σκουρλέτη
για τη διδακτική επάρκεια στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο
Η κυβέρνηση της Ν.Δ., με μια σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων, στοχεύει στην υποβάθμιση του Δημόσιου Πανεπιστημίου. με όχημα και τη συρρίκνωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων που συνδέονται με τα πτυχία που αυτά παρέχουν.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα το άρθρο 99 του νόμου 4957/2022, που αποσυνδέει την άμεση κτήση διδακτικής επάρκειας σε πλήθος σχολών (Μαθηματικό, Φυσικό, Φιλοσοφική, Οικονομικά κ.α.) με την απόκτηση του πτυχίου.
Η αποειδίκευση της εργασίας και της επιστημονικής αναγνώρισης που προωθείται και από αυτή την ρύθμιση -καθώς η όποια αναγνώριση θα γίνεται μετά την κτήση του πτυχίου μετατρέποντας τον κάθε πτυχιούχο σε κυνηγό πιστοποιήσεων χωρίς σαφή επαγγελματικά δικαιώματα- αποτελεί κεντρική κυβερνητική στρατηγική και γίνεται ορατή και στην περίπτωση του ΠΔ στον χώρο των τεχνών. Αποτελεί όχημα ώστε, μέσω της υποβάθμισης, να γίνει πιο ελκυστική η αγορά των κολεγίων.
Απάντηση στη λογική υποβάθμισης της αγοράς είναι η ουσιαστική στήριξη του Δημόσιου Πανεπιστημίου και η μεγαλύτερη δυνατότητα ένταξης και συμμετοχής των αποφοίτων του Λυκείου σε αυτό, ώστε συνολικά να ενισχύεται ο αποκλειστικά δωρεάν και δημόσιος χαρακτήρας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Είναι απόλυτη ανάγκη να παραμείνει σε όλους τους φοιτητές των σχολών που οδηγούν σε εκπαιδευτική εργασία στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, το δικαίωμα κτήσης διδακτικής επάρκειας εντός του πτυχίου, με την παρακολούθηση των αναγκαίων μαθημάτων και να ενισχυθεί αυτό το δικαίωμα με κάθε πρόσφορο μέσο. Επίσης, να παρασχεθεί η δυνατότητα και σε πτυχιούχους να αιτηθούν το δικαίωμα εξέτασης σε αυτά τα μαθήματα (Παιδαγωγική Επιστήμη, εκπαιδευτικός σχεδιασμός, οικονομία της εκπαίδευσης κ.α.), ώστε να ισχυροποιηθούν τα πτυχία τους.
Η αναστολή της εφαρμογής των διατάξεων του προαναφερόμενου Νόμου, όπως έχουν ήδη τονίσει συνδικαλιστικοί και επιστημονικοί φορείς φοιτητών και διδασκόντων στα Πανεπιστήμια, πρέπει άμεσα να εφαρμοστεί και να εκκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος για την ουσιαστικότερη και πληρέστερη διδακτική και παιδαγωγική προετοιμασία των φοιτητών για την άσκηση του εκπαιδευτικού λειτουργήματος.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας