Με τη χώρα να βαίνει ολοταχώς προς τις εθνικές κάλπες και το κλίμα να είναι ήδη εντόνως προεκλογικό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, θα μιλήσει στη 1 μετά το μεσημέρι της Τρίτης, σε αίθουσα του Ζαππείου.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να αναφερθεί σε τρέχοντα σημαντικά θέματα, αλλά κυρίως να προβεί σε δηλώσεις για τον σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει της προεκλογικής περιόδου, όπως αναφέρει και η σχετική ανακοίνωση του κόμματος.
Υπενθυμίζεται ότι στην Κουμουνδούρου προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα, σχετικά με το πότε θα διεξαχθούν οι εκλογές (πριν από το Πάσχα ή αργότερα). Όπως εκτιμούν, η σχετική απόφαση του Κυρ. Μητσοτάκη θα εξαρτηθεί από τον χρόνο που θα ανακοινωθούν και το ύψος των κυβερνητικών παροχών, οι οποίες στοχεύουν να αμβλύνουν τη δυσαρέσκεια των πολιτών, όσον αφορά την ακρίβεια και τον υψηλό πληθωρισμό.
Μπαράζ ομιλιών
Στο πλαίσιο του προεκλογικού σχεδιασμού εντάσσονται και οι περιοδείες σε όλη τη χώρα. Έχοντας άμεση προτεραιότητα να επικοινωνήσει το πρόγραμμά του στους πολίτες, πείθοντάς τους για το αξιόπιστο σχέδιο διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλ. Τσίπρας θα προχωρήσει σε μια σειρά ομιλιών σε Αθήνα, Πάτρα και Θεσσαλονίκη, μέσα στο χρονικό διάστημα μιας εβδομάδας.
Ουσιαστικά, οι ομιλίες αυτές αποτελούν την επίσημη αφετηρία του κόμματος στην προεκλογική περίοδο, με την πρώτη να λαμβάνει χώρα την Τετάρτη στο Περιστέρι και να ακολουθεί την Παρασκευή η ομιλία στην Πάτρα και την επόμενη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη.
Στο επόμενο διάστημα αναμένονται να ανακοινωθούν τα ψηφοδέλτια του κόμματος, η συγκρότηση των οποίων βρίσκεται στην τελική ευθεία. Σημειώνεται ότι η Κεντρική Επιτροπή πρόκειται να συνεδριάσει τόσο για το θέμα αυτό, όσο και γενικότερα για τον προεκλογικό αγώνα.
«Δημοκρατία ή εκτροπή»
Με νωπή τη συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης για το σκάνδαλο των υποκλοπών, ο ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από το σύνθημα «Δικαιοσύνη παντού», προτάσσει πλέον και το δίλημμα «Δημοκρατία ή εκτροπή».
Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, η σχεδόν τριήμερη συζήτηση στη Βουλή, αποτέλεσε σφυροκόπημα κατά της κυβέρνησης (και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη), ρίχνοντας τις μάσκες και φέρνοντας σε δεινή θέση (απολογούμενου) το Μέγαρο Μαξίμου. Πλέον, το σκάνδαλο δεν βαραίνει μόνο τον Κυρ. Μητσοτάκη, αλλά ολόκληρη την κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ. που στήριξε με την ψήφο της την κυβέρνηση.
Σε κάθε περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αφήσει να ξεχαστεί το σκάνδαλο – και σε αυτό το πλαίσιο θα κινηθεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθ' όλη την προεκλογική περίοδο.
Στόχος η ανακούφιση της κοινωνίας
Εξάλλου, στον ΣΥΡΙΖΑ κρατούν ψηλά το θέμα της ακρίβειας και των ανατιμήσεων, που έχουν φέρει στα όριά του μεγάλο κομμάτι των πολιτών. Όπως αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις, η ακρίβεια θεωρείται το μεγαλύτερο πρόβλημα της κοινωνίας: οπότε το θέμα αυτό αναμένεται να αποτελέσει βαρόμετρο για την ψήφο σημαντικού αριθμού πολιτών.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προχωρά με το επιχείρημα πως η κυβέρνηση εξυπηρετεί τα μεγάλα συμφέροντα και επιχειρεί με μέτρα-ασπιρίνες να εξομαλύνει το κλίμα. Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ προτάσσει το πρόγραμμά του και την εναλλακτική του πρόταση που στοχεύει στην ανακούφιση των πολιτών, με αναδιανομή του πλούτου υπέρ της κοινωνίας.
Ενδεικτική είναι και η πρόσφατη αναφορά του Αλ. Τσίπρα στις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. προς τους συνταξιούχους για επαναφορά της 13ης σύνταξης και επιστροφή των αναδρομικών. Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με συνταξιούχους, ο Αλ. Τσίπρας προανήγγειλε επίσης μέτρα για την αποκατάσταση της αδικίας με την προσωπική διαφορά, ενώ δεσμεύτηκε και για μέτρα αντιμετώπισης της αισχροκέρδειας που ροκανίζει το εισόδημα των συνταξιούχων.
Στο παραπάνω πλαίσιο, εντάσσονται οι συνεχείς επισκέψεις στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε λαϊκές αγορές και σε καταστήματα, καθώς και οι συνομιλίες με εμπόρους, παραγωγούς και καταναλωτές.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας