• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 26.9°C / 32.3°C
  1 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.0°C / 29.1°C
  0 BF
  70%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.0°C / 27.0°C
  2 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 22.0°C
  2 BF
  73%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  64%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.3°C / 27.1°C
  1 BF
  42%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 23.3°C
  0 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.6°C / 27.6°C
  2 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  31°C 27.7°C / 33.3°C
  3 BF
  48%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.9°C / 26.9°C
  3 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 28.1°C
  2 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.7°C / 29.6°C
  0 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 27.5°C
  0 BF
  50%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 27.5°C
  2 BF
  32%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 28.8°C
  2 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.0°C / 32.5°C
  3 BF
  34%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.3°C / 23.8°C
  1 BF
  72%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.1°C / 27.8°C
  2 BF
  47%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  1 BF
  54%

Το ανυπόγραφο «θεωρητικό» κείμενο, στο οποίο αναπτύσσεται η «κοσμοθεωρία» της Χρυσής Αυγής, μιλά για τη «Φυλή», το «Αίμα» και την «Τιμή», τις τρεις λέξεις-κλειδιά του ναζισμού

Στα χνάρια του Ρόζενμπεργκ

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Την ίδια ώρα που η ηγεσία της Χρυσής Αυγής «λουφάζει» και ο Αρχηγός της δηλώνει την πίστη του στο ευρώ (βλ. Ιός, «Λούφα και Χρυσή Αυγή», «Εφ.Συν.», 8.8.2015), από τα επίσημα μέσα ενημέρωσης που διαθέτει η οργάνωση εξαπολύεται ανοιχτή ναζιστική προπαγάνδα (εφ. «Χρυσή Αυγή», 5.8.2015).

Ξεχωρίζει η επαναφορά των παλιών συμβόλων της οργάνωσης (μαυροκόκκινη σημαία, μαίανδρος-σβάστικα), αλλά και η δημόσια διακήρυξη των αρχών του γερμανικού εθνικοσοσιαλισμού, ενώ δεν λείπει και η φαντασίωση ενός νέου ευρωπαϊκού «Τρίτου Ράιχ» υπό την ηγεσία του μετενσαρκωμένου Χίτλερ-Μιχαλολιάκου.

Χαρακτηριστικό το ανυπόγραφο «θεωρητικό» κείμενο που δημοσιεύτηκε ταυτόχρονα σε όλους τους ιστότοπους της οργάνωσης, στο οποίο αναπτύσσεται η «κοσμοθεωρία» της Χρυσής Αυγής.

Μάταια θα αναζητήσει κανείς σ’ αυτό το κείμενο τις λέξεις «Ελλάδα» ή «Ελληνες». Λόγος γίνεται μόνο για τη «Φυλή», το «Αίμα» και την «Τιμή», τις τρεις λέξεις-κλειδιά του ναζισμού. Και πιο συγκεκριμένα:

Το «κάλεσμα της φυλής»

Ο συντάκτης του κειμένου δηλώνει ότι οι χρυσαυγίτες στέκονται «όρθιοι σε έναν κόσμο ερειπίων, ανταποκρινόμενοι στο αδιάκοπο κάλεσμα της Φυλής, που ρέει και χάνεται μέσα στα βάθη των αιώνων. Διαβαίνουμε, με κάθε κόστος, τον δρόμο του Καθήκοντος, ενάντια στο νοσηρό και διεφθαρμένο κατεστημένο της απόλυτης παρακμής και του μηδενισμού».

■ Ο τρόπος δράσης της οργάνωσης είναι «ακατάβλητη θέληση και σιδηρά πειθαρχία».

■ Η σημαία τους δεν είναι η γαλανόλευκη, αλλά «το Ιερό Μαυροκόκκινο Λάβαρο [που] θα στέκει μεγαλόπρεπο και επιβλητικό, δηλώνοντας την υπεροχή της Αρχέγονης Ιδέας μας, αλλά και την εκπλήρωση του ιστορικού πεπρωμένου της ύπαρξής μας».

■ Στις φλέβες τους «κυλούν καυτές, οι αιώνιες αξίες της Τιμής και του Αίματος, τροφοδοτώντας μας με όλα όσα χρειαζόμαστε για να μαχόμαστε αδιάκοπα και ανελέητα το σκοτάδι και τον ηθικό εκφυλισμό του διεστραμμένου δημιουργήματός τους».

■ Απέναντι στην «κοινωνία της μετριότητας», η οργάνωση επιλέγει «συνειδητά τη μετωπική σύγκρουση από την αδράνεια και τον ντροπιαστικό συμβιβασμό, τακτικές που χαρακτηρίζουν υπάρξεις δειλές και τρομαγμένες».

■ Με δυο λόγια παραμένουν «πιστοί και αμετανόητοι για την επιλογή που κάναμε. Μια επιλογή απολύτως συνειδητή, που μας φέρνει εγγύτερα την εκπλήρωση του προγονικού μας γίγνεσθαι».

■ Θεωρούν τους εαυτούς τους «ευλογημένους και καταραμένους» επειδή «ο σοφός Δημιουργός του κόσμου αυτού μας έκανε τη μεγάλη Τιμή, να είμαστε εμείς αυτοί που θα δίνουμε καθημερινά σχήμα στην Ιερή και Αφθαρτη Ιδέα μας, σάρκα και οστά στο Οραμά μας».

■ Και πώς θα γίνουν αυτά; «Σε αυτή τη ζωή τα πάντα κατακτώνται με το σπαθί. Η αγανάκτηση ξεχείλισε και η οργή απέκτησε πρόσωπο. Η ισχύς μας, το Αίμα του Λαού μας. Η φλογερή μας Πίστη, το μοναδικό μας όπλο, μετουσιώνεται σε Αγώνα σκληρό και ασυμβίβαστο».

Ο πυρήνας αυτής της δυσνόητης προπαγάνδας –αλλά και τόσο γνωστής από τη ναζιστική περίοδο- είναι η αναφορά στην «Ψυχή της Φυλής».

Ο όρος αυτός (γερμανικά «Rassenseele») βρίσκεται στο επίκεντρο της εθνικοσοσιαλιστικής κοσμοθεωρίας (βλ. Cornelia Schmitz-Berning, «Vokabular des Nationalsozialismus», 1998, σ. 522-4).

Τον εισήγαγαν οι διαβόητοι θεωρητικοί του ρατσισμού Χανς Γκίντερ και Λούντβιγκ Κλάους, ενώ τον ανέπτυξε στο έργο του «Ο Μύθος του 20ού Αιώνα» ο Αλφρεντ Ρόζενμπεργκ.

Μάλιστα η βίβλος αυτή του ναζιστικού ρατσισμού ξεκινά με το κεφάλαιο που επιγράφεται «Φυλή και Φυλετική Ψυχή», ενώ το σχετικό απόσπασμα έχει κυκλοφορήσει το 2003 και σε ελληνική μετάφραση του βετεράνου χρυσαυγίτη Στέφανου Γκέκα από τις εκδόσεις «Απολλώνειο Φως» του επίσης ναζιστή και συνεργάτη της Χρυσής Αυγής, Ιωάννη Χαραλαμπόπουλου.

Η επιστροφή της Χρυσής Αυγής στην «ασφάλεια» των βαθιών ναζιστικών της πεποιθήσεων είναι κι αυτή σημάδι της εσωτερικής ανισορροπίας που έχει προκληθεί από τη δικαστική διερεύνηση του εγκληματικού της χαρακτήρα.

Και υπάρχουν πολλά σχετικά κείμενα που επιβεβαιώνουν την προσπάθεια να στηριχτεί η ομερτά του ηγετικού της πυρήνα στους δεσμούς αίματος τόσων χρόνων ναζιστικής δράσης στο πεζοδρόμιο.

Μάλιστα τα «θεωρητικά» κείμενα που απευθύνονται στο «Μέτωπο Νεολαίας» της οργάνωσης, βασίζονται σε έναν άλλο εθνικοσοσιαλιστή διανοούμενο, τον Γάλλο Ρομπέρ Μπραζιγιάκ.

Μικρή λεπτομέρεια: ο Ρόζενμπεργκ απαγχονίστηκε ως εγκληματίας πολέμου μετά τη δίκη της Νυρεμβέργης το 1946, ενώ ο Μπραζιγιάκ ως δωσίλογος το 1945.

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι φαιοί θείοι από το Σικάγο
Ενα ιδιότυπο... αλισβερίσι ναζιστικών πρακτικών και ιδεών λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια ανάμεσα σε Ευρωπαίους και Αμερικανούς νεοναζί, με τη Χρυσή Αυγή να παίζει τον ρόλο της. Ο Μιχαλολιάκος και η παρέα του,...
Οι φαιοί θείοι από το Σικάγο
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Δολοφόνοι και νταβατζήδες μιλάνε στο κοινοβούλιο»
Συγκλόνισε η αφιέρωσή της στη Μάγδα Φύσσα μετά τη χυδαία επίθεση των ναζιστών στο δικαστήριο. Η Ερη Ρίτσου, κόρη του Γιάννη Ρίτσου, μιλά στην «Εφ.Συν.» για όλα όσα τρέφουν το φασιστικό τέρας στις μέρες μας....
«Δολοφόνοι και νταβατζήδες μιλάνε στο κοινοβούλιο»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Το κρυφτούλι της «δολοφονικής συμμορίας»
Η Χρυσή Αυγή μήνυσε το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», αλλά, αντιλαμβανόμενη ότι αδυνατεί να πείσει πως δεν είναι εγκληματική οργάνωση, δεν παρέστη στη δίκη, την οποία και εξαφάνισε από τα ΜΜΕ της.
Το κρυφτούλι της «δολοφονικής συμμορίας»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Καταφυγή στη θαλπωρή της Ν.Δ. αναζητούν τώρα οι ναζιστές
Με βαριές αλληλοκατηγορίες και απειλητικές κραυγές εναντίον πολιτικών, δικαστών και δημοσιογράφων πέρασαν τις μέρες των γιορτών οι καταδικασμένοι ναζιστές της Χρυσής Αυγής.
Καταφυγή στη θαλπωρή της Ν.Δ. αναζητούν τώρα οι ναζιστές
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ενας αριστερός στην Αριστερά
Δυο χαρακτηριστικά κείμενα του Πέτρου Κουναλάκη ● Από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 ήταν από τους λίγους βουλευτές (μαζί με τον Στρατή Κόρακα του ΚΚΕ) που διέγνωσαν τον κίνδυνο για τη δημοκρατία από τη δράση...
Ενας αριστερός στην Αριστερά
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Θεία δίκη;
Οχι βέβαια, γιατί δεν έχουν τον Θεό τους οι χιλιάδες ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής που την ψήφισαν (και θα την ψηφίσουν). Αυτοί δεν πρόκειται να δικαστούν.
Θεία δίκη;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας