H Θεανώ Φωτίου, με 42 ακόμη βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή για τα σχολικά γεύματα, που ξεκίνησαν επί ΣΥΡΙΖΑ το 2015 και το 2019 έφτασαν να διανέμονται καθημερινά σε 185.000 παιδιά, με στόχο το 2022-23 να καλύψουν όλα τα 600.000 παιδιά του δημοτικού.
«Η ΝΔ που ως αντιπολίτευση τα λοιδορούσε ως «συσσίτια» δεν τόλμησε ως κυβέρνηση να τα καταργήσει, γιατί είχαν εδραιωθεί στη συνείδηση της κοινωνίας, αλλά τα κράτησε παγωμένα στα επίπεδα που της παραδόθηκαν το 2019 έως και το 2021, λόγω και του κορονοϊού. Μετά, διεξήγαγε νέο διαγωνισμό για τρία χρόνια (έως το 2023-24) αυξάνοντάς τα ελάχιστα, αλλά περιλαμβάνοντας, για πρώτη φορά, όρους που οδήγησαν στην επιλογή ημέτερων μεγάλων εταιρειών ως αναδόχων. Αυτό προκάλεσε την ακύρωση του διαγωνισμού από το Ελεγκτικό Συνέδριο σε μεγάλο μέρος τμημάτων του, ως αντίθετου στις αρχές του υγιούς ανταγωνισμού. Η κυβέρνηση πέρασε στη Βουλή έωλη ρύθμιση (αφού δεν συνέτρεχαν οι νόμιμοι λόγοι), για παραπομπή του διαγωνισμού σε διαδικασία διαπραγμάτευσης ώστε να νομιμοποιήσει την επιλογή των ημετέρων μεγαλοεπιχειρηματιών μέχρι να ξεμπλοκάρει ο διαγωνισμός και αρνήθηκε τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που έδινε τη δυνατότητα επέκτασης των συμβάσεων των παρόχων του 2019-20, μέχρι τη διευθέτηση των θεμάτων νομιμότητας του νέου διαγωνισμού», αναφέρει το εισαγωγικό κείμενο της ερώτησης.
Όπως σημειώνουν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «ο στρεβλός τρόπος με τον οποίο προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός όμως προκάλεσε ενστάσεις οι οποίες δεν έχουν κριθεί οριστικά μέχρι σήμερα, 1,5 χρόνο μετά. Έτσι, παρά την έναρξη διανομής των γευμάτων στις περισσότερες περιοχές της χώρας τον Μάρτιο του 2022, 7 δήμοι, με μεγάλο ποσοστό λαϊκών στρωμάτων, συνολικά 15.000 παιδιά, δεν παίρνουν γεύματα μέχρι σήμερα. Κι αυτό στη δύσκολη σημερινή συγκυρία, με την ακρίβεια, την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό, που ροκανίζουν το εισόδημα και των νοικοκυριών. Καταρρέουν οι κομπασμοί της κας Μιχαηλίδου ότι θα δοθούν γεύματα φέτος και σε νέα σχολεία, όταν εξαιρούνται και τα παλιά σχολεία!»
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ερωτούν τον Υπουργό:
- Τι θα πράξει ώστε άμεσα να ξεκινήσει η διανομή των σχολικών γευμάτων στους 7 δήμους για τους οποίους ακόμη εκκρεμούν ενστάσεις επί του τριετούς διαγωνισμού που είχε διενεργηθεί το 2022 και
- Θα επανεξετάσει την πρόταση της τροπολογίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για επέκταση ή επαναφορά της ανάθεσης του έργου στους αναδόχους των γευμάτων του διαγωνισμού του 2019-20 στις συγκεκριμένες περιοχές, έως ότου κριθούν οριστικά οι ενστάσεις του τριετούς διαγωνισμού;
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας