Η είδηση ότι η Αρχή Προστασίας Δεδομένων προχώρησε στην επιβολή προστίμου 50.000 ευρώ στην εταιρεία Intellexa για «μη συνεργασία» κατά τη διάρκεια ελέγχου της για το σκάνδαλο των υποκλοπών σημαίνει ότι τουλάχιστον οι Αρχές συνεχίζουν κανονικά τη δουλειά τους αγνοώντας τις προειδοποιήσεις να σταματήσουν, απ’ όπου κι αν αυτές προέρχονται.
Είχαν προηγηθεί δημοσιεύματα του κυριακάτικου Τύπου σύμφωνα με τα οποία η έτερη Αρχή, η ΑΔΑΕ έχει πραγματοποιήσει μεγάλο κομμάτι των ελέγχων στους παρόχους τηλεφωνίας παρά την αντίθετη γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου, αλλά και την ευθυγράμμιση του πρωθυπουργού με αυτήν, όπως εκφράστηκε πριν από λίγες μέρες στο ταξίδι του τελευταίου στον Εβρο.
Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. επιμένει να βάζει ερωτήματα για τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο και τη δημοσιοποίηση της έκθεσης παρακολούθησής του από την ΕΥΠ. Χθες πάντως, ο Α/ΓΕΕΘΑ δεν είχε κανένα πρόβλημα να δεχθεί την ανανέωση της θητείας του ως επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων κατά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ κι έτσι θα συνεχίσει να ηγείται, παρά το γεγονός ότι είναι γνωστό σε όλη την επικράτεια πως υπήρξε παρακολουθούμενος από την ΕΥΠ και μάλιστα όχι για λόγους «εθνικής ασφάλειας».
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με όσα δημοσίευσε το Documento, ο στρατηγός Φλώρος φέρεται να αγόρασε σπίτι έναντι 1,2 εκατ. ευρώ όπου τα μισά χρήματα ήταν «μαύρα». Ταυτόχρονα από το υλικό της ΕΥΠ φαινόταν ότι είχε τις χειρότερες σχέσεις με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, τον οποίο φέρεται να αποκαλεί «σαχλαμάρα».
Τούτων δοθέντων η Κουμουνδούρου μέσω της Πόπης Τσαπανίδου επανήλθε χθες στο θέμα, απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο: «Αντί να αναζητά εσωτερικούς εχθρούς απευθύνοντας σειρά παράλογων ερωτήσεων στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ο κ. Οικονόμου θα πρέπει να απαντήσει στο ερώτημα: Παρακολουθούσε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων και τη στρατιωτική ηγεσία; Nαι ή όχι; Και αν ναι, γιατί».
Ο έλεγχος
Για να επανέλθουμε στο θέμα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων και στο πρόστιμο προς την εταιρεία Intellexa που εμπορεύεται το κακόβουλο λογισμικό Predator, σε σχετική ανακοίνωση γίνονταν γνωστά τα εξής: «Κλιμάκιο ελέγχου της Αρχής πραγματοποίησε επιτόπιο έλεγχο τόσο στην καταστατική έδρα της εταιρείας στο Χαλάνδρι όσο και στην εγκατάσταση της εταιρείας στο Ελληνικό.
Με την απόφαση διαπιστώνεται ότι η εταιρεία καθυστέρησε αδικαιολόγητα να ανταποκριθεί σε ερωτήματα της Αρχής και αρνήθηκε να παράσχει πληροφορίες οι οποίες βρίσκονται αδιαμφισβήτητα στην κατοχή της, συνεπώς παραβίασε την υποχρέωση του άρθρου 31 του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων που επιβάλλει σε υπευθύνους και εκτελούντες την επεξεργασία να συνεργάζονται με την Αρχή».
Eπιπλέον, τονίζεται ότι ο έλεγχος στην εταιρεία δεν έχει τελειώσει. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «συνεχίζει να διερευνά τις περιπτώσεις χρήσης κατασκοπευτικού λογισμικού κατά προσώπων που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια. Για τον σκοπό αυτόν και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, έχει συλλέξει στοιχεία και πληροφορίες από διάφορους φορείς εντός και εκτός Ελλάδας και Ε.Ε., ενώ συνεχίζει τη διερεύνηση της υπόθεσης».
Πλέον, αυτό που φαίνεται να απομένει είναι η σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ώστε από την πλευρά της η ΑΔΑΕ να παρουσιάσει στους βουλευτές τα αποτελέσματα των ερευνών της. Ολα αυτά, αν προηγουμένως δεν σπεύσει η κυβέρνηση να αλλάξει τα μέλη της επιτροπής, πράγμα που προς το παρόν δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται καθώς δεν έχει την πλειοψηφία που απαιτεί η διαδικασία.
Δυσφορία αξιωματικών
Η ανανέωση της θητείας του Κωνσταντίνου Φλώρου στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων ενόχλησε αρκετούς στρατιωτικούς οι οποίοι δεν ανήκουν στο «σύστημα» που φέρεται να έχει φτιάξει ο στρατηγός και αναρωτιούνταν πώς ακριβώς θα σταθεί σε αυτή τη θέση μετά τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Οπως έλεγαν χαρακτηριστικά, «η παραμονή του οφείλεται είτε σε επιβολή είτε σε εκτροπή». Με το πρώτο ενδεχόμενο εννοούσαν ότι η συνέχιση της παρουσίας του επιβλήθηκε από τις ΗΠΑ με παρέμβαση της αμερικανικής πρεσβείας. Ο στρατηγός διατηρούσε και διατηρεί καλές σχέσεις με αυτήν. Με το δεύτερο ενδεχόμενο αναφέρονταν στην περίπτωση εκβιασμού του πρωθυπουργού από τον στρατηγό, καθώς εμφανίζονται σίγουροι ότι ξέρει πολλά για τις παρακολουθήσεις. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το κλίμα στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας ήταν και θα παραμείνει βαρύ, ειδικά μετά τις αποκαλύψεις περί «σαχλαμάρα», με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο να μη θέλει να βλέπει στα μάτια του τον αρχηγό. Με τέτοιο κλίμα η κυβέρνηση έρχεται και μιλά για «ξένα συμφέροντα» και «εθνική ασφάλεια», την ώρα που έχει την ολοκληρωτική ευθύνη για το μπάχαλο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας