• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.6°C / 16.3°C
  3 BF
  74%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 9.8°C / 14.6°C
  2 BF
  67%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.2°C / 13.8°C
  2 BF
  83%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 11.9°C
  1 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 9.6°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 14.0°C
  2 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 10.4°C
  1 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  94%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 14.3°C
  3 BF
  85%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  3 BF
  83%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  1 BF
  88%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.7°C / 14.7°C
  3 BF
  76%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  3 BF
  91%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.9°C / 15.9°C
  2 BF
  48%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.5°C / 11.5°C
  2 BF
  71%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.3°C
  1 BF
  55%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 15.5°C
  2 BF
  62%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.1°C / 12.1°C
  2 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 8.7°C / 13.9°C
  1 BF
  70%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  1 BF
  77%

«Θέλουμε να συνεισφέρει η Ελλάδα με ιδέες και προτάσεις στον ευρωπαϊκό δημόσιο διάλογο επί των νέων τεχνολογιών» είπε ο Κυρ. Πιερρακάκης

ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΝΑΡΕΚΙΑΝ/EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η ψηφιακή μετάβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

 • A-
 • A+

Τις δυνατότητες εξέλιξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με τη βοήθεια της τεχνολογίας αιχμής εξέτασε ημερίδα με θέμα: «Τεχνητή νοημοσύνη και Διαδίκτυο των Πραγμάτων: Δυνατότητες για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», που διοργανώθηκε από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων. Στον χαιρετισμό που απηύθυνε κατά την έναρξή της, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, αναφέρθηκε στη νομοθετική πρωτοβουλία που ανέλαβε η ελληνική κυβέρνηση με τον νόμο 4961, με τίτλο: «Αναδυόμενες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών», το περασμένο καλοκαίρι.

«Θέλουμε η Ελλάδα να βρίσκεται στο τραπέζι του ευρωπαϊκού δημόσιου διαλόγου επί των νέων τεχνολογιών και να συνεισφέρουμε σε αυτόν με ιδέες και προτάσεις», τόνισε ο κ. Πιερρακάκης, υπογραμμίζοντας «την ανάγκη να αναπτυχθούν οι βασικές υποδομές, όπως τα δίκτυα 5ης γενιάς, τα οποία συνιστούν αναγκαία προϋπόθεση για την ανάπτυξη και διευρυμένη χρήση των αναδυόμενων τεχνολογιών».

Αναλυτικά στους τρόπους με τους οποίους η νέα γενιά τεχνητής νοημοσύνης και το IoT (Διαδίκτυο των Πραγμάτων) μπορεί να επηρεάσει τις ΜμΕ αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Αθανάσιος Στάβερης. Μάλιστα, εκτίμησε ότι οι τεχνολογίες καθίστανται πιο προσιτές και οι ΜμΕ μπορούν πλέον να τις αξιοποιήσουν, ώστε να διασφαλίσουν υψηλότερη κερδοφορία και βιωσιμότητα της λειτουργίας τους. Επισήμανε ακόμη ότι οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) αλλάζουν το επιχειρηματικό περιβάλλον και ανοίγουν τον δρόμο για ενίσχυση της παραγωγικότητας, καθώς και της προβολής των ελληνικών επιχειρήσεων.

Στα χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία διασφαλίζουν την πρόσβαση των ελληνικών επιχειρήσεων στις σύγχρονες τεχνολογίες, αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης. Σε αυτά περιλαμβάνονται το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος και το νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2021-2027, τα οποία περιλαμβάνουν ευέλικτα προγράμματα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων. Σημείωσε ότι ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος αναγνωρίζει για πρώτη φορά την αναγκαιότητα της ψηφιακής ανασυγκρότησης και αναβάθμισης των ελληνικών επιχειρήσεων, χωρίς την ανάγκη κατάρτισης ολοκληρωμένου επενδυτικού σχεδίου.

Στην ημερίδα, υπήρξαν τρία πάνελ. Το πρώτο είχε θέμα «Μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Το τεχνολογικό στοίχημα για τη βάση της ελληνικής οικονομίας». Τον συντονισμό της συζήτησης είχε η δημοσιογράφος Μαριάννα Πυργιώτη, με τους ομιλητές να αναφέρονται στις διαφορετικές ταχύτητες, κουλτούρες και βαθμούς ανταπόκρισης των επιχειρήσεων στα μεταβαλλόμενα δεδομένα που δημιουργούν ανισότητες εις βάρος των μικρότερων επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, η Ελλάδα, παρότι κατέχει την 11η θέση σε επίπεδο τεχνολογικών επενδύσεων στην Ε.Ε., καταλαμβάνει την 24η θέση σε όρους τεχνολογικής ωριμότητας, γεγονός που οφείλεται στην επένδυση σε παρωχημένα συστήματα μειωμένων -πλέον- δυνατοτήτων.

Το δεύτερο πάνελ εξέτασε τις «Διαθέσιμες λύσεις αναδυόμενων τεχνολογιών για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις» (συντόνισε η δημοσιογράφος Βάσω Αγγελέτου), παρουσιάζοντας ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών και λύσεων ΑΙ και ΙοΤ που έχουν στη διάθεσή τους σήμερα οι ελληνικές ΜμΕ. Παράλληλα, ανέλυσε τα εμπόδια στη μεγαλύτερη διάχυσή τους αλλά και τους λόγους για τους οποίους αυτή καθίσταται σήμερα επιτακτική ανάγκη.

Στο τρίτο πάνελ με θέμα «Το ρυθμιστικό πλαίσιο για την τεχνητή νοημοσύνη και η επίδραση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», το οποίο συντόνισε ο δημοσιογράφος Πάσχος Μανδραβέλης, οι εισηγητές διερεύνησαν τις δυνατότητες και τις προκλήσεις που επιφυλάσσει για την ανάπτυξη και αξιοποίηση της ψηφιακής διασυνδεσιμότητας το upskilling και το reskilling, δεδομένου ότι η εκπαίδευση των πολιτών αποτελεί βασική προϋπόθεση των διαθέσιμων αναδυόμενων τεχνολογιών.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΣΥΡΙΖΑ: Με δημόσιο χρήμα γεμίζει «το καλάθι του γαλάζιου παιδιού»
Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και οι εποπτευόμενοι φορείς του, είναι «"ο μήνας που θρέφει τους 11" για το επιτελικό κράτος», τονίζει ο βουλευτής Μάριος Κάτσης μετά την αποκάλυψη της «Εφ.Συν». 
ΣΥΡΙΖΑ: Με δημόσιο χρήμα γεμίζει «το καλάθι του γαλάζιου παιδιού»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ραγκούσης: Αντιποίηση - Παραπλάνηση - Σφετερισμός το ν/σ Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Λάβρος κατά της κυβέρνησης ο Γιάννης Ραγκούσης με αφορμή το νομοσχέδιο με τίτλο «Κώδικας Ψηφιακής Διακυβέρνησης», που εισάγεται αύριο στην ολομέλεια της Βουλής.
Ραγκούσης: Αντιποίηση - Παραπλάνηση - Σφετερισμός το ν/σ Ψηφιακής Διακυβέρνησης
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Η αντιπολίτευση ζητά απαντήσεις για υποκλοπές μέσω παραπoιημένου sms του emvolio.gov
ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. επισημαίνουν ότι οι ΝΥΤ αποκαλύπτουν ότι ΕΥΠ-Predator έχουν κοινό επιχειρησιακό κέντρο, ενώ θέτουν ερωτήματα για την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων εκατομμυρίων πολιτών που...
Η αντιπολίτευση ζητά απαντήσεις για υποκλοπές μέσω παραπoιημένου sms του emvolio.gov
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Στην επίθεση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝ.ΑΛΛ. μετά τις αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.»
Εξηγήσεις ζητούν Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη μετά το σημερινό πρωτοσέλιδο της «Εφημερίδας των Συντακτών» όπου αναδεικνύονται οι κίνδυνοι για τους χρήστες των εφαρμογών gov.gr.
Στην επίθεση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝ.ΑΛΛ. μετά τις αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Καμπανάκι» Κύρτσου για «πάγο» από Ε.Ε. λόγω των απευθείας αναθέσεων Πιερρακάκη
Τον κώδωνα του κινδύνου να «παγώσουν» σημαντικές χρηματοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κρούει ο ευρωβουλευτής, με αφορμή το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της «Εφ.Συν.».
«Καμπανάκι» Κύρτσου για «πάγο» από Ε.Ε. λόγω των απευθείας αναθέσεων Πιερρακάκη
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Βρέχει» απευθείας αναθέσεις στο Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Απευθείας αναθέσεις εκατομμυρίων ευρώ αντικρίζει κανείς ψάχνοντας στη Διαύγεια τι ακριβώς συμβαίνει στην ΕΔΥΤΕ Α.Ε. ή αλλιώς στο Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Ερευνας που φέρει το διακριτικό grnet.gr.
«Βρέχει» απευθείας αναθέσεις στο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας