• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 15.9°C / 20.7°C
  3 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 13.6°C / 17.1°C
  2 BF
  69%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 17.1°C
  2 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 12.9°C / 15.0°C
  2 BF
  50%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 18.5°C
  2 BF
  48%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.0°C / 12.7°C
  2 BF
  87%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.4°C / 9.0°C
  2 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  1 BF
  61%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.4°C / 17.7°C
  1 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 16.9°C
  1 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 17.8°C
  1 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.5°C / 14.7°C
  2 BF
  82%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  2 BF
  64%
 • Λάρισα
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  15°C 14.5°C / 14.9°C
  3 BF
  72%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 14.5°C / 17.2°C
  3 BF
  59%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 17.8°C
  3 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.5°C / 21.5°C
  0 BF
  48%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.3°C / 15.5°C
  2 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  13°C 13.3°C / 13.7°C
  2 BF
  69%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.2°C / 12.2°C
  2 BF
  77%
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Οι βασικοί άξονες του ΣΥΡΙΖΑ για μια βιώσιμη και δίκαιη ψηφιακή μετάβαση με συμμετοχή ΜμΕ

 • A-
 • A+

Για «κυβερνητική αποτυχία» που αποτυπώνεται και στον κλάδο των Τεχνολογιών, Πληροφορικής και Επικοινωνιών έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, κατά την παρέμβασή του στο Athens Digital Forum και πρόταξε την ανάγκη να υπάρξει επειγόντως αλλαγή πολιτικής και ανακατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ, με στόχο μια δίκαιη και συμπεριληπτική ψηφιακή μετάβαση.

«Είναι κοινή παραδοχή ότι ο κλάδος των Τεχνολογιών, Πληροφορικής και Επικοινωνιών συνεισφέρει περίπου το 8% του ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας και απασχολεί χιλιάδες εργαζόμενους», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι μετά και την περίοδο της πανδημίας, έχουν αναδειχθεί ακόμα περισσότερο οι δυνατότητες των ψηφιακών τεχνολογιών.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε ότι «η δυναμική πορεία του κλάδου έχει όλες τις προϋποθέσεις να συνεχιστεί στη χώρα μας, καθώς οι διαθέσιμοι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι σημαντικοί και ανέρχονται στο 20% του συνολικού προϋπολογισμού, ενώ σημαντικοί είναι και οι πόροι του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027», προσθέτοντας πως πρόκειται για «μια σημαντική ευκαιρία που δεν πρέπει να πάει χαμένη». Ωστόσο, διευκρίνισε ότι εκτός από τις «προοπτικές» για τις «δυνατότητες», η κατάσταση στην αγορά παρουσιάζει και «πολύ μεγάλες προκλήσεις», όπως η δυσκολία των ελληνικών επιχειρήσεων να ενσωματώσουν τα ψηφιακά εργαλεία αλλά και η εξάρτηση των εταιρειών του κλάδου από τα έργα του Δημοσίου. Σε αυτό το πλαίσιο, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης που επηρεάζει το σύνολο της οικονομίας. «Η κρίση είναι εξωγενής αλλά όλες οι αρνητικές πρωτιές της Ελλάδας δεν είναι παρά η αποτύπωση της κυβερνητικής αποτυχίας στην ασκούμενη πολιτική και κυρίως η σκόπιμη ανοχή της σε μια σειρά από αρνητικά φαινόμενα», είπε, αναφέροντας χαρακτηριστικά «την αισχροκέρδεια, την επικράτηση ολιγοπωλιακών συμφερόντων στη λειτουργία των αγορών, την αδιαφάνεια στην αξιοποίηση των δημόσιων πόρων και το έλλειμα δημόσιων πολιτικών με συμπεριληπτικό πρόσημο και χαρακτήρα». «Επιτέλους, στην Ελλάδα οι αγορές πρέπει να λειτουργήσουν σε όφελος όλων και το κράτος πρέπει να παρεμβαίνει και να ρυθμίζει τις αγορές όπου παρατηρούνται φαινόμενα εναρμονισμένων πρακτικών», υπογράμμισε συμπληρώνοντας πως «η διαφάνεια στην αξιοποίηση των δημόσιων πόρων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για μια υγιή οικονομία».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε για ακόμα μία φορά τα «8,5 δισ. ευρώ σε απευθείας αναθέσεις τα τελευταία δύο χρόνια», ενώ έκανε λόγο για «ξεκάθαρο αποκλεισμό των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων από τους ευρωπαϊκούς πόρους». «Μόλις 210 κατά κανόνα μεγάλες επιχειρήσεις έχουν κάνει αίτηση με μέσο κόστος επενδυτικού σχεδίου 40 εκατ. ευρώ», σημείωσε. «Γιατί ψηφιακή μετάβαση με δικαιοσύνη σημαίνει να μη μείνει πίσω κανείς. Αντιθέτως, αυτό που προς ώρας διαμορφώνεται είναι ένα πλαίσιο απαγορευτικό για να μπορέσει η πλειονότητα των επιχειρήσεων στη χώρα μας να γευτεί τους καρπούς της ψηφιακής μετάβασης», πρόσθεσε, εξηγώντας πως γι' αυτούς τους λόγους ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεσμεύτηκε για την «ανακατεύθυνση των ευρωπαϊκών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ», αλλά και επιπλέον «αλλαγές που μόνο μια προοδευτική κυβέρνηση μπορεί να φέρει», συμπλεριλαμβανομένης της αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου. Ωστόσο, δεν παρέλειψε να τονίσει τη σημασία της κυβερνητικής συνέχειας στην ψηφιακή πολιτική, στη βάση της δουλειάς που έχει γίνει στο παρελθόν από όλες τις κυβερνήσεις.

Εξάλλου, αναφέρθηκε στη σημασία του ρόλου του ιδιωτικού τομέα, «στην προσπάθεια της παραγωγικής ανασυγκρότησης στο πλαίσιο μιας ενιαίας στρατηγικής που θα έχει διαμορφωθεί με διάλογο και συμμετοχή όλων των παραγωγικών υποκειμένων», επισημαίνοντας, μάλιστα, πως «ξένες επενδύσεις όπως αυτές που έχουν ανακοινωθεί για τα DATA CENTERS της Microsoft και της Amazon και οι οποίες συμβάλλουν στη δημιουργία θέσεων εργασίας και σέβονται τις ευρωπαϊκές προϋποθέσεις σε σχέση με το περιβάλλον», θα πρέπει να στηριχτούν. «Για εμάς, η ψηφιακή μετάβαση μπορεί -και πρέπει- να λειτουργήσει ανθρωποκεντρικά και προς όφελος της κοινωνίας, ώστε να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής και της εργασίας των ανθρώπων», ξεκαθάρισε και συμπλήρωσε: «Πρέπει από τη μία να καρπωθούμε τα ευρείας κλίμακας οφέλη της τεχνολογικής προόδου σε όλο το φάσμα των κοινωνικών δραστηριοτήτων και από την άλλη η χρήση τους να γίνει με τρόπο ελεγχόμενο και ασφαλή, ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους και τις αρνητικές συνέπειες για τα άτομα και την κοινωνία». «Γιατί για την προοδευτική σκέψη δεν φτάνει να αναρωτιόμαστε τι είναι τεχνολογικά εφικτό αλλά κυρίως τι είναι κοινωνικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά ωφέλιμο για το κοινωνικό σύνολο», υπογράμμισε.

Ο κ. Τσίπρας παρουσίασε τους οκτώ βασικούς άξονες του σχεδίου της αξιωματικής αντιπολίτευσης «για μια εναλλακτική και προοδευτική πολιτική βιώσιμης και συμπεριληπτικής ανάπτυξης στον κλάδο των ΤΠΕ». Σε αυτό περιλαμβάνονται, η «αύξηση της εγχώριας παραγόμενης αξίας», μέσα από «την ανάπτυξη των ενδογενών δυνάμεων του κλάδου της Τεχνολογίας, Πληροφορικής και Επικοινωνιών» και την «προώθηση προγραμμάτων βαριάς κατάρτισης και επανεκπαίδευσης», τα «φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα για προσλήψεις στον κλάδο ΤΠΕ», η «ολοκλήρωση μεγάλων έργων υποδομών», η «επιτάχυνση της ψηφιακής μετάβασης στο Δημόσιο», η «συμπερίληψη των ΜμΕ στην ψηφιακή μετάβαση», η «δημιουργία δομών ψηφιακής υποστήριξης του πολίτη», η «επανακατάρτιση εργαζομένων» και η «προστασία προσωπικών δεδομένων και κυβερνοασφάλεια».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Προσκλητήριο για μια νέα αρχή από Τσίπρα
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα μιλήσει αύριο στη νέα Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, δίνοντας το σήμα για τη μάχη των επόμενων εκλογών • Αναμένεται και η εισήγηση για τη θέση του γραμματέα
Προσκλητήριο για μια νέα αρχή από Τσίπρα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Με ομιλία του Αλ. Τσίπρα ολοκληρώνεται σήμερα το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ [Live]
Το «σώμα του συνεδρίου» θα κληθεί να εγκρίνει και τις υποψηφιότητες για τον πρόεδρο και για την Κεντρική Επιτροπή.
Με ομιλία του Αλ. Τσίπρα ολοκληρώνεται σήμερα το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ [Live]
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Τσίπρας: Να μετατρέψουμε την οργή σε ορμητικό ρεύμα αλλαγής
«Σε μας έλαχε ο κλήρος να σώσουμε πάλι τη χώρα. Ξανά λοιπόν μπροστά με την Αριστερά» το μήνυμα Τσίπρα στην έναρξη του 3ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Τσίπρας: Να μετατρέψουμε την οργή σε ορμητικό ρεύμα αλλαγής
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Αντίστροφη μέτρηση για το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ
Με βασικά συνθήματα «Νέα αρχή, πολιτική αλλαγή» και «Ισχυρή Αριστερά, προοδευτική διακυβέρνηση, δίκαιη κοινωνία» ξεκινά την Πέμπτη, στο γήπεδο του Τάε Κβον Ντο στο Φάληρο, το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
Αντίστροφη μέτρηση για το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Στην τελική ευθεία για το συνέδριο ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
«Κεντρικός άξονας του συνεδρίου είναι η επιτακτική ανάγκη πολιτικής αλλαγής. Γι' αυτό πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να εντείνει τις προσπάθειές του για τη δημιουργία ενός πλατιού δημοκρατικού ρεύματος», τόνισε ο...
Στην τελική ευθεία για το συνέδριο ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας