• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 1.4°C / 4.6°C
  4 BF
  80%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -1.8°C / 1.9°C
  5 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 3.7°C / 5.5°C
  3 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -1.1°C / -0.1°C
  2 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 0.2°C
  3 BF
  86%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -2.0°C / 0.4°C
  3 BF
  45%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -6°C -5.6°C / -3.2°C
  4 BF
  42%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.7°C / 0.7°C
  2 BF
  68%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.6°C / 8.8°C
  6 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -0.4°C / -0.4°C
  5 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.5°C / 6.4°C
  7 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.1°C / 5.1°C
  6 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 6.1°C / 6.1°C
  2 BF
  50%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 0.7°C / 1.9°C
  4 BF
  44%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.2°C / 1.5°C
  2 BF
  79%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  4 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.6°C / 4.3°C
  4 BF
  86%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.6°C / 1.6°C
  2 BF
  45%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -0.3°C / 1.1°C
  3 BF
  53%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  -5°C -5.1°C / -5.1°C
  2 BF
  58%
EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Πυρά ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 για τους αντισυνταγματικούς νόμους Θεοδωρικάκου για τις Επιτροπές των Δήμων

 • A-
 • A+

Σφοδρή κριτική από το Κομμουνιστικό Κόμμα και το ΜέΡΑ25 για τους νόμους του πρώην υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, με τις οποίες είχαν μεταφερθεί αρμοδιότητες των δημοτικών συμβουλίων προς τις Οικονομικές Επιτροπές και τις Επιτροπές Ποιότητας Ζωής των Δήμων και στις οποίες είχαν αλλοιωθεί οι εκλογικοί συσχετισμοί της απλής αναλογικής, με αποτέλεσμα να αποκτήσουν στις εν λόγω επιτροπές πλειοψηφίες 3/5 οι παρατάξεις των δημάρχων.

Τα δύο κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης, σε χωριστές ανακοινώσεις τους, εξαπολύουν βολές κατά της κυβέρνησης μετά την οριστική και αμετάκλητη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που «ξηλώνει» τις αντιδημοκρατικές διατάξεις (Βλ. περισσότερα: «Απόφαση του ΣτΕ "ξηλώνει" τις αντιδημοκρατικές διατάξεις για τους δήμους», «Εφ.Συν.», 3/12/2022). 

ΚΚΕ: Οι πλασματικές πλειοψηφίες των Επιτροπών ενισχύουν την αδιαφάνεια

Η απόφαση του ΣτΕ που κρίνει αντισυνταγματική τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από το Δημοτικό Συμβούλιο στην οικονομική επιτροπή και την επιτροπή ποιότητα ζωής, επιβεβαιώνει τη στάση και την κριτική του ΚΚΕ στους σχετικούς νόμους της κυβέρνησης της ΝΔ.

Συγκεκριμένα κατά τη συζήτηση των νόμων (4623/2019 και 4625/2019) που έφερε η κυβέρνηση της ΝΔ, στο όνομα της "κυβερνησιμότητας" των δήμων, το ΚΚΕ καταψήφισε και κατήγγειλε τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις, που τελικά στόχο έχουν την απρόσκοπτη υλοποίηση των αστικών σχεδιασμών κόντρα στις λαϊκές ανάγκες.

Οι αποφάσεις από τις πλασματικές πλειοψηφίες των επιτροπών ενισχύουν περαιτέρω την αδιαφάνεια στη διαχείριση των οικονομικών των δήμων και λειτουργούν στο πλαίσιο των πολιτικών ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, των ιδιωτικοποιήσεων, της ανταποδοτικότητας και των προτεραιοτήτων των τεχνικών προγραμμάτων με τη λογική της επιλεξιμότητας, η οποία αποκλείει τα αναγκαία έργα (αντιπλημμυρικά έργα, αντισεισμικά, αντιπυρικά κλπ) και τις υποδομές προς όφελος του λαού.

Οι ρυθμίσεις αυτές προστέθηκαν στο νομοθετικό πλαίσιο που διαμόρφωσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του ΠΑΣΟΚ, που προσέδωσαν στους δήμους τον χαρακτήρα του "τοπικού κράτους", συνέχεια του κεντρικού, που εξειδικεύει και υλοποιεί τις αντιλαϊκές πολιτικές για την υλοποίηση των αστικών σχεδιασμών. Με αυτές τις ρυθμίσεις μετέβαλε τον τρόπο συγκρότησης της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, προκειμένου να εξασφαλισθεί ότι σε αυτές η πλειοψηφία θα ανήκει στην παράταξη με την οποία εξελέγη ο Δήμαρχος. Προέβλεψε ταυτόχρονα τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από το δημοτικό συμβούλιο προς την Οικονομική Επιτροπή, προς την οποία μεταβιβάστηκαν αποφασιστικές αρμοδιότητες σημαντικού οικονομικού αντικειμένου και προς την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, προς την οποία μεταβιβάστηκε η αρμοδιότητα λήψεως αποφάσεων που αφορούν την κυκλοφορία.

Αυτές είναι οι πολιτικές που ασκούν σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία των δήμων, που συγκροτούνται από τις δυνάμεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι δυνάμεις της "Λαϊκής Συσπείρωσης" στους δήμους και τις Περιφέρειες αγωνίζονται ενάντια σε αυτό το αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο. Μαζί με το εργατικό - λαϊκό κίνημα δίνουν τη μάχη για την οργάνωση του λαού, τη συμμετοχή του στους αγώνες, για την διεκδίκηση των δικών του αναγκών. Πρωτοστατούν ενάντια σε κάθε λαϊκό πρόβλημα και αποτελούν ουσιαστικά τη μόνη αντιπολίτευση στα Δημοτικά και Περιφερειακά συμβούλια, αποκαλύπτοντας τις συνέπειες τέτοιων αποφάσεων και διεκδικώντας λύσεις υπέρ του λαού.

Οι εργατικές λαϊκές οικογένειες έχουν πικρή πείρα από την πολιτική των κυβερνήσεων, των Περιφερειακών και Δημοτικών Αρχών. Τώρα χρειάζεται να συμπορευτούν με το ΚΚΕ παντού, στα σωματεία, σε κάθε φορέα λαϊκής πάλης, όπως και στις εκλογές για την Βουλή, τις Περιφέρειες και τους δήμους, για να αποδυναμωθούν οι δυνάμεις του κεφαλαίου, για να δυναμώσει ο αγώνας για όλα όσα μας βασανίζουν, για να ανοίξει ο δρόμος για ριζικές αλλαγές προς όφελος του λαού

ΜέΡΑ25: Το «εφεύρημα» της "κυβερνησιμότητας" είναι τελικά αντισυνταγματική ανατροπή της λαϊκής βούλησης

Αυτό προκύπτει από την απόφαση 2377/2022 της Ολομέλειας του ΣτΕ, η οποία κρίνει ως αντισυνταγματικές διατάξεις των νόμων Θεοδωρικάκου για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Πιο συγκεκριμένα, με τους νόμους 4623/19 και 4625/19, που ήταν από τους πρώτους που πέρασε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το καλοκαίρι του 2019, υπήρξε σημαντική μεταφορά αρμοδιοτήτων από τα Δημοτικά Συμβούλια προς τις οικονομικές επιτροπές και τις επιτροπές ποιότητας ζωής των δήμων και υπήρξε περαιτέρω αλλοίωση των εκλογικών συσχετισμών, καθώς οι παρατάξεις των δημάρχων απέκτησαν πλασματικές πλειοψηφίες 3/5 στη σύνθεση αυτών των επιτροπών. Αυτές οι αλλαγές έγιναν από τη «Μητσοτάκης Α.Ε.» στον βωμό της "κυβερνησιμότητας", συκοφαντώντας την απλή αναλογική ως πρόβλημα (σε αντίθεση και με τη  Μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τα εκλογικά συστήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση) και βαφτίζοντας λύση την καταπάτηση της λαϊκής βούλησης.

Όμως όπως αναφέρει η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ: «Οι εν λόγω διατάξεις κατά το μέρος που καταλαμβάνουν την αμέσως επομένη των δημοτικών εκλογών περίοδο μετέβαλαν εκ των υστέρων το πλαίσιο ασκήσεως του κατοχυρωμένου στο Σύνταγμα δικαιώματος εκλογής των αρχών των Ο.Τ.Α.· και τούτο, διότι η εκφρασθείσα θέληση των εκλογέων είχε διαμορφωθεί κατά συνεκτίμηση, εκτός των άλλων, και του ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα κατά τις εκλογές αυτές νομοθεσία, οι αποφάσεις που αφορούν σημαντικές αρμοδιότητες του δήμου, όπως αυτές που προαναφέρθηκαν και που αφορούν ζητήματα που κατ' εξοχήν συνάπτονται με την κατοχυρωμένη στο άρθρο 102 παρ. 2 του Συντάγματος οικονομική αυτοτέλεια των Ο.Τ.Α., θα λαμβάνονται από το δημοτικό συμβούλιο, όργανο διοικήσεως του δήμου με άμεση δημοκρατική νομιμοποίηση, απαιτουμένων ενδεχομένως ευρύτερων συναινέσεων για την επίτευξη πλειοψηφίας και από δημοτικούς συμβούλους που δεν εξελέγησαν με τον συνδυασμό του Δημάρχου. Εξ άλλου, κατά τον χρόνο ψηφίσεως των σχετικών διατάξεων, δεν είχε δοκιμαστεί στην πράξη η εφαρμογή του συστήματος της απλής αναλογικής που είχε εισαχθεί με τον ν. 4555/2018 στη διοίκηση των δήμων, προκειμένου να δικαιολογείται από επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος, αναγόμενους στην ομαλή λειτουργία αυτών, η τόσο σοβαρή και έντονη επέμβαση του νομοθέτη στη θέληση των εκλογέων, με την εφαρμογή των επίδικων ρυθμίσεων και κατά την τρέχουσα δημοτική περίοδο. Για τους λόγους αυτούς, οι προαναφερθείσες ρυθμίσεις, καθ' ό μέρος καταλαμβάνουν τη δημοτική περίοδο που διανύεται μετά τις εκλογές, έρχονται σε αντίθεση με τις διατάξεις των άρθρων 5 παρ. 1, 52 και 102 παρ. 2 του Συντάγματος.»

Το ΜέΡΑ25 χαιρετίζει την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ και διεκδικεί την άμεση αλλαγή του νομικού πλαισίου με την επιστροφή των αρμοδιοτήτων στα συμβούλια (δημοτικά και περιφερειακά) και την κατάργηση όλων των αντιδημοκρατικών νομοθετημάτων των τελευταίων ετών. Ταυτόχρονα, όμως, αναγνωρίζουμε πως η «Μητσοτάκης Α.Ε.» θα συνεχίσει αναίσχυντα τις αυταρχικές μεθοδεύσεις της ενάντια στη δημοκρατία και την πολυφωνία στην τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς μέσα από την αντισυνταγματική μεταφορά κρίσιμων αρμοδιοτήτων από τα δημοτικά συμβούλια στις επιτροπές, επιδιώκει τη μετατροπή τους σε διακοσμητικά όργανα και  τη συγκέντρωση όλων των εξουσιών στα χέρια των δημάρχων «χειροκροτητών» της κυβέρνησης. Είναι αποκαλυπτική και ξεδιάντροπα προκλητική η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών κ. Πέτσα από το βήμα του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ στον Βόλο, όπου ανέφερε προς τους δημάρχους: «Στο τέλος αναρωτηθείτε όχι τι έκανε η κυβέρνηση για σας, αλλά τι θα κάνετε εσείς για την κυβέρνηση του τόπου».

Το ΜέΡΑ25 θα συνεχίσει να αγωνίζεται ενάντια σε αυτόν τον σφετερισμό του κράτους και της αυτοδιοίκησης από τη Νέα Δημοκρατία και ενάντια στον αποκλεισμό των αντιπολιτευτικών δυνάμεων και κυρίως όσων αγωνίζονται κατά των αντιλαϊκών πολιτικών του μνημονιακού πλαισίου. Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε την ανατροπή του εγκληματικού εκλογικού νόμου και αυτών των πολιτικών, προτάσσοντας μία διαφορετική αυτοδιοίκηση—μία αυτοδιοίκηση δημόσια, ανοιχτή, πράσινη, δημοκρατική και ακηδεμόνευτη.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απόφαση του ΣτΕ «ξηλώνει» τις αντιδημοκρατικές διατάξεις για τους δήμους
Αντισυνταγματικές οι διατάξεις των «νόμων Θεοδωρικάκου» με τις οποίες μεταφέρθηκαν αρμοδιότητες των δημοτικών συμβουλίων.
Απόφαση του ΣτΕ «ξηλώνει» τις αντιδημοκρατικές διατάξεις για τους δήμους
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Βολές αντιπολίτευσης για το επικοινωνιακό σόου Μητσοτάκη στο Μάτι
Για επίσκεψη με προεκλογικό πρόσημο κατηγόρησαν κόμματα της αντιπολίτευσης τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με αφορμή την παρουσία του πρωθυπουργού στο Μάτι.
Βολές αντιπολίτευσης για το επικοινωνιακό σόου Μητσοτάκη στο Μάτι
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Πυρ ομαδόν της αντιπολίτευσης για τη συνέντευξη Μητσοτάκη
Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό για τον τρόπο που παρουσίασε την κατάσταση στην οικονομία και στην κοινωνία.
Πυρ ομαδόν της αντιπολίτευσης για τη συνέντευξη Μητσοτάκη
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Η αντιπολίτευση για τον θάνατο του Κωνσταντίνου Γλίξμπουργκ
Η σύγκλιση των κομμάτων εντοπίζεται κυρίως στο γεγονός της αρνητικής παρακαταθήκης που άφησε για τη χώρα και στη συνείδηση των πολιτών η βασιλεία του Κωνσταντίνου Γλίξμπουργκ.
Η αντιπολίτευση για τον θάνατο του Κωνσταντίνου Γλίξμπουργκ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Πυρ ομάδον απ' την αντιπολίτευση για το «μπλόκο» σε ΑΔΑΕ
Σύσσωμη η αντιπολίτευση στηλιτεύει την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου που βάζει «μπλόκο» στην έρευνα για το σκάνδαλο των υποκλοπών πατώντας πάνω στον τελευταίο νόμο που έφερε η κυβέρνηση δήθεν για...
Πυρ ομάδον απ' την αντιπολίτευση για το «μπλόκο» σε ΑΔΑΕ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Η κυβέρνηση «παρανομεί» επί έναν μήνα
Εκθετη η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ιδιαίτερα ο υπουργός Εσωτερικών που επέτρεψε στους δημάρχους να συνεχίσουν, εδώ και έναν μήνα, να λαμβάνουν αποφάσεις αν και λειτουργούν με συνθέσεις που κρίθηκαν...
Η κυβέρνηση «παρανομεί» επί έναν μήνα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας