• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 0.6°C / 4.6°C
  3 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -1.8°C / 1.9°C
  5 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.3°C / 5.5°C
  3 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -0.6°C
  2 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 0.2°C
  4 BF
  80%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -2.0°C / 0.4°C
  3 BF
  46%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -6°C -5.6°C / -3.2°C
  4 BF
  42%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.7°C / 0.7°C
  2 BF
  66%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.1°C / 8.8°C
  6 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -0.4°C / -0.4°C
  5 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.5°C / 6.4°C
  7 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  6 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  2 BF
  52%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.7°C / 1.1°C
  4 BF
  44%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.6°C / 1.5°C
  2 BF
  80%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  4 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Χιονοπτώσεις
  1°C 0.8°C / 4.3°C
  3 BF
  94%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.6°C / 1.6°C
  0 BF
  46%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -0.3°C / 1.1°C
  3 BF
  54%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  -5°C -5.1°C / -5.1°C
  3 BF
  60%
EUROKINISSI

ΣΥΡΙΖΑ: Το κλείσιμο Ελαιώνα και ESTIA υπηρετεί προεκλογικές σκοπιμότητες  

 • A-
 • A+

Σε προεκλογικές σκοπιμότητες αποδίδει το τμήμα Προσφυγικού και Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ την εκκένωση του Ελαιώνα, όπως και το κλείσιμο του προγράμματος φιλοξενίας σε διαμερίσματα ESTIA, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι «βάζει τα συμφέροντα πάνω απ' τους ανθρώπους».

Σημειώνει ότι οικογένειες και ευάλωτοι αναγκάζονται, αν μείνουν άστεγοι, ή να οδηγηθούν σε απομακρυσμένες δομές, που απομονώνονται ακόμη περισσότερο μέσω συστημάτων ελέγχου της εισόδου και εξόδου των προσφύγων.

«Η παραμονή επί πολλούς μήνες των συνανθρώπων μας σε αυτούς τους τόπους απομόνωσης, μακριά από τις πόλεις και τον τοπικό πληθυσμό, τους αποστερεί από βασικά δικαιώματα και τους δημιουργεί υπαρξιακά και ψυχικά προβλήματα. Ένταξη λοιπόν μέσα σε «ελεγχόμενες» δομές ή σε κλειστά κέντρα δε γίνεται!», επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Και υπογραμμίζει ότι έτσι διαρρηγνύονται οι σχέσεις που έχουν δημιουργήσει οι πρόσφυγες με τη γειτονιά, με τον εργασιακό τους χώρο, με το σχολικό περιβάλλον των παιδιών ή με τις δομές υγείας που τους παρακολουθούν.

Η ανακοίνωση του Τμήματος Προσφυγικού και Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ

Ο Ελαιώνας κλείνει, το ESTIA κλείνει, εξώσεις παντού!

Με παρουσία της ΟΠΚΕ, η αστυνομία εκδίωξε χθες, Τετάρτη 30/11, μέσα σε συνθήκες κρύου και βροχής, τις τελευταίες οικογένειες μεταναστών και προσφύγων από την Ανοικτή Δομή Φιλοξενίας του Ελαιώνα.  Η Κυβέρνηση κλείνει τη μοναδική δομή μέσα στον αστικό ιστό, στο κέντρο της Αθήνας και οι άνθρωποι στέλνονται σε πιο απομακρυσμένες δομές, ακόμη και εκτός Αττικής.

Στον Ελαιώνα, στο παρελθόν, έγιναν πολλά ενταξιακά προγράμματα, όπως το πρωτοποριακό πρόγραμμα του ΕΚΠΑ με ταυτόχρονες δραστηριότητες και μαθήματα στα παιδιά του νηπιαγωγείου, καθώς και στις μητέρες τους. Εκεί πραγματοποιούνταν κοινές δραστηριότητες και γιορτές με τους μαθητές από τα σχολεία της γύρω περιοχής, που καλλιεργούσαν τις σχέσεις των οικογενειών, Ελλήνων και προσφύγων.

Ο Ελαιώνας σήμερα εκκενώνεται, προκειμένου να υπηρετηθούν προεκλογικές σκοπιμότητες της κυβέρνησης, που βάζει τα συμφέροντα πάνω απ' τους ανθρώπους.

Συγχρόνως, η κυβέρνηση, στο τέλος του χρόνου, κλείνει  το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ, το μοναδικό πρόγραμμα στέγασης στον αστικό ιστό για αιτούντες άσυλο. Πραγματοποιούνται όλο το τελευταίο διάστημα εξώσεις από τα διαμερίσματα του ΕΣΤΙΑ. Οικογένειες και ευάλωτοι άνθρωποι αναγκάζονται να επιστρέψουν σε απομακρυσμένες δομές ή να μείνουν άστεγοι στο δρόμο, ειδικά τώρα που ξεκινάει ένας δύσκολος χειμώνας.

Διαρρηγνύονται σχέσεις που με αγώνα έχουν αναπτύξει οι πρόσφυγες με τη γειτονιά, καθώς και η δυνατότητά τους να παραμείνουν στις δουλειές τους, στις πόλεις που έμεναν μέχρι πρόσφατα. Άνθρωποι ευάλωτοι, με χρόνια προβλήματα υγείας, αναγκάζονται να φύγουν μακριά από τα νοσοκομεία και τις δομές υγείας όπου τους παρακολουθούν. Θύματα έμφυλης βίας, θύματα βασανιστηρίων, επιστρέφουν στα καμπ, εκτός πραγματικού πλαισίου προστασίας.

Οι εξώσεις αυτές συνεπάγονται επίσης και τη βίαιη διακοπή της σχολικής χρονιάς για τα προσφυγόπουλα, που τιμωρούνται από την κυβέρνηση με την ακραία ποινή της οριστικής αποβολής από το σχολείο τους, χωρίς καμία αιτία και εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν τους συμμαθητές και τις  συμμαθήτριες, τις δασκάλες και τους δασκάλους τους. Η απώλεια αυτή του οικείου εκπαιδευτικού περιβάλλοντος και η διάρρηξη των σχέσεων που έχουν δημιουργήσει, οδηγεί στην ματαίωση και τη σχολική διαρροή.

Συγχρόνως, αυτές τις μέρες ολοκληρώνεται η κατασκευή ενός «προστατευτικού» τείχους γύρω από τη δομή φιλοξενίας στις Σέρρες, πρακτική που έχει ήδη ολοκληρωθεί στις περισσότερες δομές της χώρας, οι οποίες πλέον έτσι που «θωρακίζονται», θυμίζουν όλο και περισσότερο φυλακές, στο πρότυπο των περίφημων «Κλειστών – Ελεγχόμενων» Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών, με πύλες "τουρνικέ", με ρομποτικές κάμερες και drones. Θα φτάσουμε, ενδεχομένως, στο σημείο να χρειάζεται ειδική άδεια (εξοδόχαρτο) για να βγει κάποιος από τη δομή, πρακτική που εφαρμόστηκε στην κλειστή δομή της Σάμου και καταδικάστηκε από το αρμόδιο δικαστήριο ως παράνομη.

Η παραμονή επί πολλούς μήνες των συνανθρώπων μας σε αυτούς τους τόπους απομόνωσης, μακριά από τις πόλεις και τον τοπικό πληθυσμό, τους αποστερεί από βασικά δικαιώματα και τους δημιουργεί υπαρξιακά και ψυχικά προβλήματα.

Ένταξη λοιπόν μέσα σε «ελεγχόμενες» δομές ή σε κλειστά κέντρα δε γίνεται!

Η προστασία των δικαιωμάτων των ευάλωτων, των φτωχών, των κατατρεγμένων, το δικαίωμα τους για αξιοπρεπή στέγη και η ένταξη τους, είναι υπόθεση όλων μας!

Τμήμα Προσφυγικού και Μεταναστευτικής πολιτικής - Τομέας Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Θ. Φωτίου: Εξαφανίσατε 1.957 παιδιά
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κατηγόρησε την κυβέρνηση για παροπλισμό υπηρεσιών με σκοπό την διαχείριση των όποιων κονδυλίων από την ηγεσία του υπουργείου κι έκανε λόγο για εξαπάτηση και λαθροχειρία.
Θ. Φωτίου: Εξαφανίσατε 1.957 παιδιά
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Κούλογλου: Να ερευνήσουν OLAF και Europol τους ισχυρισμούς Μηταράκη για διαφθορά ευρωβουλευτών
Επιστολή στους δύο ευρωπαϊκούς θεσμούς έστειλε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ζητώντας τους να διαλευκάνουν τους προκλητικούς ισχυρισμούς του υπουργού με αναφορά στους ευρωβουλευτές της Αριστεράς.
Κούλογλου: Να ερευνήσουν OLAF και Europol τους ισχυρισμούς Μηταράκη για διαφθορά ευρωβουλευτών
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ψυχογιός: Να μείνουν τα προσφυγόπουλα του Ελαιώνα στις σχολικές μονάδες που ξεκίνησαν τη χρονιά
Ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταγγέλλει ότι «η αδιέξοδη πολιτική της Κυβέρνησης, στοχοποιεί και εξαθλιώνει εκείνους που δεν θεωρεί "πραγματικούς πρόσφυγες"».
Ψυχογιός: Να μείνουν τα προσφυγόπουλα του Ελαιώνα στις σχολικές μονάδες που ξεκίνησαν τη χρονιά
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Σκιές για αθέμιτη διαχείριση κονδυλίων του προγράμματος ESTIA ΙΙ
Ερώτηση προς τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κατέθεσαν 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία του βουλευτή Χίου Ανδρέα Μιχαηλίδη.
ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Σκιές για αθέμιτη διαχείριση κονδυλίων του προγράμματος ESTIA ΙΙ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Tέλος στην ομηρία των εργολαβικών εργαζόμενων στην EASO ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ
Πρόκειται για περίπου 600 εργαζόμενους υψηλής εξειδίκευσης που, όπως έχει γράψει η «Εφ.Συν.», εργάζονται με ολιγόμηνες συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
Tέλος στην ομηρία των εργολαβικών εργαζόμενων στην EASO ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας