• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 15.3°C / 17.9°C
  2 BF
  86%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.0°C / 14.5°C
  1 BF
  85%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 12.7°C / 16.6°C
  2 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.9°C / 12.2°C
  1 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.1°C / 14.9°C
  3 BF
  82%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 11.6°C
  2 BF
  87%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 6.8°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  1 BF
  93%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.0°C / 18.6°C
  5 BF
  75%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.7°C
  2 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.9°C / 17.8°C
  2 BF
  80%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  1 BF
  76%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  3 BF
  88%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 12.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.5°C / 14.5°C
  1 BF
  89%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 16.8°C / 18.8°C
  2 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 17.7°C
  0 BF
  76%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.3°C / 13.8°C
  1 BF
  88%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.1°C / 15.6°C
  0 BF
  98%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 9.7°C
  1 BF
  89%
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Αλ. Τσίπρας: Δυναμική η εξασθένηση της δημοκρατικής λειτουργίας 

 • A-
 • A+

Τα μέτρα για την πανδημία, που πάρθηκαν από κυβερνήσεις για να περιοριστεί η διασπορά του ιού αλλά και από ιδεολογική επιλογή για να τεθεί ένα άκρως αυταρχικό πλαίσιο στη λειτουργία της δημόσιας ζωής, σχολιάζει ο Αλέξης Τσίπρας και τονίζει πως στην Ελλάδα η υγειονομική κρίση αξιοποιήθηκε περισσότερο ως αφορμή για να δικαιολογήσει η  Νέα Δημοκρατία κρατικές χρηματοδοτήσεις σε μέσα ενημέρωσης δίχως κριτήρια, έκτακτες συνθήκες απευθείας αναθέσεων και κλειστών διαγωνισμών σε ημέτερους, αλλά και πιο χαλαρό πλαίσιο κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Σε άρθρο του στην ειδική έκδοση του Euro2day με τους New York Times «World Review 2022» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τονίζει ότι η όλη διαδικασία εξασθένησης της δημοκρατικής λειτουργίας είναι δυναμική, επειδή τόσο οι δηλωμένοι εχθροί της δημοκρατίας όσο και αυτοί που τη θεωρούν περίπου εμπόδιο στα ιδιοτελή τους συμφέροντα, εφευρίσκουν διαρκώς περισσότερους τρόπους να την παρακάμψουν και να την απαξιώσουν. 

«Η απάντηση σε αυτή τη διαρκή κίνηση δεν μπορεί να είναι μια αξιακή υπεράσπιση της δημοκρατίας στα λόγια. Η δημοκρατία ήταν, είναι και θα είναι πάνω απ' όλα δράση. Κοινωνική και θεσμική» σημειώνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσθέτοντας πως «ένα ισχυρό δημοκρατικό κράτος είναι πάνω απ' όλα ένα κράτος που λειτουργεί με βάση τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας. Αντίθετα, ένα αυταρχικό κράτος είναι αυτό που λειτουργεί για την εξυπηρέτηση των πολιτικών και οικονομικών ελίτ. Η εμπειρία της Ελλάδας είναι χαρακτηριστική για να αντιληφθούμε το μέγεθος του προβλήματος».

Σε αυτό το σημείο κατηγορεί έμμεσα την κυβέρνηση ότι δεν διστάζει να αξιοποιήσει κάθε μέσο προκειμένου να επιβληθεί. «Μια εξουσία που αισθάνεται ότι είναι ανέλεγκτη, καθώς ελέγχει τη πλειονότητα των ΜΜΕ, θεωρεί ότι μπορεί να διαλύει το κοινωνικό κράτος, να κάνει αφαίμαξη στον οικογενειακό προϋπολογισμό για χάρη των καρτέλ της αισχροκέρδειας, χωρίς ιδιαίτερο πολιτικό κόστος. Και ακριβώς επειδή αισθάνεται ανέλεγκτη, δεν διστάζει ακόμη και να χρησιμοποιεί πρακτικές που μας πηγαίνουν σε πολύ σκοτεινές εποχές, όπως οι παρακολουθήσεις δημοσιογράφων και πολιτικών αντιπάλων, που μάλιστα συντονίζονται από το γραφείο του ίδιου του πρωθυπουργού μέσω του διευθυντή του» υποστηρίζει αναφερόμενος στο σκάνδαλο των υποκλοπών.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, «ο πραγματικό αιτούμενο σήμερα για τη δημοκρατία έχει δύο όψεις. Η πρώτη αφορά την άμεση ανάγκη να αποδώσει ο βασικός δρών του πολιτεύματος -δηλαδή οι πολίτες- τις ευθύνες γι' αυτή την ηθική, οικονομική και δημοκρατική κατάπτωση που βιώνει η χώρα. Να απαλλαγεί δηλαδή από την κυβέρνηση της Ν.Δ. και να εκλέξει μια νέα, ισχυρή προοδευτική κυβέρνηση, την οποία πάνω απ' όλα θα μπορεί να την εμπιστευθεί και, προφανώς, να την ελέγχει.  Η δεύτερη όψη, όμως, έγκειται στο έργο της επόμενης ημέρας όσον αφορά την αποκατάσταση και τη θωράκιση των δημοκρατικών θεσμών. Εκεί όπου απαιτείται σχέδιο και, κυρίως, πολιτική βούληση».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία υποστηρίζει πως φιλοδοξεί να είναι ο εγγυητής αυτής της προοδευτικής ανασύνταξης της χώρας και πως υπόσχεται ότι τίποτα δεν θα μπει κάτω από το χαλί. «Οι μεγάλες θεσμικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Στον πυρήνα λοιπόν της λύσης, βρίσκεται η έννοια-κλειδί: δικαιοσύνη» υπογραμμίζει για να συμπληρώσει τα εξής:

«Δηλαδή, το θεμέλιο της ίδιας της δημοκρατίας. Η ισχυρή παρουσία του κράτους ως ανάχωμα στην αυθαιρεσία της ολιγαρχίας και των καρτέλ. Ο έλεγχος της αδιαφανούς και αδικαιολόγητης χρηματοδότησης και των δανείων που δόθηκαν σε ΜΜΕ. Η διακοπή του ομφάλιου λώρου μεταξύ της δικαστικής και της εκτελεστικής εξουσίας. Η επαναφορά της ΕΥΠ στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και η εξασφάλιση της ουσιαστικής συμμετοχής της διακομματικής Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και της ΑΔΑΕ στον ορισμό του Διοικητή της. Η κατάργηση όλων των ποινικών ασυλιών που θεσπίστηκαν τα τελευταία χρόνια, με πρώτη την ασυλία των τραπεζικών στελεχών.

»Αυτές είναι ορισμένες από τις θεμελιακές προτεραιότητες για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης παντού. Σε όλα τα επίπεδα, σε όλες τις εκφάνσεις της δημόσιας ζωής και της δημόσιας διοίκησης. Αυτά αποτελούν ένα σημαντικό βήμα για να οργανώσουμε την επόμενη μέρα της χώρας. Με ασφάλεια και δικαιοσύνη. Μόνο έτσι μπορούμε να προχωρήσουμε στον δρόμο της πραγματικής και δίκαιης ανάπτυξης, σε μια χώρα που έχει όλες τις δυνατότητες να αφήσει πίσω της μια πολύ σκληρή και επίπονη τετραετία και να δει επιτέλους ξανά προοπτική και καλύτερες μέρες τα επόμενα χρόνια» καταλήγει το άρθρο.
 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ούτε συγγνώμη ούτε παραίτηση
Σκληραίνει τη στάση της η αξιωματική αντιπολίτευση μετά την αποκάλυψη της μελέτης των επιστημόνων Τσιόδρα-Λύτρα που εκθέτει προσωπικά τον πρωθυπουργό...
Ούτε συγγνώμη ούτε παραίτηση
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Αλ. Τσίπρας: Η κυβέρνηση επιδοτεί την ανεργία και όχι την εργασία
«Πρόκειται για συνειδητή πολιτική επιλογή» της κυβέρνησης, αφού υπάρχουν αυτή τη στιγμή δημοσιονομικά οι δυνατότητες για στήριξη της εργασίας και των επιχειρήσεων, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την...
Αλ. Τσίπρας: Η κυβέρνηση επιδοτεί την ανεργία και όχι την εργασία
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Να μπει τέλος στη λεηλασία του δημόσιου πλούτου»
«Δεν είμαστε θαυματοποιοί», ξεκαθάρισε στη συνάντησή του με τους αγρότες της Πέλλας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά δεσμεύτηκε ότι μια προοδευτική κυβέρνηση θα αναδιανείμει τον δημόσιο πλούτο υπέρ των αδύναμων.
«Να μπει τέλος στη λεηλασία του δημόσιου πλούτου»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Οι ένοχοι κρύβονται»
Σε ένα συνεχόμενο σφυροκόπημα που είχε στόχο τον Κυριάκο Μητσοτάκη επιδόθηκε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξής του στο δελτίο ειδήσεων του Star και τη Μάρα Ζαχαρέα.
«Οι ένοχοι κρύβονται»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Τσίπρας στην ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ: Καλούμαστε να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις εν μέσω πρωτοφανούς κρίσης
Τα βασικά ερωτήματα στα οποία καλείται να απαντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στην πορεία προς τις εκλογές, καθώς η χώρα βιώνει μία πρωτοφανή κρίση, μέσα σε ένα ευρύτερο διεθνές περιβάλλον ανασφάλειας και...
Τσίπρας στην ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ: Καλούμαστε να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις εν μέσω πρωτοφανούς κρίσης
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Τα δίνουμε όλα, χωρίς να παίρνουμε τίποτα»
Σφοδρή κριτική από τον Αλ. Τσίπρα κατά της κυβέρνησης στη Βουλή για την ελληνοαμερικανική συμφωνία ● Κάλεσε τον πρωθυπουργό να ζητήσει από τις ΗΠΑ το μπλοκάρισμα της προμήθειας των F16 στην Τουρκία.
«Τα δίνουμε όλα, χωρίς να παίρνουμε τίποτα»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας