Κατά μέτωπο επίθεση εξαπέλυσε στον ένοικο του Μαξίμου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, κατά την παρουσίαση του πλαισίου μέτρων που προτείνει η Χαριλάου Τρικούπη για την εμβάθυνση της δημοκρατίας και την ενίσχυση των θεσμών προκειμένου να μπει ανάχωμα στον κυβερνητικό καθεστωτισμό που ανέδειξε το σκάνδαλο των υποκλοπών.
«Η ευθύνη του πρωθυπουργού δεν μπορεί να κρυφτεί», τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης, κάνοντας λόγο για «παρακρατικό βραχίονα μέσα στο κράτος, στην πίσω αυλή του Μαξίμου» και συνέχισε: «Η σοβαρή ερευνητική δημοσιογραφία έδειξε ότι το Predator χειρίζονταν Έλληνες αστυνομικοί σε κτίριο της ΕΥΠ», ενώ κάλεσε «να απευθυνθούν στη δικαιοσύνη όσοι είδαν το όνομα τους σε λίστες» ατόμων που έχουν πέσει θύματα παρακολούθησης.
Για την όψιμη σπουδή της κυβέρνησης να φέρει σχέδιο νόμου για την προστασία απέναντι σε κακόβουλα λογισμικά, ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε ότι οφείλεται στην «ευρωπαϊκή καταδίκη» που έρχεται και παρατήρησε ότι «κάποια θετικά στοιχεία που υπάρχουν στο νομοσχέδιο δε θιγούν τον πυρήνα των παθογενειών του συστήματος, καθώς λείπουν στοιχεία λογοδοσίας».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝ.ΑΛΛ. εκτίμησε ότι η αποκάλυψη του σκανδάλου μεγατόνων αποτελεί «θεσμική νίκη του κόμματος μας» και κάλεσε «τον πρόεδρο της Βουλής να εφαρμόσει το σύστημα που εφαρμόζει το ευρωκοινοβούλιο για τον έλεγχο των κινητών βουλευτών και συνεργατών τους».
«Οι εκλογές πρέπει να γίνουν σε καθαρό τοπίο, να ομαλοποιηθεί το πολιτικό κλίμα πριν τις εκλογές και να μάθει ο λαός την αλήθεια», σημείωσε ακόμη ο κ. Ανδρουλάκης και επεσήμανε ότι «Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ επενδύουν στην τοξικότητα», ενώ «εμείς επιμένουμε θεσμικά, δε θέλουμε τη συνωμοσιολογία».
Συνοπτικά, το ΠΑΣΟΚ προτείνει και ζητά από την κυβέρνηση τα εξής: κατάργηση της αντισυνταγματικής διάταξης που απαγορεύει στην ΑΔΑΕ να ενημερώνει τους παρακολουθούμενους για λόγους εθνικής ασφάλειας, πλήρη αιτιολόγηση της άρσης του απορρήτου στη σχετική εισαγγελική διάταξη, να μην υπάγεται η ΕΥΠ στον πρωθυπουργό, η τελική απόφαση παρακολούθησης για λόγους εθνικής ασφάλειας να λαμβάνεται από Τριμελές Δικαστικό Συμβούλιο Εφετών και να γνωστοποιείται με πλήρη στοιχεία στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ.
Στη σημερινή εκδήλωση τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ πλαισίωσαν ο ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος και οι δικηγόροι Μανώλης Βελεγράκης, Μιχάλης Καλαντζόπουλος και Χρήστος Κακλαμάνης.
Στη δική του τοποθέτηση, ο κ. Αλιβιζάτος έκανε λόγο για «διαχρονική παθογένεια στις παρακολουθήσεις» για τις οποίες «υπάρχει διακομματική ευθύνη, με αυτήν «της Ν.Δ. να είναι ακόμη μεγαλύτερη. Δεν είναι δυνατόν σε μια ευνομούμενη χώρα να εξαρτάται από τον πρωθυπουργό η παρακολούθηση ενός πολιτικού του αντιπάλου», τόνισε ο συνταγματαλόγος.
Οι τρεις νομικοί σύμβουλοι του Νίκου Ανδρουλάκη, ανέλυσαν τις νομικές ενέργειες που έχουν κάνει μέχρι σήμερα και ανακοίνωσαν ότι σύντομα θα κατατεθεί αγωγή κατά του ελληνικού Δημοσίου, αναμένοντας τη κρίση του ΣτΕ στη προσφυγή που κατέθεσαν πριν λίγες μέρες.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας