Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση ασκεί η αξιωματική αντιπολίτευση για τις ΑΠΕ, καθώς με τους λογαριασμούς ρεύματος να «γονατίζουν» τα νοικοκυριά, την κατηγορεί ότι «αντί να προωθεί τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, κάνει ρουσφέτια με φωτογραφικές διατάξεις σε ημέτερους».
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση «οφείλει να απαντήσει στις διαρκώς αυξανόμενες καταγγελίες για την αδιαφανή αλλαγή της προτεραιοποίησης των έργων ΑΠΕ που παίρνουν δεσμευτικούς όρους σύνδεσης στο δίκτυο» και θέτει μια σειρά ερωτημάτων.
«1. Με ποια κριτήρια καθορίστηκαν από την απόφαση του κ. Σκρέκα οι αυθαίρετοι όροι για προτεραιότητα στη σύνδεση με το δίκτυο, η οποία νοθεύει τον ανταγωνισμό και καταργεί τον κανόνα χρονικής προτεραιότητας, ερχόμενη σε αντίθεση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το Δίκαιο του Ανταγωνισμού;
2. Για ποιο λόγο στο νέο πλαίσιο Σκρέκα ανατρέπεται η σειρά που είχαν τα έργα με το προηγούμενο καθεστώς, με αποτέλεσμα έργα που ήταν ήδη ψηλά στη σειρά προτεραιότητας για Οριστικές Προσφορές Σύνδεσης, τώρα θα ενταχθούν στην τελευταία κατηγορία προτεραιότητας;
3. Γιατί δεν δημοσιεύονται, ως οφείλουν, τα έργα που παίρνουν όρους σύνδεσης με την απόφαση Σκρέκα, ώστε να μπορούν όλοι οι επενδυτές να έχουν πρόσβαση στους δεσμευτικούς όρους όλων των έργων;
4. Αυτό είναι το φιλοεπενδυτικό πλαίσιο που ευαγγελιζόταν η ΝΔ προεκλογικά; Να πετάει εκτός δικτύου εκατοντάδες μικροεπενδυτές αλλά ακόμα και κολοσσούς από το εξωτερικό που σκέφτονται πλέον ακόμα και αποχώρηση από την Ελλάδα, για να μοιράσουν το ηλεκτρικό δίκτυο – και έναντι ποιου άραγε ανταλλάγματος – στους χορηγούς του κ. Μητσοτάκη;»
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τονίζει χαρακτηριστικά πως «αντί εδώ και 3 χρόνια να αναβαθμίσει το ηλεκτρικό δίκτυο, να προχωρήσει το ρυθμιστικό πλαίσιο της αποθήκευσης, να ενισχύσει τις ενεργειακές κοινότητες και την αυτοπαραγωγή/αυτοκατανάλωση, οδήγησε σε βραχυκύκλωμα και τις ΑΠΕ και τώρα κάνει ρουσφέτια, αλλάζοντας ακόμα και τον όρο της χρονικής προτεραιότητας».
Σημειώνει επίσης ότι «εκατοντάδες επενδυτές, ακόμα και ενεργειακοί κολοσσοί από το εξωτερικό, κάνουν λόγο για πλήρη αδιαφάνεια και φωτογραφικές διατάξεις που αφήνουν εκτός δικτύου ώριμες επενδύσεις δισεκατομμυρίων σε ΑΠΕ, οι οποίες θα μπορούν με την ολοκλήρωσή τους να μειώσουν την τιμή στο παραγόμενο ρεύμα, με άμεσο θετικό αντίκτυπο στους λογαριασμούς των καταναλωτών».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας