• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.2°C / 15.1°C
  2 BF
  88%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.2°C / 13.3°C
  2 BF
  86%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 9.0°C / 12.7°C
  2 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 3.9°C / 7.7°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  3 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 10.0°C
  0 BF
  86%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.4°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.1°C / 11.1°C
  1 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 14.4°C
  2 BF
  94%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  2 BF
  85%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  2 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  3 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 14.8°C
  2 BF
  79%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 10.6°C
  2 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 11.2°C
  1 BF
  95%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 15.4°C
  1 BF
  87%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 13.6°C
  1 BF
  86%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  1 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 8.7°C / 13.4°C
  2 BF
  83%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  1 BF
  95%
DREAMSTIME

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Καταρρέουν τα ψέματα Μητσοτάκη για την ψηφιακή πύλη αναπηρίας

 • A-
 • A+

Το φιάσκο της ψηφιακής πύλης για την αναπηρία, με υπογραφή Κυριάκου Μητσοτάκη, καυτηρίασε η αναπληρώτρια τομεάρχης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεανώ Φωτίου, επισημαίνοντας ότι ακόμη και δέκα μέρες μετά τα εγκαίνια το σύστημα πιστοποίησης αναπηρίας «αδυνατεί να λειτουργήσει, τα ψέματα του κ. Μητσοτάκη αποκαλύπτονται στους αναπήρους ένα-ένα και η ταλαιπωρία τους παίρνει τεράστιες διαστάσεις».

Συγκεκριμένα, η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δήλωσε: Δεν πέρασαν ούτε δέκα ημέρες από τις 26 Σεπτεμβρίου που ο κ. Μητσοτάκης εγκαινίασε με φανφάρες και ασύδοτα ψέματα το δήθεν εφαρμοζόμενο για πρώτη φορά στην Ελλάδα ψηφιακό σύστημα πιστοποίησης της αναπηρίας από τα ΚΕΠΑ, και η ψηφιακή πύλη αναπηρίας στο gov.gr. σύστημα αδυνατεί να λειτουργήσει, τα ψέματα του κ. Μητσοτάκη αποκαλύπτονται στους αναπήρους ένα-ένα και η ταλαιπωρία τους παίρνει τεράστιες διαστάσεις».

Παραθέτοντας τους λόγους για τους οποίους το σύστημα δεν έρχεται να φέρει τίποτα καινούριο στις υπηρεσίες που παρέχονται στους αναπήρους παρά μόνο πρόβλημα, η κ. Φωτίου είπε: «Το "πρωτοεμφανιζόμενο" την Ελλάδα σύστημα του ηλεκτρονικού φακέλου του αναπήρου στην πραγματικότητα λειτουργούσε ομαλά και με μεγάλη επιτυχία στον ΟΠΕΚΑ σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα από το 2018. Τον Σεπτέμβριο του 2019 θα επεκτεινόταν σε όλη την Ελλάδα και θα περιλάμβανε και τους ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ. Το παράβολο των 46 € για τους ανασφάλιστους που ανακοίνωσε ότι καταργεί ο κ. Μητσοτάκης, είχε καταργηθεί από το 2018 για τους ανασφάλιστους και έμμεσα ασφαλισμένους του ΟΠΕΚΑ στις τρεις αυτές πόλεις και τον Σεπτέμβριο του 2019 θα καταργούνταν παντού. Η αντιστροφή του συστήματος του ηλεκτρονικού φακέλου με την πιστοποίηση των ΚΕΠΑ να προηγείται της αίτησης για παροχές στον φορέα μόνο προβλήματα έχει δημιουργήσει.

»To ηλεκτρονικό σύστημα της ψηφιακής πύλης αναπηρίας δυσλειτουργεί, συχνά "πέφτει" και δεν συνδέεται σωστά με το σύστημα της ΗΔΙΚΑ στον ΟΠΕΚΑ. Οι υπάλληλοι στα Κέντρα Κοινότητας και τα ΚΕΠ οι οποίοι υποβάλλουν τις αιτήσεις για λογαριασμό των αναπήρων, δεν έχουν ενημέρωση. Έτσι, είναι συνήθως αδύνατη η οριστικοποίηση της αίτησης.

»Οι γιατροί της επικράτειας πλην των τριών πόλεων που εφαρμοζόταν ο ηλεκτρονικός φάκελος αναπήρου δεν έχουν καμία ενημέρωση για τη συμπλήρωση των ηλεκτρονικών εισηγητικών φακέλων. Aκόμη όμως κι αυτοί που χειρίζονταν με άνεση το σύστημα του ΟΠΕΚΑ δεν βλέπουν να τους εμφανίζεται από το gov.gr. ο φάκελος του ασθενούς με τις προσωπικές πληροφορίες ώστε να συμπληρώσουν εκεί τις διαγνώσεις τους. Έτσι όμως υπάρχει κίνδυνος να παρέλθει η νόμιμη προθεσμία μεταξύ αίτησης και υποβολής εισηγητικών φακέλων, να πρέπει να υποβληθεί νέα αίτηση και να χάνονται τα επιδόματα για όλο το διάστημα από την πρώτη αίτηση.

»Από τον νέο Κανονισμό των ΚΕΠΑ (που δημοσιεύτηκε μια μόνον ημέρα πριν ανοίξει η πλατφόρμα των αιτήσεων στην ψηφιακή πύλη αναπηρίας), προκύπτει ότι η ταλαιπωρία της φυσικής παρουσίας των αναπήρων αυξάνεται, σε αντίθεση με τα επικοινωνιακά ψέματα του κ. Μητσοτάκη.

Το τραγικότερο όμως είναι ότι υπάρχει διάσταση μεταξύ της νέας ΚΥΑ για τους δικαιούχους του ΟΠΕΚΑ και του νέου Κανονισμού των ΚΕΠΑ ως προς την ανανέωση των παροχών. Με το νέο Κανονισμό ΚΕΠΑ καταργείται η ισχύουσα δυνατότητα του αναπήρου να κάνει αίτηση ανανέωσης έως και 6 μήνες μετά τη λήξη της προηγούμενης έγκρισης, η οποία ωστόσο παραμένει στην ΚΥΑ του ΟΠΕΚΑ. Αν η αίτηση υποβληθεί μετά τη λήξη της έγκρισης θεωρείται νέα και ακόμη κι αν η νέα απόφαση των ΚΕΠΑ είναι εγκριτική, ο ανάπηρος χάνει τα επιδόματα των μηνών μεταξύ της λήξης της παλιάς και της νέας έγκρισης. Όταν ξέρουμε ότι συνήθως το αναπηρικό επίδομα είναι το μόνο εισόδημα των δικαιούχων του ΟΠΕΚΑ, καταλαβαίνουμε όλοι τι σημαίνει αυτό». 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ψηφιακή πύλη για την αναπηρία
Με την ενιαία ιατρική γνωμάτευση... αποσυνδέεται η διαδικασία πιστοποίησης αναπηρίας από τη διαδικασία λήψης παροχών (επιδόματα αναπηρίας, σύνταξη αναπηρίας κ.ά.)
Ψηφιακή πύλη για την αναπηρία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυβερνητικό σόου με την ψηφιακή πύλη για την αναπηρία
Πυρά από τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεανώ Φωτίου, που έκανε λόγο για «εικονική πραγματικότητα, χωρίς ουσία και αντίκτυπο στη βελτίωση της ζωής των αναπήρων».
Κυβερνητικό σόου με την ψηφιακή πύλη για την αναπηρία
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Αναγκάζουν τους ανάπηρους να ανανεώνουν τις παροχές με φυσική παρουσία
Τον Γολγοθά στον οποίο υποβάλλει η κυβέρνηση χιλιάδες δικαιούχους παροχών αναπηρίας, επισημαίνει η Θεανώ Φωτίου, με αφορμή την έναρξη της «δήθεν νέας ηλεκτρονικής διαδικασίας».
Αναγκάζουν τους ανάπηρους να ανανεώνουν τις παροχές με φυσική παρουσία
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΣΥΡΙΖΑ για αναρρωτικές: Ανοσία της αγέλης και όποιος επιβιώσει
Σφοδρή ήταν η αντίδραση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ανακοίνωση του ΕΦΚΑ, σύμφωνα με την οποία «το rapid test ή το PCR δεν είναι αρκετό ώστε να πληρωθεί ασθενής το επίδομα ασθενείας,...
ΣΥΡΙΖΑ για αναρρωτικές: Ανοσία της αγέλης και όποιος επιβιώσει
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΣΥΡΙΖΑ κατά Σκυλακάκη, που κάλεσε τους δήμους να αυξήσουν τα τιμολόγια του νερού
Η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη «διαιωνίζει την οικονομική απόγνωση και απελπισία νοικοκυριών και επιχειρήσεων», επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μετά την παραίνεση του αν. υπ. Οικονομικών στους δήμους να αυξήσουν...
ΣΥΡΙΖΑ κατά Σκυλακάκη, που κάλεσε τους δήμους να αυξήσουν τα τιμολόγια του νερού
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ για ευνοιοκρατικές προσλήψεις με «γαλάζιο... δάκτυλο»
Βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρουν ότι πρόεδρος της Επιτροπής Αξιολόγησης για την επιλογή υποψηφίων στον δημόσιο ΟΑΕΠ, είναι η Ρεβέκκα Πιτσίκα, επικεφαλής του μητρώου στελεχών της Ν.Δ.
Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ για ευνοιοκρατικές προσλήψεις με «γαλάζιο... δάκτυλο»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας