Οι αλλαγές στην ΕΥΠ μέσω Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που έφερε προς συζήτηση και ψήφιση η κυβέρνηση στη Βουλή αποτέλεσαν το νέο πεδίο σφοδρής αντιπαράθεσης με την αντιπολίτευση. Μιλώντας στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος κατήγγειλε την περασμένη Παρασκευή στον Αρειο Πάγο ότι το κινητό του μολύνθηκε με το Predator, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στη Ν.Δ., καταλογίζοντας παιχνίδια με τους θεσμούς και φακέλωμα πολιτικών αντιπάλων.
«Είστε ωτακουστές και όχι μόνο. Παίξατε πολύ με τη δημοκρατία, με τους θεσμούς. Μέχρι εδώ!» τόνισε ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., προσθέτοντας ότι «στα σήματα της ΕΥΠ αποκαλύπτεται ότι ζητούσαν την καταγραφή του ιδεολογικού τους υπόβαθρου, δηλαδή φακέλωμα». Φέρνοντας στο επίκεντρο της κριτικής του τον πρωθυπουργό, ο κ. Σπίρτζης τόνισε ότι «ο κ. Μητσοτάκης και το επιτελικό του κράτους δεν έδειξαν κάποια ευαισθησία, ώστε να απαντήσουν στα θέματα αυτά, αλλά εκείνο που τους ένοιαξε ήταν να στείλει το Predator σε μένα και να δει με ποιους μιλάμε και τι λέμε με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ».
Πρόταση επτά σημείων για την ορθή λειτουργία της ΕΥΠ, το κράτος δικαίου, τα ατομικά δικαιώματα και τη δημοκρατία κατέθεσε ο Χάρης Καστανίδης. Μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ πρότεινε η διάταξη του αρμόδιου για την ΕΥΠ εισαγγελέα, όταν πρόκειται να αρθεί το απόρρητο των επικοινωνιών για λόγους εθνικής ασφαλείας, να υποβάλλεται και να εγκρίνεται από τριμελές δικαστικό συμβούλιο εφετών και όχι από τον εισαγγελέα εφετών.
Αρση του απορρήτου
Επίσης, όταν πρόκειται για βουλευτή ή ευρωβουλευτή, η άρση του απορρήτου για λόγους εθνικής ασφαλείας να γίνεται με πλήρη σεβασμό του άρθρου 62 του Συντάγματος, το οποίο προβλέπει ρητά ότι, όσο διαρκεί η βουλευτική περίοδος, ο βουλευτής ή ο ευρωβουλευτής (κατά το 7ο πρωτόκολλο των ευρωπαϊκών ασυλιών) δεν περιορίζεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο, χωρίς την άδεια του Σώματος. Κι ακόμη, ο διορισμός του διοικητή της ΕΥΠ να γίνεται ύστερα από διατύπωση θετικής γνώμης των 3/5 των μελών της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και όχι της απλής κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Την αντίθεση του ΚΚΕ στο νομοσχέδιο εξέφρασε η αγορήτρια του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, ενώ η αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Μ. Απατζίδη, σημείωσε ότι το «“όλα στο φως” του πρωθυπουργού μετατράπηκε αμέσως σε ένα απέραντο όλα στο σκοτάδι». Ο αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Αντώνης Μυλωνάκης, επιφυλάχθηκε για τη στάση του κόμματός του μέχρι την Ολομέλεια.
Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αξιολογήσει όλες τις προτάσεις που θα τεθούν στην εξεταστική επιτροπή για την υπόθεση Ανδρουλάκη και ακολούθως να διαμορφώσει ένα πλαίσιο λειτουργίας της ΕΥΠ που θα υποστηρίζει τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου «χωρίς εκπτώσεις στην εθνική ασφάλεια», υποσχέθηκε στην απάντησή του ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας