Αθήνα, 27°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
27°C
29.6° 25.8°
3 BF
55%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
29.6° 26.3°
3 BF
39%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
26°C
28.8° 25.5°
3 BF
61%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
23.9° 23.9°
4 BF
43%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
26.9° 24.9°
2 BF
50%
Βέροια
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
30.0° 22.9°
2 BF
60%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
26°C
26.4° 26.4°
2 BF
24%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
29°C
29.1° 29.1°
2 BF
44%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
27°C
29.4° 24.9°
2 BF
64%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
27°C
26.9° 24.6°
2 BF
69%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
26.8° 21.6°
3 BF
78%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
24°C
24.0° 23.7°
2 BF
69%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
23.9° 23.9°
4 BF
60%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
32°C
31.9° 31.9°
2 BF
22%
Λαμία
Αίθριος καιρός
30°C
30.5° 26.5°
2 BF
35%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
32.1° 26.6°
3 BF
55%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
30°C
29.8° 27.5°
4 BF
32%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
25.3° 23.3°
3 BF
68%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
24°C
27.7° 23.6°
3 BF
64%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.6° 20.6°
3 BF
59%
ΜΕΝΟΥ
Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Κ. Αρβανίτης - Στ. Κούλογλου: Ποιοι δυσφημούν τη χώρα, κ. Μηταράκη;

Την απάντηση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, στην κατεπείγουσα ερώτηση των ευρωβουλευτών προς την Κομισιόν για το περιστατικό με τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες σε νησίδα του Έβρου, σχολιάζουν οι Κώστας Αρβανίτης και Στέλιος Κούλογλου. 

Ο Νότης Μηταράκης, στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, επέρριψε όλες τις ευθύνες στα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης, ενώ ισχυρίστηκε ότι από τη δική του πλευρά όλα ήταν καλώς καμωμένα. Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ / The Left, σημειώνουν ότι «για μια ακόμη ομολογία ενοχής, μια φτηνή απόπειρα του Υπουργείου να θολώσει τα νερά, μια χυδαία απόπειρα να διατηρηθεί το επικίνδυνο για την ομαλότητα αφήγημα του «εσωτερικού εχθρού» με το οποίο από την αρχή πολιτεύτηκε ο κ. Μηταράκης, και στο οποίο καταφεύγει και τώρα που οι πολιτικές του αποκαλύπτονται και εκθέτουν διεθνώς τη χώρα».

Και επισημαίνουν ότι «αν οι κύριοι Μητσοτάκης και Μηταράκης αναζητούν αυτούς που δυσφημούν τη χώρα μας, δεν έχουν παρά να κοιτάξουν στον καθρέφτη. Κι επειδή σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να ασκούμε με συνέπεια σοβαρότητα και τεκμηρίωσή τα κοινοβουλευτικά μας καθήκοντα, ας μας στείλει ο κύριος υπουργός το email του γραφείου του, για να του στέλνουμε τις ερωτήσεις μας κατευθείαν και να μην τις ανακαλύπτει μία ολόκληρη εβδομάδα μετά και εν μέσω της αγωνιώδους του προσπάθειας να στήσει έναν υποτυπώδη επικοινωνιακό αντιπερισπασμό, τώρα με τα ακροδεξιά του καμώματα έχει φέρει την κυβέρνηση αλλά – κυρίως – την ίδια τη χώρα σε εξαιρετικά δύσκολη θέση διεθνώς».

Επίσης, τον ρωτούν αν θα επιτρέψει στους δημοσιογράφους και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις να συνομιλήσουν με τους 39 πρόσφυγες για να μάθουμε τι πραγματικά συνέβη.

Ακολουθεί η δήλωση των ευρωβουλευτών

Κοινή Δήλωση των ευρωβουλευτών ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΠΣ / The Left Κώστα Αρβανίτη και Στέλιου Κούλογλου 

22 Αυγούστου 2022

Ποιοι Δυσφημούν τη χώρα, κ. Μηταράκη;

Επτά ολόκληρες ημέρες μετά την υποβολή της κατεπείγουσας ερώτησης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (15.8.2022) το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου αποφασίζει να εκδώσει ανακοίνωση – την οποία αποκαλεί «Απάντηση του Γραφείου Τύπου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, στην ερώτηση των Ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κ.κ. Κούλογλου και Αρβανίτη».

Κάθε φορά που εκτίθεται διεθνώς, η παράταξη του «μένουμε Ευρώπη» μας κατηγορεί ότι δεν πρέπει να υποβάλουμε ερωτήσεις. Αλλά αυτό αποτελεί ένα από τα θεσμικά καθήκοντα των ευρωβουλευτών της Ενωμένης Ευρώπης. Ο κ Μηταράκης μας αντιμετωπίζει ως πολιτευτές Χίου, όπου ο ίδιος, παρότι τοπικός Βουλευτής και Υπουργός, δεν έχει καταφέρει καν να έχει το ΕΚΑΒ δυο βάρδιες, για να μην πεθαίνουν άδικα οι πολίτες του νησιού.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια ακόμη ομολογία ενοχής, μια φτηνή απόπειρα του Υπουργείου να θολώσει τα νερά, μια χυδαία απόπειρα να διατηρηθεί το επικίνδυνο για την ομαλότητα αφήγημα του «εσωτερικού εχθρού» με το οποίο από την αρχή πολιτεύτηκε ο κ. Μηταράκης, και στο οποίο καταφεύγει και τώρα που οι πολιτικές του αποκαλύπτονται και εκθέτουν διεθνώς τη χώρα. 

Τώρα που η δημοσιογραφική έρευνα και το ρεπορτάζ αποκαλύπτουν όλες τις πτυχές της ντροπιαστικής υπόθεσης του Έβρου και αναδεικνύουν σοβαρά ερωτήματα για τις ενέργειες των Ελληνικών αρχών ο κ. Μηταράκης καταφεύγει και πάλι στις αγαπημένες του ύβρεις περί δυσφήμισης της χώρας από μια ερώτηση Ευρωβουλευτών.

Τη χώρα κύριε Μηταράκη δεν δυσφημούν Ευρωβουλευτές που ασκούν με συνέπεια τα καθήκοντά τους απέναντι στους πολίτες της Ελλάδας αλλά και ολόκληρης της ΕΕ και υποβάλλουν ερωτήσεις. 

Τη χώρα δυσφημούν υπουργοί που αρνούνται να δώσουν απαντήσεις σε ενοχλητικές καταγγελίες όπως οι σαφείς αναφορές των προσφύγων του Έβρου σε τακτικές pushback από τις Ελληνικές αρχές. 

Τη χώρα δυσφημούν κυβερνήσεις που έμπρακτα περιφρονούν το διεθνές δίκαιο και δημιουργούν για τη χώρα μας την εικόνα ενός «κράτους – πειρατή», αγνοώντας στην πράξη αποφάσεις διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων όπως έκανε με την απόφαση της 20ης Ιουλίου το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Τη χώρα μας δυσφημούν όσοι με τυχοδιωκτικές πολιτικές μετατρέπουν τη διαχείριση του προσφυγικού στα σύνορά της (που είναι και σύνορα της ΕΕ) σε υποσύνολο των Ελληνοτουρκικών διαφορών.

Τη χώρα δυσφημούν εκείνοι που έστηναν φιέστες βράβευσης του κ. Λεζερί την ώρα που όλη η Δημοκρατική Ευρώπη περίμενε από μέρα σε μέρα την ντροπιαστική του έξοδο από την ηγεσία της FRONTEX, κι ενώ οι αποκαλύψεις για τις παρανομίες στη δράση του διαβόητου οργανισμού του είχαν πάρει διαστάσεις χιονοστιβάδας, με αποκορύφωμα την έκθεση-κόλαφο της OLAF, η οποία αν και δεν έχει επισήμως δοθεί στη δημοσιότητα, ήδη έχει οδηγήσει στην παραίτηση του κ. Λεζερί με τις συγκλονιστικές της αποκαλύψεις για τον ρόλο FRONTEX - εθνικών αρχών στις υπό έρευνα επαναπροωθήσεις.

Τη χώρα μας δυσφημούν εκείνοι που ενώ δήθεν καταγγέλλουν τα βρώμικα κόλπα Ερντογάν, στην πράξη συμμετέχουν στο παιχνίδι του εφαρμόζοντας τις ίδιες ή αντίστοιχες πρακτικές.

Τη χώρα μας, τέλος, δυσφημούν όσοι αφήνουν να πεθαίνουν παιδιά στα σύνορα για να μην χαλάσει το αφήγημα περί σωστής φύλαξης των συνόρων, που δήθεν αυτοί πρώτοι εφαρμόζουν ενώ οι προηγούμενοι είχαν δήθεν κάνει ξέφραγο αμπέλι.

Αν οι κύριοι Μητσοτάκης & Μηταράκης αναζητούν αυτούς που δυσφημούν τη χώρα μας, δεν έχουν παρά να κοιτάξουν στον καθρέφτη. Κι επειδή σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να ασκούμε με συνέπεια σοβαρότητα και τεκμηρίωσή τα κοινοβουλευτικά μας καθήκοντα, ας μας στείλει ο κύριος υπουργός το email του γραφείου του, για να του στέλνουμε τις ερωτήσεις μας κατευθείαν και να μην τις ανακαλύπτει μία ολόκληρη εβδομάδα μετά και εν μέσω της αγωνιώδους του προσπάθειας να στήσει έναν υποτυπώδη επικοινωνιακό αντιπερισπασμό, τώρα με τα ακροδεξιά του καμώματα έχει φέρει την κυβέρνηση αλλά – κυρίως – την ίδια τη χώρα σε εξαιρετικά δύσκολη θέση διεθνώς. 

Για όσο όμως, λίγο ακόμη, θα εφαρμόζει από τη θέση του Υπουργού την τυχοδιωκτική κι επικίνδυνη για τα συμφέροντα της χώρας μας πολιτική της απερχόμενης κυβέρνησης Μητσοτάκη στο προσφυγικό, και μιας και διαψεύδει δεκάδες μαρτυρίες για ό,τι συνέβη στον Έβρο, ας απαντήσει ο κ. Μηταράκης μια απλή ερώτηση: Θα επιτρέψει στους δημοσιογράφους και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις να συνομιλήσουν με τους 39 πρόσφυγες για να μάθουμε τι πραγματικά συνέβη;

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Κ. Αρβανίτης - Στ. Κούλογλου: Ποιοι δυσφημούν τη χώρα, κ. Μηταράκη;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας