• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.2°C / 15.2°C
  1 BF
  88%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.3°C / 12.7°C
  2 BF
  85%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 9.0°C / 13.3°C
  2 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 3.9°C / 7.7°C
  0 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.4°C / 7.9°C
  2 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 10.0°C
  0 BF
  86%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.4°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  1 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 13.8°C
  2 BF
  94%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  2 BF
  85%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.2°C / 14.4°C
  1 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  3 BF
  74%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  2 BF
  78%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 10.6°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.6°C
  1 BF
  95%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 15.4°C
  1 BF
  86%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 13.6°C
  1 BF
  85%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  1 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 8.7°C / 11.2°C
  2 BF
  83%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  1 BF
  94%

Κ. Αρβανίτης - Στ. Κούλογλου: Ποιοι δυσφημούν τη χώρα, κ. Μηταράκη;

 • A-
 • A+

Την απάντηση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, στην κατεπείγουσα ερώτηση των ευρωβουλευτών προς την Κομισιόν για το περιστατικό με τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες σε νησίδα του Έβρου, σχολιάζουν οι Κώστας Αρβανίτης και Στέλιος Κούλογλου. 

Ο Νότης Μηταράκης, στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, επέρριψε όλες τις ευθύνες στα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης, ενώ ισχυρίστηκε ότι από τη δική του πλευρά όλα ήταν καλώς καμωμένα. Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ / The Left, σημειώνουν ότι «για μια ακόμη ομολογία ενοχής, μια φτηνή απόπειρα του Υπουργείου να θολώσει τα νερά, μια χυδαία απόπειρα να διατηρηθεί το επικίνδυνο για την ομαλότητα αφήγημα του «εσωτερικού εχθρού» με το οποίο από την αρχή πολιτεύτηκε ο κ. Μηταράκης, και στο οποίο καταφεύγει και τώρα που οι πολιτικές του αποκαλύπτονται και εκθέτουν διεθνώς τη χώρα».

Και επισημαίνουν ότι «αν οι κύριοι Μητσοτάκης και Μηταράκης αναζητούν αυτούς που δυσφημούν τη χώρα μας, δεν έχουν παρά να κοιτάξουν στον καθρέφτη. Κι επειδή σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να ασκούμε με συνέπεια σοβαρότητα και τεκμηρίωσή τα κοινοβουλευτικά μας καθήκοντα, ας μας στείλει ο κύριος υπουργός το email του γραφείου του, για να του στέλνουμε τις ερωτήσεις μας κατευθείαν και να μην τις ανακαλύπτει μία ολόκληρη εβδομάδα μετά και εν μέσω της αγωνιώδους του προσπάθειας να στήσει έναν υποτυπώδη επικοινωνιακό αντιπερισπασμό, τώρα με τα ακροδεξιά του καμώματα έχει φέρει την κυβέρνηση αλλά – κυρίως – την ίδια τη χώρα σε εξαιρετικά δύσκολη θέση διεθνώς».

Επίσης, τον ρωτούν αν θα επιτρέψει στους δημοσιογράφους και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις να συνομιλήσουν με τους 39 πρόσφυγες για να μάθουμε τι πραγματικά συνέβη.

Ακολουθεί η δήλωση των ευρωβουλευτών

Κοινή Δήλωση των ευρωβουλευτών ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΠΣ / The Left Κώστα Αρβανίτη και Στέλιου Κούλογλου 

για την Ανακοίνωση του Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου, σε «απάντηση» Κατεπείγουσας Ερώτησης των Ευρωβουλευτών προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

22 Αυγούστου 2022

Ποιοι Δυσφημούν τη χώρα, κ. Μηταράκη;

Επτά ολόκληρες ημέρες μετά την υποβολή της κατεπείγουσας ερώτησης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (15.8.2022) το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου αποφασίζει να εκδώσει ανακοίνωση – την οποία αποκαλεί «Απάντηση του Γραφείου Τύπου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, στην ερώτηση των Ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κ.κ. Κούλογλου και Αρβανίτη».

Κάθε φορά που εκτίθεται διεθνώς, η παράταξη του «μένουμε Ευρώπη» μας κατηγορεί ότι δεν πρέπει να υποβάλουμε ερωτήσεις. Αλλά αυτό αποτελεί ένα από τα θεσμικά καθήκοντα των ευρωβουλευτών της Ενωμένης Ευρώπης. Ο κ Μηταράκης μας αντιμετωπίζει ως πολιτευτές Χίου, όπου ο ίδιος, παρότι τοπικός Βουλευτής και Υπουργός, δεν έχει καταφέρει καν να έχει το ΕΚΑΒ δυο βάρδιες, για να μην πεθαίνουν άδικα οι πολίτες του νησιού.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια ακόμη ομολογία ενοχής, μια φτηνή απόπειρα του Υπουργείου να θολώσει τα νερά, μια χυδαία απόπειρα να διατηρηθεί το επικίνδυνο για την ομαλότητα αφήγημα του «εσωτερικού εχθρού» με το οποίο από την αρχή πολιτεύτηκε ο κ. Μηταράκης, και στο οποίο καταφεύγει και τώρα που οι πολιτικές του αποκαλύπτονται και εκθέτουν διεθνώς τη χώρα. 

Τώρα που η δημοσιογραφική έρευνα και το ρεπορτάζ αποκαλύπτουν όλες τις πτυχές της ντροπιαστικής υπόθεσης του Έβρου και αναδεικνύουν σοβαρά ερωτήματα για τις ενέργειες των Ελληνικών αρχών ο κ. Μηταράκης καταφεύγει και πάλι στις αγαπημένες του ύβρεις περί δυσφήμισης της χώρας από μια ερώτηση Ευρωβουλευτών.

Τη χώρα κύριε Μηταράκη δεν δυσφημούν Ευρωβουλευτές που ασκούν με συνέπεια τα καθήκοντά τους απέναντι στους πολίτες της Ελλάδας αλλά και ολόκληρης της ΕΕ και υποβάλλουν ερωτήσεις. 

Τη χώρα δυσφημούν υπουργοί που αρνούνται να δώσουν απαντήσεις σε ενοχλητικές καταγγελίες όπως οι σαφείς αναφορές των προσφύγων του Έβρου σε τακτικές pushback από τις Ελληνικές αρχές. 

Τη χώρα δυσφημούν κυβερνήσεις που έμπρακτα περιφρονούν το διεθνές δίκαιο και δημιουργούν για τη χώρα μας την εικόνα ενός «κράτους – πειρατή», αγνοώντας στην πράξη αποφάσεις διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων όπως έκανε με την απόφαση της 20ης Ιουλίου το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Τη χώρα μας δυσφημούν όσοι με τυχοδιωκτικές πολιτικές μετατρέπουν τη διαχείριση του προσφυγικού στα σύνορά της (που είναι και σύνορα της ΕΕ) σε υποσύνολο των Ελληνοτουρκικών διαφορών.

Τη χώρα δυσφημούν εκείνοι που έστηναν φιέστες βράβευσης του κ. Λεζερί την ώρα που όλη η Δημοκρατική Ευρώπη περίμενε από μέρα σε μέρα την ντροπιαστική του έξοδο από την ηγεσία της FRONTEX, κι ενώ οι αποκαλύψεις για τις παρανομίες στη δράση του διαβόητου οργανισμού του είχαν πάρει διαστάσεις χιονοστιβάδας, με αποκορύφωμα την έκθεση-κόλαφο της OLAF, η οποία αν και δεν έχει επισήμως δοθεί στη δημοσιότητα, ήδη έχει οδηγήσει στην παραίτηση του κ. Λεζερί με τις συγκλονιστικές της αποκαλύψεις για τον ρόλο FRONTEX - εθνικών αρχών στις υπό έρευνα επαναπροωθήσεις.

Τη χώρα μας δυσφημούν εκείνοι που ενώ δήθεν καταγγέλλουν τα βρώμικα κόλπα Ερντογάν, στην πράξη συμμετέχουν στο παιχνίδι του εφαρμόζοντας τις ίδιες ή αντίστοιχες πρακτικές.

Τη χώρα μας, τέλος, δυσφημούν όσοι αφήνουν να πεθαίνουν παιδιά στα σύνορα για να μην χαλάσει το αφήγημα περί σωστής φύλαξης των συνόρων, που δήθεν αυτοί πρώτοι εφαρμόζουν ενώ οι προηγούμενοι είχαν δήθεν κάνει ξέφραγο αμπέλι.

Αν οι κύριοι Μητσοτάκης & Μηταράκης αναζητούν αυτούς που δυσφημούν τη χώρα μας, δεν έχουν παρά να κοιτάξουν στον καθρέφτη. Κι επειδή σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να ασκούμε με συνέπεια σοβαρότητα και τεκμηρίωσή τα κοινοβουλευτικά μας καθήκοντα, ας μας στείλει ο κύριος υπουργός το email του γραφείου του, για να του στέλνουμε τις ερωτήσεις μας κατευθείαν και να μην τις ανακαλύπτει μία ολόκληρη εβδομάδα μετά και εν μέσω της αγωνιώδους του προσπάθειας να στήσει έναν υποτυπώδη επικοινωνιακό αντιπερισπασμό, τώρα με τα ακροδεξιά του καμώματα έχει φέρει την κυβέρνηση αλλά – κυρίως – την ίδια τη χώρα σε εξαιρετικά δύσκολη θέση διεθνώς. 

Για όσο όμως, λίγο ακόμη, θα εφαρμόζει από τη θέση του Υπουργού την τυχοδιωκτική κι επικίνδυνη για τα συμφέροντα της χώρας μας πολιτική της απερχόμενης κυβέρνησης Μητσοτάκη στο προσφυγικό, και μιας και διαψεύδει δεκάδες μαρτυρίες για ό,τι συνέβη στον Έβρο, ας απαντήσει ο κ. Μηταράκης μια απλή ερώτηση: Θα επιτρέψει στους δημοσιογράφους και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις να συνομιλήσουν με τους 39 πρόσφυγες για να μάθουμε τι πραγματικά συνέβη;

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Γιατί δεν διεθνοποίησαν το θέμα, αν οι πρόσφυγες στον Έβρο ήταν εκτός Ελλάδας;»
Την ώρα που η κυβέρνηση επιχειρεί να αποδράσει από τις ευθύνες της για το θέμα των εγκλωβισμένων προσφύγων σε νησίδα του Έβρου, πηγές από τον ΣΥΡΙΖΑ τοποθετούνται για όσα έκανε το Υπ. Μετανάστευσης
«Γιατί δεν διεθνοποίησαν το θέμα, αν οι πρόσφυγες στον Έβρο ήταν εκτός Ελλάδας;»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Αγωγές κατά όσων μας συκοφάντησαν ως «προδότες»
Στην αντεπίθεση περνάει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Στέλιος Κούλογλου, μετά το νέο τραγικό φιάσκο της κυβέρνησης στον Έβρο και προειδοποιεί όσους έκαναν προπαγάνδα εναντίον του.
Αγωγές κατά όσων μας συκοφάντησαν ως «προδότες»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΣΥΡΙΖΑ: Βρέθηκαν οι μέχρι χθες «ανύπαρκτοι» πρόσφυγες
Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διατυπώνουν μια σειρά ερωτημάτων, όπως πώς εξηγεί η κυβέρνηση την «αιφνίδια "ανακάλυψη" των ανθρώπων αυτών» κι εάν θα ζητήσει συγγνώμη από τον ελληνικό λαό.
ΣΥΡΙΖΑ: Βρέθηκαν οι μέχρι χθες «ανύπαρκτοι» πρόσφυγες
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Άμεση ενημέρωση ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ για το έγκλημα στον Έβρο που έφερε στο φως η «Εφ.Συν.»
«Λίγες μόνο ημέρες μετά την καταδίκη της χώρας για το αποτέλεσμα της βίαιης επαναπροώθησης στο Φαρμακονήσι το 2014, άλλη μια έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των καταγγελιών», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Άμεση ενημέρωση ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ για το έγκλημα στον Έβρο που έφερε στο φως η «Εφ.Συν.»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Εκθέτει την κυβέρνηση η Κομισιόν για προστασία μαρτύρων και διώξεις δημοσιογράφων
«Καμπανάκι» χτυπάει η Κομισιόν στην κυβέρνηση ζητώντας άμεση εφαρμογή της οδηγίας για τους «Whistleblowers».
Εκθέτει την κυβέρνηση η Κομισιόν για προστασία μαρτύρων και διώξεις δημοσιογράφων
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΣΥΡΙΖΑ: Μια τραγωδία - καρμπόν στον Έβρο
Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τον κυβέρνηση –που, όπως υπογραμμίζει, «φλερτάρει με τον ρατσισμό» και «επενδύει στην επιλεκτική ξενοφοβία»– να βρει αμέσως κα να διασώσει τους πρόσφυγες στον Έβρο. 
ΣΥΡΙΖΑ: Μια τραγωδία - καρμπόν στον Έβρο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας