• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 18.8°C / 23.4°C
  3 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 16.5°C / 20.9°C
  2 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 23.0°C
  1 BF
  47%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 15.9°C / 17.7°C
  1 BF
  41%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 20.2°C
  4 BF
  42%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.0°C / 18.2°C
  2 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 14.8°C
  3 BF
  47%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  2 BF
  35%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 23.8°C
  4 BF
  54%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 19.0°C
  4 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.1°C / 21.8°C
  6 BF
  52%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 16.2°C
  2 BF
  88%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  0 BF
  53%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.5°C / 19.9°C
  2 BF
  34%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 17.8°C / 21.6°C
  1 BF
  53%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 22.8°C
  4 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 18.6°C / 23.2°C
  0 BF
  46%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.3°C / 18.8°C
  2 BF
  53%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.5°C / 18.9°C
  3 BF
  52%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  0 BF
  56%

ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία

«Εφ.Συν.» - Μάριος Βαλασόπουλος

Ευρωβουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.: Ο πρωθυπουργός ν' αναλάβει τις ευθύνες του για τις παρακολουθήσεις

 • A-
 • A+

Οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ζητούν από τον Πρωθυπουργό να αναλάβει τις ευθύνες του και να αφήσει το Κράτος Δικαίου να λειτουργήσει, αντί να παρεμβαίνει περαιτέρω στις λειτουργίες του με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Η διεθνής και ευρωπαϊκή κατακραυγή για το Ελληνικό σκάνδαλο Watergate συνεχίζεται παρά τις ελλιπείς διευκρινίσεις του Πρωθυπουργού την περασμένη Δευτέρα. Η επίκληση δήθεν άγνοιας για την παρακολούθηση του Ευρωβουλευτή και αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, τον εκθέτει, ενώ εντείνει τις ανησυχίες των πολιτών πως έχει χαθεί το απόρρητο της επικοινωνίας. Το ζήτημα της παρακολούθησης πολιτικών και δημοσιογράφων, αλλά και της χρήσης προηγμένων συστημάτων παρακολούθησης δεν μπορούν να παραμένουν αδιευκρίνιστα σε μία Δημοκρατία.

Οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, Κώστας Αρβανίτης, Αλέξης Γεωργούλης, Πέτρος Κόκκαλης, Στέλιος Κούλογλου και Έλενα Κουντουρά ζητούν από τον Πρωθυπουργό να αναλάβει τις ευθύνες του και να αφήσει το Κράτος Δικαίου να λειτουργήσει, αντί να παρεμβαίνει περαιτέρω στις λειτουργίες του με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου.

Οι επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη απασχολούν ολοένα και περισσότερο τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Το παράδειγμα της τελευταίας εμφάνισης του Έλληνα πρωθυπουργού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όσο και του κ. Μηταράκη ενώπιον της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών είναι απολύτως ενδεικτικές.

Η Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα εσωτερικών υποθέσεων, Annita Hipper με αφορμή τις παράνομες παρακολουθήσεις από μία ΕΥΠ που υπάγεται απευθείας στον ίδιο τον Πρωθυπουργό, δήλωσε πως «κάθε προσπάθεια των εθνικών υπηρεσιών να έχουν πρόσβαση παράνομα σε στοιχεία πολιτών, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων και πολιτικών αντιπάλων είναι απαράδεκτη» και πως τα κράτη–μέλη οφείλουν «να επιβλέπουν και να ασκούν έλεγχο στις υπηρεσίες ασφαλείας τους ώστε να εξασφαλίσουν ότι σέβονται πλήρως τα θεμελιώδη δικαιώματα». Η δε Πρόεδρος της Υποομάδας Ελέγχου του Κράτους Δικαίου και συντονίστριας της Επιτροπής LIBE για την πολιτική ομάδα RENEW Europe, Sophie In’t Veld, έθεσε ζήτημα εμπλοκής της Europol και του Ευρωπαϊκού Εισαγγελέα στις έρευνες, καθώς και ζήτημα νομιμότητας στη χρήση συστημάτων παρακολούθησης σαν το Predator.

Οι επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη την τελευταία τριετία καταποντίζουν τη χώρα σε κάθε δείκτη δημοκρατικής λειτουργίας, πληγώνοντας τη θέση της Ελλάδας στο στερέωμα των ανεπτυγμένων χωρών.

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Δημήτρης Παπαδημούλης με επιστολή του προς το Προεδρείο της Ευρωομάδας της Αριστεράς, ζήτησε την επείγουσα συζήτηση του θέματος των υποκλοπών στην Ελλάδα, στην επόμενη Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου τον Σεπτέμβριο.

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέλιος Κούλογλου, ως μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πρότεινε να κληθεί σε ακρόαση ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης στις 30/8 όπως και άλλοι εμπλεκόμενοι στην ελληνική πτυχή του σκανδάλου, ενώ με πρωτοβουλία του, θα διοργανωθεί τον Νοέμβριο ειδική εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στις Βρυξέλλες.

Τέλος, ο Αντιπρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής PEGA, Γιώργος Γεωργίου, έστειλε επείγουσα επιστολή στο Προεδρείο της Επιτροπής όπου μεταξύ άλλων ζήτησε να οργανωθεί άμεσα μια διερευνητική αποστολή στην Αθήνα για να εξετάσει τις καταγγελίες για παράνομες παρακολουθήσεις.

Το μοντέλο διακυβέρνησης Μητσοτάκη, ως one man show, με όλα τα αντίβαρα λειτουργίας του πολιτεύματος στον κάλαθο των αχρήστων, ακόμα και το ελάχιστο της λειτουργίας του Υπουργικού Συμβουλίου, έφτασε στα όρια του και παράγει πια τέρατα που δεν μπορούν να κρυφτούν από καμία λίστα Πέτσα. Η αλαζονεία του πρωθυπουργού απέναντι σε ένα τέτοιο σκάνδαλο θέτει σε κίνδυνο την ίδια τη Δημοκρατία, παραπέμπει σε πρακτικές μαφίας και καθεστώτων. Σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα ο πρωθυπουργός θα είχε ήδη παραιτηθεί.

Το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων που «δεν ήξερε» γράφεται σε μικρή μερίδα του Τύπου για μήνες, την ίδια μερίδα του Τύπου που δέχτηκε βροχή καταχρηστικών αγωγών από τον παραιτηθέντα γενικό γραμματέα του πρωθυπουργού Πρόκειται φυσικά για εκφοβιστικές αγωγές ισχυρών SLAPP, μια πρακτική που ανθεί επί Κυβέρνησης Μητσοτάκη, μια πρακτική που στρέφεται ανοιχτά κατά της Ελευθερίας του Τύπου και που έχει φέρει ενώπιον της Κομισιόν με επανειλημμένες ερωτήσεις του ο Κώστας Αρβανίτης, ενώ η ΕΕ επεξεργάζεται νομοθεσία για την αποτροπή τους.

Οι παράνομες επαναπροωθήσεις, ο νόμος για τη Συνεπιμέλεια, η άρνηση θεσμοθέτησης της γυναικοκτονίας, η ανυπαρξία γυναικών στην κυβέρνηση, η πραγματική σκευωρία Novartis, η άρνηση ενσωμάτωσης της Οδηγίας για την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, η συγκέντρωση όλων των εξουσιών (ακόμα και των μυστικών υπηρεσιών) στα χέρια ενός, η στάση του παρατηρητή απέναντι σε κάθε πρόβλημα του λαού σε συνδυασμό με την εγκαθίδρυση του δικαιώματος στην αισχροκέρδια, η θεσμική κατάπτωση που καταμαρτυρείται όποτε Έλληνας αξιωματούχος βρεθεί ενώπιον Ευρωπαϊκών οργάνων, και τόσα άλλα, όλα συντείνουν στην εικόνα μίας χώρας σε ελεύθερη πτώση χάριν του κέρδους πολύ λίγων, εις βάρος των πολλών και της Δημοκρατίας.

Και αυτά είναι τα συστατικά του αιτήματος που φουσκώνει καθημερινά για πολιτική αλλαγή. Η χώρα δεν έχει ούτε το χρόνο, ούτε τους πόρους για περαιτέρω παράταση του σημερινού κατήφορου. Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, εντείνουν τις προσπάθειες τους για πραγματικές λύσεις, με ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου, σε πείσμα όσων επιθυμούν την επιστροφή της Ελλάδας σε πέτρινα χρόνια, με διχαστικές και αντιδημοκρατικές πρακτικές.

Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου


 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Γαλάζιο εμφύλιο βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ
Σύμφωνα με στελέχη της Κουμουνδούρου η ομιλία Καραμανλή ήταν καμπανάκι διαφοροποίησης προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη και ανέδειξε τα δύο στρατόπεδα εντός της Ν.Δ.
Γαλάζιο εμφύλιο βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Η επόμενη μάχη θα δοθεί στην Ολομέλεια της Βουλής
Με επιστολή του προς τον Κωνσταντίνο Τασούλα ο Αλέξης Τσίπρας αξιώνει τη διακοπή των θερινών διακοπών του Κοινοβουλίου και την προ ημερήσιας διάταξης αντιπαράθεση για τις παρακολουθήσεις.
Η επόμενη μάχη θα δοθεί στην Ολομέλεια της Βουλής
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΣΥΡΙΖΑ για Μητσοτάκη: Αλαζόνας, αμετανόητος και ψεύτης
Με αφορμή το διάγγελμα του πρωθυπουργού για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τον κατηγορεί ότι «δεν είχε την αξιοπρέπεια να παραιτηθεί», και τονίζει ότι «το απόστημα έσπασε και όλα θα αποκαλυφθούν».
ΣΥΡΙΖΑ για Μητσοτάκη: Αλαζόνας, αμετανόητος και ψεύτης
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Καταγγέλλουν σκάνδαλο Μητσοτάκη
Τα βέλη της στο Μαξίμου και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη στρέφει σύσσωμη η αντιπολίτευση ● «Ο πρωθυπουργός οφείλει να δώσει εξηγήσεις στον ελληνικό λαό» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Καταγγέλλουν σκάνδαλο Μητσοτάκη
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Παρακολουθήσεις: απόπειρα συγκάλυψης με ευθύνη Μητσοτάκη
Βαρύτατες ευθύνες στον πρωθυπουργό καταλογίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, που κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή ● Νέες καταγγελίες του δημοσιογράφου Θ. Κουκάκη.
Παρακολουθήσεις: απόπειρα συγκάλυψης με ευθύνη Μητσοτάκη
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Δ. Μάντζος: Ο Μητσοτάκης ομολόγησε ότι ήθελε όμηρο μια ολόκληρη παράταξη
Η συνέντευξη του πρωθυπουργού στους «Sunday Times» είναι «δηλωτική πολλών αληθειών που ο ίδιος στην Ελλάδα δεν παραδέχεται», επεσήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ.
Δ. Μάντζος: Ο Μητσοτάκης ομολόγησε ότι ήθελε όμηρο μια ολόκληρη παράταξη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας