• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.8°C / 30.3°C
  3 BF
  41%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 24.1°C / 30.3°C
  2 BF
  42%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 28.7°C
  2 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 21.1°C / 22.9°C
  3 BF
  62%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  3 BF
  65%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 22.9°C / 28.8°C
  1 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.5°C / 24.4°C
  2 BF
  27%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  3 BF
  58%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 28.8°C
  3 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  3 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 28.8°C
  4 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.3°C / 28.7°C
  0 BF
  42%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  3 BF
  65%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.4°C / 29.9°C
  2 BF
  32%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 26.5°C / 32.2°C
  2 BF
  29%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.8°C / 29.8°C
  4 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.2°C / 30.5°C
  3 BF
  28%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.4°C / 26.3°C
  3 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.6°C / 27.8°C
  3 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  0 BF
  53%

Οι επιστολές προς την πρόεδρο των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ιράτσε Γκαρσία Πέρεζ, την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρ. Μέτσολα, και την αντιπρόεδρο Γιούροβα και τον επίτροπο Ρεντέρς

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τρεις επιστολές στην Ε.Ε. από Ανδρουλάκη

 • A-
 • A+
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ενημέρωσε τα ευρωπαϊκά όργανα για την απόπειρα παραβίασης του τηλεφώνου του με το κακόβουλο λογισμικό Predator, κάνοντας λόγο για ανησυχητικό σημάδι για τη δημοκρατία ● Το αντίγραφο της μηνυτήριας αναφοράς προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου κατατέθηκε και στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Την ανάδειξη -μέσω της θεσμικής οδού- της απόπειρας παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη, με σκοπό την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και την απόδοση ευθυνών συνεχίζουν στο ΠΑΣΟΚ. Χθες, οι δικηγόροι του επικεφαλής της Χαριλάου Τρικούπη (Μιχάλης Καλαντζόπουλος και Μανώλης Βελεγράκης, συνοδευόμενοι από τον διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Θανάση Γλαβίνα) παρέδωσαν στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων τη μηνυτήρια αναφορά που προ ημερών κατέθεσε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο κ. Ανδρουλάκης, ενώ αντίγραφο έχει παραδοθεί και στην Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών.

Στο ίδιο πλαίσιο, όπως αποκαλύπτει σήμερα η «Εφ.Συν.», ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ενημέρωσε τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα με τρεις επιστολές που απέστειλε προς την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με αρμοδιότητα τις Αξίες και τη Διαφάνεια Βέρα Γιούροβα και τον επίτροπο Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρεντέρς, την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα και την πρόεδρο της Ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Ιράτσε Γκαρσία Πέρεζ. Ο κ. Ανδρουλάκης χαρακτηρίζει την προσπάθεια παραβίασης του τηλεφώνου του με τα παράνομα λογισμικά παρακολούθησης, όπως το Pegasus και το Predator, «ένα ανησυχητικό σημάδι για την κατάσταση της δημοκρατίας μας» και συμπληρώνει υποστηρίζοντας ότι «οποιοσδήποτε και αν προσπαθεί να υπονομεύσει τη δημοκρατία μας θα πρέπει να οδηγηθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης και να πληρώσει το τίμημα, όσο ισχυρός ή υψηλόβαθμος και αν είναι».

Πιο αναλυτικά, ο ευρωβουλευτής και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξηγεί σε όλες τις επιστολές για το περιστατικό, καθώς και για τη μηνυτήρια αναφορά του προς την ελληνική Δικαιοσύνη. «Επισκέφθηκα τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στην Ελλάδα, προκειμένου να του ζητήσω να ξεκινήσει έρευνα σε σχέση με την απόπειρα να παραβιαστεί το προσωπικό μου κινητό τηλέφωνο με τη χρήση του κακόβουλου λογισμικού παρακολούθησης Predator. Στις 28 Ιουνίου ζήτησα από την ITEC τον έλεγχο της συσκευής του προσωπικού μου κινητού τηλεφώνου με τον μηχανισμό ανίχνευσης Pegasus, ο οποίος κατέληξε σε μια “κρίσιμη ανίχνευση”. Σε συνέχεια των ανωτέρω και σύμφωνα με το πρωτόκολλο ασφαλείας CERT-EP, έγινε εγκληματολογική ανάλυση, με τη χρήση εικόνας του iPhone μου καθώς και αρχεία σφαλμάτων/συνδιάγνωσης. Σε συνέχεια των αναλύσεων αυτών και σύμφωνα με την αναφορά που έλαβα από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου λίγες μέρες μετά, είναι σαφές ότι υπήρξε απόπειρα μόλυνσης της συσκευής μου μέσω SMS. Αυτό περιείχε έναν κακόβουλο σύνδεσμο [link] τον οποίο αναμενόταν να ανοίξει ο παραλήπτης ώστε να αρχίσει η εγκατάσταση του κακόβουλου λογισμικού Predator. Φαίνεται ότι τελικά το τηλέφωνό μου δεν μολύνθηκε αποκλειστικά εξαιτίας του ότι σπάνια ανοίγω άγνωστους συνδέσμους».

Απαράδεκτο

Οπως σημειώνει ο κ. Ανδρουλάκης, η δική του περίπτωση ήταν η πρώτη όπου οι αρμόδιες υπηρεσίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εντόπισαν μια σαφή προσπάθεια παραβίασης του τηλεφώνου ενός ευρωβουλευτή, ενώ επισημαίνει ότι «ακόμα κι αν πρόκειται για αποτυχημένη απόπειρα, είναι ένα πολύ ανησυχητικό σημάδι για την κατάσταση της δημοκρατίας μας» και «είναι απαράδεκτο πολίτες, πολιτικοί ακτιβιστές και δημοσιογράφοι να είναι απροστάτευτοι απέναντι σε παράνομα λογισμικά παρακολούθησης».

Κάνει επιπλέον γνωστό ότι δεν είναι το πρώτο περιστατικό, αφού «Ελληνας δημοσιογράφος υπέστη παραβίαση με το ίδιο λογισμικό», ενώ υπογραμμίζει πως «το γεγονός ότι η απόπειρα συμπίπτει με τις εσωτερικές εκλογές ηγεσίας στο κόμμα μου στην Ελλάδα, όπου εκλέχτηκα πρόεδρος, καθιστά ακόμα πιο κρίσιμη και ανησυχητική την κατάσταση της δημοκρατίας». Τέλος, απευθύνει έκκληση προστασίας του δημοκρατικού πολιτεύματος, δηλώνοντας ακράδαντα την πεποίθησή του στον πολύ σημαντικό ρόλο που έχει να διαδραματίσει προς την κατεύθυνση αυτή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Δεν θα επιτρέψω συγκάλυψη και ευτελισμό του σκανδάλου»
Προσπάθεια συσκότισης αντί της διαλεύκανσης του σκανδάλου της παρακολούθησής του απέδωσε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προειδοποιώντας τον πρωθυπουργό ότι δεν θα επιτρέψει τη συγκάλυψη.
«Δεν θα επιτρέψω συγκάλυψη και ευτελισμό του σκανδάλου»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Παρακρατικός μηχανισμός κινούμενος από την ηγεσία της Ν.Δ.»
Δριμύ κατηγορώ σε υψηλούς τόνους και με σκληρούς χαρακτηρισμούς κατά της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού, από τον Νίκο Ανδρουλάκη.
«Παρακρατικός μηχανισμός κινούμενος από την ηγεσία της Ν.Δ.»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Παρακολούθηση Ανδρουλάκη: Οι Ευρωσοσιαλιστές ζητούν από τη Ρ. Μέτσολα να πάρει θέση
Η Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο καλεί την πρόεδρο του σώματος να πάρει θέση για το σκάνδαλο των παράνομων παρακολουθήσεων στην Ελλάδα, με δεδομένο ότι θύμα αυτών ήταν και ο Νίκος...
Παρακολούθηση Ανδρουλάκη: Οι Ευρωσοσιαλιστές ζητούν από τη Ρ. Μέτσολα να πάρει θέση
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ν. Ανδρουλάκης: Κύριε Μητσοτάκη, εσείς με παρακολουθούσατε παράνομα
«Δεν έχω εμπιστοσύνη στους υπουργούς, που δηλώνουν ότι μπορεί να έχει καταστραφεί ο φάκελος της παρακολούθησής μου», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Ν. Ανδρουλάκης: Κύριε Μητσοτάκη, εσείς με παρακολουθούσατε παράνομα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Δ. Μάντζος: «Ανησυχητική η δήλωση Οικονόμου ότι ο φάκελος Ανδρουλάκη ίσως καταστράφηκε»
Σαφείς αιχμές κατά της κυβέρνησης για προσπάθεια συσκότισης του σκανδάλου των παρακολουθήσεων άφησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ. Και ζήτησε «εδώ και τώρα» σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.
Δ. Μάντζος: «Ανησυχητική η δήλωση Οικονόμου ότι ο φάκελος Ανδρουλάκη ίσως καταστράφηκε»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Κόβουν τις γέφυρες της Ν.Δ. με ΠΑΣΟΚ οι παρακολουθήσεις
Ανένδοτο αγώνα μέχρι την πλήρη διαλεύκανση της απόπειρας παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη, ακόμη και μετά τις χθεσινές ραγδαίες εξελίξεις, είναι αποφασισμένοι να δώσουν στο ΠΑΣΟΚ.
Κόβουν τις γέφυρες της Ν.Δ. με ΠΑΣΟΚ οι παρακολουθήσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας