• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.5°C / 20.8°C
  4 BF
  52%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.3°C / 18.5°C
  1 BF
  60%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.0°C / 21.0°C
  1 BF
  55%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  14°C 8.9°C / 13.8°C
  1 BF
  52%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  4 BF
  63%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.4°C / 17.0°C
  0 BF
  58%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 10.9°C / 13.4°C
  2 BF
  38%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  2 BF
  41%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 21.0°C
  4 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 17.9°C / 19.9°C
  4 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.4°C / 20.4°C
  5 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 17.3°C / 19.7°C
  5 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  2 BF
  52%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 12.3°C
  0 BF
  62%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 14.5°C / 19.4°C
  2 BF
  57%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 22.1°C
  1 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.0°C / 20.0°C
  2 BF
  48%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 14.3°C / 18.3°C
  2 BF
  53%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 12.7°C / 17.5°C
  0 BF
  58%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 11.3°C / 11.3°C
  1 BF
  60%

Οι δικηγόροι του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Καλαντζόπουλος και Μανώλης Βελεγράκης, συνοδευόμενοι από τον Διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας 

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ/EUROKINISSI

Στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων η μηνυτήρια αναφορά Ανδρουλάκη

 • A-
 • A+
Μετά την αποκάλυψη της απόπειρας παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. με το πανίσχυρο κακόβουλο λογισμικό Predator.

Το μεσημέρι οι δικηγόροι του, συνοδευόμενοι από τον Διευθυντή της κοινοβουλευτικής ομάδας, ενεχείρισαν τη μηνυτήρια αναφορά του Νίκου Ανδρουλάκη στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ενώ ήδη τρέχει εδώ και καιρό άλλη μια έρευνα που αφορούσε τις αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.» σχετικά με τα σήματα της ΕΥΠ με τα οποία παρακολουθούνταν ο δημοσιογράφος του Solomon, Σταύρος Μαλιχούδης, ένας υπάλληλος του ΔΟΜ καθώς και άλλοι εθελοντές που ασχολούνται με το προσφυγικό.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ιστότοπου dikastiko.gr «στην κατάθεση της μηνυτήριας αναφοράς προς τον Αρειο Πάγο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. επισημαίνει μεταξύ άλλων πως “την 28.6.2022, θορυβημένος από τις σοβαρές αποκαλύψεις που έχουν λάβει χώρα στη Χώρα μας σχετικά με λειτουργία παράνομων λογισμικών και υποκλοπών από συσκευές κινητής τηλεφωνίας και με την ευκαιρία της παρουσίας μου στις Βρυξέλλες, ζήτησα από την ως άνω υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να πραγματοποιήσει έλεγχο της συσκευής μου. Από τον πρώτο έλεγχο που έγινε στη συσκευή φάνηκε η παρουσία ύποπτου ηλεκτρονικού συνδέσμου (link) που συνδέεται με το παράνομο λογισμικό παρακολούθησης Predator”».

Και επιστολή στην πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου

Ο Νίκος Ανδρουλάκης εκτός από την προσφυγή του στη Δικαιοσύνη καταφεύγει και στην πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, πιστεύοντας ακράδαντα ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «έχει να παίξει έναν πολύ σημαντικό ρόλο».

Αναλυτικά, η επιστολή

Θέμα: Παράνομη χρήση του κακόβουλου λογισμικού παρακολούθησης Predator στην Ελλάδα

Αγαπητή κυρία Πρόεδρε,

Σήμερα επισκέφθηκα τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στην Ελλάδα, προκειμένου να του ζητήσω να ξεκινήσει έρευνα σε σχέση με την απόπειρα να παραβιαστεί το προσωπικό μου κινητό τηλέφωνο με τη χρήσει του κακόβουλου λογισμικού παρακολούθησης Predator. Στις 28 Ιουνίου ζήτησα από την ITEC τον έλεγχο της συσκευής του προσωπικού μου κινητού τηλεφώνου με τον μηχανισμό ανίχνευσης Pegasus, ο οποίος κατέληξε σε μια «κρίσιμη ανίχνευση» [critical detection]. Σε συνέχεια των ανωτέρω και σύμφωνα με το πρωτόκολλο ασφαλείας CERT-EP, έγινε εγκληματολογική ανάλυση, με τη χρήση εικόνας του iPhone μου καθώς και αρχεία σφαλμάτων/συνδιάγνωσης.

Σε συνέχεια των αναλύσεων αυτών και σύμφωνα με την αναφορά που έλαβα από τις αρμόδιες υπηρεσίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου λίγες μέρες μετά, είναι σαφές ότι υπήρξε απόπειρα μόλυνσης της συσκευής μου μέσω SMS. Αυτό περιείχε έναν κακόβουλο σύνδεσμο [link] τον οποίο αναμενόταν να ανοίξει ο παραλήπτης ώστε να αρχίσει η εγκατάσταση του κακόβουλου λογισμικού Predator. Φαίνεται ότι τελικά το τηλέφωνό μου δεν μολύνθηκε αποκλειστικά εξαιτίας του ότι σπάνια ανοίγω άγνωστους συνδέσμους.

Ωστόσο, υπήρξε σαφής απόπειρα να παραβιαστεί το τηλέφωνό μου. Επιπλέον, εξ όσων γνωρίζω, αυτή ήταν η πρώτη περίπτωση όπου οι αρμόδιες υπηρεσίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εντόπισαν μια σαφή προσπάθεια παραβίασης του τηλεφώνου ενός Ευρωβουλευτή.

Ακόμα κι αν πρόκειται για αποτυχημένη απόπειρα, είναι ένα πολύ ανησυχητικό σημάδι για την κατάσταση της δημοκρατίας μας. Είναι απαράδεκτο πολίτες και πολιτικοί να είναι απροστάτευτοι απέναντι σε παράνομα λογισμικά παρακολούθησης όπως το Pegasus και το Predator.

Δυστυχώς, αυτό δεν είναι το πρώτο περιστατικό. Έλληνας δημοσιογράφος υπέστη παραβίαση με το ίδιο λογισμικό παρακολούθησης που επιχείρησαν να χρησιμοποιήσουν εναντίον μου με έναν παρόμοιο σύνδεσμο (URL). Το γεγονός ότι η απόπειρα συμπίπτει με τις εσωτερικές εκλογές ηγεσίας στο κόμμα μου στην Ελλάδα, όπου εκλέχτηκα Πρόεδρος, καθιστά ακόμα πιο κρίσιμη και ανησυχητική την κατάσταση της δημοκρατίας μας.

Οποιοσδήποτε και αν προσπαθεί να υπονομεύσει τη δημοκρατία μας θα πρέπει να οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης και να πληρώσει το τίμημα. Κανείς, όσο ισχυρός ή υψηλόβαθμος και αν είναι, δεν θα έπρεπε να βρίσκεται υπεράνω του νόμου. Είναι απαράδεκτο τέτοιου είδους κακόβουλο λογισμικό να χρησιμοποιείται για υφίστανται παραβιάσεις και να παρακολουθούνται πολίτες, ακτιβιστές, δημοσιογράφοι και πολιτικός. Πρέπει να προστατεύσουμε τη δημοκρατία μας. Στις προσπάθειες αυτές πιστεύω ακράδαντα ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την υπηρεσία ελέγχου των τηλεφώνων των Ευρωβουλευτών και την Εξεταστική Επιτροπή για τη χρήση του λογισμικού Pegasus και παρόμοιων κακόβουλων λογισμικών επιτήρησης, έχει να παίξει έναν πολύ σημαντικό ρόλο.

Το γραφείο μου και εγώ προσωπικά παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε συμπληρωματική πληροφορία.

Με εκτίμηση,

Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, σε συνέντευξή του στον «ΑΝΤ1» τόνισε ότι «η απόπειρα παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του Ν. Ανδρουλάκη είναι θεσμικό ζήτημα, ζήτημα δημοκρατίας».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Τροπολογίες για αλλαγές σε ΕΥΠ και ΑΔΑΕ έφερε στη Βουλή το ΠΑΣΟΚ
Η κίνηση αυτή έρχεται μία μέρα πριν από την κατάθεση του Νίκου Ανδρουλάκη στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τις υποκλοπές.
Τροπολογίες για αλλαγές σε ΕΥΠ και ΑΔΑΕ έφερε στη Βουλή το ΠΑΣΟΚ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Διμέτωπος Ανδρουλάκη κατά Μητσοτάκη-Τσίπρα: «Θέλουν να διαμοιράσουν τα ιμάτια του ΠΑΣΟΚ»
Επίθεση τόσο προς τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και προς τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα, έκανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. Νίκος Ανδρουλάκης. Τους κατηγόρησε για επικίνδυνο «δημοσιονομικό...
Διμέτωπος Ανδρουλάκη κατά Μητσοτάκη-Τσίπρα: «Θέλουν να διαμοιράσουν τα ιμάτια του ΠΑΣΟΚ»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ανδρουλάκης: Το απόρρητο δεν μπορεί να είναι αλά καρτ
Συμπληρωματική μηνυτήρια αναφορά κατέθεσε σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής σε σχέση με την υποκλοπή των τηλεφωνικών συνομιλιών του από την ΕΥΠ.
Ανδρουλάκης: Το απόρρητο δεν μπορεί να είναι αλά καρτ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ανανεωτική Αριστερά: Τεράστιο το χάσμα ΠΑΣΟΚ-ΝΔ για το κράτος δικαίου
Η τάση που συμμετέχει στο ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛΛ συνεδρίασε την Κυριακή και συζήτησε για το ζήτημα της παρακολούθησης με του Νίκου Ανδρουλάκη, καθώς και της στρατηγικής του κόμματος στο εγγύς μέλλον.
Ανανεωτική Αριστερά: Τεράστιο το χάσμα ΠΑΣΟΚ-ΝΔ για το κράτος δικαίου
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ανδρουλάκης: Ενιαίο το κέντρο των υποκλοπών - Ο πρωθυπουργός να άρει το απόρρητο
Μπαράζ κατά του πρωθυπουργού εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛΛ. στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το βήμα της 86ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Ανδρουλάκης: Ενιαίο το κέντρο των υποκλοπών - Ο πρωθυπουργός να άρει το απόρρητο
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Live η ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη από τη ΔΕΘ
Με ξεχωριστό ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝ.ΑΛΛ., από το Βελλίδειο, με τα φώτα της επικαιρότητας να είναι στραμμένα πάνω του λ΄γω του σκανδάλου των υποκλοπών.
Live η ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη από τη ΔΕΘ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας