• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 1.6°C / 5.2°C
  4 BF
  88%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 1.2°C / 4.1°C
  5 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.4°C / 7.0°C
  3 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 1.9°C
  3 BF
  41%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.4°C / 2.9°C
  6 BF
  75%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 0.0°C / 2.6°C
  3 BF
  47%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -4°C -3.6°C / -1.0°C
  4 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 2.4°C / 2.4°C
  2 BF
  52%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.5°C / 8.2°C
  6 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 3.5°C / 5.9°C
  5 BF
  81%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.8°C / 8.4°C
  6 BF
  71%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  8 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  4 BF
  46%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 1.8°C / 2.9°C
  4 BF
  52%
 • Λαμία
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  2°C 1.2°C / 2.5°C
  3 BF
  83%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  4 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.0°C / 4.3°C
  4 BF
  94%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 5.3°C / 6.6°C
  3 BF
  37%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.7°C / 3.3°C
  3 BF
  56%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  -2°C -2.3°C / -2.3°C
  3 BF
  58%

ΚΚΕ(μ-λ): ο λαός βυθίζεται στη φτώχεια, η κυβέρνηση δηλώνει ότι η πολιτική της «αποδίδει καρπούς»!

 • A-
 • A+
«Τα πρόσφατα στοιχεία από ΕΛΣΤΑΤ, ΟΟΣΑ και άλλες έρευνες καταγράφουν κι επίσημα την πραγματικότητα της φτώχειας και της εξαθλίωσης στην οποία έχει καταδικάσει το λαό και τη νεολαία το σύστημα της εξάρτησης και της εκμετάλλευσης στη χώρα μας. Σε «κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού» -δηλαδή εξαθλιωμένο- βρέθηκε το 2021 (με βάση τα εισοδήματα του 2020) το 28,3% του πληθυσμού (2.971.200 άνθρωποι), αυξημένο από 27,4% το 2020. Η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη για τα παιδιά μέχρι 17 ετών, για τα οποία το ποσοστό αγγίζει το 1 στα 3 (32%), και τραγική για τους ανέργους (45,4%). Χτυπάει δε πολλαπλάσια όσους δουλεύουν σε ημιαπασχόληση κι ελαστική εργασία (που συνεχίζουν ν' αυξάνονται), καθώς και όσους δεν έχουν τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ κι η γεωγραφική κατανομή της ταιριάζει στα πρόσφατα στοιχεία της απογραφής, με το μεγαλύτερο μέρος της επαρχίας, όπου η φτώχεια είναι μεγαλύτερη, να καταγράφει και τις μεγαλύτερες μειώσεις σε πληθυσμό. Μάλιστα, αυτά τα δεδομένα προκύπτουν με βάση το σχετικό ορισμό της φτώχειας, δηλαδή σε σχέση με το μέσο ισοδύναμο ατομικό εισόδημα, το οποίο επίσης μειώθηκε το 2021 και παραμένει πολύ χαμηλότερο απ' τα επίπεδα του 2010. Σε απόλυτα μεγέθη, το 10% των παιδιών μέχρι 15 ετών αντιμετωπίζει στέρηση τροφής και το 46% ελλείψεις σε αγαθά στο σπίτι του.
 
Τα παραπάνω ενδεικτικά στοιχεία κάνουν ακόμα πιο προκλητικούς τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι δήθεν πήρε και παίρνει μέτρα στήριξης του λαϊκού εισοδήματος. Είναι φανερό ότι τα 43 δισ.€ που υποστηρίζει πως έφτασαν οι έκτακτες κρατικές επιδοτήσεις κάθε είδους τη διετία 2020-21 δεν κατέληξαν στο λαό, αυτός όμως θα κληθεί να ματώσει για ν' αποπληρωθούν. Παράλληλα, οι «πανηγυρισμοί» Στουρνάρα για αύξηση των καταθέσεων τον Ιούνη του 2022 επιβεβαιώνουν ότι μόνο «στην ίδια βάρκα» δεν βρίσκεται η τεράστια πλειοψηφία με τους ελάχιστους που αυγατίζουν κέρδη και πλούτη. Κι αυτό γιατί, πέρα απ' τους δείκτες ανισότητας που αυξάνονται, ακόμα κι αυτή η αύξηση καταθέσεων αφορούσε κατά 2 δισ.€ τις καταθέσεις των επιχειρήσεων έναντι 700εκ.€ των νοικοκυριών. Μέσα στην προπαγανδιστική αγωνία τους να παρουσιάσουν το μαύρο άσπρο, «παράβλεψαν» ότι η συγκεκριμένη αύξηση καταθέσεων κατά ένα μέρος είναι συγκυριακή (είχε προηγηθεί μείωση το πρώτο τρίμηνο), τεχνητή (παράταση φορολογικών δηλώσεων κ.ά.) ή σχετίζεται με την αύξηση του δανεισμού των επιχειρήσεων κατά περισσότερο από 2 δισ.€ -που υποδηλώνει και δυσκολία στην παραγωγική τοποθέτηση κεφαλαίων. Στο πραγματικό τους μέρος, για τις επιχειρήσεις βασικά σχετίζεται με τα έσοδα από τον αυξημένο τουρισμό, την ώρα που 1 στα 2 ελληνικά νοικοκυριά αδυνατούν να πάνε αυτό το καλοκαίρι διακοπές έστω και για μια βδομάδα!
 
Το αποτύπωμα της κυβερνητικής πολιτικής στη ζωή του λαού φαίνεται τόσο στην προηγούμενη διετία όσο και στο παρόν και το μέλλον που διαγράφεται. Πλέον, 1 στους 2 αγοράζει μόνο τα απαραίτητα (51% από 43% πέρσι) και αδυνατεί να καλύψει έκτακτες ανάγκες της τάξης των 410€. 1 στους 4 δεν μπορεί να πληρώσει το ενοίκιο, τη δόση για δάνειο πρώτης κατοικίας, τους λογαριασμούς. Η τιμή του ρεύματος έχει διπλασιαστεί, το ίδιο και του φυσικού αερίου, ενώ τα καύσιμα έχουν αυξηθεί περισσότερο από 30%. Είναι λοιπόν προκλητικές οι δηλώσεις Σταϊκούρα περί αύξησης του ακαθάριστου διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών κατά 3,8% φέτος, όταν ο επίσημος πληθωρισμός είναι μεγαλύτερος και οδηγεί σε μείωση των πραγματικών εισοδημάτων.
 
Αυτούς τους «καρπούς» αποδίδει η κυβερνητική πολιτική. Η πολιτική που τσακίζει κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα, στην εκπαίδευση, στην περίθαλψη, στην ασφάλιση, στη δουλειά. Η ίδια πολιτική που έχουν υπηρετήσει όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, με τα ίδια αποτελέσματα. Η ίδια πολιτική που θα συνεχίσει να προωθείται, μέσα στις αυξανόμενες πιέσεις των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και της απαρέγκλιτης προσαρμογής της άρχουσας τάξης και του πολιτικού της προσωπικού στις απαιτήσεις τους. Αυτό είναι το πλαίσιο που έχει οδηγήσει το λαό στη σημερινή κατάσταση και θα γίνει ακόμα πιο ασφυχτικό τους επόμενους μήνες.
 
Ο λαός, οι εργαζόμενοι κι η νεολαία πρέπει να βρουν το δρόμο του αγώνα για ν' αντισταθούν στην εξαθλίωση και να διεκδικήσουν καλύτερη ζωή. Να πετάξουν στα σκουπίδια την κυβερνητική προπαγάνδα, που υποστηρίζει ότι όλα τα προβλήματα είναι παροδικά και πως αυτό που απαιτείται είναι «υπομονή, ευθύνη και συνοχή» από ένα λαό που αντιμετωπίζει άθλια καθημερινότητα κι εφιαλτική προοπτική. Να πετάξουν στα σκουπίδια και την υποκρισία της αντιπολίτευσης, που κάνει πως κόπτεται για τα προβλήματά του και καλλιεργεί εκλογικές αυταπάτες, προκειμένου να στηρίξει κι αυτή απ' τη μεριά της τη λογική της «υπομονής, ευθύνης και συνοχής» που απαιτεί το σύστημα της εξάρτησης και της εκμετάλλευσης. Το οποίο άλλωστε δηλώνει διαθέσιμη να υπηρετήσει ξανά από κυβερνητικά πόστα όταν χρειαστεί.
 
Ο λαός, οι εργαζόμενοι κι η νεολαία δεν θα υποταχτούν! Η διέξοδος βρίσκεται στους αγώνες!»
 
Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022
Το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ (μ-λ)
Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Αλ. Χαρίτσης: O πληθωρισμός στα τρόφιμα ανεβαίνει, τα μέτρα της κυβέρνησης αποτυγχάνουν
Με τα στοιχεία της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας να αποκαλύπτουν σημαντικές ανατιμήσεις σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία καταρρίπτει...
Αλ. Χαρίτσης: O πληθωρισμός στα τρόφιμα ανεβαίνει, τα μέτρα της κυβέρνησης αποτυγχάνουν
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Λέξη - κλειδί στις εκλογές για τον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ η «Δικαιοσύνη» παντού
«Νομοσχέδιο συγκάλυψης» χαρακτήρισε σε τηλεοπτική του συνέντευξή ο Νάσος Ηλιόπουλος το σ/ν για την ΕΥΠ που φέρνει αύριο στη Βουλή η κυβέρνηση, επικαλούμενος τις σημερινές αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.».
Λέξη - κλειδί στις εκλογές για τον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ η «Δικαιοσύνη» παντού
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Αχτσιόγλου - Χαρίτσης εξηγούν γιατί ο πληθωρισμός Νοεμβρίου παραμένει υψηλός
«Όρο κοινωνικής επιβίωσης» χαρακτηρίζουν την ανάγκη για πολιτική αλλαγή οι Τομεάρχες Οικονομικών και Ανάπτυξης - Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ και εγκαλούν την κυβέρνηση για επικοινωνιακή διαχείριση της κρίσης.
Αχτσιόγλου - Χαρίτσης εξηγούν γιατί ο πληθωρισμός Νοεμβρίου παραμένει υψηλός
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Φορέας θεσμικής παρακμής η κυβέρνηση Μητσοτάκη
Ο Νίκος Ανδρουλάκης έψεξε τις κυβερνητικές πολιτικές ως υπεύθυνες για τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών, τη διεύρυνση των ανισοτήτων, την υπερκερδοφορία των ελίτ και το χάιδεμα των τραπεζών.
Φορέας θεσμικής παρακμής η κυβέρνηση Μητσοτάκη
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Η χώρα βυθίζεται στην ανασφάλεια και στον ζόφο των αρρώστων αποκαλύψεων»
Με αιχμή την ακρίβεια για τους καταναλωτές, την αισχροκέρδεια για τα καρτέλ και τα σκάνδαλα που πλήττουν το Μαξίμου η επίθεση Τσίπρα από τις Σέρρες.
«Η χώρα βυθίζεται στην ανασφάλεια και στον ζόφο των αρρώστων αποκαλύψεων»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Στην «πρέσα» το καλάθι του νοικοκυριού από την αντιπολίτευση
Η τροπολογία της κυβέρνησης για την «επαρκή σήμανση του “καλαθιού του νοικοκυριού”» δεν έχει πείσει ούτε την κοινωνία ούτε φυσικά τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που σφυροκόπησαν για μια ακόμη φορά το μέτρο,...
Στην «πρέσα» το καλάθι του νοικοκυριού από την αντιπολίτευση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας