• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.6°C / 20.1°C
  2 BF
  76%
 • Θεσσαλονίκη
  Ασθενής ομίχλη
  15°C 13.0°C / 17.0°C
  2 BF
  82%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 20.4°C
  2 BF
  79%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.9°C
  2 BF
  67%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  3 BF
  82%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.3°C / 15.0°C
  2 BF
  81%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.1°C / 11.4°C
  1 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  2 BF
  75%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 20.8°C
  4 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 16.2°C
  3 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 19.8°C
  2 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  1 BF
  74%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  3 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.4°C / 14.9°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.5°C / 15.1°C
  1 BF
  85%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.3°C
  3 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 21.0°C
  2 BF
  58%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 15.3°C
  1 BF
  87%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.1°C / 15.6°C
  2 BF
  92%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  2 BF
  74%

Φωτογραφία αρχείου

EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ψηφίστηκε το ν/σ για την Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή - «Ελλιπές» λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

 • A-
 • A+

Ψηφίστηκε, κατά πλειοψηφία, από την Ολομέλεια της Βουλής, σε κλίμα αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, το νομοσχέδιο για την Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, σύμφωνα με το οποίο μεταξύ άλλων επεκτείνεται κατά τέσσερα χρόνια το όριο για τη δυνατότητα μίας γυναίκας να τεκνοποιήσει με ιατρική υποβοήθηση, ενώ δεν χρειάζεται πλέον η συναίνεση άνδρα για την κατάψυξη των ωαρίων της.

Επιπλέον, εξασφαλίζεται το δικαίωμα της ίντερσεξ κοινότητας στην αυτοδιάθεση και τoν σωματικό αυτοκαθορισμό, σύμφωνα με τα πάγια αιτήματα της ίντερσεξ κοινότητας. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, απαγορεύονται πια οι ιατρικές παρεμβάσεις ίντερσεξ ατόμων πριν από τα 15 έτη, ενώ μετά θα γίνονται μόνο με την ελεύθερη και ενημερωμένη συναίνεση των παιδιών και των κηδεμόνων τους. Θα πρέπει να έχει προηγηθεί έγκριση Ειρηνοδικείου, ενώ προβλέπεται και η σύσταση διεπιστημονικής επιτροπής από εξειδικευμένους επαγγελματίες (γιατρούς, ψυχολόγους κ.ο.κ.) που θα εκδίδει ειδική άδεια. Γιατροί που παραβιάζουν τον νόμο θα τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι μηνών και χρηματική ποινή και με απαγόρευση άσκησης επαγγέλματος.

«Ναι», επί της αρχής, ψήφισε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής. Ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε «παρών», το ΚΚΕ ψήφισε «κατά», η Ελληνική Λύση «παρών» και το ΜέΡΑ25 «κατά».

Τον προβληματισμό της ωστόσο εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι «αντί μίας ολοκληρωμένης λύσης, η Νέα Δημοκρατία φέρνει στη Βουλή επιλεκτικές και ευκαιριακές ρυθμίσεις, που μάλιστα είναι και ελλιπείς», ενώ την ίδια στιγμή ο εν λόγω νόμος «κατανέμει τους πολίτες σε πολίτες δύο ταχυτήτων χωρίς να προσφέρει ουσιαστική λύση στα προβλήματα επί της διαδικασίας της Ιατρικής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και της παρενθεσίας που αντιμετωπίζουν τα ζευγάρια που επιθυμούν να καταφύγουν σε αυτή για την απόκτηση τέκνου».

Όπως τονίζει η ΛΟΑΤΚΙ+ Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ: «Αποκλειστικός σκοπός του εν λόγω νομοσχεδίου, είναι η διεύρυνση των ηλικιακών ορίων των γυναικών και η αύξηση με τον τρόπο αυτό του πελατολογίου των Μονάδων Ιατρικής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής».

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με την ανακοίνωση: «Είναι θετικό το γεγονός ότι μιλάμε για τα ίντερσεξ άτομα μέσα στη Βουλή, ότι αναγνωρίζουμε την ύπαρξή τους, καθότι έχει αποδειχθεί ότι έως και 1,7% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει διαφυλικά χαρακτηριστικά. Συμφωνούμε και επικροτούμε την προσπάθεια που κάνουν μεμονωμένα μέλη της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά δεν παύουμε να επισημαίνουμε ότι χρειάζονται βελτιώσεις και διευρυμένες προστασίες. Το κυβερνητικό πολιτικό προσωπικό οφείλει να βγει από τη «θέση προνομίου», από το Μέγαρο Μαξίμου και τα υπουργικά γραφεία, για να δει από κοντά τα προβλήματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και τα ευρύτερα προβλήματα του κόσμου».

Η ανακοίνωση της ΛΟΑΤΚΙ+ Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ

Απαγόρευση χειρουργικών επεμβάσεων στα ίντερσεξ ανήλικα πρόσωπα χωρίς παραθυράκια

Ως Ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ θα το επαναλάβουμε όσες φορές χρειαστεί: Μία συμπεριληπτική πρόταση νόμου, που περιλαμβάνει όλα τα πρόσωπα, προλαμβάνει όλες τις περιπτώσεις και θεσμοθετεί όλα όσα έχει ανάγκη η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα υπάρχει ήδη κατατεθειμένη στη Βουλή από τις 17 Ιουνίου 2022. Αν θέλει η Νέα Δημοκρατία να επιλύσει άμεσα όλες τις ανισότητες που υφίστανται τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στη χώρα μας, μπορεί να το κάνει φέρνοντας στην Ολομέλεια της Βουλής για συζήτηση και ψήφιση την πρόταση του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «ΑΡΣΗ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ ΛΟΓΩ ΦΥΛΟΥ ΣΤΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ, ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΓΑΜΟΥ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ». Βέβαια, αντί μίας ολοκληρωμένης λύσης, η Νέα Δημοκρατία φέρνει στη Βουλή επιλεκτικές και ευκαιριακές ρυθμίσεις, που μάλιστα είναι και ελλιπείς.

Η Κυβέρνηση για άλλη μια φορά με το νομοσχέδιο «Μεταρρυθμίσεις στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή», που σήμερα ψηφίστηκε, κατανέμει τους πολίτες σε πολίτες δύο ταχυτήτων χωρίς να προσφέρει ουσιαστική λύση στα προβλήματα επί της διαδικασίας της Ιατρικής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και της παρενθεσίας που αντιμετωπίζουν τα ζευγάρια που επιθυμούν να καταφύγουν σε αυτή για την απόκτηση τέκνου.

Αποκλειστικός σκοπός του εν λόγω νομοσχεδίου, είναι η διεύρυνση των ηλικιακών ορίων των γυναικών και η αύξηση με τον τρόπο αυτό του πελατολογίου των Μονάδων Ιατρικής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, χωρίς:

- Να υποχρεώνει τις Μονάδες σε πλήρη και εμπεριστατωμένη ενημέρωση αναφορικά και με τις πιθανότητες επίτευξης της μεθόδου, αλλά και τις ενδεχόμενες ιατρικές συνέπειες/ επιπλοκές που μπορεί αυτή να επιφέρει μελλοντικά.

- Να συμπεριλαμβάνει τα ΛΟΑΤΚΙ+ ζευγάρια και γενικότερα χωρίς συμπεριληπτική γλώσσα ως προς τα άτομα για τα οποία δημιουργήθηκαν οι εν λόγω διατάξεις. Περιορίζει, δηλαδή, τη δυνατότητα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής αποκλειστικά και μόνο σε άγαμες γυναίκες και ετερόφυλα ζευγάρια.

Για την Κυβέρνηση, τη Νέα Δημοκρατία και τον κύριο εκφραστή της πολιτικής υγείας στη δεξιά παράταξη, τον Υπουργό, Θάνο Πλεύρη, οι διαδικασίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και παρενθεσίας δεν είναι τρόπος υποβοήθησης των πολιτών στην απόκτηση τέκνων, αλλά τρόπος ικανοποίησης ίδιων πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων.

Αναφορικά με τις διατάξεις για την απαγόρευση ιατρικών επεμβάσεων σε ίντερσεξ άτομα, που είναι μεν ένα θετικό βήμα, γι’ αυτό και τις υπερψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, επιδέχονται δε βελτιώσεις. Η Κυβέρνηση, όπως και στην - τελικά - αναγνώριση των «θεραπειών μεταστροφής με προσωπική συναίνεση», διαπράττει το ίδιο ατόπημα. Αφήνει ανοιχτό το παράθυρο των «εκτάκτων» περιπτώσεων χωρίς όμως να διευκρινίζει ξεκάθαρα ποιες είναι αυτές. Ομοίως δε η επιβαλλόμενη ποινή σε περίπτωση αθέτησης της ιατρικής υποχρέωσης είναι αμελητέα σε σχέση με τις συνέπειες που αυτή θα επιφέρει στη ζωή του ίντερσεξ ατόμου.

Η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, οι οργανώσεις Intersex Greece και Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, τα ίντερσεξ άτομα, οι γονείς τους, η ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, ζητάμε σταθερά:

- Να υπάρχει η δυνατότητα τρίτης καταχώρισης για το φύλο («άλλο») στα έγγραφα των ατόμων που το επιθυμούν. Τη δυνατότητα αυτή δε, να μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν και οι γονείς ίντερσεξ νεογνών κατά την καταχώρηση του παιδιού, όταν κρίνεται σκόπιμο.

- Να προστεθούν τα χαρακτηριστικά φύλου ως έδαφος προστασίας (μαζί με την ταυτότητα και την έκφραση φύλου και τον σεξουαλικό προσανατολισμό) σε κάθε νομοθέτημα κατά των διακρίσεων και της ρητορικής μίσους, όχι μόνο στον τομέα της εργασίας, αλλά σε κάθε τομέα (εκπαίδευση, ασφάλιση, οικογενειακό δίκαιο, νομική αναγνώριση κ.α.).

- Να αναφέρεται ρητά ο ορισμός του τι σημαίνει ίντερσεξ μέσα στον νόμο. Ως Ίντερσεξ ορίζονται από τα Ηνωμένα Έθνη οι άνθρωποι που γεννιούνται με (σωματικά) χαρακτηριστικά φύλου (όπως γεννητικά όργανα, εσωτερικά αναπαραγωγικά όργανα, χρωμοσώματα ή ορμονικά προφίλ) που δεν ευθυγραμμίζονται με αυτό που ιατρικά θεωρείται ως αρσενικό ή θηλυκό σώμα.

- Να σταματήσει η αναίτια παθολογικοποίηση των ίντερσεξ ατόμων και να μην αντιμετωπίζεται το άτομο ως «ασθενής» από τον νόμο.

- Να παρέχεται σύγχρονη, δωρεάν και εξειδικευμένη υποστήριξη στους μέλλοντες γονείς με ίντερσεξ κυήματα (προς αποτροπή των επιλεκτικών τερματισμών τους), στα ίντερσεξ παιδιά και στους γονείς τους, ανά πάσα στιγμή.

- Αύξηση της ποινής φυλάκισης σε όποιον γιατρό παραβεί τις απαγορευτικές διατάξεις του υπό ψήφιση νόμου από τους 6 στους 12 μήνες.

Πολλοί ίντερσεξ άνθρωποι δεν θα θελήσουν ποτέ ή δεν θα χρειαστούν χειρουργική επέμβαση, για να αλλάξουν τα χαρακτηριστικά του φύλου τους, αλλά για όσους τελικά χρειάζονται ή επιθυμούν χειρουργική επέμβαση, είναι σχεδόν πάντα σωματικά και ψυχολογικά ασφαλέστερο να περιμένουν να χειρουργηθούν έως ότου το άτομο μεγαλώσει αρκετά για να ενημερωθεί πλήρως για τις συνέπειες και τις εναλλακτικές και να λάβει την απόφαση μόνο του.

Είναι θετικό το γεγονός ότι μιλάμε για τα ίντερσεξ άτομα μέσα στη Βουλή, ότι αναγνωρίζουμε την ύπαρξή τους, καθότι έχει αποδειχθεί ότι έως και 1,7% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει διαφυλικά χαρακτηριστικά. Συμφωνούμε και επικροτούμε την προσπάθεια που κάνουν μεμονωμένα μέλη της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά δεν παύουμε να επισημαίνουμε ότι χρειάζονται βελτιώσεις και διευρυμένες προστασίες. Το κυβερνητικό πολιτικό προσωπικό οφείλει να βγει από τη «θέση προνομίου», από το Μέγαρο Μαξίμου και τα υπουργικά γραφεία, για να δει από κοντά τα προβλήματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και τα ευρύτερα προβλήματα του κόσμου.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Στη Βουλή η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ για την ισότητα στο γάμο
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προβλέπει επίσης το δικαίωμα τεκνοθεσίας και πρόσβασης στις μεθόδους Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής ανεξάρτητα από φύλο, ταυτότητα φύλου ή σεξουαλικό προσανατολισμό.
Στη Βουλή η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ για την ισότητα στο γάμο
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Πρόταση νόμου για την ισότητα στον γάμο από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Η σχετική ανακοίνωση αναμένεται να γίνει στην κεντρική πολιτική εκδήλωση της Ομάδας ΛΟΑΤΚΙ+ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, με τίτλο: «Σημασία έχει να αγαπάς... Άνευ όρων», την Τετάρτη.
Πρόταση νόμου για την ισότητα στον γάμο από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Καταβλήθηκαν τα 330.000 ευρώ που επιδικάστηκαν στα θύματα του Φαρμακονησίου;
«Αν έχει εκτελεστεί η απόφαση του ΕΔΔΑ για τον πνιγμό των γυναικόπαιδων με ευθύνη της κυβέρνησης Σαμαρά», ρωτούν τους υπουργούς Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Νησιωτικής πολιτικής, 34 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ.
Καταβλήθηκαν τα 330.000 ευρώ που επιδικάστηκαν στα θύματα του Φαρμακονησίου;
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ για ευνοιοκρατικές προσλήψεις με «γαλάζιο... δάκτυλο»
Βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρουν ότι πρόεδρος της Επιτροπής Αξιολόγησης για την επιλογή υποψηφίων στον δημόσιο ΟΑΕΠ, είναι η Ρεβέκκα Πιτσίκα, επικεφαλής του μητρώου στελεχών της Ν.Δ.
Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ για ευνοιοκρατικές προσλήψεις με «γαλάζιο... δάκτυλο»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Έχετε δει κάποιον αθώο να κρύβεται;»
«Η Δημοκρατία βουλιάζει μέσα στον ζόφο και στην παρακμή ενός σκανδάλου που πλήττει τον πυρήνα της δημοκρατικής λειτουργίας του πολιτεύματος» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του και κάλεσε τον πρωθυπουργό...
«Έχετε δει κάποιον αθώο να κρύβεται;»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η κοινωνία, να φέρουμε όσο πιο γρήγορα την αλλαγή»
Με μετωπική Τσίπρα κατά Μητσοτάκη για τις υποκλοπές και το τρομακτικό κύμα ακρίβειας ξεκίνησε η συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
«Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η κοινωνία, να φέρουμε όσο πιο γρήγορα την αλλαγή»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας