• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 18.5°C / 21.2°C
  2 BF
  76%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.8°C / 22.4°C
  2 BF
  64%
 • Πάτρα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  22°C 21.0°C / 22.0°C
  1 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 15.9°C
  2 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 20.7°C
  5 BF
  94%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 18.2°C / 20.0°C
  2 BF
  82%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.5°C / 16.4°C
  0 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  2 BF
  83%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 22.5°C
  4 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 20.1°C
  3 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.2°C / 22.8°C
  4 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  22°C 21.7°C / 21.8°C
  0 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  22°C 22.0°C / 22.0°C
  4 BF
  90%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 21.8°C
  0 BF
  68%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 19.5°C / 24.0°C
  1 BF
  52%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  0 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 18.0°C / 21.4°C
  2 BF
  59%
 • Καβάλα
  Ψιχάλες
  20°C 17.3°C / 20.5°C
  2 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 23.9°C
  1 BF
  91%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.3°C / 14.3°C
  0 BF
  88%

→ από το τρέιλερ της ταινίας «Σε μια στιγμή κινδύνου», παραγωγής Alterthess

Αναφορά ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για την προστασία ασυνόδευτων προσφυγόπουλων

 • A-
 • A+

Αναφορά κατέθεσαν στη Βουλή οι τομεάρχες Μεταναστευτικής Πολιτικής και Κοινωνικής Αλληλεγγύης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Ψυχογιός και Θεανώ Φωτίου για την άδικη αντιμετώπιση των ασυνόδευτων ανήλικων προσφυγόπουλων στη χώρα.

Με το κείμενο της αναφοράς τονίζουν πως είναι επιτακτική η ανάγκη λήψης θετικών μέτρων για τη διασφάλιση των αναγκών όλων των παιδιών, κάτι που αποτελεί απόλυτη υποχρέωση της Πολιτείας.

Η Αναφορά συνοδεύεται από Δελτίο Τύπου 44 οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των μεταναστών και προσφύγων οι οποίες ζητούν τον εμπλουτισμό και τη διεύρυνση του υποστηρικτικού και προστατευτικού πλαισίου για όλα τα παιδιά που βρίσκονται στη χώρα ως αιτούντες άσυλο ή ως αναγνωρισμένοι πρόσφυγες.

Η πρωτοβουλία αποτελεί μέρος της συνεχιζόμενης παρέμβασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ με σκοπό να επανέλθει η άδεια διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους, ως ένα πρώτο βήμα προς την ασφαλή διαβίωση των προσφυγόπουλων στην Ελλάδα, αλλά και όλων όσα έχουν αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς με τη χώρα, προσπάθεια που εντάθηκε σημαντικά με αφορμή την περίπτωση του Σαϊντού.

Παρακάτω, παρατίθεται το κείμενο της αναφοράς

Η αναφορά

Θέμα: «Παιδιά χωρίς χαρτιά, παιδιά σε κίνδυνο. Ανάγκη καθορισμού ευρύτερου πλαισίου προστασίας των ασυνόδευτων παιδιών»

Οι βουλευτές Κορινθίας Γιώργος Ψυχογιός και Νοτίου τομέα Αθηνών Θεανώ Φωτίου, καταθέτουν ως Αναφορά την ανακοίνωση 44 οργανώσεων, για την ανάγκη καθορισμού ενός πλαισίου προστασίας των ασυνόδευτων παιδιών έως τουλάχιστον την ηλικία των 21, στα πρότυπα και άλλων χωρών της Ένωσης.

Οι οργανώσεις με την ανακοίνωσή τους ζητούν τη λήψη θετικών μέτρων για τη διασφάλιση του βέλτιστου συμφέροντος του κάθε παιδιού είναι απόλυτη υποχρέωση της Πολιτείας. Το θέμα είχε άλλωστε αναδειχθεί και από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όταν με αφορμή την υπόθεση του νεαρού μαθητή Σαϊντού Καμαρά είχαμε καταθέσει τροπολογία για την επαναφορά της δυνατότητας των Επιτροπών της Αρχής Προσφυγών να παραπέμπουν σε άδεια διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους.

Η τήρηση της αρχής μη επαναπροώθησης (non refoulement), σε όσους δεν πληρούν τις προϋποθέσεις χορήγησης καθεστώτος πρόσφυγα με βάση τη Σύμβαση της Γενεύης πρέπει να θωρακίζεται με την τήρηση υπέρτερων υποχρεώσεων από την κίνηση της διαδικασίας επιστροφής, όπως είναι το βέλτιστο συμφέρον παιδιού, η προστασία οικογενειακής ζωής, η ανάπτυξη ισχυρών κοινωνικών δεσμών με την χώρα, η πρόληψη κακοποιητικής μεταχείρισης και η κατάσταση της υγείας.

Είχαμε και τότε επισημάνει πως είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει μια πιο ολοκληρωμένη παροχή «συμπληρωματικής προστασίας» σε όσους, αν και δεν μπορούν να υπαχθούν τυπικά σε καθεστώς διεθνούς ή επικουρικής προστασίας, συντρέχουν λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει ή δεν μπορούν να απομακρυνθούν από τη χώρα και παραπέμπονται ώστε να λάβουν άδεια διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους.

Η απόρριψη της τροπολογίας αλλά και η αδράνεια που έχει επιδείξει η Κυβέρνηση παραμένοντας πιστή στο δόγμα ενεργητικής και παθητικής αποτροπής, δείχνουν ότι ο χειρισμός της υπόθεση του Σαϊντού Καμαρά, ήταν ένα επικοινωνιακό τέχνασμα. Καθώς για εκατοντάδες άλλους που σαν κι εκείνον, η ασκούμενη πολιτική αφήνει στο περιθώριο, δεν φαίνεται να υπάρχει παρόμοια ευαισθησία. Άλλωστε είναι η ίδια η Κυβέρνηση που έχει νομοθετήσει τον επαίσχυντο διαχωρισμό των ανηλίκων με ηλικιακό όριο τα 15 χρόνια.

Επισυνάπτεται η σχετική Ανακοίνωση - Δελτίο Τύπου των 44 Οργανώσεων.

Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας και να μας ενημερώσετε σχετικά.

Αθήνα, 08 Ιουλίου 2022

ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΤΟΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Ψυχογιός Γεώργιος   Φωτίου Θεανώ

Η ανακοίνωση των 44 Οργανώσεων

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Γ. Ψυχογιός: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει το ρατσιστικό πλαίσιο των αποκλεισμών
Τα βέλη του κατά της κυβέρνησης για το εξαιρετικά δύσκολο επίπεδο των εξετάσεων κτίσης ελληνικής ιθαγένειας που πραγματοποιούνται σήμερα εκτόξευσε ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.
Γ. Ψυχογιός: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει το ρατσιστικό πλαίσιο των αποκλεισμών
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Γ. Ψυχογιός: «Θέλουμε τα στοιχεία για τις παράνομες επαναπροωθήσεις»
Για την κακομεταχείρηση των μεταναστών και τον αποκλεισμό τους από ένα σύστημα ισότιμης πρόσβασης σε δικαιώματα μίλησε ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ψυχογιός, στην Επιτροπή...
Γ. Ψυχογιός: «Θέλουμε τα στοιχεία για τις παράνομες επαναπροωθήσεις»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ψυχογιός: Άλλη μια τραγωδία στην αθλιότητα της νέας δομής της Μαλακάσας 
Αιχμηρό σχόλιο του τομεάρχη Μετανάστευσης και Ασύλου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με αφορμή τον θάνατο ενός προσφυγόπουλου πέντε ετών στη δομή της Μαλακάσας.
Ψυχογιός: Άλλη μια τραγωδία στην αθλιότητα της νέας δομής της Μαλακάσας 
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Προσπάθεια συγκάλυψης των επαναπροωθήσεων καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ
Οι βουλευτές επισημαίνουν το πόρισμα της OLAF και των άλλων φορέων, ζητούν λογοδοσία στην Ελλάδα, ρωτούν εάν θα ανακληθεί το βραβείο στον Λετζέρι και τονίζουν ότι η Εθνική Αρχή Διαφάνειας δεν είναι επαρκής για...
Προσπάθεια συγκάλυψης των επαναπροωθήσεων καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΣΥΡΙΖΑ: «Ο Σαϊντού να μείνει στο σχολείο και τη γειτονιά του»
«Να νικήσει η αλληλεγγύη» ζητούν 27 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την περίπτωση άρνησης χορήγησης ασύλου στον νεαρό πρόσφυγα μαθητή Σαϊντού Καμαρά.
ΣΥΡΙΖΑ: «Ο Σαϊντού να μείνει στο σχολείο και τη γειτονιά του»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ψυχογιός: «Στον αέρα» 670 υγειονομικοί του «Philos», να μην το επιτρέψουμε
Την απόφαση της κυβέρνησης να τερματίσει στην ουσία το πρόγραμμα Philos του ΕΟΔΥ για το προσφυγικό, με τη μη ανανέωση των συμβάσεων υγειονομικών, καταγγέλλει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Ψυχογιός: «Στον αέρα» 670 υγειονομικοί του «Philos», να μην το επιτρέψουμε

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας