• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 12.6°C / 15.7°C
  2 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Ασθενής ομίχλη
  12°C 9.6°C / 13.4°C
  1 BF
  88%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.3°C / 16.0°C
  0 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.1°C
  1 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  3 BF
  82%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.4°C
  2 BF
  86%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 5.6°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  1 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.2°C / 15.8°C
  4 BF
  80%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.2°C / 11.9°C
  2 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.1°C / 15.4°C
  3 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 15.4°C
  3 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 12.8°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.2°C / 14.0°C
  0 BF
  87%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.8°C / 14.3°C
  1 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.9°C
  0 BF
  82%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.1°C / 12.1°C
  1 BF
  92%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 12.3°C
  1 BF
  97%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.5°C / 8.5°C
  0 BF
  85%
ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/EUROKNISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι επόμενες κινήσεις του ΚΚΕ εν όψει εκλογών

 • A-
 • A+
Η Κ.Ε. του ΚΚΕ εκτιμά ότι το επόμενο διάστημα «θα αποκαλυφθούν ακόμη περισσότερο οι αξεπέραστες αντιφάσεις του καπιταλιστικού συστήματος, ενώ την ίδια στιγμή ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί και πολυεθνικοί όμιλοι συγκλίνουν σε όλο και πιο δυσοίωνες προβλέψεις, με ορατά τα σημάδια επιβράδυνσης της διεθνούς οικονομίας.

«Σταθερότητα της σημερινής πολιτικής σημαίνει αστάθεια και νέα βάρη για τον λαό», σχολιάζει το ΚΚΕ, με αφορμή τις τελευταίες δηλώσεις του πρωθυπουργού σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό ΣΚΑΪ (πού αλλού;). «Το “άγχος” και το κριτήριο των αποφάσεων του κ. Μητσοτάκη δεν είναι γενικά η “σταθερότητα”, αλλά η σταθερότητα της σημερινής πολιτικής που για τον λαό σημαίνει αστάθεια, ανασφάλεια και νέα βάρη. Γι’ αυτόν τον λόγο και η αναμέτρηση με αυτήν τη στρατηγική, την οποία με επιμέρους διαφορές υπηρετούν και τα άλλα κόμματα, είναι καθημερινή και συνεχής και στις εκλογές –όποτε κι αν γίνουν– πρέπει να εκφραστεί με ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ», συνεχίζει το κόμμα.

Καθώς μάλιστα βρισκόμαστε (αν και ανεπίσημα) σε προεκλογική περίοδο, το ΚΚΕ επικοινωνεί το πολιτικό του πρόγραμμα, καθώς και τα «καθήκοντα» του κόμματος, όπως αυτά τα έθεσε προχθές η Κεντρική Επιτροπή, τόσο σε σχέση με τις εγχώριες όσο και με τις διεθνείς εξελίξεις. Οσον αφορά τα διεθνή, προφανώς ο «ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία» είναι ψηλά στην ατζέντα των αναλύσεων στο κόμμα: «Τα δεδομένα του πολέμου συντείνουν ότι αυτός ο πόλεμος θα είναι παρατεταμένος σε κατεύθυνση κλιμάκωσης, με ενίσχυση του κινδύνου γενίκευσής του», ανακοινώνει η Κ.Ε. «Αυτό αποδεικνύουν και η τεράστια συγκέντρωση πυρός στην περιοχή του πολέμου, η διεύρυνση του ΝΑΤΟ με νέες χώρες, η νέα κούρσα εξοπλισμών και η επέκταση της δράσης ΝΑΤΟ σε όλη την υδρόγειο με βάση τη νέα “Στρατηγική Αντίληψη του ΝΑΤΟ”, που αποφασίστηκε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής στη Μαδρίτη».

«Στο παραπάνω πλαίσιο είναι ενταγμένος κι ο ανταγωνισμός των αστικών τάξεων Ελλάδας - Τουρκίας, που καταγράφει πορεία κλιμάκωσης», συνεχίζει. «Οι εξελίξεις αυτές καταρρίπτουν τις θέσεις της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων ότι η εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και τους άλλους σχεδιασμούς των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ε.Ε. αποτελεί ασπίδα προστασίας από τις απαράδεκτες διεκδικήσεις του τουρκικού κράτους, όπως εκδηλώνεται με την αύξηση των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου και των υπερπτήσεων, το δόγμα της “Γαλάζιας Πατρίδας”, τη θέση για αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών, την οποία συνδέει με την αμφισβήτηση της ίδιας της ελληνικής κυριαρχίας τους». Για το κόμμα «είναι φανερό ότι αυτό που κρίνει τη στάση του ευρωατλαντισμού είναι η σταθεροποίηση της Τουρκίας ως μέλους του ΝΑΤΟ, η αποδυνάμωση των σχέσεων Τουρκίας - Ρωσίας, η θωράκιση της ΝΑ πτέρυγας της Συμμαχίας και τα γενικότερα ευρωατλαντικά στρατηγικά σχέδια και από αυτή την άποψη η κλιμάκωση της αντιπαράθεσης συνυπάρχει με τις προσπάθειες για έναν επώδυνο συμβιβασμό, σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας».

Με αφορμή και τα παραπάνω η Κεντρική Επιτροπή εκτιμά ότι το επόμενο διάστημα «θα αποκαλυφθούν ακόμη περισσότερο οι αξεπέραστες αντιφάσεις του καπιταλιστικού συστήματος, ενώ την ίδια στιγμή ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί και πολυεθνικοί όμιλοι συγκλίνουν σε όλο και πιο δυσοίωνες προβλέψεις, με ορατά τα σημάδια επιβράδυνσης της διεθνούς οικονομίας και με αύξηση της πιθανότητας εκδήλωσης μιας νέας διεθνούς κρίσης υπερσυσσώρευσης». Προβλέπει μάλιστα όξυνση των αντιθέσεων στο εσωτερικό της Ε.Ε., ειδικά στον δημοσιονομικό τομέα, την ενεργειακή πολιτική, αλλά και τη στάση της απέναντι στην επιλογή της κυβέρνησης των ΗΠΑ για κλιμάκωση του πολέμου. Αν, ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, οξυνθεί η οικονομική κρίση, τότε «η πιθανή εκδήλωση μιας νέας κρίσης στην ευρωζώνη θα έχει σημαντική επίδραση στην πορεία και της ελληνικής οικονομίας».

Για το κόμμα οι διαπιστώσεις αυτές οδηγούν στο συμπέρασμα πως πολύ άμεσα «θα υπάρξει ανάγκη σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης ώστε αυτή να εκφράζει μια ευρύτερη συναίνεση των αστικών πολιτικών δυνάμεων στη βάση της συμφωνίας τους σε στρατηγικές επιλογές». Και αυτό θα γίνει ώστε να εξασφαλιστεί «η σταθερότητα του αστικού πολιτικού συστήματος απέναντι σε θετικές διεργασίες που μπορούν να συντελεστούν σε εργατικές-λαϊκές δυνάμεις». Από τη μια δηλαδή (σύμφωνα πάντα με το ΚΚΕ) υπάρχει το ΚΚΕ, που «είναι η μοναδική δύναμη που μπορεί να δώσει απαντήσεις αναδεικνύοντας την πραγματική διέξοδο για τα οξυμένα εργατικά-λαϊκά προβλήματα που σήμερα συσσωρεύονται» και από την άλλη είναι οι αστικές δυνάμεις που, προκειμένου να αποτρέψουν τις όποιες «θετικές διεργασίες» σε λαϊκή βάση, θα συνασπιστούν εναντίον αυτών.

Το κόμμα, ωστόσο, προτάσσει πως είναι ο μόνος πολιτικός σχηματισμός που έχει «ολοκληρωμένη απάντηση στην ακρίβεια, την ενεργειακή φτώχεια, την ενδεχόμενη επισιτιστική κρίση, στις επιπτώσεις μιας νέας οικονομικής κρίσης, στην εργασιακή ανασφάλεια, στη διεκδίκηση δουλειάς με δικαιώματα και εισόδημα που να εξασφαλίζει μια αξιοπρεπή ζωή». Σε αυτό το πλαίσιο, η Κεντρική Επιτροπή εξέτασε επίσης ζητήματα προετοιμασίας για τις βουλευτικές εκλογές και καλεί τα μέλη και του φίλους του κόμματος και της ΚΝΕ «να βρίσκονται σε θέσεις μάχης ενόψει μιας πιθανής προκήρυξης εκλογών το αμέσως επόμενο διάστημα».

Απευθύνει μάλιστα «κάλεσμα συμπόρευσης σε ευρύτερες δυνάμεις, οι οποίες ανεξάρτητα από επιμέρους απόψεις και προβληματισμούς αναγνωρίζουν στο ΚΚΕ τη σταθερή, συνεπή, έντιμη δύναμη, που μπαίνει επικεφαλής του αγώνα, σε όλα τα μέτωπα πάλης, σε όλη την Ελλάδα, για το ευτυχισμένο σήμερα και αύριο του λαού και της νεολαίας μας».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Προεκλογικό κάλεσμα από ΚΚΕ
Με κεντρικό σύνθημα «Καμία αναμονή!», το κόμμα και ο Δ. Κουτσούμπας καλούν τον λαό να μετατρέψει την οργή του σε οργανωμένο μαζικό αγώνα, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συνεργασίας με τη Ν.Δ.,...
Προεκλογικό κάλεσμα από ΚΚΕ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Κάλεσμα συμπόρευσης από ΚΚΕ
Κάλεσμα αγωνιστικής συμπόρευσης με το ΚΚΕ απηύθυνε χθες, σε ειδική εκδήλωση στην έδρα του κόμματος στον Περισσό, ο Δημήτρης Κουτσούμπας.
Κάλεσμα συμπόρευσης από ΚΚΕ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Ξανά στους δρόμους των αγώνων με νέες δυνάμεις»
«Ευχαριστούμε όλους όσοι και όσες ψήφισαν το ΚΚΕ και ιδιαίτερα όσους έκαναν αυτό το βήμα για πρώτη φορά, αλλά και όσους συμπορεύτηκαν με το ΚΚΕ σε αυτή την εκλογική μάχη, συμμετείχαν στα ψηφοδέλτιά του, αν και...
«Ξανά στους δρόμους των αγώνων με νέες δυνάμεις»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Τώρα μόνο ΚΚΕ»
«Πανστρατιά για τη μεγάλη μάχη! Να βουλιάξει απόψε το Σύνταγμα στη μεγάλη κεντρική προεκλογική συγκέντρωση!». Αυτό ήταν το κεντρικό κάλεσμα με το οποίο απευθύνθηκε στα μέλη και τους φίλους του κόμματος το ΚΚΕ,...
«Τώρα μόνο ΚΚΕ»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Το ΚΚΕ κοντά στον λαό
ΔΗΜ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: «Την επόμενη Κυριακή, ο ελληνικός λαός θα έχει να επιλέξει ανάμεσα σε τέσσερις μνημονιακούς, δύο φασίστες ακροδεξιούς και στο ΚΚΕ. Να δώσει τη δύναμη λοιπόν στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας,...
Το ΚΚΕ κοντά στον λαό
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Στα δύσκολα ο λαός χρειάζεται στήριγμα»
Γέμισε η πλατεία Συντάγματος από παλιούς συντρόφους αλλά και πολλά νέα παιδιά υποστηρικτές του ΚΚΕ στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος που έγινε χθες το βράδυ, με κεντρικό ομιλητή τον γ.γ. της...
«Στα δύσκολα ο λαός χρειάζεται στήριγμα»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας