• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.4°C / 28.4°C
  1 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 21.6°C / 25.5°C
  3 BF
  75%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.0°C / 27.7°C
  2 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  22°C 17.9°C / 22.2°C
  1 BF
  56%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.0°C / 24.9°C
  0 BF
  65%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.5°C / 23.0°C
  2 BF
  76%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.9°C / 19.4°C
  1 BF
  60%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  1 BF
  70%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 25.5°C
  2 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.8°C / 23.9°C
  0 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 27.2°C
  1 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 25.1°C / 25.1°C
  1 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  0 BF
  89%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  25°C 24.9°C / 26.2°C
  0 BF
  65%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.5°C / 26.2°C
  1 BF
  47%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 25.8°C
  3 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 27.7°C
  0 BF
  63%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 25.5°C / 25.5°C
  2 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.2°C / 23.7°C
  2 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  0 BF
  79%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τέσσερις άξονες για αξιοπρεπή στέγη για όλους

 • A-
 • A+
Σε μια εποχή εξαιρετικά ζοφερή για όσους δεν έχουν ιδιόκτητη στέγη -δηλαδή για ένα εκατ. νοικοκυριά-, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρουσίασε αναλυτικό σχέδιο για προστασία των ενοικιαστών μέσα από μια σειρά από παρεμβάσεις.

Ενα στρατηγικό σχέδιο που κινείται στο τρίπτυχο «άμεση ανακούφιση, ανασύνταξη και προοπτική» παρουσίασε χθες το βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας με στόχο την ανάσχεση της στεγαστικής κρίσης αλλά και της ακρίβειας που πλήττει την κοινωνία. Το σχέδιο, που κινείται σε τέσσερις άξονες, αποτελεί μια ευρεία πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκειμένου να ενισχυθούν μεμονωμένα άτομα και οικογένειες ηλικίας από 24-44 ετών, ενώ ταυτόχρονα βάζει όρους και κανόνες στη μίσθωση κατοικίας μέσω airbnb προκειμένου να συγκρατήσει το αυξημένο κόστος των ενοικίων. Παράλληλα, συνδέει το θέμα της στέγασης με την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά ενέργειας αλλά και με τον νέο πτωχευτικό που ψήφισε η Ν.Δ. και τον οποίο δεσμεύτηκε πως θα καταργήσει. Ειδικότερα, όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας:

Ο πρώτος άξονας του σχεδίου αφορά την αντιμετώπιση του μη εξυπηρετούμενου ιδιωτικού χρέους των νοικοκυριών με εγγύηση την κατοικία. Τόνισε πως το πρόβλημα αυτό είναι «υπαρξιακό για την κοινωνική συνοχή, με δεδομένο ότι τα 4/5 του πλούτου των ελληνικών νοικοκυριών είναι η αξία της ακίνητης περιουσίας τους», συμπληρώνοντας ότι «από τα 4 εκατομμύρια νοικοκυριά, τα 3 εκατ. έχουν ιδιόκτητη στέγη και από αυτά το 23% έχουν δάνεια και υποθήκες». Αναφερόμενος στον πτωχευτικό νόμο της Ν.Δ., στα «κόκκινα» δάνεια και στους πλειστηριασμούς, σημείωσε πως απειλείται «με αναδιανομή ο μοναδικός πλούτος των ελληνικών νοικοκυριών» και γι’ αυτό υπάρχει «άμεση και επιτακτική ανάγκη να προλάβουμε ένα τεράστιο κύμα εκποίησης της λαϊκής περιουσίας που όμοιό του δεν έχει ζήσει ποτέ η χώρα». Υπό αυτό το πρίσμα το σχέδιο προβλέπει:

 1. Την κατάργηση του ακραία αντικοινωνικού πτωχευτικού νόμου.
 2. Την επαναφορά της προστασίας της κύριας κατοικίας των λαϊκών στρωμάτων και της μεσαίας τάξης με την υπαγωγή της τόσο στην εξωδικαστική όσο και στη δικαστική διαδικασία και τη δεσμευτικότητα των ρυθμίσεων για τους πιστωτές και κυρίως για τις τράπεζες.
 3. Για ευάλωτες κατηγορίες συμπολιτών μας, η χορήγηση ρύθμισης θα συνοδεύεται από πρόγραμμα επιδότησης της αποπληρωμής των δόσεων.
 4. Επιπρόσθετα, για τα ρυθμισμένα δάνεια νοικοκυριών προβλέπεται η δημιουργία Ειδικού Ταμείου Αναδιαρθρώσεων εντός της Αναπτυξιακής Τράπεζας, που θα επιχορηγεί υπό προϋποθέσεις τμήμα της ρυθμισμένης οφειλής που δεν μπορεί να εξυπηρετήσει ο οφειλέτης.

Ο δεύτερος άξονας του σχεδίου αναφέρεται στα airbnb και αποσκοπεί στον έλεγχο της δραστηριότητάς τους και στην αντιμετώπιση της φούσκας των ακινήτων. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. επικαλέστηκε στοιχεία από την αγορά ακινήτων την τελευταία τριετία όπου έχει σημειωθεί άνοδος στις αγορές και στα ενοίκια ύψους 32%, τονίζοντας πως η πρόσφατη αύξηση των αντικειμενικών αξιών όπως και η αύξηση της κατασκευής νέων κατοικιών ενισχύουν τη φούσκα των ακινήτων.

«Το πρόβλημα δεν το προκαλούν οι ιδιοκτήτες που νοικιάζουν τα 2 ή 3 ακίνητα που διαθέτουν μέσω airbnb», είπε, προσθέτοντας πως το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι επικρατεί στην αγορά «ένα καθεστώς Αγριας Δύσης, που αφήνει ανεξέλεγκτη τη δυνατότητα κάποιων ισχυρών να αγοράζουν ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα και να μετατρέπουν παραδοσιακές οικιστικές ζώνες σε γειτονιές airbnb, ξεσπιτώνοντας νέους και νέες, οικογένειες και νοικοκυριά και αλλοιώνοντας βίαια τον χαρακτήρα των πόλεων». Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. προβλέπει:

 1. Την απαγόρευση δραστηριοτήτων airbnb στα νομικά πρόσωπα, για λόγους δημοσίου συμφέροντος.
 2. Την απελευθέρωση της δραστηριότητας του airbnb μόνο για τα φυσικά πρόσωπα και έως 3 ακίνητα ανά ιδιοκτήτη και διαχειριστή.
 3. Τη θέσπιση φορολογικών ελαφρύνσεων για τη μικτή μίσθωση, δηλαδή 8-9 μήνες ως κατοικία ή φοιτητική κατοικία και 3-4 μήνες ως airbnb.

Ο τρίτος άξονας αναφέρεται στην προστασία του δικαιώματος των νέων στην αυτόνομη και ανεξάρτητη ζωή. Οπως είπε, «στόχος μας είναι η επανάκτηση του δικαιώματος στη στέγη των νέων και ειδικότερα των νέων ζευγαριών 24-44 ετών». Σε αυτό το πλαίσιο το σχέδιο προβλέπει:

● Τον διπλασιασμό τόσο του επιδόματος όσο και των δικαιούχων επιδόματος στέγης, ηλικίας 25-44 ετών, με αύξηση της επιδότησης από τα 70 στα 140 ευρώ τον μήνα για νοικοκυριό με ένα μέλος και από τα 175 στα 350 ευρώ για νοικοκυριό με 2 παιδιά. Αντίστοιχα, αυξάνονται και τα εισοδηματικά κριτήρια, από 7.000 σε 14.000 ευρώ για την επιδότηση του ενός μέλους και από 17.500 ευρώ σε 35.000 ευρώ για την επιδότηση ζευγαριού με 2 παιδιά. Συνολικά το μέτρο αφορά 150.000 νοικοκυριά με ετήσιο κόστος 255 εκατ. ευρώ.

ο τέταρτος άξονας αφορά τη Νέα Στεγαστική Πολιτική και την εξασφάλιση αξιοπρεπούς στέγης για την κοινωνική πλειονότητα. Για τον σκοπό αυτό προβλέπεται η δημιουργία Τράπεζας Στέγης, η οποία δημιουργείται από:

 • α) Κενά, ανεκμετάλλευτα κτίρια του Δημοσίου, των δήμων, της Εκκλησίας και μη κερδοσκοπικών φορέων κοινωφελούς σκοπού (σωματεία, ιδρύματα, κληροδοτήματα, κ.λπ.) για αγορά ή ενοικίαση.
 • β) Κενά εγκαταλειμμένα κτίρια ιδιωτών σε διάφορους δήμους (κατοικίες ή άλλων χρήσεων, εφόσον μετατρέπονται εύκολα σε κατοικίες) για αγορά ή ενοικίαση.
 • γ) Κυρίως όμως από κατοικίες και διαμερίσματα ιδιωτών που θα τα διαθέσουν στην Τράπεζα Στέγης προς ενοικίαση για 3, 5 ή 8 χρόνια χάρη σε ένα ελκυστικό πακέτο κινήτρων που θα τους δοθεί από το κράτος, το οποίο περιλαμβάνει:

■ Φοροελαφρύνσεις, κατάργηση φόρου ενοικίου και ΕΝΦΙΑ.

■ Εξασφάλιση καταβολής ενοικίου 12 μήνες τον χρόνο.

■ Ενεργειακή αναβάθμιση ακινήτου και ενεργειακό πιστοποιητικό.

■ Ασφάλεια πυρός και νομική κάλυψη.

■ Εγγύηση καλής κατάστασης και ανακαίνιση του ακινήτου μετά τη λήξη της παραχώρησης.

Οπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, η υλοποίηση του προγράμματος αποκατάστασης για τα ανεκμετάλλευτα δημόσια ή ιδιωτικά κτίρια θα γίνει «με χρηματοδότηση από εθνικούς, ευρωπαϊκούς και διεθνείς πόρους». Ωστόσο τόνισε ότι «ο πυρήνας του σχεδίου μας είναι η τρίτη περίπτωση, ακριβώς γιατί δεν απαιτείται μεγάλος χρόνος και έξοδα αποκατάστασης και μπορεί πράγματι να αποτελέσει τον άμεσο ρυθμιστικό παράγοντα συγκράτησης των ενοικίων και ελέγχου της φούσκας ακινήτων». Επιπλέον προανήγγειλε τη θέσπιση νόμου για τη στέγη σε κεντρική δομή του κράτους, σε επίπεδο υφυπουργείου, αλλά και τη δημιουργία ψηφιακού παρατηρητηρίου αποθέματος στέγης, το οποίο θα λειτουργεί σε κάθε δήμο της χώρας και θα περιλαμβάνει μητρώα κατοικιών, μητρώα δικαιούχων και αντιστοίχιση μεταξύ δικαιούχων και κατοικιών.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Τέσσερις τομές από ΣΥΡΙΖΑ για προσιτή στέγη
Το σχέδιο που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας προβλέπει προστασία της κύριας κατοικίας των λαϊκών στρωμάτων και της μεσαίας τάξης, περιορισμούς σε Airbnb, φοροελαφρύνσεις, διπλασιασμό του επιδόματος στέγασης και...
Τέσσερις τομές από ΣΥΡΙΖΑ για προσιτή στέγη
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Η «Ελλάδα+» του Αλέξη Τσίπρα
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. παρουσίασε μια μεγάλη δέσμη έργων και μεταρρυθμίσεων που μπορούν να γίνουν με την αξιοποίηση των 72 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης ● Εμφαση στην ανάπτυξη και στην αντιμετώπιση των...
Η «Ελλάδα+» του Αλέξη Τσίπρα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Tο βλέμμα στην κοινωνία και τη μεσαία τάξη
Τι προβλέπει η κοστολογημένη πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την επόμενη μέρα της πανδημίας ● Ζοφερή η εικόνα της αγοράς όπως την παρουσίασαν οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων ● Αλέξης Τσίπρας:...
Tο βλέμμα στην κοινωνία και τη μεσαία τάξη
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Την παραίτηση Μητσοτάκη ζήτησε ο Ν. Ανδρουλάκης
Eνα βήμα πιο πέρα προχώρησε χθες τη ρητορική του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. Νίκος Ανδρουλάκης και εμμέσως πλην σαφώς ζήτησε την παραίτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για το σκάνδαλο των υποκλοπών.
Την παραίτηση Μητσοτάκη ζήτησε ο Ν. Ανδρουλάκης
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Η επόμενη μάχη θα δοθεί στην Ολομέλεια της Βουλής
Με επιστολή του προς τον Κωνσταντίνο Τασούλα ο Αλέξης Τσίπρας αξιώνει τη διακοπή των θερινών διακοπών του Κοινοβουλίου και την προ ημερήσιας διάταξης αντιπαράθεση για τις παρακολουθήσεις.
Η επόμενη μάχη θα δοθεί στην Ολομέλεια της Βουλής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας