Αθήνα, 15°C
Αθήνα
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.9° 13.4°
1 BF
83%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
15.7° 11.4°
1 BF
76%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
18.0° 17.1°
1 BF
79%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
5 BF
88%
Βέροια
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
13.2° 13.0°
0 BF
83%
Κοζάνη
Ελαφρές νεφώσεις
9°C
9.5° 9.4°
1 BF
71%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.6° 14.6°
2 BF
88%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
16°C
15.8° 14.7°
3 BF
82%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
5 BF
83%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
19.4° 18.4°
4 BF
82%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
78%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
4 BF
60%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
17.3° 11.9°
0 BF
82%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.6° 12.5°
2 BF
74%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
16°C
15.8° 15.8°
1 BF
88%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
17°C
17.1° 12.0°
2 BF
81%
Καβάλα
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.0° 16.0°
1 BF
80%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
13.9° 10.7°
2 BF
66%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
9°C
8.8° 8.8°
1 BF
92%
ΜΕΝΟΥ
Σάββατο, 02 Δεκεμβρίου, 2023
Από τη φωτιά στα Πετρέλαια Καβάλας

Παραδοχή Κομισιόν: «Η Ε.Ε. δεν εμποδίζει την ομαδική απόλυση εργαζομένων»

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν εμποδίζει την ομαδική απόλυση εργαζομένων». Αυτό ακριβώς παραδέχεται ο επίτροπος «Εσωτερικής Αγοράς, Βιομηχανικής και Ψηφιακής Πολιτικής», Τιερί Μπρετόν στην απάντησή του στην ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ σχετικά με τις ομαδικές απολύσεις των 185 εργαζομένων από το μονοπώλιο της «Energean Oil», στην οποία έχει παραχωρηθεί με σύμβαση από το ελληνικό κράτος η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου στον Πρίνο. 

Μετά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις χερσαίες εγκαταστάσεις της «Energean Oil» στη Νέα Καρβάλη Καβάλας, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος, Κώστας Παπαδάκης, ζητούσε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τοποθετηθεί για τη διακοπή παραγωγής και τις μαζικές απολύσεις προσωπικού στις οποίες προχώρησε ο παραπάνω όμιλος με αποτέλεσμα την πρόκληση σοβαρών ελλείψεων μέτρων ασφαλείας και προστασίας των εγκαταστάσεων που σχετίζονται με τα αίτια της πυρκαγιάς. Αναδείκνυε ότι επιβεβαιώθηκαν οι προειδοποιήσεις των εργαζομένων και ταυτόχρονα έθετε το αίτημα άμεσης επαναπρόσληψης όλων των απολυμένων και την παύση των διώξεων εναντίον τους. 

Η Επιτροπή απαντάει ότι «δεν είναι αρμόδια να παρεμβαίνει σε συγκεκριμένες εταιρικές αποφάσεις. Ωστόσο, οι εταιρείες πρέπει να τηρούν το κεκτημένο της Ε.Ε., το οποίο περιλαμβάνει οδηγία για τις ομαδικές απολύσεις». Και παρακάτω εξηγεί ότι το μόνο που χρειάζεται είναι «οι εκτεταμένες απολύσεις να υπόκεινται σε διαβούλευση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, και ότι οι αρμόδιες δημόσιες αρχές ενημερώνονται πριν από τις απολύσεις». Και μετά απ' αυτά η εργοδοσία είναι ελεύθερη να απολύει όσους εργάτες θέλει και με τη «βούλα του κοινοτικού κεκτημένου», το οποίο όπως τονίζει «δεν εμποδίζει την ουσιαστική απόλυση εργαζομένων»!

Η Ε.Ε. δηλώνει προκλητικά ότι δεν πρόκειται ποτέ να εμποδίσει τους επιχειρηματικούς ομίλους να απολύουν όσους εργάτες θέλουν, όπως και όποτε θέλουν γιατί ο λόγος της δημιουργίας και της ύπαρξής της είναι να υπηρετεί τα συμφέροντα τους, τα κέρδη τους.

Στην ανακοίνωσή της η ευρωβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «η ΕΕ, οι μηχανισμοί κι οι νόμοι της, οι αστικές κυβερνήσεις υπηρετούν αποκλειστικά τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Οι εργαζόμενοι στα “Πετρέλαια Καβάλας” μόνο καινούργια αντεργατικά χτυπήματα έχουν να περιμένουν από την ΕΕ και την κυβέρνηση, τα άλλα κόμματα που τους κοροϊδεύουν ξεδιάντροπα, παρουσιάζοντας ότι η ΕΕ μπορεί να αλλάξει».

Η Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-001638/2022 προς την Επιτροπή

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις χερσαίες εγκαταστάσεις της «Energean Oil» στη Νέα Καρβάλη Καβάλας, στην οποία έχει παραχωρηθεί με σύμβαση από το ελληνικό κράτος η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου στον Πρίνο. Η «Energean Oil» διέκοψε αναίτια την παραγωγική δραστηριότητα για πάνω από 6 μήνες και προχώρησε σε ομαδικές απολύσεις 185 έμπειρων και εξειδικευμένων εργαζόμενων. Η έκρηξη και η φωτιά υπογραμμίζουν τους τεράστιους κινδύνους για την ασφάλεια των εργαζόμενων, των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής και του περιβάλλοντος, οι οποίοι έχουν ενταθεί από τις εγκληματικές αποφάσεις της «Energean Oil».

Ερωτάται η Επιτροπή, πώς τοποθετείται:

1. στο γεγονός ότι ο εν λόγω όμιλος, που απολαμβάνει ευρωενωσιακές επιδοτήσεις από το υστέρημα του λαού, προχώρησε σε διακοπή παραγωγής, μαζικές απολύσεις προσωπικού με αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρά προβλήματα κι ελλείψεις τεχνικών και οργανωτικών μέτρων πρόληψης, φύλαξης εγκαταστάσεων, σχεδιασμού έκτακτης ανάγκης, που απαιτούν διερεύνηση σχετικά με τα πραγματικά αίτια της πυρκαγιάς;

2. στο αίτημα να επαναπροσληφθούν όλοι οι απολυμένοι εργαζόμενοι, χωρίς βλαπτική μεταβολή στους όρους εργασίας και στα μισθολογικά, ασφαλιστικά δικαιώματά τους και να παύσουν οι μηνύσεις και κάθε είδους διώξεις εναντίον τους;

3. στο ότι με την αναγκαία και άμεση επαναλειτουργία της παραγωγικής δραστηριότητας στον Πρίνο, με βάση τις συμβατικές υποχρεώσεις της εταιρίας, μπορεί να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες της Ελλάδας, την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει, με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ, την εισαγωγή του πανάκριβου αμερικάνικου LNG και πετρελαίου από άλλες χώρες;

 

Η απάντηση του αρμόδιου επιτρόπου

Απάντηση του κ. Breton εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

1. Η Επιτροπή εκφράζει τη λύπη της για τη διακοπή των δραστηριοτήτων, καθώς και για την απώλεια θέσεων εργασίας και άλλες συνέπειες της πυρκαγιάς για τους εργαζομένους, τους κατοίκους της περιοχής και το περιβάλλον. Ωστόσο, η Επιτροπή δεν μπορεί να παρέμβει στις αρμοδιότητες του εθνικού δικαίου όσον αφορά την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία, τη διερεύνηση ατυχημάτων και την απόλυση εργαζομένων.

2. Η Επιτροπή δεν είναι αρμόδια να παρεμβαίνει σε συγκεκριμένες εταιρικές αποφάσεις. Ωστόσο, οι εταιρείες πρέπει να τηρούν το κεκτημένο της ΕΕ, το οποίο περιλαμβάνει οδηγία για τις ομαδικές απολύσεις. Καθορίζει ελάχιστα πρότυπα που διασφαλίζουν ότι οι εκτεταμένες απολύσεις υπόκεινται σε διαβούλευση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, και ότι οι αρμόδιες δημόσιες αρχές ενημερώνονται πριν από τις απολύσεις. Δεν εναρμονίζει τις εθνικές πρακτικές και διαδικασίες σχετικά με τις απολύσεις και δεν εμποδίζει την ουσιαστική απόλυση εργαζομένων. Η Ελλάδα έχει μεταφέρει την οδηγία στο εθνικό της δίκαιο. Εναπόκειται στις αρμόδιες εθνικές αρχές, συμπεριλαμβανομένων των δικαστηρίων, να διασφαλίσουν ότι οι εργοδότες εφαρμόζουν ορθά τις σχετικές εθνικές διατάξεις.

3. Το άρθρο 194 της Συνθήκης για τη λειτουργία της ΕΕ ορίζει ότι τα κράτη μέλη έχουν το δικαίωμα να καθορίζουν τους όρους εκμετάλλευσης των ενεργειακών τους πόρων, να επιλέγουν μεταξύ διαφόρων ενεργειακών πηγών και να καθορίζουν τη γενική διάρθρωση του ενεργειακού εφοδιασμού τους. Στο πλαίσιο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Επιτροπή είναι έτοιμη να βοηθήσει όλα τα κράτη μέλη στις προσπάθειές τους να διασφαλίσουν την ασφάλεια του εφοδιασμού τους, μέσω της επιτάχυνσης της μετάβασης σε καθαρές μορφές ενέργειας, της διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας και της μείωσης της ζήτησης ενέργειας, όπως καταδεικνύεται στο σχέδιο REPowerEU που δημοσιεύτηκε στις 18 Μαΐου 2022».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Παραδοχή Κομισιόν: «Η Ε.Ε. δεν εμποδίζει την ομαδική απόλυση εργαζομένων»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας