• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.6°C / 29.0°C
  3 BF
  35%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.5°C / 29.9°C
  2 BF
  40%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.0°C / 27.7°C
  0 BF
  32%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  68%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  53%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  27°C 25.0°C / 27.9°C
  0 BF
  40%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 21.4°C / 23.4°C
  2 BF
  37%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  2 BF
  33%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.8°C / 25.2°C
  2 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  4 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 28.4°C
  4 BF
  39%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.3°C / 27.3°C
  4 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 25.4°C
  4 BF
  85%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  0 BF
  41%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 21.5°C / 27.8°C
  3 BF
  33%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 26.0°C
  4 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 29.0°C
  2 BF
  39%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.1°C / 25.1°C
  2 BF
  34%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 25.7°C / 28.6°C
  2 BF
  32%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 23.5°C / 23.5°C
  1 BF
  48%

→ ο Δημήτρης Κουτσούμπας

AP PHOTO

«Αντιλαϊκά όλα τα σενάρια σχηματισμού της επόμενης αστικής κυβέρνησης»

 • A-
 • A+

Με αναφορές στις επόμενες βουλευτικές εκλογές –οι οποίες ενδεχομένως θα πραγματοποιηθούν το προσεχές φθινόπωρο– ήταν διανθισμένη η ομιλία του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, από το Φεστιβάλ της Τομεακής Οργάνωσης Πειραιά και των Κλαδικών Οργανώσεων της ΚΝΕ στα Λιπάσματα Δραπετσώνας.

Μεταξύ άλλων ο κ. Κουτσούμπας κάλεσε τους πολίτες να συνδράμουν ώστε να βγει το ΚΚΕ όσο πιο δυνατό γίνεται από τις εκλογές, αν και προηγουμένως είχε εκφράσει την απαισιοδοξία του για την επόμενη μέρα της κάλπης, λέγοντας πως «όλα τα πιθανά σενάρια για το σχηματισμό της επόμενης αστικής κυβέρνησης είναι από χέρι αντιλαϊκά γιατί γράφονται από τα επιτελεία του αστικού πολιτικού συστήματος και εκφράζουν τις επιδιώξεις του κεφαλαίου να εξασφαλιστεί μια κυβέρνηση συνεννόησης γιατί το σύστημα έχει μεγάλες δυσκολίες».

«Με το ΚΚΕ στις εκλογές, βάζουμε εμπόδια στα αντιλαϊκά σενάρια της επόμενης μέρας και αρχίζουμε να υλοποιούμε το δικό μας σενάριο με εμάς τους ίδιους πρωταγωνιστές» τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας υπογραμμίζοντας ότι το ΚΚΕ είναι η ψυχή των μεγάλων αγώνων.

«Με το ΚΚΕ λοιπόν! Για να κερδίζουμε ανάσες ανακούφισης και κυρίως να ανοίξουμε το δρόμο, αλλάζοντας πολιτικούς συσχετισμούς! Για να μπει ένα τέλος σε αυτό τον αδιέξοδο δρόμο», σημείωσε επίσης.  

Νωρίτερα, είχε αναφερθεί στους αγώνες των εργαζομένων σε COSCO, e-food, ΛΑΡΚΟ κ.ά., επισημαίνοντας πως «ό,τι θετικό λοιπόν, μπορεί να προκύψει για τους εργαζόμενους, το λαό, αυτό θα γίνει μέσα από την οργανωμένη δράση τους για τα δικαιώματά τους και όχι μένοντας στην αναμονή για έναν νέο “σωτήρα”, μια δήθεν νέα κυβέρνηση, όπως κι αν αυτή ονομάζεται».

Δεν παρέλειψε να εξαπολύσει επίθεση στην κυβέρνηση, να καταδικάσει την εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο και να προβεί σε συνεχείς αναφορές για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή του Πειραιά.

Χαρακτηριστικά αποσπάσματα από την ομιλία του Δ. Κουτσούμπα:

⇒ Ποιες λαϊκές ανάγκες, για παράδειγμα, υπηρετεί η μετατροπή του λιμανιού του Πειραιά σε ΝΑΤΟϊκό λιμάνι από το οποίο διέρχονται τα πλοία του ΝΑΤΟ που συμμετέχουν στον πόλεμο στην Ουκρανία στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία; Το μόνο στόχο που υπηρετεί είναι αυτός της ολοένα και μεγαλύτερης συμμετοχής της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. 

⇒ Ποιες εργατικές λαϊκές ανάγκες υπηρετούν οι αστικοί σχεδιασμοί για τον Πειραιά; Γιατί όσο οι κυβερνήσεις, οι δημοτικές αρχές, οι εφοπλιστές, το μονοπώλιο της COSCO και οι μεγαλέμποροι προβάλουν το όραμά τους, για να γίνει ο Πειραιάς πρώτο λιμάνι στη Μεσόγειο, οι εργάτες στις προβλήτες, στη Ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, στα καράβια, σε άλλους χώρους δουλειάς εξουθενώνονται και τσακίζονται στη δουλειά.

⇒ Η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν θωράκισε το δημόσιο σύστημα υγείας, αλλά τρέχει και τα σχέδια παραπέρα ιδιωτικοποίησης της δημόσιας υγείας με το νέο ΕΣΥ. Κι όμως, στον Πειραιά, σε μια πόλη με περίπου μισό εκατομμύριο πληθυσμό, δημόσιο σύστημα υγείας σημαίνει και τη δημιουργία ενός παιδιατρικού νοσοκομείου, για να καλύψει τις τεράστιες ανάγκες των δεκάδων χιλιάδων παιδιών αυτής εδώ της περιοχής.

⇒ Δεν είναι πρόοδος η γενίκευση της τηλεργασίας, χωρίς διάκριση εργάσιμου και μη εργάσιμου χρόνου, για να γλιτώνει έξοδα ο επιχειρηματίας και να αποξενώνονται οι εργαζόμενοι. Πρόοδος είναι να αξιοποιούνται τα επιτεύγματα της ανθρώπινης δουλειάς και σκέψης, για να μειωθεί ο μόχθος στη δουλειά, να γίνεται πιο εύκολη η ζωή όλων μας.

⇒ Τελικά πρόοδος είναι η συζήτηση, η οργάνωση, η αλληλεγγύη ανάμεσα στους εργαζόμενους. Το «εγώ» να γίνεται «εμείς». Να στηρίζει ο ένας τον άλλον, να μην είναι κανείς μόνος του απέναντι στην εργοδοσία και στα διάφορα προβλήματα της ζωής. Να μη δέχεται να ζει σαν σκλάβος τον 21ο αιώνα. Και η ελπίδα να μη ζει ο εργάτης σαν σκλάβος, δυναμώνει!

⇒ Ό,τι θετικό λοιπόν, μπορεί να προκύψει για τους εργαζόμενους, το λαό, αυτό θα γίνει μέσα από την οργανωμένη δράση τους για τα δικαιώματά τους και όχι μένοντας στην αναμονή για έναν νέο “σωτήρα”, μια δήθεν νέα κυβέρνηση, όπως κι αν αυτή ονομάζεται.

⇒ Μπορεί να μην ξέρουμε την ακριβή ημερομηνία των εκλογών που κοντοζυγώνουν, μαθαίνουμε όμως όλα τα πιθανά σενάρια για το σχηματισμό της επόμενης αστικής κυβέρνησης. Όλα είναι από χέρι αντιλαϊκά γιατί, γράφονται από τα επιτελεία του αστικού πολιτικού συστήματος και εκφράζουν τις επιδιώξεις του κεφαλαίου να εξασφαλιστεί μια κυβέρνηση συνεννόησης γιατί το σύστημα έχει μεγάλες δυσκολίες.

⇒ Όλα τα σενάρια είναι αντιλαϊκά. Και το σενάριο μιας κυβέρνησης συνεργασίας της ΝΔ με τον Μητσοτάκη να εγκαταλείπει την αυτοδυναμία και αυτό μιας δήθεν προοδευτικής κυβέρνησης του Τσίπρα ή μιας σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης, όπως τη λέει ο Ανδρουλάκης.

⇒ Το ΚΚΕ έχει το μόνο ρεαλιστικό σχέδιο, θέσεις και προτάσεις για το σήμερα που όμως ταυτόχρονα δείχνουν και που πρέπει να πάει ο αγώνας μας, για να έχουμε όλοι και όλες μια καλύτερη ζωή. 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Οι επόμενες κινήσεις του ΚΚΕ εν όψει εκλογών
Η Κ.Ε. του ΚΚΕ εκτιμά ότι το επόμενο διάστημα «θα αποκαλυφθούν ακόμη περισσότερο οι αξεπέραστες αντιφάσεις του καπιταλιστικού συστήματος, ενώ την ίδια στιγμή ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί και πολυεθνικοί όμιλοι...
Οι επόμενες κινήσεις του ΚΚΕ εν όψει εκλογών
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Κάλεσμα συμπόρευσης από ΚΚΕ
Κάλεσμα αγωνιστικής συμπόρευσης με το ΚΚΕ απηύθυνε χθες, σε ειδική εκδήλωση στην έδρα του κόμματος στον Περισσό, ο Δημήτρης Κουτσούμπας.
Κάλεσμα συμπόρευσης από ΚΚΕ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος από το ΚΚΕ
Αλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς, υποστηρίζει ο Περισσός για την κυβερνητική εναλλαγή και εκτιμά ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα με το ποσοστό που έλαβε σε συνθήκες πόλωσης θα αποτελέσει «πιο ισχυρό...
Αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος από το ΚΚΕ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Ξανά στους δρόμους των αγώνων με νέες δυνάμεις»
«Ευχαριστούμε όλους όσοι και όσες ψήφισαν το ΚΚΕ και ιδιαίτερα όσους έκαναν αυτό το βήμα για πρώτη φορά, αλλά και όσους συμπορεύτηκαν με το ΚΚΕ σε αυτή την εκλογική μάχη, συμμετείχαν στα ψηφοδέλτιά του, αν και...
«Ξανά στους δρόμους των αγώνων με νέες δυνάμεις»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Τώρα μόνο ΚΚΕ»
«Πανστρατιά για τη μεγάλη μάχη! Να βουλιάξει απόψε το Σύνταγμα στη μεγάλη κεντρική προεκλογική συγκέντρωση!». Αυτό ήταν το κεντρικό κάλεσμα με το οποίο απευθύνθηκε στα μέλη και τους φίλους του κόμματος το ΚΚΕ,...
«Τώρα μόνο ΚΚΕ»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Το ΚΚΕ κοντά στον λαό
ΔΗΜ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: «Την επόμενη Κυριακή, ο ελληνικός λαός θα έχει να επιλέξει ανάμεσα σε τέσσερις μνημονιακούς, δύο φασίστες ακροδεξιούς και στο ΚΚΕ. Να δώσει τη δύναμη λοιπόν στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας,...
Το ΚΚΕ κοντά στον λαό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας