• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.4°C / 32.0°C
  3 BF
  44%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 23.9°C / 28.7°C
  1 BF
  40%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.5°C / 30.4°C
  3 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.9°C
  2 BF
  76%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  3 BF
  73%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  28°C 22.9°C / 29.9°C
  2 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 23.4°C / 24.0°C
  2 BF
  31%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  3 BF
  48%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 26.5°C / 29.7°C
  2 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 26.2°C / 28.9°C
  3 BF
  58%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.2°C / 28.8°C
  5 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.3°C / 28.7°C
  2 BF
  48%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  2 BF
  65%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 30.1°C / 30.9°C
  3 BF
  27%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.4°C / 31.5°C
  3 BF
  35%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 27.8°C
  4 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 28.6°C / 32.2°C
  4 BF
  20%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.4°C / 26.3°C
  3 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.6°C / 28.3°C
  3 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.3°C / 25.3°C
  4 BF
  28%
Photo 60513923 © Radek Procyk | Dreamstime.com

Τα μηνύματα της αντιπολίτευσης για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

 • A-
 • A+

Την ανάγκη για ανάληψη δράσης προκειμένου να προστατευθούν τα εκατομμύρια πρόσφυγες που αυξάνονται δραματικά τα τελευταία χρόνια, επισημαίνουν αξιωματική αντιπολίτευση και Περισσός, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πρόσφυγα, με τα δύο κόμματα να καταδικάζουν παράλληλα την υποκριτική στάση της Ευρώπης και της Δύσης εν γένει, καθώς και την εργαλειοποίηση του ζητήματος για ίδια οφέλη.

Από την πλευρά της, η Χαριλάου Τρικούπη ζητάει συλλογική, παγκοσμιοποιημένη απάντηση στην πρόκληση της προσφυγιάς. 

Η Δήλωση του βουλευτή Κορινθίας και τομεάρχη Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γ. Ψυχογιού

Παγκόσμια Ημέρα Πρόσφυγα: Μια ημέρα που μας αφορά όλους

Η σημερινή μέρα είναι μια μέρα για όλους μας. Όχι μόνο γιατί τα δικαιώματα των προσφύγων και των πιο ευάλωτων είναι δικαιώματα όλων σε ένα κράτος δικαίου. Όχι γιατί οι αιτίες που γεννούν την προσφυγιά, ο πόλεμος, οι τεράστιες ανισότητες, η κλιματική κρίση κλπ., μας αφορούν όλους και πρέπει να τις καταπολεμήσουμε. Όχι γιατί, όπως αποδείχτηκε στην Ουκρανία, μπορεί ανα πάσα στιγμή να αναγκαστούμε να εγκαταλείψουμε τα σπίτια μας, όπως έκαναν εξάλλου και οι προγονοί μας.

Κυρίως γιατί όταν αφήνουμε μια κυβέρνηση να στοχοποιεί με κάθε τρόπο, να εξαθλιώνει και να καθιστά «αόρατους» τους πρόσφυγες, αλλά και μια Ευρώπη, πολύ πίσω από τις βασικές της αρχές, να επιδιώκει, στην πλειοψηφία της, μια Ευρώπη-φρούριο απέναντι σε «εισβολείς» και δεν αντιδρούμε, πάντα θα είμαστε οι επόμενοι.

Οι άνεργοι, οι μισθωτοί, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αγρότες, οι μαγαζάτορες, έχουμε περισσότερα κοινά με αυτούς τους ξεριζωμένους απ’ όσα φανταζόμαστε. Έχουμε τις ίδιες ανησυχίες, τις ίδιες ελπίδες, μόνο που για εκείνους είναι πιο δύσκολο να ονειρευτούν. Έχουν περισσότερα εμπόδια.

Τα κοινωνικά δικαιώματα, ξηλώνονται από κάτω προς τα πάνω και όσο δεν αντιδρούμε, θα είναι πλέον πολύ αργά για να γίνει κάτι.

Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε μια κοινωνία ουσιαστικής συνοχής και συμπερίληψης, με δικαιώματα και υποχρεώσεις για όλους, σε έναν κόσμο που χωράει πολλούς κόσμους.

Απέναντι στη λογική που κατασκευάζει αποδιοπομπαίους τράγους, που φτωχοποιεί την πλειοψηφία της κοινωνίας, που τροφοδοτεί τον ρατσισμό και θεωρεί ότι οι ζωές και η αξιοπρέπεια των προσφύγων και άλλων κοινωνικών ομάδων μετράνε λιγότερο.

Δήλωση κοινοβουλευτικού υπευθύνου Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργου Καμίνη και Γραμματέα του Τομέα Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝ.ΑΛΛ. Βασίλη Χρονόπουλου

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων έρχεται σε μια στιγμή που η Ευρώπη αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι σχεδόν οκτώ εκατομμύρια Ουκρανοί πρόσφυγες που έχουν εγκαταλείψει την πατρίδα τους, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής και οι επίσης οκτώ εκατομμύρια εκτοπισμένοι μέσα στην ίδια την Ουκρανία, έχουν ανάγκη τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας. Δεν είναι όμως οι μόνοι: Πάνω από 80 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είναι σήμερα πρόσφυγες, εκτοπισμένοι, αιτούντες άσυλο.

Οι συγκλονιστικές ιστορίες τους μας διδάσκουν πως ο καθένας μας, ανά πάσα στιγμή, οπουδήποτε στον κόσμο, μπορεί να αναγκαστεί να ζητήσει προστασία και ασφάλεια μακριά από το σπίτι του. Η απόλυτη και χωρίς εκπτώσεις προστασία αυτού του κορυφαίου ανθρώπινου δικαιώματος δεν είναι μόνο ηθική υποχρέωση: αποτελεί και μια συλλογική ασφαλιστική δικλείδα απέναντι στις σκοτεινότερες πλευρές της ανθρώπινης εμπειρίας: τον πόλεμο, τη βία, τις διώξεις με βάση την εθνικότητα, τη θρησκεία, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, τις πολιτικές ή κοινωνικές πεποιθήσεις.

Μας διδάσκει επίσης πως η προσφυγιά είναι μία πρόκληση που απαιτεί συλλογική, παγκοσμιοποιημένη απάντηση: καμία χώρα δεν μπορεί ή δεν θα πρέπει να αφήνεται μόνη της να αντιμετωπίζει τις συνέπειες των προσφυγικών κρίσεων. Είναι ένα μάθημα που η χώρα μας έχει διδαχθεί με τον πιο πικρό τρόπο. Ξεκινώντας από τη δική μας πολιτική οικογένεια, την Ευρωπαϊκή Ένωση, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την προσφυγιά με ουσιαστική αλληλεγγύη: ανάμεσα στους ανθρώπους, αλλά και ανάμεσα στα κράτη.

ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι «τα αμείλικτα δεδομένα που σημαδεύουν την φετινή Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων είναι:

 • Πάνω από 100 εκατ. είναι οι ξεριζωμένοι για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία, εξαιτίας νέων κυμάτων βίας ή παρατεταμένων συγκρούσεων σε χώρες όπως η Αιθιοπία, η Μπουρκίνα Φάσο, η Μιανμάρ, η Νιγηρία, το Αφγανιστάν και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, εξαιτίας του νέου ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία… σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.
 • Πάνω από 275 εκατ. άνθρωποι κινδυνεύουν να βρεθούν σε συνθήκες πείνας σε όλο τον κόσμο εξαιτίας της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης που πολλαπλασιάστηκε από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία. Οι φτωχότερες χώρες στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή απειλούνται με λιμό. Νέα μαζικά κύματα ξεριζωμού θα εκδηλωθούν το επόμενο διάστημα»…

«Αυτός είναι ο τραγικός απολογισμός του «κόσμου της ειρήνης και της ασφάλειας», που τάχα θα επικρατούσε μετά από τις ανατροπές του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ και τις άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης πριν από 30 χρόνια!», επισημαίνει η ανακοίνωση.

«Αποδεικνύεται ότι ο ξεριζωμός προκαλείται από την καπιταλιστική βαρβαρότητα και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, βρίσκεται στο dna του συστήματος της εκμετάλλευσης. Δεν είναι ούτε μια "φυσιολογική μετακίνηση πληθυσμών στην ιστορία της ανθρωπότητας", όπως ισχυρίζονται οι εκπρόσωποι του κοσμοπολιτισμού του κεφαλαίου, ούτε ο τυχοδιωκτισμός της παράνομης μετανάστευσης, όπως ισχυρίζονται άλλοι εθνικιστές, απαιτώντας την ένταση της καταστολής.

Η πολιτική της Ε.Ε. και των αστικών κυβερνήσεων στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό είναι απάνθρωπη. Χρησιμοποιούν τους ξεριζωμένους για να γίνονται το πιο φθηνό και άγρια εκμεταλλευόμενο εργατικό δυναμικό των μονοπωλίων ή εργαλείο στα γεωπολιτικά τους παζάρια, όπως επιβεβαιώνεται με το δράμα των Ουκρανών προσφύγων», προσθέτει το ΚΚΕ.

Σχετικά με το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, ο Περισσός σημειώνει ότι «η περιβόητη "ευρωπαϊκή αλληλεγγύη" είναι ο διαμοιρασμός της καταστολής και της εκμετάλλευσης των ξεριζωμένων, της Eurodac και της Frontex, των επαναπροωθήσεων».

«Το ίδιο απάνθρωπη είναι η πολιτική όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, που εμπλέκουν ολοένα και πιο ενεργά την χώρα στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και υλοποιούν απαρέγκλιτα την πολιτική της Ε.Ε. στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, για λογαριασμό της εγχώριας αστικής τάξης. Εφαρμόζουν τον απαράδεκτο Κανονισμό του Δουβλίνου που φέρνει τον διπλό εγκλωβισμό των ξεριζωμένων στη χώρα και στην ντροπή της Μόριας ή των νέων υπερδομών - φυλακών. Υλοποιούν τις οδηγίες για το αντιδραστικό κατασκεύασμα της έννοιας της «ασφαλούς τρίτης χώρας», που μετατρέπει σε κουρελόχαρτο τη Συνθήκη της Γενεύης και νομιμοποιεί τις επαναπροωθήσεις, εφαρμόζουν την κατάπτυστη Κοινή Δήλωση Ε.Ε. - Τουρκίας, που αξιοποιεί η τουρκική επιθετικότητα εργαλειοποιώντας τους απελπισμένους πρόσφυγες», προσθέτει το ΚΚΕ και, μεταξύ άλλων, επισημαίνει:

«Οι πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού για την αξιοποίηση του προσφυγικού και μεταναστευτικού πληθυσμού στην αντιμετώπιση του προβλήματος της δημογραφικής πίεσης και της "έλλειψης εργατικών χεριών" σε τομείς όπως η αγροτική παραγωγή και οι κατασκευές, είναι μνημείο κυνισμού! Το σύγχρονο σκλαβοπάζαρο των μεταναστών εργατών γης, όπως στη Νέα Μανωλάδα, στο Μαραθώνα, στα θερμοκήπια της Κρήτης κ.α., έφτασε στο σημείο να διαφημίζει ο αρμόδιος υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου με πρότυπο τη "μεγάλη επιτυχία των χωρών του Κόλπου", δηλαδή την επιτυχία των χιλιάδων νεκρών μεταναστών εργατών που έχει προκαλέσει τη διεθνή κατακραυγή. Αθλιότητα!»

«Απλώνουμε το ταξικό και διεθνιστικό χέρι της αλληλεγγύης και της συναδέλφωσης σε όλους τους ξεριζωμένους, στους δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα μας, στα εκατομμύρια πρόσφυγες παγκόσμια.

Αντιπαλεύουμε το ρατσισμό, τη μισαλλοδοξία, τον εθνικισμό και το φασισμό.

Καλούμε όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες, την εργατική τάξη και το λαό της χώρας μας, τους λαούς σε ολόκληρη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, να θέσουν στο στόχαστρο τον πραγματικό ένοχο του ξεριζωμού, το καπιταλιστικό σύστημα της εκμετάλλευσης και των ληστρικών πολέμων.

Να συσπειρωθούν στα σωματεία τους και τους φορείς του εργατικού και λαϊκού κινήματος και να οργανώσουν τον κοινό τους αγώνα για ζωή και δουλειά με δικαιώματα. Να συμπορευτούν με το ΚΚΕ και να βάλουν τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις, στο δρόμο της ανατροπής του σάπιου καπιταλισμού, που γεννά πολέμους, εκμετάλλευση, φτώχεια και προσφυγιά», υπογραμμίζει η ανακοίνωση του κόμματος και καταλήγει:

«Το ΚΚΕ παλεύει για:

 • Απεμπλοκή της χώρας μας απ' τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις επεμβάσεις. Να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο της Ουκρανίας. Να κλείσουν τώρα όλες οι ΝΑΤΟϊκές βάσεις.
 • Να σταματήσει το συστηματικό ξήλωμα της Συνθήκης της Γενεύης για τους πρόσφυγες. Προστασία των δικαιωμάτων τους στο άσυλο και στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους, με εξασφάλιση της ασφαλούς διαβίωσής τους, σε ανοιχτούς και αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας, σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα για όσο διάστημα παραμένουν στη χώρα. Όχι στις επαναπροωθήσεις, τις απελάσεις και τις υπερδομές-φυλακές. Να κλείσουν όλα τα hot spots και οι Κλειστές Ελεγχόμενες Δομές. Να καταργηθούν ο Κανονισμός του Δουβλίνου, η Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας και το κατασκεύασμα της "ασφαλούς τρίτης χώρας".
 • Άμεσα μέτρα για την ένταξη των προσφύγων σε ζωή και δουλειά με δικαιώματα, με πρόσβαση σε αξιοπρεπή στέγαση, εργασία, Παιδεία, Κοινωνική Πρόνοια, με ευθύνη του κράτους και χωρίς την εμπλοκή των ΜΚΟ, με ιδιαίτερη φροντίδα για τις γυναίκες που έχουν υποστεί βία και διωγμούς και τους ασυνόδευτους ανήλικους που δεν πρέπει να απελαύνονται μετά από την ενηλικίωσή τους.
 • Να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας όλων των εργαζομένων στις προσφυγικές δομές και υπηρεσίες, να καταβληθούν όλα τα δεδουλευμένα και να απορροφηθούν ως μόνιμο προσωπικό σε κρατικές δομές, δήμους και περιφέρειες.

Έλληνες και ξένοι, εργάτες ενωμένοι!

Ζήτω ο προλεταριακός διεθνισμός!».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΕΟ ΚΚΕ: «Αντιδραστικός ο ρόλος της Frontex συνολικά, όχι μόνο ο επικεφαλής της»
«Αντικείμενο της δράσης της με βάση την εντολή της ΕΕ, είναι η άγρια καταστολή και οι επαναπροωθήσεις στα σύνορα για τους κατατρεγμένους των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων», τονίζει η Ευρωομάδα του ΚΚΕ.
ΕΟ ΚΚΕ: «Αντιδραστικός ο ρόλος της Frontex συνολικά, όχι μόνο ο επικεφαλής της»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Καταγγελία ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την κυβερνητική απόφαση κλεισίματος του προγράμματος ΕΣΤΙΑ
Παρέμβαση για το «κλείσιμο» του προγράμματος ΕΣΤΙΑ πραγματοποίησε ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Ψυχογιός, καταγγέλλοντας «την ιδεοληπτική στάση της ΝΔ απέναντι στους πρόσφυγες».
Καταγγελία ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την κυβερνητική απόφαση κλεισίματος του προγράμματος ΕΣΤΙΑ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Γ. Κατρούγκαλος: Η Τουρκία εργαλειοποιεί το προσφυγικό, δεν μπορεί να κουνάει το δάχτυλο
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος επισήμανε ότι είναι αναγκαία η απόκρουση εκ μέρους μας της τουρκικής προπαγάνδας και η υπεράσπιση των συνόρων μας, αλλά εξίσου αναγκαίος είναι και ο ταυτόχρονος σεβασμός της διεθνούς...
Γ. Κατρούγκαλος: Η Τουρκία εργαλειοποιεί το προσφυγικό, δεν μπορεί να κουνάει το δάχτυλο
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση στις εξαγγελίες Μητσοτάκη απ' τη ΔΕΘ
Με σφοδρή κριτική υποδέχθηκαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός απ' την 86η ΔΕΘ.
Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση στις εξαγγελίες Μητσοτάκη απ' τη ΔΕΘ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Σχόλιο ΚΚΕ σχετικά με τα σενάρια αλλαγής του εκλογικού νόμου
«Τα "μαγειρέματα" της ΝΔ με τον εκλογικό νόμο, όπως και τα θολά σενάρια που μεθοδεύουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, αφορούν τους όρους για την -επιδιωκόμενη από την άρχουσα τάξη- πολιτική σταθερότητα.
Σχόλιο ΚΚΕ σχετικά με τα σενάρια αλλαγής του εκλογικού νόμου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας