• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.6°C / 30.1°C
  3 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 26.0°C / 30.7°C
  2 BF
  45%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.6°C / 30.0°C
  1 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  1 BF
  36%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 29.6°C
  4 BF
  36%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.0°C / 27.6°C
  2 BF
  39%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.4°C / 24.2°C
  2 BF
  35%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  2 BF
  38%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 27.7°C
  3 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 27.3°C
  2 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 27.7°C
  2 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.2°C / 27.7°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  3 BF
  58%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.2°C / 26.9°C
  0 BF
  41%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.5°C / 28.8°C
  2 BF
  44%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 27.7°C
  3 BF
  79%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 29.8°C
  0 BF
  46%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.3°C / 27.3°C
  2 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.7°C / 28.4°C
  2 BF
  45%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  1 BF
  42%
EUROKINISSI

Στη Βουλή επαναφέρει ο Γ. Ραγκούσης το θέμα των παράνομων παρακολουθήσεων

 • A-
 • A+

Επίκαιρη ερώτηση με θέμα με θέμα την επιχειρηματική δραστηριότητα του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού Γρήγορη Δημητριάδη και τη σχέση αυτής με εταιρείες και πρόσωπα που εμπορεύονται λογισμικά παρακολούθησης κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη ο βουλετής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιάννης Ραγκούσης.

Για ακόμη μία φορά, τα ερωτήματα σχετικά με την κραυγαλέα υπόθεση της πολύμηνης παρακολούθησης του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη αντιμετωπίζονται με την πάγια γραμμή αρνήσεων, μισόλογων, ασαφειών και υπεκφυγών από την κυβέρνηση, όπως έδειξε και η απάντηση που έδωσε ο υπουργός Επικρατείας, προσπαθώντας να επιρρίψει μερίδιο ευθύνης στην προηγούμενη κυβέρνηση.

Ο υπουργός εμαφνίστηκε παντελώς ασυγκίνητος από το γεγονός της ίδρυσης από τον γγ του πρωθυπουργού, ενώ ήταν εν ενέργεια, εταιρείας, στην οποία ήταν μοναδικός μέτοχος, καθώς και στην εξαγορά μέσω αυτής άλλης εταιρείας αντί 1.000 ευρώ και έπειτα πώληση της, εν μέσω πανδημίας, με υψηλό αντίτιμο 166.000 ευρώ. Παράλληλα, έσπευσε για ακόμη μία φορά να διαψεύσει την οποιαδήποτε σχέση του Ελληνικού Δημοσίου με εταιρείες δημιουργίας και εμπορίας κακόβουλο λογισμικού για σκοπούς υποκλοπής προσωπικών δεδομένων προσώπων ή θεσμών.

Γ. Ραγκούσης: Ενοχλεί η ανεξάρτηση ερευνητική δημοσιογραφία την κυβέρνηση

«Κύριε Γεραπετρίτη, ως ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, ως Αξιωματική Αντιπολίτευση καταθέσαμε αυτήν την επίκαιρη ερώτηση προς εσάς, στηριζόμενοι, οφείλω να πω και να διευκρινίσω, σε μία πολύ συστηματική δουλειά, όπως έχει αποδειχθεί, και τεκμηριωμένη που έκαναν μια σειρά από δημοσιογράφοι και μέσα ενημέρωσης που ανήκουν σε αυτό που ονομάζεται «χώρος της ερευνητικής δημοσιογραφίας». Ξέρετε αυτή την ερευνητική δημοσιογραφία και δημοσιογράφους που την υπηρετούν, που άλλους θέλετε, να τους κλείσετε φυλακή -το επιχειρήσατε όπως τον κ. Βαξεβάνη και την κ. Παπαδάκου-, άλλους θέλετε να τους καταστρέψετε οικονομικά και άλλους τους παρακολουθείτε, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι πολλές φορές.

»Συγκεκριμένα, αυτή μας η επίκαιρη ερώτηση στηρίχτηκε στην ερευνητική δουλειά που έχει κάνει το μέσο ενημέρωσης "Inside Story", "Reporters United" και η "Εφημερίδα των Συντακτών" και βεβαίως και ο δημοσιογράφος κ. Κουκάκης, ο οποίος δημοσιοποίησε την προσωπική του περιπέτεια και βίωμα έκνομης παρακολούθησης που απ’ ό,τι έχει αποδειχθεί, έχει υποστεί», ανέφερε στην ερώτησή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Θα διαβάσω δύο αποσπάσματα από τον περιβόητο νόμο για το επιτελικό κράτος και συγκεκριμένα δύο αποσπάσματα από την αιτιολογική έκθεση -φαντάζομαι την γνωρίζετε- όπου σύμφωνα με το άρθρο 70 εξηγείται σε αυτή την αιτιολογική έκθεση γιατί είναι ασυμβίβαστη η επιχειρηματική δραστηριότητα και των Γενικών Γραμματέων της Κυβέρνησης, πόσο μάλλον του Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού, του κ. Δημητριάδη.

»Στην αιτιολογική έκθεση, λοιπόν, ότι ειδικότερα εξηγεί γιατί καθιερώνονται αυτά τα ασυμβίβαστα και εξηγεί ειδικότερα ότι ένα από τα βασικά στοιχεία που ζητούνται από όσους υπηρετούν σε δημόσια αξιώματα είναι η απόλυτη αφοσίωση και η απερίσκεπτη προσήλωση στις εργασίες και τις ευθύνες τους στις θέσεις ευθύνης που τους έχουν ανατεθεί. Και συνεχίζει: Η πρόταση θεσμοθέτησης της σχετικής απαγόρευσης έχει ηθική διάσταση και κύριο σκοπό την πρόληψη αποφυγής σύγκρουσης συμφερόντων και λοιπά», συνέχισε ο Γιάννης Ραγκούσης.

Επιπλέον, διερωτάται: «Συγκεκριμένα ρωτάμε, κύριε Γεραπετρίτη, αν είναι αλήθεια ή όχι, διαψεύδετε ή επιβεβαιώνετε ότι ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ίδρυσε την επιχείρηση "Eledyn" ως μοναδικός μέτοχος στις 11 Δεκεμβρίου του 2019 και στη συνέχεια μέσω αυτής εξαγόρασε την εταιρεία "Canalis" με μόλις 1.000 ευρώ αντίτιμο, την οποία και πούλησε μετά από δεκαέξι μήνες έναντι αντιτίμου ύψους 166 χιλιάδων ευρώ.

»Και μάλιστα την πούλησε σε εταιρεία συμφερόντων συνεταίρου της εταιρείας Krikel που προμηθεύει, σύμφωνα με πολλά δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης που προανέφερα, ελληνικές υπηρεσίες με λογισμικό συνακρόασης ή αλλιώς υποκλοπής.

»Κύριε Γεραπετρίτη, έχει προμηθευτεί το ελληνικό Δημόσιο το σύστημα παρακολούθησης Predator ή άλλο σύστημα παρακολούθησης, συνακρόασης από την εταιρεία Krikel;

»Και τέλος, συνδεδεμένες εταιρείες -και σας παρακαλώ δώστε ιδιαίτερη προσοχή σε αυτό το ερώτημα, κύριε Γεραπετρίτη- ή συνεργαζόμενοι προμηθευτές με το ελληνικό Δημόσιο, με την ΕΛ.ΑΣ, με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με την ΕΥΠ, έχουν στην κατοχή τους το Predator, το σύστημα αυτό υποκλοπής και το χρησιμοποιούν εν γνώσει και εκ μέρους του ελληνικού Δημοσίου πολλές φορές;»

Συνεπής στη κυβερνητική γραμμή άρνησης ο Γεραπετρίτης

Η κυβέρνηση παραμένει προσκολλημένη στο δόγμα της αποποίησης ευθυνών και της «αριστείας» και «νομιμότητας» του επιτελικού κράτους αναφορικά με τις υποθέσεις παράνομων παρακλουθήσεων, διώξεων και διαφθοράς, που βρίσκουν την ίδια ή στελέχη της να εμπλέκονται έμμεσα ή άμεσα. Στην προκειμένη, η υπόθεση Κουκάκη είναι άλλη μία περίπτωση στην οποία η κυβέρνηση υιοθετεί την ίδια τακτική άρνησης και μετάθεσης ευθυνών, όπως φάνηκε ξανά με την απάντηση του Γιώργου Γεραπετρίτη στον Γιάννη Ραγκούση.

«Το ελληνικό Δημόσιο δεν έχει προμηθευτεί κανένα σύστημα παράνομης παρακολούθησης από εταιρείες , όπως η Predator που διαθέτουν το σχετικό λογισμικό» είπε ο υπουργός Επικράτειας.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Γεραπετρίτη η Ελλάδα έχει το αυστηρότερο πλαίσιο για την νόμιμη επισύνδεση που υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς, όπως ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας, απαιτείται άδεια του αρμόδιου εισαγγελέα ενώ ο έλεγχος διενεργείται από δυο ανεξάρτητες Αρχές.

Ραγκούσης: «Το Μαξίμου έχει μετατραπεί σε μια απέραντη μπίζνα»

Στα όσα είπε ο υπουργός Επικρατείας ήρθε να απαντήσει με δευτερολογία του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:

«Κύριε Γεραπετρίτη, τροποποιήσατε εντελώς ξαφνικά έναν νόμο που ίσχυε στη χώρα για πάνω από είκοσι χρόνια και σύμφωνα με τον οποίο ήταν υποχρεωμένη η ΕΥΠ όταν εξέλιπε η ενδεχόμενη παρακολούθηση που έκανε σε πρόσωπο, σε πολίτη για λόγους εθνικής ασφάλειας να ενημερώνει αυτόν τον πολίτη ότι πράγματι είχε αποφασιστεί η παρακολούθηση των επικοινωνιών του. Και αυτήν την τροπολογία, αυτή την κατάργηση αυτής της υποχρέωσης της ΕΥΠ την κάνατε είκοσι μέρες μετά που ο κ. Κουκάκης κατήγγειλε την παρακολούθησή του από αυτές τις υπηρεσίες.

»Σύμφωνα με την Google, η ελληνική Κυβέρνηση, η δική σας Κυβέρνηση είναι μία από τις κυβερνήσεις που έχουν προμηθευτεί αυτό το παράνομο σύστημα, λογισμικό υποκλοπών, όπως αναφέραμε προηγουμένως, που αποκαλείται Predator.

»Επίσης, δεν δώσατε σημασία σε κάτι που σας ρώτησα και ουσιαστικά με την απάντησή σας μου επιτρέπετε να πω ότι δεν αρνηθήκατε ότι υπάρχουν συνεργαζόμενοι με το ελληνικό Δημόσιο, με την Ελληνική Αστυνομία και την ΕΥΠ, φορείς, εταιρείες, εταιρείες που είναι προμηθευτές, εταιρείες που αναλαμβάνουν έργο εκ μέρους του ελληνικού Δημοσίου, οι οποίες έχουν αυτό το σύστημα υποκλοπής και το χρησιμοποιούν είτε εν γνώσει του ελληνικού Δημοσίου είτε και εκ μέρους του ελληνικού Δημοσίου.

»Με λίγα λόγια, από αυτά που σας ανέφερα, κύριε Γεραπετρίτη, αυτός ο νόμος για το επιτελικό κράτος -επιτρέψτε μου με λύπη να πω ότι περισσότερο πια δεν είναι δικής μας αρμοδιότητας να κριθεί, είναι περισσότερο αρμοδιότητας των επιθεωρήσεων ο νόμος για το δήθεν επιτελικό κράτος- έχει πια δώσει τη δυνατότητα -τελικά αυτό αποδεικνύεται- να στηθεί ένα επιτελικό παρακράτος έκνομων παρακολουθήσεων κατά πολιτών και δημοσιογράφων, όταν αυτοί θεωρείται από την Κυβέρνηση ότι ενοχλούν με την ερευνητική τους δουλειά εκείνα ακριβώς τα συστήματα, τα κλειστά συστήματα εξουσίας, τα οποία έχουν στηθεί και τα οποία, κύριε Γεραπετρίτη, αποδεικνύεται -γιατί ούτε αυτό το διαψεύσατε, άσχετα αν προσπαθείτε να παίξετε με τους ορισμούς- ότι έχουν φτάσει μέχρι του σημείου να έχουν μετατρέψει το Μέγαρο Μαξίμου σε μία απέραντη μπίζνα.

»Διότι, κύριε Γεραπετρίτη, αφήστε τις προσπάθειες υπεκφυγής. Τι άλλο από επιχειρηματική δραστηριότητα είναι όχι η κατοχή μεριδίων ή μετοχών, αλλά η ίδρυση ως βασικού μετόχου μιας εταιρείας, μιας επιχείρησης με την οποία εξαγοράζεται άλλη επιχείρηση, άλλη εταιρεία έναντι 1.000 ευρώ και πωλείται στη συνέχεια, μόλις σε δεκαέξι μήνες, έναντι 165.000 ευρώ;

»Αν αυτό, κύριε Γεραπετρίτη, δεν ονομάζεται επιχειρηματική δραστηριότητα του Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού, τότε με συγχωρείτε πάρα πολύ πρέπει να σκίσουν τα πτυχία τους όλοι οι οικονομολόγοι της χώρας και να κλείσουν αύριο το πρωί όλες οι οικονομικές σχολές της χώρας που διδάσκουν ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα είναι ακριβώς αυτό που κάνει ο κ. Δημητριάδης ως Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού, δίνοντας όμως αποδεδειγμένα πια μια πιστοποίηση και μια τεκμηρίωση σε όλους εμάς για το ποια είναι η "Μαξίμου ΑΕ", πώς λειτουργεί και σε μια συγκεκριμένη περίπτωση αυτή η "Μαξίμου ΑΕ" τι κέρδη έχει βγάλει, τι υπερκέρδη και τι κερδοσκοπία έχει κάνει».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΣΥΡΙΖΑ: Αμείλικτα ερωτήματα για τις παρακολουθήσεις μετά τις νέες αποκαλύψεις
Με αφορμή την έρευνα του Reporters United και της «Εφ.Συν.» για τις παρακολουθήσεις και τον Μεγάλο Ανιψιό, ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντήσει. 
ΣΥΡΙΖΑ: Αμείλικτα ερωτήματα για τις παρακολουθήσεις μετά τις νέες αποκαλύψεις
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα πρόσωπα «κλειδιά» πίσω από τις παρακολουθήσεις πολιτών
Νέες αποκαλύψεις για τη σύνδεση του Δημοσίου με την εταιρεία Intellexa που εμπορεύεται το λογισμικό Predator και στη χώρα μας ● Η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά να δοθούν στη δημοσιότητα οι συμβάσεις.
Τα πρόσωπα «κλειδιά» πίσω από τις παρακολουθήσεις πολιτών
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Reporters United: Αποδείξεις για παρακολούθηση Κουκάκη από την ΕΥΠ
Βαρύτατα εκτεθειμένη η κυβέρνηση από το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, στη σκιά της είδησης παρακολούθησης του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη.
Reporters United: Αποδείξεις για παρακολούθηση Κουκάκη από την ΕΥΠ
MEDIA
Στη Δικαιοσύνη ο δημοσιογράφος Θ. Κουκάκης για την παρακολούθησή του μέσω Predator
Κατέθεσε μήνυση για να διαπιστωθεί ποια πρόσωπα παρακολουθούσαν το τηλέφωνό του μέσω του λογισμικού. Η υπόθεση που «αγγίζει» την ΕΥΠ και την κυβέρνηση.
Στη Δικαιοσύνη ο δημοσιογράφος Θ. Κουκάκης για την παρακολούθησή του μέσω Predator

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας