Αθήνα, 11°C
Αθήνα
Αραιές νεφώσεις
11°C
12.0° 8.6°
0 BF
84%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
8°C
9.6° 4.2°
1 BF
75%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
11.5° 9.4°
3 BF
88%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
4°C
3.9° 3.9°
0 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ψιχάλες
8°C
7.9° 6.3°
0 BF
93%
Βέροια
Αίθριος καιρός
6°C
5.9° 4.0°
1 BF
74%
Κοζάνη
Ελαφρές νεφώσεις
0°C
2.3° 0.4°
2 BF
93%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
6°C
5.7° 5.7°
1 BF
90%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
9°C
10.5° 8.8°
1 BF
89%
Μυτιλήνη
Σποραδικές νεφώσεις
8°C
7.9° 6.2°
2 BF
76%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.4° 9.4°
1 BF
58%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
8°C
7.9° 7.9°
2 BF
73%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
3 BF
64%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
2°C
5.7° 1.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
9°C
9.4° 3.5°
1 BF
82%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
14.9° 12.8°
1 BF
52%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
9°C
12.1° 8.8°
0 BF
94%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
9°C
8.8° 5.3°
1 BF
85%
Κατερίνη
Ελαφρές νεφώσεις
6°C
6.7° 4.7°
1 BF
85%
Καστοριά
Ελαφρές νεφώσεις
3°C
3.0° 3.0°
0 BF
90%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024
Νίκος Φίλης | EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Φίλης: Εκατομμύρια για την ΟΠΠΙ, υποχρηματοδότηση για τα ΑΕΙ

Τη δυσανάλογη χρηματοδότηση ανάμεσα στην πανεπιστημιακή αστυνομία και τους καθηγητές στα πανεπιστήμια, τονίζοντας παράλληλα πως απ' τα επίσημα στοιχεία δεν προκύπτει σημαντικό ποσοστό εγκληματικότητας σε αυτά που να δικαιολογεί με κανένα τρόπο την παρουσία ένοπλων αστυνομικών επαναφέρει ο Νίκος Φίλης με επίκαιρη κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο.

Ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, επικαλούμενος τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας και της ΕΛΣΤΑΤ για τους δείκτες εγκληματικότητας στα ΑΕΙ, επισημαίνει πως οι αξιόποινες πράξεις εντός των ΑΕΙ δεν ξεπερνούν το 0,1% των συνολικών καταγεγραμμένων συμβάντων. 

Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίζει πως η συζήτηση για την εγκληματικότητα στα Πανεπιστήμια διεξάγεται στη βάση των ιδεολογικών αγκυλώσεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη, χωρίς καμία αξιόπιστη τεκμηρίωση. Όπως αναφέρει, «η επιλογή για συγκρότηση πανεπιστημιακής αστυνομίας εξυπηρετεί αποκλειστικά αυταρχικές, αντιεκπαιδευτικές πολιτικές», ενώ σε συνδυασμό με το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που βρίσκεται στη διαβούλευση, «η πανεπιστημιακή αστυνομία θα διευκολύνει την εισβολή των ιδιωτικών συμφερόντων στη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση».

Ο Νίκος Φίλης καταλήγει πως για την αντιμετώπιση των ελάχιστων αυτών αδικημάτων, η κυβέρνηση σχεδιάζει να προσλάβει περισσότερους από 1.000 αστυνομικούς, παρότι η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της Ευρώπης σχετικά με την αναλογία αστυνομικών-πολιτών και τελευταία στην αναλογία καθηγητών-φοιτητών. Όπως σημειώνει, «αντί για καθηγητές, εξοπλισμό, εργαστήρια, βιβλιοθήκες και φοιτητική μέριμνα, η κυβέρνηση προτιμά να δαπανά περισσότερα από 30 εκατ. ευρώ το χρόνο για την πανεπιστημιακή αστυνομία». Πρόκειται για κατασπατάληση πόρων, ίσων με την ετήσια κρατική επιχορήγηση 16 Πανεπιστημίων!

Στο πλαίσιο αυτό, ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλεί τον υπουργό ΠΡΟΠΟ να απαντήσει:

1. Πόσα και τι είδους είναι τα αδικήματα στα Πανεπιστήμια, από το 2013 έως σήμερα, που καταγγέλθηκαν και βεβαιώθηκαν από την Ελληνική Αστυνομία ανά πανεπιστήμιο, όπως και για ποια από αυτά υπήρξε επέμβαση της ΕΛΑΣ, είτε αυτεπάγγελτα είτε έπειτα από κλήση των πανεπιστημιακών αρχών;

2. Δικαιολογεί ο χάρτης της γενικής εγκληματικότητας και η υπάρχουσα αναλογία αστυνομικών ανά κάτοικο, την ίδρυση ειδικού σώματος στα Πανεπιστήμια (ΟΠΠΙ); Επίσης, με ποιον τρόπο θα προστατευτούν τα προσωπικά δεδομένα φοιτητών, καθηγητών και όλων των εργαζομένων στα ΑΕΙ, που θα συλλέγονται από τα συστήματα παρακολούθησης και θα επεξεργάζονται από την ΕΛΑΣ;

Νωρίτερα, με ανάρτησή του στα social media ανέφερε:

«Εκατομμύρια για την πανεπιστημιακή αστυνομία, υποχρηματοδότηση για τα ΑΕΙ 

Αν και το συνολικό κόστος της πανεπιστημιακής αστυνομίας σκοπίμως δεν έχει διευκρινιστεί από την κυβέρνηση, με βάση ανακοινώσεις αλλά και την εκτίμηση του ΓΛτΚ, αναμένεται να ξεπερνά τα 25-30 εκατ. € ετησίως. Εύλογο, με μισθοδοσία 1.000 ατόμων και τα υπόλοιπα έξοδα εξοπλισμού και κίνησης. Εξάλλου 30 εκατ. € (!) είχε ανακοινώσει η υπουργός (Δεκ. 2020) μόνο για τον εξοπλισμό εγκατάστασης (ελεγχόμενη είσοδος, έλεγχος και καταγραφή του χώρου με ηλεκτρονικά μέσα). 

Είναι τραγικό πού οδηγούν τα ελληνικά πανεπιστήμια οι ιδεολογικές τους εμμονές αλλά κυρίως οι πολιτικοί και εκλογικοί τους σχεδιασμοί: είναι χαρακτηριστικό ότι τα δύο μεγαλύτερα πανεπιστήμια της χώρας, το Εθνικό Καποδιστριακό και το ΑΠΘ λαμβάνουν φέτος τακτική επιχορήγηση 26,9 εκατ. €, δηλαδή λιγότερο από όσο θα στοιχίζει ετησίως η πανεπιστημιακή αστυνομία! Ή, για να δώσω μια άλλη εικόνα, οι αστυνομικοί στα πανεπιστήμια θα κοστίσουν όσο η ετήσια επιχορήγηση 6 εκ των μεγαλύτερων ΑΕΙ της χώρας: του ΕΜΠ, του Οικονομικού Πανεπιστημίου και των πανεπιστημίων Ιωαννίνων, Κρήτης, Πατρών και Αιγαίου! Όλα μαζί αυτά λαμβάνουν φέτος μικρότερη επιχορήγηση από όσο θα κοστίζει η πανεπιστημιακή αστυνομία ετησίως!  

Κι αυτά προγραμματίζονται την ίδια στιγμή που όλα τα πανεπιστήμια αναφέρουν ότι έχουν ελλείψεις στα στοιχειώδη που αφορούν την εκπαιδευτική και ερευνητική τους λειτουργία, γιγαντιαίες ελλείψεις σε διοικητικό και ακαδημαϊκό προσωπικό - ενώ το χειμώνα δεν μπορούσαν να αγοράσουν ως και πετρέλαιο θέρμανσης!

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Φίλης: Εκατομμύρια για την ΟΠΠΙ, υποχρηματοδότηση για τα ΑΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας