Αθήνα, 15°C
Αθήνα
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
17.0° 13.4°
0 BF
84%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
15.6° 10.9°
1 BF
78%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.1° 16.6°
1 BF
79%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
1 BF
94%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
5 BF
88%
Βέροια
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
13.0° 11.8°
2 BF
83%
Κοζάνη
Ελαφρές νεφώσεις
9°C
9.4° 9.0°
1 BF
71%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.1° 14.1°
2 BF
88%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
17°C
16.8° 15.5°
4 BF
82%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.5° 18.5°
5 BF
83%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
19.4° 18.4°
4 BF
82%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
77%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.1° 18.1°
4 BF
90%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.9° 16.2°
0 BF
78%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.5° 12.5°
2 BF
73%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
16°C
15.8° 15.8°
1 BF
94%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
16°C
17.2° 12.0°
0 BF
66%
Καβάλα
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.5° 15.5°
1 BF
85%
Κατερίνη
Σποραδικές νεφώσεις
13°C
13.3° 11.7°
2 BF
94%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
9°C
8.8° 8.8°
1 BF
92%
ΜΕΝΟΥ
Σάββατο, 02 Δεκεμβρίου, 2023
Την εκκίνηση του πλειοδοτικού διαγωνισμού χαιρέτισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, εντάσσοντας την επιχείρηση μαζί με την ΕΛΒΟ στο μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης | EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Ερώτηση ΜέΡΑ25 για θέσεις εργασίας και δεδουλευμένα στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης & Επενδύσεων για την ανάγκη διασφάλισης των θέσεων εργασίας στα Ελληνικά Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, κατέθεσε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΜέΡΑ25, με πρώτον υπογράφοντα, τον επικεφαλής του κόμματος, Γιάνη Βαρουφάκη.

Όπως αναφέρουν, μετά και την πρόσφατη (23/5/22) απόφαση του ΣτΕ που απέρριψε σχετική προσφυγή του Δήμου Χαϊδαρίου, «το μεγαλύτερο ναυπηγείο της χώρας φέρεται να περνά πλέον στα χέρια του εφοπλιστή Προκοπίου έναντι του αστείου τιμήματος των 25 εκατ. ευρώ... Με το συγκεκριμένο ποσό ο ιδιώτης επενδυτής αγοράζει το Ενεργητικό της επιχείρησης, η οποία του μεταβιβάζεται καθαρή από υποχρεώσεις. Η απαξίωση της μεγαλύτερης επιχείρησης του ναυπηγοεπισκευαστικού κλάδου της χώρας αποτελεί "επίτευγμα" τόσο των ιδιωτών μετόχων της τελευταίας δεκαετίας (Γερμανοί, Λιβανέζοι), όσο και της ανυπαρξίας σχετικής κλαδικής πολιτικής των ελληνικών κυβερνήσεων».

Οι βουλευτές του κόμματος τονίζουν πως «τα Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ, στη βάση της πλούσιας εμπειρίας και τεχνογνωσίας τους ειδικά στις ναυπηγήσεις και επισκευές για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας μας, θα έπρεπε να περάσουν υπό κρατικό έλεγχο, ξεπερνώντας τις οποίες κοινοτικές αντιρρήσεις και ενστάσεις, με την επίκληση των υπαρκτών αναγκών διασφάλισης της Εθνικής 'Αμυνας» και ρωτούν:

  • 1) Σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί η κυβέρνηση προκειμένου να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας στην επιχείρηση;
  • 2) Σκοπεύει να καταβάλει το επιδικασθέν ποσό από την υπ. αριθμόν 1054/21 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών απευθείας στους εργαζόμενους της Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ, σεβόμενη και τις σχετικές αποφάσεις του ΙCC και εν συνεχεία του Αρείου Πάγου;

Θυμίζουν δε ότι «τα τελευταία χρόνια όλες σχεδόν οι ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού σε ναυπηγοεπισκευαστικές εργασίες εξυπηρετήθηκαν από τους εργαζόμενους της συγκεκριμένης επιχείρησης που τελούσε -και μέχρι σήμερα τελεί- υπό καθεστώς ειδικής διαχείρισης. Για το λόγο αυτό προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση η προκλητική αδιαφορία της κυβέρνησης της ΝΔ στο να εξασφαλίσει μερίδιο από τα υπέρογκα ναυπηγικά προγράμματα αξίας πολλών δισ. ευρώ (ναυπηγήσεις νέων φρεγατών και κορβετών, εκσυγχρονισμός παλαιοτέρων φρεγατών κ.ο.κ.) για λογαριασμό της εγχώριας ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας προκειμένου να αποτραπεί η εξάρτηση της άμυνας της χώρας από πηγές μόνο του εξωτερικού (η Τουρκία στον αντίποδα είναι σχεδόν αυτάρκης ως προς την σχετική ικανότητα του πολεμικού της ναυτικού), να διασφαλιστούν οι θέσεις απασχόλησης και να δημιουργηθούν νέες, να μεταφερθεί σχετική τεχνογνωσία, και όχι να πριμοδοτούμε την αντίστοιχη βιομηχανία και τις θέσεις απασχόλησης σε Γαλλία και ΗΠΑ. Η απαξίωση της εγχώριας ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας φοβόμαστε ότι είναι απλά το πρόσχημα προκειμένου να επιτευχθεί η πώληση με εξευτελιστικούς όρους τόσο των Ελληνικών Ναυπηγείων Σκαραμαγκά όσο και των Ναυπηγείων Ελευσίνας στους εκλεκτούς της κυβέρνησης "επενδυτές", και η εκ των υστέρων, μετά την μεταβίβαση σε αυτούς των επιχειρήσεων πριμοδότησή τους με μέρος αυτών των προγραμμάτων».

Με την πώληση του Ενεργητικού των Ελληνικών Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, υπογραμμίζει το κόμμα, «οι θέσεις εργασίας όχι μόνο δεν είναι διασφαλισμένες, όπως είναι και το βασικό αίτημα του σωματείου των εργαζομένων της επιχείρησης, αλλά αναμένεται όλοι να απολυθούν με την υπογραφή της σύμβασης μεταβίβασης στο νέο επενδυτή (Γ. Προκοπίου), και μάλιστα χωρίς να τους καταβληθούν ούτε οι αποζημιώσεις τους, ούτε και τα δεδουλευμένα, αφού τα μόλις 25 εκατ. ευρώ της πώλησης δεν φτάνουν ούτε για τα έξοδα της ειδικής διαχείρισης!

»Οι εργαζόμενοι με επικεφαλής το σωματείο τους διεκδικούν δίκαια την καταβολή σε αυτούς μέρους τουλάχιστον των οφειλόμενων στη βάση των αποφάσεων του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου (ICC) το οποίο έχει επιδικάσει από το 2017 το ποσό των 75 εκατ. ευρώ πλέον των νόμιμων τόκων εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και υπέρ της Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ. Το Ελληνικό Δημόσιο εξάντλησε όλα τα ένδικα μέσα κατά της συγκεκριμένης απόφασης στα εγχώρια δικαστήρια, αλλά με την από 4/4/2022 ο Άρειος Πάγος απέρριψε οριστικά την υποβληθείσα αίτηση αναίρεσης, και κατά συνέπεια οριστικοποιήθηκε η υποχρέωση του Δημοσίου να καταβάλει το επιδικασθέν από το ICC ποσό στον ειδικό διαχειριστή της επιχείρησης.

«Ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι, για την αξιοποίηση των αξιώσεών τους κατά της εργοδότριας εταιρίας πέτυχαν στις 6/4/2021 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθήνας με την οποία υποχρεώνεται το Ελληνικό Δημόσιο να καταβάλει ονομαστικά σε καθένα από τους 994 εργαζόμενους για τους οποίους έχει επιβληθεί η κατάσχεση στα χέρια του Δημοσίου, το σύνολο των αποδοχών του από 18/4/2012 μέχρι 30/4/2014 συμπεριλαμβανομένων των επιδομάτων εορτών και αδείας, πλέον τόκων. Το σύνολο των χρημάτων από τα ποσά του ICC που υποχρεούται να καταβάλει με βάση αυτή την απόφαση το Δημόσιο στους εργαζόμενους είναι 73 εκατ. ευρώ» σημειώνουν επίσης οι βουλευτές για να προσθέσουν το εξής:

«Εν προκειμένω ότι το Δημόσιο δεν έχει κάποιο συμφέρον να ασκήσει έφεση κατά της παραπάνω απόφασης 1054/2021 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθήνας, με δεδομένο ότι ο 'Αρειος Πάγος, όπως προαναφέρθηκε, απέρριψε με την απόφαση 295/2022 την αίτηση αναίρεσης του Δημοσίου κατά της απόφασης του ICC. Ακόμα και αν ασκούνταν έφεση και γινόταν δεκτή, το Δημόσιο θα έπρεπε να καταβάλει τα επιδικασθέντα 73 εκατ. ευρώ στην Ειδική Διαχείριση της επιχείρησης (αντί να τα καταβάλει απευθείας στους εργαζόμενους) προκειμένου να πληρωθούν οι απαιτήσεις όλων των πιστωτών που θα αναγγελθούν με βάση τις προβλέψεις του Πτωχευτικού Κώδικα και το ν.4307/2014».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ερώτηση ΜέΡΑ25 για θέσεις εργασίας και δεδουλευμένα στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας