• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.6°C / 27.4°C
  2 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  21°C 17.6°C / 22.1°C
  0 BF
  73%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.0°C / 22.1°C
  1 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.6°C / 21.5°C
  1 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.4°C / 17.8°C
  1 BF
  77%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.6°C / 24.2°C
  1 BF
  72%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 26.6°C
  2 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.7°C / 28.5°C
  1 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  1 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  2 BF
  77%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 20.5°C
  2 BF
  72%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 20.5°C / 24.0°C
  2 BF
  50%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 19.8°C / 24.9°C
  3 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.0°C / 27.6°C
  1 BF
  55%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 17.1°C / 21.6°C
  2 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.2°C / 22.2°C
  1 BF
  81%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.8°C / 15.8°C
  1 BF
  84%

Οργανωμένη δράση από το 1996 είχαν οι καταδικασθέντες ως μέλη της Χρυσής Αυγής

Εγκληματική οργάνωση από το 1996

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Νέα στοιχεία στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής εισφέρει το υπόμνημα που κατέθεσε χθες στο Εφετείο Αθηνών ο δικηγόρος Δημήτρης Ζώτος, μέλος της ομάδας για την Πολιτική Αγωγή του αντιφασιστικού κινήματος στη δίκη της ναζιστικής ομάδας. Εντολέας του κ. Ζώτου είναι ο Αιγύπτιος αλιεργάτης Αμπουζίντ Εμπάρακ, ο οποίος δέχτηκε την επίθεση Τάγματος Εφόδου τα ξημερώματα της 12.6.2012 στο σπίτι όπου κοιμόταν.

Το υπόμνημα συνοψίζει τα αποδεικτικά στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί για την επίθεση αυτή, αλλά προχωρά και σε συνολική εξέταση της δικαστικής διερεύνησης εναντίον της Χρυσής Αυγής, με αναφορά σε δεκάδες υποθέσεις οι οποίες έχουν συσχετιστεί με την αρχική δικογραφία.

Σε πολλά σημεία το εξαιρετικά σημαντικό αυτό ντοκουμέντο συμπληρώνει και εξειδικεύει την πρόταση του εισαγγελέα Ισίδωρου Ντογιάκου. Ειδικά για τον χαρακτήρα της εγκληματικής οργάνωσης, το υπόμνημα αναλύει τους λόγους για τους οποίους δεν είναι ορθή η εκτίμηση του κ. Ντογιάκου, ότι ο χρόνος συγκρότησής της ανάγεται «τουλάχιστον στο 2008».

Οπως αποδεικνύει το υπόμνημα, οι πρώτες επιθέσεις των Ταγμάτων Εφόδου και συνακόλουθα η συγκρότηση της εγκληματικής οργάνωσης ξεκίνησαν τουλάχιστον από το έτος 1992 ή, τουλάχιστον, από το 1996.

Προκειμένου να τεκμηριωθεί αυτή η τοποθέτηση, το υπόμνημα αναφέρεται σε σειρά υποθέσεων με δράστες μέλη των Ταγμάτων Εφόδου, για τις οποίες έχουν εκδοθεί αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις που μιλούν για διάπραξη αξιόποινων πράξεων με χρήση σωματικής βίας εις βάρος του Αντώνιου Ανδρουτσόπουλου, του Δημήτριου Ζαφειρόπουλου, του Ιωάννη Παναγιωτίδη, του Χάρη Κουσουμβρή, του Δημήτριου Παπαγεωργίου και του Θεόδωρου Μαγκώτσιου.

Τα ντοκουμέντα

Οι αποφάσεις αυτές, που χρονολογούνται από το 1996, αναφέρονται ρητά σε οργανωμένη δράση των καταδικασθέντων ως μελών της Χρυσής Αυγής. Από εκείνη την περίοδο είχε ζητηθεί να ενεργοποιηθεί εις βάρος της οργάνωσης το άρθρο 187, παρ. 1 του Π.Κ., το οποίο ακόμα δεν είχε τροποποιηθεί και αναφερόταν στο αδίκημα «σύσταση και συμμορία».

Με ντοκουμέντα, τα οποία αντλεί από τη δικογραφία, το υπόμνημα καταρρίπτει τους ισχυρισμούς των κατηγορουμένων ηγετών της οργάνωσης ότι δεν γνώριζαν τη δράση των απλών μελών. Αποδεικνύεται ότι εξαρχής η οργάνωση ήταν αυστηρά δομημένη, ότι όλες οι εγκληματικές ενέργειες πραγματοποιούνταν με τη γνώση και την εντολή της διοίκησης.

Οπως συμπεραίνεται από εσωτερικές εγκυκλίους της οργάνωσης, «οι εντολές της Κεντρικής Διοίκησης αφορούν όχι μόνον τη γενική κατεύθυνση των δράσεων των κατώτερων οργάνων, αλλά κάθε λεπτομέρεια της δράσης της οργάνωσης, τόσο στο ιδεολογικό όσο και στο πρακτικό πεδίο», ενώ κάθε παραβίαση της ιεραρχίας «επισύρει πειθαρχικές ποινές για μέλη τα οποία παράκουσαν εντολή που δόθηκε από ανώτερο όργανο», και «μέτρο της πειθαρχικής ποινής δεν είναι η νομιμότητα ή η παρανομία της ενέργειας, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες δικαίου, αλλά το αν το μέλος υπάκουσε ή παραβίασε τις εντολές του ανώτερου οργάνου».

Στη συνέχεια, εξετάζεται η δομή των Ταγμάτων Εφόδου («μια μόνιμη στρατιωτικοποιημένη δομή ένοπλων εκπαιδευμένων μελών, κατά βάση αντρών, που είναι έτοιμοι να τελέσουν εγκληματικές πράξεις κατ’ εντολή των ανωτέρων τους»), η εκπαίδευσή τους, η ομοιόμορφη ενδυμασία τους, καθώς και τα καθήκοντα του Υπεύθυνου Πολιτικής Δράσης που είναι ο «σχηματισμός Τμήματος Ασφαλείας της τοπικής οργάνωσης, με καθήκοντα και υπηρεσίες, εν είδει στρατιωτικής οργάνωσης, εκπαιδευμένου σωματικά και ψυχολογικά σε πολεμικές τέχνες με φροντίδα της ίδιας της οργάνωσης, προκειμένου όποτε χρειαστεί να εξασφαλιστεί -όπως λέγεται χαρακτηριστικά- η μέγιστη δύναμη κρούσεως».

Στο υπόμνημα περιλαμβάνεται εκτενής αναφορά στα δεκάδες όπλα και στον τεράστιο όγκο πυρομαχικών που βρέθηκαν στην κατοχή των στελεχών της οργάνωσης, αλλά επισημαίνεται ότι «αν και η κατοχή και χρήση πυροβόλων όπλων ήταν εκτεταμένη, η Χρυσή Αυγή ήταν και είναι πρώτα και κύρια μια εγκληματική οργάνωση μαχαιροβγαλτών».

Οσο για τον ισχυρισμό της Χρυσής Αυγής, ότι οι εκθέσεις του ΣΔΟΕ απαλλάσσουν την οργάνωση από κάθε υπόνοια, το υπόμνημα αποκαλύπτει ότι «μέσω του οικονομικού διευθυντή του “κόμματος” και της συζύγου του και λογίστριας του “κόμματος”, αμφοτέρων μελών της Χρυσής Αυγής και εξ απορρήτων συνεργατών της οικογένειας Μιχαλολιάκου (η σύζυγος είναι ήδη διορισμένη κοινοβουλευτική συνεργάτιδα του Νικόλαου Μιχαλολιάκου), η οργάνωση είχε ήδη φροντίσει να οικοδομήσει διόδους για τη φυγάδευση μαύρου χρήματος που έρρεε στα ταμεία της».

Οι κυπριακές offshore

Στην ιδιοκτησία του οικονομικού διευθυντή του «κόμματος» βρίσκονται δύο ασφαλιστικές εταιρείες, με τις φερόμενες ως έδρες τους να είναι ανύπαρκτες, και με συμμετοχή στα κεφάλαιά τους δύο κυπριακών offshore εταιρειών, οι οποίες αποδείχτηκαν ανύπαρκτες σε επιτόπιο έλεγχο.

Το υπόμνημα συμπεραίνει ότι «πρόκειται για εταιρείες-φαντάσματα που αποτελούν κλασικό όχημα φυγάδευσης μαύρου χρήματος. Κατόπιν αιτήματος των ελληνικών αρχών προς την Κυπριακή Διοίκηση να συνδράμουν τον έλεγχο των ανωτέρω εταιρειών, τέθηκε υπόψιν στο ΣΔΟΕ η πληροφορία ότι οι δύο κυπριακές εταιρείες δεν έχουν συμμορφωθεί με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις».

 • Το υπόμνημα έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο της «Εφ.Συν.» (http://goo.gl/yMQZmx).
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΚΚΕ (μ-λ): Η καταδικαστική απόφαση συνδυάστηκε με την κρατική καταστολή
Την εκτεταμένη και αδικαιολόγητη χρήση χημικών και βίας από αστυνομικές δυνάμεις αμέσως μετά την ανακοίνωση της καταδικαστικής απόφασης για τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή τονίζει στην ανακοίνωσή...
ΚΚΕ (μ-λ): Η καταδικαστική απόφαση συνδυάστηκε με την κρατική καταστολή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Αποστασία» ή επιστροφή στην κανονικότητα;
Οσοι επιμένουν να περιγράφουν με όρους της δεκαετίας του 1960 τις πρόσφατες μετατοπίσεις από το ένα κόμμα στο άλλο, κάνουν ότι δεν βλέπουν πως έχει διαμορφωθεί ένας νέος δικομματισμός μεταξύ και ότι τα...
«Αποστασία» ή επιστροφή στην κανονικότητα;
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ο Αδωνις και ο... Βορειοηπειρώτης Γκέμπελς
Οταν ο Κ. Μπάρκας προκάλεσε τον Αδ. Γεωργιάδη ότι φώναζε ως σύνθημα τα τελευταία λόγια του ναζιστή προπαγανδιστή όπως κάνει η Χρυσή Αυγή, απάντησε, όπως το συνηθίζει, άλλα αντ’ άλλων εγκαλώντας τον βουλευτή...
Ο Αδωνις και ο... Βορειοηπειρώτης Γκέμπελς
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Στροφή Μητσοτάκη για Χρυσή Αυγή;
Με δηλώσεις του στο ειδησεογραφικό πόρταλ των Βρυξελλών «Politico» ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται να υποβαθμίζει εντελώς τη δράση των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής, μόνο και μόνο προκειμένου να...
Στροφή Μητσοτάκη για Χρυσή Αυγή;
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι δολοφόνοι της μνήμης στην Ελλάδα
Παρά το γεγονός ότι η χώρα μας ήταν εκείνη που είδε τον εβραϊκό πληθυσμό της να αφανίζεται στα ναζιστικά στρατόπεδα εξόντωσης, σε μεγαλύτερο ποσοστό από τις περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ο πολιτικός και...
Οι δολοφόνοι της μνήμης στην Ελλάδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Όλοι οι Ελληνες του Ντόναλντ Τραμπ
Η Χρυσή Αυγή και όχι μόνο ποντάρει στην εκλογή του ακραίου ρατσιστή ως προέδρου των ΗΠΑ. Πώς ο ναζιστής θεωρητικός Γιώργος Μάστορας, επαγγελματικό στέλεχος της οργάνωσης, έχει αναλάβει την καμπάνια στην...
Όλοι οι Ελληνες του Ντόναλντ Τραμπ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας