• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 28.8°C / 32.9°C
  5 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 32.3°C / 35.4°C
  3 BF
  27%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  35°C 34.3°C / 35.0°C
  2 BF
  30%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  4 BF
  35%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 33.5°C
  6 BF
  43%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.2°C / 36.6°C
  0 BF
  31%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.2°C / 29.5°C
  3 BF
  24%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.8°C / 31.8°C
  4 BF
  24%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.8°C / 31.5°C
  4 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 31.8°C
  1 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 28.4°C
  4 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.3°C / 27.7°C
  4 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 34.9°C / 34.9°C
  4 BF
  26%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.5°C / 31.9°C
  4 BF
  27%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.5°C / 31.6°C
  2 BF
  35%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 28.8°C
  4 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 29.0°C / 32.0°C
  4 BF
  38%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.3°C / 33.3°C
  5 BF
  35%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.0°C / 33.9°C
  3 BF
  38%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.6°C / 29.6°C
  2 BF
  31%
O γ.γ. του ΜΕΡΑ25 / EUROKINISSI/ ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Γιατί το ΜέΡΑ25 στηρίζει Μελανσόν 

 • A-
 • A+

«Ο Εμανουέλ Μακρόν εξαπολύει έναν ταξικό πόλεμο εναντίον της πλειοψηφίας του γαλλικού λαού» τονίζει ο Γιάνης Βαρουφάκης αλλά συμφωνεί με τον Γάλλο πρόεδρο σε ένα βασικό σημείο «το να επιδιώκει να σύρει τον Πούτιν στα διεθνή δικαστήρια είναι σκέτη τρέλα και εναντιώνεται στα συμφέροντα των Ουκρανών, ενώ εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Τεξανών πετρελαιάδων και θα καταστρέψει την Ευρώπη. Πρέπει άμεσα να βρούμε τρόπο να αρχίσει άμεσα η ειρηνευτική διαδικασία που θα ολοκληρωθεί με μια συνθήκη που θα επιτρέπει στην Ουκρανία να γίνει μια ουδέτερη δημοκρατική χώρα» λέει.

Σε συνέντευξή του στη Liberation ο γενικός γραμματέας του ΜέΡΑ25 και συνιδρυτής του DiEM25, με αφορμή τις γαλλικές βουλευτικές εκλογές, κλήθηκε να σχολιάσει τον παραλληλισμό που γίνεται μεταξύ της NUPES, της Νέας Λαϊκής Οικολογικής και Κοινωνικής Ένωσης, όπως ονομάζεται ο εκλογικός σχηματισμός του Μελανσόν, και του ΣΥΡΙΖΑ του 2015. Απάντησε πως πως ο παραλληλισμός αυτός δεν έχει βάση, καθώς η γαλλική περίπτωση είναι ιδιαίτερη, αφού η απουσία αναλογικής εκπροσώπησης ενθαρρύνει ευρείες συμμαχίες.

Χαιρέτισε το γεγονός ότι ο Ζαν Λικ Μελανσόν κατάφερε να φτιάξει έναν σχηματισμό ανόμοιο και προεκλογικό μεν που «αν ωστόσο κερδίσει τις εκλογές θα μπορεί να εφαρμόσει την πολιτική του τουλάχιστον σε εθνικό επίπεδο σε τομείς όπως το περιβάλλον, κοινωνικά ζητήματα και η αγορά εργασίας. Ενώ ο Μακρόν θα περιοριστεί σε τομείς όπως η άμυνα και η εξωτερική πολιτική. Ωστόσο, αν ο Μακρόν κερδίσει ο κ. Βαρουφάκης φοβάται ότι η συμμαχία υπό τον Μελανσόν θα καταρρεύσει, αφού δεν δεσμεύεται από ένα κοινό πρόγραμμα αλλά συστάθηκε στη βάση της προοπτικής της εξασφάλισης της πλειοψηφίας στο Κοινοβούλιο. Μια ακόμα σημαντική διαφορά της NUPES με τον ΣΥΡΙΖΑ του 2015, σύμφωνα με τον Γραμματέα του ΜέΡΑ25, είναι ότι τα εσωτερικά προβλήματα του τελευταίου δεν συγκρίνονται με αυτά της NUPES όπου μεγάλες ιδεολογικές διαφορές είναι υπαρκτές για το ΝΑΤΟ, την Ευρωπαϊκή Ένωση κλπ. Τέλος, ήδη από το 2015 απέτρεπε τους συναδέλφους του από το να συγκρίνουν Γαλλία και Ελλάδα, μιας και η Ελλάδα είχε χρεοκοπήσει ενώ η Γαλλία ήταν σε μη βιώσιμη τροχιά, που όμως δεν είναι το ίδιο».

Όσον αφορά το αν ο Μελανσόν θα μπορούσε να βρει συμμάχους στην Ευρώπη, υποστήριξε πως είναι απόλυτη αυταπάτη να θεωρεί κάποιος ότι θα μπορέσει να αλλάξει τις συνθήκες χάρη σε μια συμμαχία με άλλα κράτη μέλη, από τη στιγμή που απαιτείται ομοφωνία. «Αυτό που χρειάζεται να πει ο Ζαν-Λυκ είναι ότι αυτές οι συνθήκες δημιουργήθηκαν από ολιγάρχες για ολιγάρχες και είναι η βάση της ευρωπαϊκής κρίσης. Συμπλήρωσε δε πως μια προοδευτική κυβέρνηση πρέπει να είναι έτοιμη να μην υπακούσει σε καιρούς κρίσης, να νομοθετήσει για ζητήματα σημαντικά για την κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα, ακόμα κι αν αυτό οδηγήσει σε ρήξη με την ΕΕ. Η τελευταία δεν θα εκπολιτιστεί με συναίνεση, αλλά με ρήξεις. Γι’ αυτό και υποστηρίζει τον Μελανσόν. Γιατί η αδράνεια είναι τέτοια που, σύμφωνα με τον κύριο Βαρουφάκη, η ΕΕ βαδίζει ολοταχώς προς την κλιματική καταστροφή και την εκτεταμένη κοινωνική αναταραχή. Οι δε καπετάνιοι δεν θα μπορέσουν ποτέ να συμφωνήσουν πριν συγκρουστούν με το παγόβουνο. Έχουμε γίνει η πιο χαζή ήπειρος στον πλανήτη» είπε.

Στην ερώτηση για το αν θα μπορούσε η NUPES να αμφισβητήσει συγκεκριμένους ευρωπαϊκούς κανόνες, επιτυγχάνοντας αυτό στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε, απάντησε ότι «ζητούμενο για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν η αμφισβήτηση των απαράδεκτων ευρωπαϊκών συνθηκών. Το πρόβλημα ήταν η παραβίασή τους από την τρόικα, όπως τότε που ο Μάριο Ντράγκι έκλεισε τις ελληνικές τράπεζες τον Ιούνιο του 2015. Αυτό που θα μπορούσε ωστόσο να πετύχει η αριστερά και ο Μελανσόν, δεν είναι η αμφισβήτηση του "γράμματος" των συνθηκών, άλλα η αμφισβήτηση της τρόικας των Βρυξελλών και της Φρανκφούρτης, και όσων παραβιάζουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία και τις συνθήκες με σκοπό την επιβολή ολιγαρχικών συμφερόντων απ’ άκρη σ’ άκρη στην Ευρώπη».

Για το οικονομικό πρόγραμμα της NUPES σχολίασε πως συμφωνεί με τα περισσότερα μέτρα, ωστόσο γνωρίζει πώς γράφονται αυτά τα προγράμματα όταν είναι πολλοί οι εμπλεκόμενοι: στη βάση του ελάχιστου κοινού παρονομαστή. Η εκλεγμένη πλειοψηφία θα έχει την επόμενη κιόλας μέρα, να διαχειριστεί το πρόβλημα της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος. Οι ευρωπαϊκοί κανόνες προσδιορισμού της τιμής του πρέπει να αναθεωρηθούν. Στην κριτική που γίνεται στο συγκεκριμένο πρόγραμμα εξ αριστερών ο κ. Βαρουφάκης ισχυρίστηκε ότι το πρόγραμμα αυτό είναι μικρής σημασίας κι ότι όποιος ασκεί κριτική σε αυτή την πλατφόρμα, απλώς δεν θέλει την εκλογή του συνασπισμού ενώ πιστεύει ότι οι ψηφοφόροι είναι πιο έξυπνοι.

Όσον αφορά την πρόταση για επαναφορά του δικαιώματος συνταξιοδότησης στην ηλικία των 60 ετών, όταν ο Μακρόν εξήγγειλε ότι θέλει να το ανεβάσει στα 65 χρόνια, ο κ. Βαρουφάκης συμφώνησε με τον συνασπισμό του Μελανσόν που αντιτίθεται σε αυτή την αύξηση, αναδεικνύοντας την ταξικότητα της σχετικής ρύθμισης.

Παράλληλα, σημείωσε πως «η πρόταση του Μακρόν στην αρχή της πανδημίας για την έκδοση ευρωομολόγων ήταν στη σωστή κατεύθυνση προκειμένου να εξευρωπαϊστεί το νέο δημόσιο χρέος που οι κυβερνήσεις θα χρειάζονταν για να στηρίξουν τις οικονομίες τους. Ωστόσο η Μέρκελ αρνήθηκε δίνοντας ψίχουλα, τα ομόλογα του ταμείου ανάκαμψης, που όμως δεν χρηματοδοτούν δημόσιες δαπάνες αλλά διαρθρωτικές. Και αν και υπήρχε ένα σχέδιο αναδιανομής για Ιταλία και Ελλάδα ποιος έλαβε αυτά τα λεφτά τελικά; Μα οι ολιγάρχες σε Ελλάδα και Ιταλία».

Ακόμα, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 κλήθηκε να σχολιάσει τη δήλωση του Υπουργού Οικονομικών στη Le Figaro, ότι όλες οι χώρες που εφάρμοσαν παρόμοιο πρόγραμμα βρέθηκαν λίγα χρόνια αργότερα να εφαρμόζουν πρόγραμμα εποπτείας του ΔΝΤ, φέρνοντας μάλιστα ως παράδειγμα την Ελλάδα. Χαρακτήρισε την κρατική χρεοκοπία ως απειλή που εξαπολύει πάντα η ολιγαρχία όταν εκλέγεται προοδευτική κυβέρνηση, που τολμά να αντιστρέψει τον ταξικό πόλεμο που εξαπολύεται εναντίον των φτωχών, φέροντας μάλιστα ως παραδείγματα τον Μιτεράν και τον Ντελόρ που «εκθατσερίστηκαν».

Ωστόσο, οι απειλές της διεθνούς ολιγαρχίας δεν θα έπρεπε να μας εμποδίζουν να πράξουμε ό,τι είναι καλό για την πλειοψηφία, υποστήριξε ο Κ. Βαρουφάκης, ενώ περιέγραψε τι θα έκανε εκείνος για να το πετύχει αν ήταν επικεφαλής μιας προοδευτικής κυβέρνησης: θα σταματούσε να δανείζεται. Ο Μακρόν δανείζεται πολύ, αλλά δεν απειλείται γιατί ανήκει στην ολιγαρχία, και προέβλεψε ότι αν εκλεγεί ο Μελανσόν, ακόμα κι αν δεν κάνει τίποτα, η ΕΚΤ θα σταματήσει να αγοράζει γαλλικά ομόλογα, ό,τι συνέβη και σε μας δηλαδή το 2015. Γι’ αυτό και ο Μελανσόν πρέπει να διατηρεί πάντα ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστροφής στο εθνικό νόμισμα. Όχι να το έχει στόχο και να το επιδιώκει, αλλά να μη φοβάται ούτε να αποκλείσει αυτή την πιθανότητα. Ούτε εγώ ήθελα το Grexit ή την επιστροφή στη δραχμή, αλλά όπως και με τον πόλεμο, δεν επιτίθεσαι στους γείτονες, αλλά έχεις σχέδια σε περίπτωση που δεχτείς επίθεση. Αλλιώς γιατί να είσαι υπουργός Άμυνας;

Αναφορικά με τον αν η ευελιξία που επέδειξε η Ευρώπη την περίοδο της πανδημίας -σε σχέση με τα κριτήρια του Μάαστριχτ- υιοθετώντας το σχέδιο ανάκαμψης θα μπορούσε να ανοίξει ένα παράθυρο στον αγώνα κατά της «φυσικής θεσμικής αδράνειας», ο κ. Βαρουφάκης ξεκαθάρισε πως πρόκειται για «αυταπάτη της κεντροαριστεράς στη Γαλλία και τεράστιο ψέμα. Πάντα υπήρχε ευελιξία σε σχέση με τους φορολογικούς κανόνες για κάποιους, όπως τότε στις αρχές του 2000 που τα κριτήρια του Μάαστριχτ παραβιάστηκαν για πρώτη φορά προς όφελος της Γερμανίας. Όποτε δεν μπορούν να ακολουθήσουν τους κανόνες, τους "σπάνε"».

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Έκκληση Βαρουφάκη για συγκρότηση «αντιδεξιού κυβερνητικού μετώπου»
Πρόταση προς τα κοινοβουλευτικά κόμματα του «προοδευτικού χώρου», αλλά και τις οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς για τη συγκρότηση αντιδεξιού εκλογικού μετώπου θα απευθύνει στο 1ο Διαβουλευτικό...
Έκκληση Βαρουφάκη για συγκρότηση «αντιδεξιού κυβερνητικού μετώπου»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Μέτρα κατά της ακρίβειας από Γ. Βαρουφάκη - Όχι σε δύο μέτρα και δύο σταθμά στους πολέμους
Τάχθηκε υπέρ του ευρωομολόγου, της κατάργησης του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, της μείωσης του ΦΠΑ στο 15%, καθώς και της αυτόματης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των κοινωνικών επιδομάτων και του κατώτατου μισθού. 
Μέτρα κατά της ακρίβειας από Γ. Βαρουφάκη - Όχι σε δύο μέτρα και δύο σταθμά στους πολέμους
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Γ. Βαρουφάκης: Αφορολόγητο πετρέλαιο για τους εφοπλιστές, αλλά το πληρώνουν οι αγρότες
Την πεποίθηση για νέα λιτότητα μετά το κύμα ακρίβειας επανέλαβε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΜέΡΑ25 ζητώντας γίνει αφορολόγητο το πετρέλαιο για τους αγρότες κα να καταργηθεί το χρηματιστήριο ενέργειας
Γ. Βαρουφάκης: Αφορολόγητο πετρέλαιο για τους εφοπλιστές, αλλά το πληρώνουν οι αγρότες
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΜέΡΑ25: «Η συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας φέρνει μόνο ήττες και εντάσεις»
«Η κυβέρνηση εντείνει τις τεταμένες καταστάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο με αυτές τις συμφωνίες και τις αγορές, ενώ την ίδια στιγμή αποδυναμώνει τόσο την εθνική άμυνα, όσο και την εθνική οικονομία μέσα από το...
ΜέΡΑ25: «Η συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας φέρνει μόνο ήττες και εντάσεις»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας