• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.0°C / 25.2°C
  2 BF
  45%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.1°C / 24.2°C
  2 BF
  53%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.0°C / 22.0°C
  2 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  0 BF
  52%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.0°C / 20.0°C
  1 BF
  42%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 16.4°C
  0 BF
  59%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 22.7°C
  0 BF
  52%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 27.1°C
  4 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 21.8°C
  2 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.3°C / 24.4°C
  4 BF
  46%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.2°C / 22.7°C
  2 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  3 BF
  73%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 21.8°C
  0 BF
  45%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.6°C / 23.8°C
  2 BF
  38%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 24.9°C
  4 BF
  37%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.2°C / 25.0°C
  0 BF
  45%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.3°C / 20.5°C
  3 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.7°C / 23.9°C
  2 BF
  64%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  1 BF
  78%
EUROKINISSI

Κρ. Αρσένης: «Σκανδαλώδης η αδειοδότηση από τη ΡΑΕ αιολικού πάρκου στο Αιγαίο

 • A-
 • A+

Για τη σκανδαλώδη αδειοδότηση ενεργειακού έργου από τη ΡΑΕ το οποίο είχε αρχικά απορριφθεί από την αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με έδρα νησιά του Νοτιοανατολικού Αιγαίου έκανε λόγο ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης, τονίζοντας ότι αν δεν υπάρξουν κυρώσεις εκ μέρους του υπουργείου θα είναι υπόλογος ο ίδιος ο υπουργός για το «παράνομο» αιολικό πάρκο.

«Σε μία πρωτοφανή κίνηση με στόχο μια γιγαντιαία εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας εξέδωσε ημέρα Σάββατο άδεια παραγωγού, στις 28 Μαΐου, για την έναρξη της αδειοδότησης αιολικού σταθμού σε νησίδες του νοτιοανατολικού Αιγαίου. Το σκανδαλώδες δεν είναι μόνο η διαδικασία αλλά και το γεγονός ότι η ΡΑΕ εξέδωσε άδεια για έργο που έχει ήδη απορριφθεί από την αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Δηλαδή, έναν χρόνο μετά την απόρριψη του έργου και παρότι η απόρριψη έχει αναρτηθεί στη σχετική ιστοσελίδα αδειοδοτήσεων, η ΡΑΕ -"ανεξάρτητη" Αρχή της οποίας το διοικητικό συμβούλιο είναι διορισμένο από τον κ. Χατζηδάκη- αδειοδοτεί ξανά το έργο, και μάλιστα "εμπλουτισμένο" (σε 194 αντί για 106 Α/Γ), λέγοντας ότι "δε γνώριζε" για την απόρριψη. Ενώ παράλληλα η εταιρεία δεν έχει ενημερώσει ως όφειλε εκ του νόμου για την απόρριψη τη ΡΑΕ», εξηγεί στη δήλωσή του ο Κρίτων Αρσένης.
 
Και συμπληρώνει: «"Γκαλαπάγκος της Μεσογείου" αποκαλείται το σύμπλεγμα των 14 προστατευόμενων, στην πλειονότητά τους ακατοίκητων, νησίδων του νοτιοανατολικού Αιγαίου, μεταξύ Κυκλάδων και Δωδεκανήσων, που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιθυμεί να μετατρέψει σε εργοτάξια σαν τον Άγιο Γεώργιο στο Σαρωνικό. Πρόκειται για θέσεις στους Δήμους Αμοργού, Ανάφης, Αστυπάλαιας και Λέρου. Το σχεδιαζόμενο έργο παραβιάζει την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία καθώς καταστρέφει απευθείας μέρος ή το σύνολο του πυρήνα και του προστατευτέου αντικειμένου δέκα προστατευόμενων περιοχών του Δικτύου Natura 2000, χωρίς δυνατότητα αντιμετώπισης ή λήψης αντισταθμιστικών μέτρων.Τι είδη απειλούνται; Περισσότερα από 650 ζευγάρια Μαυροπετρίτη -σχεδόν το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού του είδους φωλιάζει σε 12 από αυτές τις νησίδες. Περισσότερα από 160 ζευγάρια Αιγαιόγλαρου, δηλαδή σχεδόν το 30% του ελληνικού πληθυσμού, και εκατοντάδες ζευγάρια άλλων ειδών. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία έστειλε στη διαβούλευση τεκμηρίωση 70 σελίδων».
 
Έπειτα, ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 διερωτάται «τι θέλουν να κατασκευάσουν σε αυτές τις περιοχές για να εγκαταστήσουν 194 ανεμογεννήτριες;», απαντώντας το εξής: «Πάνω από 100 χιλιόμετρα δρόμων, 23 ελικοδρόμια και 23 λιμενικά έργα. Η κατακραυγή είναι καθολική. Αρνητικά γνωμοδότησαν ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κυκλάδων, ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Δωδεκανήσου, το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής και η Διεύθυνση Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας/Τμήμα Προστατευόμενων Περιοχών του ΥΠΕΝ.  Επιπλέον 14 επιστημονικοί φορείς και ανεξάρτητες περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν γνωμοδοτήσει αρνητικά. Μετά από την καθολική εναντίωση και τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις, η αρμόδια υπηρεσία του ίδιου του υπουργείου Περιβάλλοντος του οποίου προΐσταται ο κ. Σκρέκας, στις 24/5/21 απέρριψε την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου, επειδή "οι αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις του προτεινόμενου έργου χαρακτηρίζονται ως εξαιρετικά σημαντικές, με αποτέλεσμα να μη μπορεί να τεκμηριωθεί πως υπάρχει βεβαιότητα των αρμοδίων αρχών για το ότι το έργο δεν θα παραβλάψει την ακεραιότητα του τόπου, σύμφωνα με το άρθρο 6 παρ. 3 της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ"».


»Δύο χρόνια διήρκεσε η προσπάθεια για την προστασία των νησίδων από το καταστροφικό έργο -από το 2019 ως το 2021. Συνεργάστηκαν κινήματα, πολίτες, περιβαλλοντικές οργανώσεις, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, με παρεμβάσεις τους στους αρμόδιους φορείς και δημοσιοποίηση του θέματος σε Ελλάδα και εξωτερικό», πρόσθεσε ο Κρίτων Αρσένης.
 
Τέλος, ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 περιέγραψε το καθεστώς ασυδοσίας για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων της ενέργειας: «Τόσο πολύ όμως κόπτονται να εξυπηρετήσουν την εταιρεία, που καταστρατηγούν ακόμα και δικό τους νόμο: τον Κανονισμό Βεβαιώσεων Παραγωγού Ηλεκτρικής Ενέργειας από ΑΠΕ (30/11/2020) στο άρθρο 30, σελ. 34, αναφέρεται ότι "οι κάτοχοι Βεβαιώσεων και Βεβαιώσεων Ειδικών Έργων, οφείλουν να τηρούν τα ακόλουθα: β) Θα πρέπει να ενημερώνει τον Φορέα Αδειοδότησης με επαρκή τεκμηρίωση για τυχόν προβλήματα ή δυσχέρειες που παρουσιάστηκαν κατά την αδειοδοτική διαδικασία και οι τυχόν ενέργειες στις οποίες προέβη για την αντιμετώπισή τους".

»Το ίδιο προβλέπει και ο κανονισμός Αδειών του 2011, ο οποίος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ο επενδυτής οφείλει "να ενημερώνει τη ΡΑΕ για κάθε έγκριση ή άδεια ή αρνητική γνωμοδότηση που λαμβάνει στο πλαίσιο της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης". Είναι ξεκάθαρο ότι στην περίπτωση των αιολικών στις νησίδες του Αιγαίου, ο υποψήφιος επενδυτής παρέβη τα προβλεπόμενα από τον νόμο και δεν ενημέρωσε τη ΡΑΕ ότι η αρμόδια Διεύθυνση του ΥΠΕΝ απέρριψε την αίτησή του. Περιμένουμε από τον υπουργό κ. Σκρέκα -και είναι υπόλογος- να επιβάλει κυρώσεις στην εταιρεία και να ανακαλέσει την άδεια παραγωγού που παράνομα έδωσε η ΡΑΕ.
 
»Σε όλο τον πλανήτη, αντίστοιχες νησίδες είναι αυστηρά προστατευόμενες και η μόνη δραστηριότητα που επιτρέπεται είναι η επιστημονική έρευνα. Όλοι όσοι εργάστηκαν με ζήλο για την ανάδειξη του θέματος και την προστασία των νησίδων αυτών, μαζί τους και το ΜέΡΑ25, δε θα επιτρέψουμε στην κυβέρνηση να παρανομήσει για το κέρδος ενός ιδιώτη».

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΜέΡΑ25: Η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ δεν επιδιώκει σύγκρουση με την ολιγαρχία
«Ως ΜέΡΑ25 θεωρούμε πως χρειάζεται η σφυρηλάτηση ενός κυβερνητικού προγράμματος πριν από τις εκλογές, το οποίο δεν θα διαμορφωθεί πίσω από κλειστές πόρτες», επισημαίνει με ανακοίνωσή το ΜέΡΑ25.
ΜέΡΑ25: Η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ δεν επιδιώκει σύγκρουση με την ολιγαρχία
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Κρ. Αρσένης: Κηρύξτε αδόμητα τα όρη Αιγάλεω και Ποικίλο που εποφθαλμιούν καταπατητές
Δυόμισι χρόνια κωλυσιεργεί η κυβέρνηση και δε θωρακίζει τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου της Αθήνας, καταγγέλλει ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, με αφορμή τις τελευταίες πυρκαγιές στην Αττική.
Κρ. Αρσένης: Κηρύξτε αδόμητα τα όρη Αιγάλεω και Ποικίλο που εποφθαλμιούν καταπατητές
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Κρ. Αρσένης: Γιατί επιτρέπετε στην εποχή μας να σφάζονται ζώα χωρίς αναισθησία;
Για παλινωδίες και κρυφούς χειρισμούς εγκαλεί την κυβέρνηση ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης, με αφορμή νέο νομοθέτημα του υπουργείου Αγροτικής, λίγο αφότου απέσυρε σχετικό άρθρο μετά την κατακραυγή.
Κρ. Αρσένης: Γιατί επιτρέπετε στην εποχή μας να σφάζονται ζώα χωρίς αναισθησία;
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Ανίκανη η κυβέρνηση να προστατεύσει την Αθήνα από τις δασικές πυρκαγιές»
Εύλογα ερωτήματα που απασχολούν την κοινή γνώμη έφερε στη Βουλή, μετά το επιτελικό φιάσκο στην αντιμετώπιση της φωτιάς σε Άνω Γλυφάδα και τη Βούλα, ο Κρίτων Αρσένης.
«Ανίκανη η κυβέρνηση να προστατεύσει την Αθήνα από τις δασικές πυρκαγιές»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Η κυβέρνηση παρανομεί και δεν εφαρμόζει την ακυρωτική απόφαση του ΣτΕ για την ΕΥΔΑΠ»
Κοινοβουλευτική ερώτηση στον υπουργό Μεταφορών και Υποδομών, Κώστα Αχ. Καραμανλή, από τον βουλευτή του ΜέΡΑ25, Κρίτωνα Αρσένη, που ρωτά γιατί η κυβέρνηση δεν έχει συμμορφωθεί προς την απόφαση του ΣτΕ.
«Η κυβέρνηση παρανομεί και δεν εφαρμόζει την ακυρωτική απόφαση του ΣτΕ για την ΕΥΔΑΠ»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Κρ. Αρσένης για Ναυάγιο: Σχετίζεται η διάνοιξη δρόμου με την «τουριστική αξιοποίηση»;
Στη Βουλή φέρνει το τερατούργημα που επιχειρείται στο Ναυάγιο της Ζακύνθου ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης, με αφορμή τον σχεδιασμό για τη διάνοιξη «δασικού» δρόμου στην περιοχή.
Κρ. Αρσένης για Ναυάγιο: Σχετίζεται η διάνοιξη δρόμου με την «τουριστική αξιοποίηση»;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας