• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.0°C / 26.2°C
  2 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 19.1°C / 24.6°C
  3 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.2°C / 25.0°C
  2 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  0 BF
  73%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.0°C / 20.5°C
  2 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 14.8°C
  1 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  75%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.1°C
  3 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.5°C / 23.5°C
  1 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.3°C / 25.8°C
  3 BF
  78%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.6°C / 23.6°C
  2 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  73%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  17°C 16.9°C / 18.4°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.4°C / 22.8°C
  1 BF
  72%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 25.8°C
  4 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 24.9°C
  2 BF
  70%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 20.3°C / 20.3°C
  1 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.2°C / 23.7°C
  2 BF
  87%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  0 BF
  85%

Στη Βουλή οι αποκαλύψεις «Εφ.Συν.» και Reporters United για τον Γ. Δημητριάδη

 • A-
 • A+

Στη Βουλή φέρνει ο Γιάννης Ραγκούσης τις αποκαλύψεις των Reporters United και της «Εφ.Συν.» για τον ανιψιό του πρωθυπουργού και γενικό γραμματέα του Μαξίμου, Γρηγόρη Δημητριάδη.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ζητά με επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη,  στοιχεία για την είσπραξη αντιτίμου από επιχειρηματική δραστηριότητα του Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού και για τη σχέση του με προμηθευτές λογισμικού παρακολούθησης.

Με αφορμή τα δημοσιεύματα της Εφημερίδας των Συντακτών και των Reporters United ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλεί τον κ. Γεραπετρίτη να απαντήσει:

 1. Ελέγχθηκε και με ποιο τρόπο αν ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού τήρησε τα ασυμβίβαστα του ν. 4622/2019, ιδίως ως προς την εκ μέρους του άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας, καθώς και ποιος ήταν ο σκοπός των συναλλαγών του έναντι αντιτίμου με τους προαναφερόμενους ιδιώτες;
   
 2. Έχει προμηθευτεί το ελληνικό δημόσιο το σύστημα παρακολούθησης Predator της εταιρείας Intellexa ή άλλο σύστημα παρακολούθησης από την εταιρεία Krikel και στην περίπτωση αυτή ελέγχθηκε και με ποιο τρόπο, τόσο για τις ίδιες όσο και για τους διοικητές τους, αν η δραστηριότητά τους στη χώρα είναι νόμιμη, ιδίως από τη στιγμή που φέρονται να έχουν στην κατοχή τους τα λογισμικά;

Υπενθυμίζεται ότι η έρευνα των Reporters United και της «Εφ.Συν.» είχε αποκαλύψει ότι ο κ. Δημητριάδης, ενόσω ήταν γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού, είχε επιχειρηματική δραστηριότητα (συνέστησε εταιρεία, έκανε αγοραπωλησίες και αποκόμισε κέρδος). Επιπλέον, κατέγραφε πώς ο ανιψιός του πρωθυπουργού συναλλάχθηκε με επιχειρηματία, ο οποίος με τη σειρά του συνδέεται με φυσικά και νομικά πρόσωπα που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα στην υπόθεση των υποκλοπών.

Για το θέμα τόσο οι Reporters United όσο και η «Εφημερίδα των Συντακτών» έχει ήδη δεχθεί σειρά εξωδίκων, αλλά η έρευνα συνεχίζεται.

Η ερώτηση Ραγκούση

Έρευνα για την είσπραξη αντιτίμου από επιχειρηματική δραστηριότητα εν ενεργεία Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού και για τη σχέση του με προμηθευτές λογισμικού παρακολούθησης.

Στις 03/06/2022 δημοσιεύματα της Εφημερίδας των Συντακτών και των Reporters United, ανέδειξαν τα εξής: «[…] στις 11 Δεκεμβρίου 2019, ο κ. Δημητριάδης συστήνει την Eledyn […] Στις 26 Μαΐου 2021 η Eledyn του κ. Δημητριάδη πωλεί -για 166.513 ευρώ- την Canalis στην εταιρεία ενδυμάτων B&F. Διαχειριστής της Canalis ορίζεται ο Γιώργος Μπιθαράς, γιος του Βασίλη Μπιθαρά. […] όπως ο πατέρας του, δραστηριοποιείται στην B&F από τις θέσεις του εκτελεστικού μέλους Δ.Σ. και του γενικού διευθυντή Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών. […] Στις 14 Ιουλίου 2021, […] η B&F εξαγοράζει έναντι 1.000 ευρώ την εταιρεία Ventus. […] εκπρόσωπος και πωλητής της Ventus είναι ο Παναγιώτης Μπίτζιος. Πρόκειται για τον αδερφό του Φέλιξ Μπίτζιου, ο οποίος, σύμφωνα με το ΓΕΜΗ, εμφανίζεται την περίοδο από τις 31 Μαρτίου 2020 έως τις 23 Ιουνίου 2021 ως αναπληρωματικός σύμβουλος και διαχειριστής της εταιρείας Intellexa. Η Intellexa είναι αυτή που με έδρα την Ελλάδα εμπορεύεται το κακόβουλο λογισμικό Predator. […]». Επίσης, ότι: «Σύμφωνα με το ΓΕΜΗ, ο Γιώργος Μπιθαράς από τον Απρίλιο του 2020 είναι εταίρος με μερίδιο 50% στην εταιρεία Δελφών Line. Το άλλο 50% κατέχει η Krikel. Με άλλα λόγια, ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού και θεσμικά υπεύθυνος για την ΕΥΠ πουλάει την εταιρεία του στην B&F, συμφερόντων Γιώργου Μπιθαρά, ο οποίος είναι ήδη συνέταιρος με την Krikel που φέρεται να πούλησε λογισμικό υποκλοπών στην ΕΥΠ.».

Την παραπάνω δραστηριότητα δεν την αρνήθηκε ούτε ο ίδιος, αλλά, επέλεξε να τη χαρακτηρίσει ως «επενδυτικές συναλλαγές», παραγνωρίζοντας ότι δυνάμει του ν. 4622/2019 προβλέπεται ασυμβίβαστο για κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα. Όμως, υφίσταται σοβαρό ζήτημα ιδίως ως προς το αν επιτρέπεται στον Γενικό Γραμματέα του Πρωθυπουργού να προβαίνει σε κάθε είδους συναλλαγές με πρόσωπα και εταιρείες που διατηρούσαν τις εκλεκτικές συγγένειες που περιγράφονται παραπάνω και να λαμβάνει αντίτιμο 166.513€ από πώληση εταιρείας που είχε εξαγοράσει εν μέσω πανδημίας μόλις 1.000€, ιδίως από τη στιγμή που πρόσωπα και εταιρείες που διατηρούν χαρακτηριστική σχέση συνάφειας με τον αντισυμβαλλόμενό του φέρονται να προμηθεύουν το ελληνικό δημόσιο με λογισμικά παρακολούθησης ή και να κατέχουν τέτοια λογισμικά που δεν κατέχει ούτε καν η ίδια η ΕΥΠ.

Είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση επέλεξε να απομειώσει το θεσμικό πλαίσιο προστασίας των πολιτών έναντι αυθαίρετων παρακολουθήσεων, με την έκτακτη ψήφιση τροπολογίας αναδρομικής ισχύος (άρθρο 87 ν. 4790/2021) και ότι αφήνει εν γένει κατόχους λογισμικών παρακολούθησης, όπως το Predator, να ενεργούν ανεξέλεγκτοι, όπως ανέδειξε η δημοσιογραφική έρευνα των inside story και Reporters United, σε σχέση με δημοσιογράφο, που, τόσο τον Ιούνιο του 2020, όσο και το καλοκαίρι του 2021, είχε τεθεί υπό παρακολούθηση, αρχικά από την ΕΥΠ, κατ’ επίκληση λόγων εθνικής ασφάλειας, και στη συνέχεια από κάτοχο τέτοιου λογισμικού υποκλοπών. Επιδεικνύει, όμως, αδιαφορία και στο να ελέγξει αν τα στελέχη της συμμορφώνονται ουσιαστικά στα ασυμβίβαστα του ν. 4622/2019 και εν γένει αν τηρούν τη στάση εκείνη που αποτρέπει κάθε σκέψη περί εμπλοκής τους στην αγορά και τους ανταγωνισμούς της και εγγυάται ότι τηρούν τα καθήκοντά τους ανεπηρέαστα.
Κατόπιν τούτων,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός: 
    
1) Ελέγχθηκε και με ποιο τρόπο αν ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού τήρησε τα ασυμβίβαστα του ν. 4622/2019, ιδίως ως προς την εκ μέρους του άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας, καθώς και ποιος ήταν ο σκοπός των συναλλαγών του έναντι αντιτίμου με τους προαναφερόμενους ιδιώτες;

2) Έχει προμηθευτεί το ελληνικό δημόσιο το σύστημα παρακολούθησης Predator της εταιρείας Intellexa ή άλλο σύστημα παρακολούθησης από την εταιρεία Krikel και στην περίπτωση αυτή ελέγχθηκε και με ποιο τρόπο, τόσο για τις ίδιες όσο και για τους διοικητές τους, αν η δραστηριότητά τους στη χώρα είναι νόμιμη, ιδίως από τη στιγμή που φέρονται να έχουν στην κατοχή τους λογισμικά όπως τα παραπάνω;

Ο ερωτών βουλευτής

Ραγκούσης Γιάννης

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εξώδικα και αντιδράσεις για την έρευνα των υποκλοπών
Σαν να ήθελε να δικαιώσει την 108η θέση της Ελλάδας στην ελευθερία του Τύπου, ο γενικός γραμματέας (και ανιψιός) του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, απαντά στην έρευνα της «Εφ.Συν.» και του Reporters...
Εξώδικα και αντιδράσεις για την έρευνα των υποκλοπών
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σιωπή και νομικές απειλές από Μαξίμου
Αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα για το ασυμβίβαστο των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του ανιψιού του Κυρ. Μητσοτάκη, Γρ. Δημητριάδη, με την ιδιότητά του ως γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού.
Σιωπή και νομικές απειλές από Μαξίμου
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΣΥΡΙΖΑ: Αμείλικτα ερωτήματα για τις παρακολουθήσεις μετά τις νέες αποκαλύψεις
Με αφορμή την έρευνα του Reporters United και της «Εφ.Συν.» για τις παρακολουθήσεις και τον Μεγάλο Ανιψιό, ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντήσει. 
ΣΥΡΙΖΑ: Αμείλικτα ερωτήματα για τις παρακολουθήσεις μετά τις νέες αποκαλύψεις
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΚΚΕ: Αστείες δικαιολογίες Μητσοτάκη, διαμορφώνουν επικίνδυνο θεσμικό πλαίσιο
Με αιχμηρό τρόπο σχολίασε το ΚΚΕ την τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, υπενθυμίζοντας και τις συνακροάσεις που...
ΚΚΕ: Αστείες δικαιολογίες Μητσοτάκη, διαμορφώνουν επικίνδυνο θεσμικό πλαίσιο
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΜέΡΑ25: Η Παράσταση Θεάτρου Σκιών «ο πρωθυπουργός δεν ήξερε» έλαβε τέλος
Το σχόλιο του ΜέΡΑ25 για όσα υποστήριξε ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του αναφορικά με τις παρακολουθήσεις.
ΜέΡΑ25: Η Παράσταση Θεάτρου Σκιών «ο πρωθυπουργός δεν ήξερε» έλαβε τέλος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας