• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 22.5°C / 25.7°C
  1 BF
  78%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 18.0°C / 23.0°C
  4 BF
  84%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 25.4°C
  2 BF
  83%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 18.3°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.3°C / 20.0°C
  1 BF
  89%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.1°C / 16.4°C
  3 BF
  77%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  2 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 28.0°C
  4 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  3 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 26.6°C
  5 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 23.5°C / 23.5°C
  4 BF
  81%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  5 BF
  71%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  20°C 19.9°C / 22.9°C
  2 BF
  77%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.5°C / 23.4°C
  2 BF
  75%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 26.8°C
  3 BF
  32%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 22.9°C / 25.0°C
  2 BF
  54%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 22.1°C
  0 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 18.1°C / 23.9°C
  2 BF
  97%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  1 BF
  80%

Φωτογραφία Αρχείου

Θ. Φωτίου: Εξαφανίσατε 1.957 παιδιά

 • A-
 • A+

Δριμεία επίθεση από την αναπληρώτρια Τομεάρχη Κοινωνικής Αλληλεγγύης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στην κυβέρνηση κατά τη συζήτηση του ν/σ του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και ειδικότερα του κώδικα μετανάστευσης και ασύλου για τα ασυνόδευτα, τις διατάξεις του οποίου η Θεανώ Φωτίου χαρακτηρίζει επιτομή της αθλιότητας, των λαθροχειριών και της προσπάθειας εξαπάτησης που κάνει η Ν.Δ. τρία χρόνια τώρα. 

Η βουλευτής Νότιου Τομέα Αθήνας καταγγέλλει την «εξαφάνιση» 1.957 από τα 4.036 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα από τους πίνακες του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που ζουν σε άτυπες και επισφαλείς συνθήκες, χωρίς μπορούν να εντοπιστούν. Παράλληλα, επισημαίνει ότι επιχειρείται η εξαφάνιση και του συστήματος καταγραφής του ΕΚΚΑ που είχε δημιουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ με τη Unicef, ενώ διαιτηρείται ο επαίσχυντος διαχωρισμός των παιδιών σε άνω και κάτω των 15 ετών, ώστε πραγματική προστασία να έχει μόνο 7 έως 9% των παιδιών. 

«Τρία χρόνια η Ν.Δ. αρνείται να εφαρμόσει το νόμο της Επιτροπείας του ΣΥΡΙΖΑ που κατηγορούσε ως ελλιπή και προβληματικό, όμως τον αντιγράφει αυτολεξεί, λόγω ανικανότητας και τον εντάσσει, αντί για το Υπουργείο Προστασίας του Παιδιού, δηλαδή το Υπουργείο Εργασίας, στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, που είναι πλήρως αναρμόδιο για αυτή την ευθύνη», αναφέρει ακόμη η κ. Φωτίου. Ενδεικτικά είναι άλλωστε τα επίσημα στοιχεία που παραθέτει η βουλευτής.

Τα στοιχεία για τα ασυνόδευτα ανήλικα στην Ελλάδα τον Ιούνιο του 2019

Τα στοιχεία για τα ασυνόδευτα ανήλικα στην Ελλάδα τον Αύγουστο του 2021

Τα στοιχεία για τα ασυνόδευτα ανήλικα στην Ελλάδα τον Μάρτιο του 2022

Πιο αναλυτικά, η βουλευτής ανέφερε κατά τη συζήτηση:

«Ο Θεσμός του επιτρόπου είναι η ύψιστη φροντίδα του κράτους, προκειμένου να αποκτήσει το ασυνόδευτο παιδί, όσο βρίσκεται στη χώρα μας, έναν εξειδικευμένο ενήλικα (τον επίτροπο) που θα το προστατεύει όπως θα έκανε το οικογενειακό του περιβάλλον απέναντι σε κακοποιήσεις και εκμετάλλευση. Τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα στην συντριπτική τους πλειοψηφία δεν είναι μωρά και νήπια, είναι έφηβοι και αγόρια το 92%. Έχουν υποστεί όλων των ειδών τις κακοποιήσεις και κακουχίες.

Η κυβέρνηση πρωτοτυπεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Ορίζοντας ποιος μεριμνά για τον ορισμό Επιτρόπου, και διατηρώντας την επαίσχυντη διάταξη του νόμου Χρυσοχοΐδη για διαχωρισμό των παιδιών σε άνω και κάτω των 15 ετών, τορπιλίζει όλο το ευρωπαϊκό σχέδιο της Επιτροπείας, μέσω της οποίας τα κράτη μέλη της Ε.Ε. έχουν δεσμευτεί να παρέχουν παιδική προστασία στα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα.

Διαμελίζει την ευθύνη για τα ασυνόδευτα σε δύο Υπουργεία: Το Μετανάστευσης και Ασύλου και το Εργασίας και Κοιν. Υποθέσεων, που είναι καθ' ύλην αρμόδιο για την προστασία του παιδιού στο σύνολό της. Το Υπ. Μετανάστευσης αφήνει στο ΕΚΚΑ, που ανήκει στο Υπ. Εργασίας και Κοιν. Υποθέσεων μόνον την ευθύνη για το Εποπτικό Συμβούλιο Επαγγελματιών Επιτρόπων και διαχειρίζεται όλες τις διαδικασίες για υποδοχή, καταγραφή, ορισμό Επιτρόπου, διαμονή, προώθηση σε αναδοχή, εκπαίδευση κλπ., των ασυνόδευτων ανήλικων.

Είναι προφανές ότι μόνος σκοπός της ηγεσίας του Υπουργείου είναι να μπορεί εκείνο να διαχειρίζεται τα κονδύλια για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα στα οποία κατευθύνονται πολλοί ευρωπαϊκοί πόροι.

Τι είδαμε να κάνει τρία χρόνια τώρα; Να αφήνει τα παιδιά εκτός σχολείου, να εξαφανίζει ως δια μαγείας στο σύστημα καταγραφής του ΕΚΚΑ που έχει στηθεί σε συνεργασία με τη UNICEF επί ΣΥΡΙΖΑ, τη στήλη για τα παιδιά που ζουν σε επισφαλείς συνθήκες, εκτός δομών και κέντρων φιλοξενίας. Έτσι, δε φαίνεται πόσο και πότε αυξάνεται ο αριθμός τους. Τα βάλατε με αστερίσκο, αλλά δεν κρύβονται.

Τι φαίνεται στους πίνακες του ΕΚΚΑ; Ότι τον Αύγουστο του 2021 υπήρχαν 2.738 ασυνόδευτα, εξ αυτών σε δομές μόνιμες ή προσωρινές 2.093 και σε επισφαλείς ή άτυπες συνθήκες 645. Τι δείχνει το σύστημα καταγραφής την 1/3/2022; 4.036 ασυνόδευτα, 2.079 σε μόνιμες ή προσωρινές δομές και 1.957 σε άτυπες ή επισφαλείς συνθήκες. Άρα τριπλασιάσατε τα παιδιά αυτής της κατηγορίας.

Αυτή είναι η ουσία της δράσης της κυβέρνησης για τα ασυνόδευτα ανήλικα, κι όχι οι επικοινωνιακοί αποχαιρετισμοί από τον Πρωθυπουργό, στο αεροδρόμιο, των ελάχιστων παιδιών που μεταφέρθηκαν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Εξαφανίσατε από τους πίνακες 1.957 παιδιά.

Αυτό το Σ/Ν συνδυάζει με την εξαπάτηση και τη λαθροχειρία, δείγμα μάλλον ανικανότητας: Αντιγράφει αυτολεξεί ολόκληρο τον δικό μας νόμο της Επιτροπείας που υποτίθεται ότι θα άλλαζε ως ελλιπή και προβληματικό. Τον εντάσσει όμως στην κυβερνητική λογική που επιτάσσει τον χειρισμό των ασυνόδευτων, πρωτίστως ως μεταναστών που πρέπει να φύγουν και όχι ως παιδιών που χρήζουν προστασίας. Έτσι, τον αλλοιώνει ολοκληρωτικά και ανατρέπει τη λογική και τον στόχο του». 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Σκιές για αθέμιτη διαχείριση κονδυλίων του προγράμματος ESTIA ΙΙ
Ερώτηση προς τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κατέθεσαν 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία του βουλευτή Χίου Ανδρέα Μιχαηλίδη.
ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Σκιές για αθέμιτη διαχείριση κονδυλίων του προγράμματος ESTIA ΙΙ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Tέλος στην ομηρία των εργολαβικών εργαζόμενων στην EASO ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ
Πρόκειται για περίπου 600 εργαζόμενους υψηλής εξειδίκευσης που, όπως έχει γράψει η «Εφ.Συν.», εργάζονται με ολιγόμηνες συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
Tέλος στην ομηρία των εργολαβικών εργαζόμενων στην EASO ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: Ως εδώ και μη παρέκει με τις «εξαφανίσεις» προσφύγων
Το θέμα με τις «εξαφανίσεις» προσφύγων και «την απαξιωτική αντιμετώπιση της πολιτικής ηγεσίας σε βουλευτές και φορείς» φέρνει στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με επίκαιρη ερώτηση που υπογράφουν 38 βουλευτές του.
ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: Ως εδώ και μη παρέκει με τις «εξαφανίσεις» προσφύγων
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Αποκλειστικά υπόλογη η κυβέρνηση για τα κρούσματα σε δομές ανηλίκων και ευπαθών ομάδων»
Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την υγειονομική θωράκιση των δομών φιλοξενίας με κατασταλτικό και όχι προληπτικό τρόπο σημειώνουν οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ Υγείας και Μεταναστευτικής Πολιτικής, μετά την εμφάνιση...
«Αποκλειστικά υπόλογη η κυβέρνηση για τα κρούσματα σε δομές ανηλίκων και ευπαθών ομάδων»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΣΥΡΙΖΑ: Κάνουν τους «ψόφιους κοριούς» για την Πολυτεχνειούπολη
Την ηγεσία των υπουργείων Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη εγκαλεί ο ΣΥΡΙΖΑ για τη σιγή ιχθύος που τηρούν απέναντι στα ερωτήματα της αντιπολίτευσης για τη δράση της συμμορίας στις εστίες.
ΣΥΡΙΖΑ: Κάνουν τους «ψόφιους κοριούς» για την Πολυτεχνειούπολη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας