• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.2°C / 14.6°C
  3 BF
  77%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 12.2°C
  2 BF
  88%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 16.0°C
  3 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 11.1°C
  1 BF
  71%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.7°C
  3 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.0°C / 10.9°C
  1 BF
  91%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 7.3°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  83%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 13.8°C
  2 BF
  90%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.3°C / 12.9°C
  2 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  4 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  4 BF
  75%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  3 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 12.3°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 13.3°C
  1 BF
  85%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 15.8°C / 18.2°C
  2 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.4°C / 14.0°C
  2 BF
  76%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  0 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 12.3°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.3°C / 8.3°C
  1 BF
  92%
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

ΣΥΡΙΖΑ σε ΥΠΑΙΘ: Να συμμορφωθεί το Κολλέγιο Αθηνών με τη νομοθεσία παιδικών δικαιωμάτων

 • A-
 • A+

Ερώτηση στη Βουλή με αποδέκτη την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως κατέθεσαν 24 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ζητώντας να ληφθούν μέτρα για την αλλαγή του Κανονισμού του Κολλεγίου Αθηνών για τις παρενοχλήσεις μαθητριών και μαθητών, προκειμένου να τους παρέχεται πλήρης προστασία.

Με αφορμή την αρνητική γνωμοδότηση του Συνηγόρου του Πολίτη για τον «Κανονισμό πρόληψης και αντιμετώπισης περιστατικών παρενόχλησης και σεξουαλικής παρενόχλησης» 2021-2022 του Κολλεγίου Αθηνών, οι βουλευτές, με επικεφαλής τον Πάνο Σκουρλέτη, αναφέρονται στην ανάγκη ελέγχου των σχετικών κανονισμών σε όλα τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, και τονίζουν πως είναι «αναγκαία η άμεση λήψη μέτρων για την πλήρη προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών μετά το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη για τον Κανονισμό του Κολλεγίου Αθηνών».

Οι βουλευτές επικαλούνται το δημοσίευμα του ενημερωτικού site «NEWS 247» με τίτλο «Κολλέγιο Αθηνών: Γνωμοδότηση - κόλαφος από τον Συνήγορο του Πολίτη για τον κανονισμό περί παρενοχλήσεων - Κίνδυνος εκφοβισμού των θυμάτων», που υπογράφει ο δημοσιογράφος Νίκος Γιαννόπουλος, στο οποίο αναφέρεται ότι μετά από την εξέταση αναφοράς για τον Κανονισμό, η Βοηθός Συνήγορος για τα Δικαιώματα του Παιδιού κατέληξε σε μια σειρά σοβαρότατων συμπερασμάτων και επισημάνσεων, μεταξύ των οποίων:

 • Διάφορα χωρία του Κανονισμού του Κολλεγίου, λόγω της διατυπώσεως τους, μπορεί να εκληφθούν ως "διάθεση συγκάλυψης και μη συμμόρφωσης σε υποχρεώσεις που απορρέουν από την ισχύουσα νομοθεσία", και υπάρχει ανάγκη να "επανεξετασθεί η διατύπωση περί ανεπίσημης αντιμετώπισης».
 • Στο Κεφάλαιο με τίτλο «Εσωτερική Διαδικασία - Βήματα» του Κανονισμού προβλέπεται ότι το θύμα εκτός της προφορικής θα δίνει και γραπτή κατάθεση για τα καταγγελλόμενα περιστατικά, κάτι που δεν συνάδει με τα ισχύοντα σε διεθνές επίπεδο και αφετέρου συμβάλλει στην επαναλαμβανόμενη θυματοποίηση του καταγγέλλοντος.
 • Η πρόβλεψη του Κανονισμού κατά την οποία «οι ψευδώς καταγγέλλοντες οποιονδήποτε θα έχουν τις ανάλογες συνέπειες, τόσο για την ψευδή καταγγελία τους όσο και για την αναστάτωση που προκάλεσαν στη «Σχολική Κοινότητα» σύμφωνα με τη Συνήγορο «είναι πιθανό, ιδίως σε συνάρτηση -με την ιδιαίτερα τυπική "αποδεικτική" διαδικασία που περιγράφεται και την καταγραφή- να λειτουργήσει ως απειλή, αποθαρρυντικά για μαθητή/τρια που έχει δεχθεί παρενόχληση».

«Ίδια, όμως, είναι και τα συμπεράσματα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα», επισημαίνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και της γνωμοδότησης της ειδικευμένης σε θέματα έμφυλης και σεξουαλικής βίας δικηγόρου Ιωάννας Στεντούμη, σύμφωνα με την οποία η απαίτηση για γραπτή κατάθεση, «η οποία δεν συναντάται ούτε σε ποινική διαδικασία και ενώπιον των ανακριτικών αρχών, είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική για την ψυχική υγεία του παιδιού και προκαλεί, μεταξύ άλλων, περαιτέρω ψυχικό στρες ενώ δεν λαμβάνει υπόψη του το γνωστικό του επίπεδο. Για τους λόγους αυτούς δεν προκρίνεται από την ελληνική νομοθεσία ως τρόπος εξέτασης του ανηλίκου».

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι «από όλα τα παραπάνω αναφερόμενα καθίσταται σαφές ότι το Κολλέγιο Αθηνών, που αποτελεί έναν από τους πιο γνωστούς και ισχυρούς ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς οργανισμούς στη χώρα, προχώρησε στην έκδοση ενός Κανονισμού που τιτλοφορείται "Κανονισμός πρόληψης και αντιμετώπισης περιστατικών παρενόχλησης και σεξουαλικής παρενόχλησης 2021-2022" με αντιεπιστημονικά κριτήρια, με προβλέψεις που αντίκεινται στη διεθνή, ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία».

Με την ερώτηση των 24 βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως καλείται να ενημερώσει τη Βουλή:

 1. Αν κοινοποιήθηκε ο «Κανονισμός πρόληψης και αντιμετώπισης περιστατικών παρενόχλησης και σεξουαλικής παρενόχλησης» του Κολλεγίου Αθηνών στον οικείο Διευθυντή Εκπαίδευσης κατά τα οριζόμενα στις διατάξεις του άρθρου 4 του ν. 4713/2020 και αν ναι ποια τα αποτελέσματα του ελέγχου; Σε περίπτωση που δεν κοινοποιήθηκε αρμοδίως ο Κανονισμός, το περιεχόμενο του οποίου αποτελεί κατά τον νόμο μέρος του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας ποιες οι συνέπειες της έλλειψης κοινοποίησης;
 2. Σε ποιες ενέργειες έχει ή πρόκειται να προβεί προκειμένου να διασφαλιστεί ο ενδελεχής έλεγχος των Εσωτερικών Κανονισμών Λειτουργίας εν γένει των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων (είτε ενιαία είτε ως διακριτά έγγραφα που ρυθμίζουν θέματα που αφορούν την εσωτερική οργάνωση των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων/σχολικών μονάδων και μάλιστα μείζονος σημασίας όπως αυτό της αντιμετώπισης της παρενόχλησης και σεξουαλικής παρενόχλησης, τα οποία μάλιστα λαμβάνονται υπόψη για την αξιολόγηση των δομών και του εκπαιδευτικού έργου);
 3. Αν προτίθεται να προβεί στην ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας προκειμένου οι Εσωτερικοί Κανονισμοί Λειτουργίας των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων να συντάσσονται και να εγκρίνονται με τις ίδιες διαδικασίες που ο νόμος ορίζει για τα δημόσια σχολεία προκειμένου να διασφαλίζεται απόλυτα η προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών και η εύρυθμη λειτουργία της σχολικής κοινότητας με όρους δημοκρατικούς και διαφανείς εκ των προτέρων και όχι να αναγκάζονται οι γονείς να απευθύνονται στις αρμόδιες αρχές, όπως έγινε στην περίπτωση του Κολλεγίου Αθηνών;
Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ν. Φίλης: Να ενωθεί όλος ο προοδευτικός κόσμος για να πέσει στο κενό ο νόμος-πλαίσιο
Ανοιχτή επιστολή προς τους φοιτητές και τις φοιτήτριες του ελληνικού πανεπιστημίου απέστειλε ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καλώντας τους στον αγώνα για την απόκρουση των κυβερνητικών σχεδίων για την...
Ν. Φίλης: Να ενωθεί όλος ο προοδευτικός κόσμος για να πέσει στο κενό ο νόμος-πλαίσιο
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Επίσκεψη Τσίπρα στο Μοναστηράκι για την Παγκόσμια Ημέρα AIDS
Επίσκεψη στο περίπτερο της Θετικής Φωνής και της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS πραγματοποίησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όπου μίλησε με συντελεστές της πρωτοβουλίας, εθελοντές και...
Επίσκεψη Τσίπρα στο Μοναστηράκι για την Παγκόσμια Ημέρα AIDS
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Τσίπρας: Η κοινωνία έχει ανάγκη ένα ισχυρό ΕΣΥ και όχι τη διάλυσή του
Συντριπτική κριτική έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην κυβέρνηση κατά τη συζήτηση της Ολομέλειας για το νομοσχέδιο-έκτρωμα για τη δημόσια υγεία.
Τσίπρας: Η κοινωνία έχει ανάγκη ένα ισχυρό ΕΣΥ και όχι τη διάλυσή του
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Κακοδιαχείριση στο Γηροκομείο με ανοχή Μπακογιάννη και οσμή σκανδάλου»
Στην ερώτησή τους προς τους υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών οι βουλευτές ζητούν λύση στα προβλήματα του Γηροκομείου Αθηνών, μιλώντας για σκάνδαλα ακόμη και με εμπλοκή Πάτση.
«Κακοδιαχείριση στο Γηροκομείο με ανοχή Μπακογιάννη και οσμή σκανδάλου»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Αργοσβήνει η ναυτική εκπαίδευση με ευθύνη της κυβέρνησης»
Σε μαρασμό έχουν οδηγήσει τις σχολές της Δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης και σε αδιέξοδο τους σπουδαστές, οι κυβερνητικές ολιγωρίες, όπως επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Αργοσβήνει η ναυτική εκπαίδευση με ευθύνη της κυβέρνησης»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Σοβαρές οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για την «Κιβωτό του Κόσμου»
ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 τοποθετήθηκαν για τις καταγγελίες κακοποίησης παιδιών, ασκώντας δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τη συντήρηση του πλαισίου που αφήνει χώρο για τέτοια περιστατικά και ζήτησαν άμεσες...
Σοβαρές οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για την «Κιβωτό του Κόσμου»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας