• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.1°C / 31.2°C
  2 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.6°C / 28.2°C
  2 BF
  65%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 31.5°C
  3 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  1 BF
  57%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 25.7°C
  2 BF
  69%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 30.5°C
  1 BF
  77%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.2°C / 24.8°C
  1 BF
  48%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.3°C / 29.3°C
  2 BF
  53%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 27.7°C
  4 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 25.1°C
  2 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.1°C / 26.8°C
  2 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 29.0°C
  3 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  74%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  1 BF
  51%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.5°C / 29.5°C
  1 BF
  54%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 26.0°C
  3 BF
  43%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.0°C / 31.4°C
  1 BF
  26%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.3°C / 24.9°C
  2 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.7°C / 26.7°C
  2 BF
  85%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.2°C / 25.2°C
  2 BF
  67%
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI

Κουτσούμπας: Τα λαϊκά στρώματα θα κληθούν να πληρώσουν το λογαριασμό

 • A-
 • A+

Ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη σημερινή του ομιλία στη Βουλή για τον Κλιματικό Νόμο, τόνισε ότι «αποκαλύπτεται πως η «πράσινη μετάβαση» δεν έχει καμιά σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος αλλά με τις ανάγκες μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, να επενδύσουν με ικανοποιητικό ποσοστό κέρδους τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαιά τους σε αρκετούς οικονομικούς κλάδους αξιοποιώντας έτσι και τελικά «παίζοντας» με την ανάγκη των εργαζόμενων και των λαϊκών στρωμάτων για ένα καλύτερο περιβάλλον. Έχει σχέση και με την όξυνση των ανταγωνισμών για τον έλεγχο των πηγών και των διαδρομών ενέργειας, που βλέπουμε πού οδήγησε και στην περίπτωση της Ουκρανίας».

Είπε ότι το ΚΚΕ επιβεβαιώθηκε όταν προειδοποιούσε πως τη στρατηγική αυτή επιλογή θα την πληρώσουν οι λαοί, προσθέτοντας ότι οι λαοί είναι που πληρώνουν και στη χώρα μας «τα εξοπλιστικά προγράμματα-μαμούθ» και σημείωσε:

«Για να μη σας πω ποιος τελικά θα πληρώσει τους επικίνδυνους συμβιβασμούς συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο, την Ανατ. Μεσόγειο που προετοιμάζονται σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Και μη μας πείτε πως δεν υπάρχει τέτοια προετοιμασία; Εδώ η Τουρκία αμφισβητεί τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην καρδιά του Αιγαίου και οι σύμμαχοι σας, σας αδειάζουν! Μετά τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ που βαφτίζουν «διαφωνίες» τις τουρκικές αξιώσεις, τώρα και η ΕΕ σας προτρέπει για «καλή συνεργασία».

Είπε ότι ο λαός θα συνεχίσει να πληρώνει την ενεργειακή εξάρτηση της Ελλάδας, ειδικά σε μια περίοδο «που μια νέα οικονομική κρίση είναι σε εξέλιξη, ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, επιταχύνοντας τα σχέδια της ΕΕ για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και αντικατάστασή του με νέα εξάρτηση από το πανάκριβο υγροποιημένο αμερικάνικο LNG, για το οποίο θα πληρώνει ο λαός μας για να κερδίσουν πολλαπλά από τη μεταφορά του οι εφοπλιστές».

Ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι με την τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση για την «επιδότηση - όπως λέτε - των λογαριασμών», μετατρέπει «τους αβάσταχτους υπέρογκους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος σε νέους πρόσθετους φόρους και περικοπές για το λαό. «Αφήστε λοιπόν, την κοροϊδία: πάλι τα λαϊκά νοικοκυριά θα πληρώσουν τα σπασμένα, αυτήν τη φορά από τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή με νέες περικοπές και νέους φόρους. Αυτό που πριν πληρώναμε ως «καταναλωτές», τώρα θα το πληρώνουμε ως «φορολογούμενοι»» επισήμανε και τόνισε: «Ουσιαστική ανακούφιση του λαού αποτελούν μόνο οι προτάσεις του ΚΚΕ, γιατί βρίσκονται σε σύγκρουση με την πολιτική της απελευθέρωσης της ενέργειας της ΕΕ με την «πράσινη μετάβαση» που όλοι σας με συνέπεια προωθήσατε και στηρίζετε.

Αυτές οι προτάσεις θέτουν στο επίκεντρο την άμεση και πλήρη επαναλειτουργία των λιγνιτικών μονάδων, την κατάργηση του λεγόμενου «ευρωπαϊκού τέλους διοξειδίου του άνθρακα», που τεχνητά απαξιώνει τη λιγνιτική παραγωγή, την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, των ειδικών φόρων και του χρηματιστηρίου ενέργειας, την εγκατάλειψη των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, που εκτινάσσουν το κόστος του φυσικού αερίου. Για να αξιοποιηθούν όλες οι πηγές ενέργειας που διαθέτει η χώρα μας και να πάψει επιτέλους η ενέργεια να αποτελεί εμπόρευμα».

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι «οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, θα κληθούν να πληρώσουν το λογαριασμό του νέου κλιματικού νόμου, πολύ πιο ακριβά αυτοκίνητα, γιατί τα παλιά αποσύρονται υποχρεωτικά, νέες επενδύσεις για ακριβότερη θέρμανση των κτιρίων, πανάκριβα κρατικά κτίρια με «πράσινα» υλικά». «Αυτοαπασχολούμενοι και μικρές επιχειρήσεις που θα επωμιστούν την αντικατάσταση με νέο εξοπλισμό» σημείωσε στη συνέχεια τονίζοντας ότι οι μεγάλοι κερδισμένοι της «πράσινης μετάβασης» είναι «οι ενεργειακές επιχειρήσεις της απελευθερωμένης Ενέργειας, οι όμιλοι παραγωγής πράσινου εξοπλισμού, οι παραγωγοί εξοπλισμού ΑΠΕ, ηλεκτρικών αυτοκινήτων και άλλοι, οι μεγαλοκατασκευαστές που έχουν τεχνογνωσία και πιστοποιήσεις για πράσινα κτίρια».

«Το κλίμα και η δήθεν προστασία του, τελικά, αξιοποιούνται για να πειστούν οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και να πληρώσουν το - βαρύ - κόστος της «πράσινης μετάβασης» είπε, επισημαίνοντας, χαρακτηριστικά, ότι στο κλιματικό νόμο που φέρνει η κυβέρνηση «δεν υπάρχει ούτε ένα άρθρο, ούτε μια παράγραφος, που να προβλέπει αυξημένα κονδύλια και σφιχτά χρονοδιαγράμματα για την ενίσχυση της αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας». Είπε ότι στο νέο κλιματικό νόμο προβλέπεται η υποχρεωτική ασφάλιση των κτιρίων που βρίσκονται σε επικίνδυνες - από πλημμύρες ή πυρκαγιές περιοχές, «δηλαδή ό,τι προβλέπει η επαίσχυντη πολιτική της κυβέρνησης, συνολικά για την προστασία της ανθρώπινης ζωής: την περιβόητη Ατομική Ευθύνη». «Να πάτε να τα πείτε αυτά στους κατοίκους της Βόρειας Εύβοιας, που έχουν καταστραφεί από τη μεγάλη πυρκαγιά του καλοκαιριού, που τρομάζουν ακόμα και με το ψιλόβροχο, γιατί ακόμα δεν έχουν γίνει τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα για να μη θρηνήσουμε άλλες ζωές» ανέφερε χαρακτηριστικά, καταθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία για την κατάσταση στην περιοχή.

Μίλησε επίσης για τα μεγάλα προβλήματα της αντιπυρικής προστασίας και των αποσπασματικών μέτρων και για τις ελλείψεις προσωπικού στην Πυροσβεστική. Σημειώνοντας ότι «οι αστερίσκοι που βάζουν ορισμένοι, δεν αλλάζουν την ουσία» του κλιματικού νόμου, είπε ότι την τελευταία δεκαετία ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ διαγκωνίζονται για το ποιος θα τρέξει πιο γρήγορα αυτή την πολιτική και σημείωσε ότι «η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ της «επεκτατικής» διαχείρισης και οι δικές του πράσινες λύσεις, είναι η πραγματική αφετηρία της ακρίβειας, που θα είναι ακόμα μεγαλύτερη το επόμενο διάστημα» καθώς και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «ως κυβέρνηση διαμόρφωσε τις βασικές κατευθύνσεις του εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, που εφαρμόζει σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ». «Σήμερα, προσπαθεί να διαφοροποιηθεί απ' τη ΝΔ, εφόσον είναι στην αντιπολίτευση, να προβάλει ως εναλλακτική, πιο φιλολαϊκή λύση την «πράσινη μετάβαση με δικαιοσύνη», με «ενεργειακή δημοκρατία», όπως λέει, ό,τι δηλαδή λέει ο κλιματικός νόμος της ΝΔ στο πρώτο του άρθρο» πρόσθεσε.

Αναφέροντας ότι η «πράσινη μετάβαση» αποτελεί τον πυρήνα του ευρωενωσιακού σχεδιασμού για την «Ευρώπη της επόμενης μέρας» σημείωσε ότι «γι' αυτό και τα προγράμματα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ΜέΡΑ25, εξειδικεύουν και εφαρμόζουν τις ευρωενωσιακές κατευθύνσεις. Είναι πρακτικά «σαν δυο σταγόνες νερό», αναφορικά με την «πράσινη μετάβαση» και τη σημασία τους. Γι' αυτό και όποιο κόμμα απ΄ αυτά και αν τσοντάρει στο τιμόνι της διακυβέρνησης, η προσήλωσή του στην πολιτική της πράσινης ενέργειας που φτωχοποιεί το λαό προς όφελος των μονοπωλίων είναι δεδομένη».

Ο Δ. Κουτσούμπας μιλώντας για τη φτωχοποίηση και τον κώδωνα κινδύνου για μεγάλη επισιτιστική κρίση, ανέφερε ότι «μεγάλες εκτάσεις οι οποίες θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την καλλιέργεια αναγκαίων για το λαό αγροτικών προϊόντων, παραχωρούνται σε μεγάλους ομίλους για να γίνουν φωτοβολταϊκά πάρκα». «Εμείς πάντως θέτουμε ως προτεραιότητα τη διατροφική επάρκεια του λαού μας και όχι τα κέρδη των ομίλων της ενέργειας. Το ΚΚΕ καταδικάζει και καταψηφίζει τον κλιματικό νόμο» τόνισε. Πρόσθεσε ότι οι δυνάμεις του ΚΚΕ «πρωταγωνιστούν στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες στους κλάδους και στις γειτονιές, στις πόλεις και τα χωριά για άμεσα μέτρα στήριξης, ενάντια στην ενεργειακή φτώχεια, απαιτώντας να πληρώσει μόνο το μεγάλο κεφάλαιο».

Είπε ότι το ΚΚΕ προβάλλει τον μοναδικό δρόμο που μπορεί να αντιμετωπίσει οριστικά την εκμετάλλευση και την εξαθλίωση, δεν σπέρνει αυταπάτες αθωώνοντας τον καπιταλισμό καθώς «η ουσία βρίσκεται στο ότι αυτό το σύστημα είναι ο δημιουργός όλων αυτών των προβλημάτων που τείνουν στον αφανισμό της ανθρωπότητας». «Στο έδαφος της κοινωνικής ιδιοκτησίας και της εργατικής, της λαϊκής εξουσίας, πραγματικά όμως ε;, ο επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός και ειδικότερα ο ενεργειακός σχεδιασμός, θα μπορεί να αξιοποιήσει το σύνολο των εγχώριων ενεργειακών πηγών για να καλύψει συνδυασμένα όλες τις λαϊκές ανάγκες. Μπορεί να διασφαλίσει ταυτόχρονα την εξάλειψη της ενεργειακής φτώχειας και της ανεργίας, τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας, την προστασία του περιβάλλοντος, την ασφάλεια των εργαζομένων, την υγεία και ευημερία των κατοίκων» κατέληξε στην ομιλία του ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΒΟΥΛΗ
Σύγκρουση κορυφής για τον κλιματικό νόμο
Με λεκτικές αντιπαραθέσεις ξεκίνησε η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος για τον νέο εθνικό κλιματικό νόμο, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί την Πέμπτη με την ψήφισή του και αφού πρώτα...
Σύγκρουση κορυφής για τον κλιματικό νόμο
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ν. Σοφιανός: Να αξιοποιηθούν όλες οι εγχώριες πηγές ενέργειας για φθηνό ρεύμα
Την «επικίνδυνη πολιτική που εφαρμόζεται από το 2011 μέχρι σήμερα και η οποία προχώρησε στην απολιγνιτοποίηση, θεώρησε στρατηγικό καύσιμο το φυσικό αέριο το οποίο εισάγουμε από την Ρωσία και τώρα...
Ν. Σοφιανός: Να αξιοποιηθούν όλες οι εγχώριες πηγές ενέργειας για φθηνό ρεύμα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Δ. Κουτσούμπας: «Αν κυβέρνηση και σύστημα δεν χρεώνονται την πανδημία τότε ποιος;»
Για πανδημία, ακρίβεια και ουκρανικό μίλησε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το κόμμα του δικαιώθηκε από την επιλογή να μην νομιμοποιήσει τον Ζελένσκι και το Αζόφ στη Βουλή.
Δ. Κουτσούμπας: «Αν κυβέρνηση και σύστημα δεν χρεώνονται την πανδημία τότε ποιος;»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Πυρά Κουτσούμπα και Βαρουφάκη για τα ελλιπή μέτρα κατά της ακρίβειας
Για «μεγάλη υποκρισία» του πρωθυπουργού έκανε λόγο από την Πτολεμαΐδα ο Δ. Κουτσούμπας, ενώ ο Γ. Βαρουφάκης μίλησε για την «ασυνέπεια» Μητσοτάκη από το βήμα της Βουλής.
Πυρά Κουτσούμπα και Βαρουφάκη για τα ελλιπή μέτρα κατά της ακρίβειας
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Κουτσούμπας: Η «πράσινη» και ψηφιακή εκδοχή του καπιταλισμού δεν συνιστά προοδευτική στροφή για τους λαούς
Το μήνυμα του γγ της ΚΕ του ΚΚΕ στην τηλεδιάσκεψη της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας με θέμα «Οι κομμουνιστές στην πρωτοπορία της εργατικής λαϊκής πάλης ενάντια στην "πράσινη" και "ψηφιακή"...
Κουτσούμπας: Η «πράσινη» και ψηφιακή εκδοχή του καπιταλισμού δεν συνιστά προοδευτική στροφή για τους λαούς
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Κουτσούμπας: Σταγόνα στον ωκεανό τα μέτρα για την ακρίβεια
Δριμύτατη κριτική σε διάφορα μέτωπα, αλλά κυρίως σε αυτό της οικονομίας και της πανδημίας, άσκησε ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας στο Βελλίδειο, στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ.
Κουτσούμπας: Σταγόνα στον ωκεανό τα μέτρα για την ακρίβεια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας