• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 29.8°C / 35.7°C
  4 BF
  35%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 28.5°C / 34.7°C
  3 BF
  44%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.0°C / 36.0°C
  3 BF
  42%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  4 BF
  22%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.7°C / 27.9°C
  3 BF
  57%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  31°C 27.9°C / 34.0°C
  0 BF
  43%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.9°C / 31.5°C
  2 BF
  19%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  36°C 35.9°C / 35.9°C
  3 BF
  24%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 30.2°C
  4 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.9°C / 29.9°C
  4 BF
  42%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 29.8°C
  4 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 27.7°C
  2 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  4 BF
  52%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.2°C / 32.9°C
  3 BF
  33%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 29.5°C / 34.0°C
  4 BF
  40%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 29.8°C
  4 BF
  41%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.1°C / 35.0°C
  3 BF
  30%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.3°C / 27.7°C
  2 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.3°C / 32.2°C
  3 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  1 BF
  27%

Φωτογραφία αρχείου

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

νΚΑ: Ηχηρό αγωνιστικό «χαστούκι» σε ΔΑΠ και κυβέρνηση οι φοιτητικές εκλογές

 • A-
 • A+

Την ικανοποίησή της για την καταβαράθρωση της «γαλάζιας» παράταξης στα πανεπιστήμια, της ΔΑΠ, στις φετινές φοιτητικές εκλογές εξέφρασε με ανακοίνωσή της η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση (νΚΑ), η οποία -όπως πάντα- έδωσε τη μάχη μέσα από τα σχήματα της ΕΑΑΚ πανελλαδικά.

«Ηχηρό αγωνιστικό "χαστούκι" στις κυβερνητικές πολιτικές έδωσαν οι φετινές φοιτητικές εκλογές. Η νεολαία στα πανεπιστήμια όλης της χώρας μαύρισε μαζικά με την ψήφο της τη ΔΑΠ και απέδειξε ότι δε θέλει να έχει καμία σχέση με την κυβέρνηση, καταδικάζοντας απερίφραστα την πολιτική της τόσο στην εκπαίδευση, όσο και συνολικά για το μαύρο μέλλον που ετοιμάζει για τη νεολαία.

Ιδιαίτερα ελπιδοφόρα είναι η άνοδος των δυνάμεων της ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής αριστεράς και η καθιέρωσή της σε τρίτη δύναμη πανελλαδικά, όπως εκφράστηκε με τα ψηφοδέλτια της ΕΑΑΚ σε συνεργασία με την ΑΡΕΝ, με σημαντική άνοδο των ψήφων και ποσοστά κοντά στο 15%. Η ΕΑΑΚ, με τα ενωτικά ψηφοδέλτια, κατάφερε να είναι πρώτη δύναμη σε μεγάλα ιδρύματα της χώρας (π.χ. ΕΜΠ, ΦΜΣ, Πολυτεχνείο Κρήτης) αλλά και σε μια σειρά σχολές σε Αθήνα και επαρχία, όπως και να σπάσει ισχυρές αυτοδυναμίες χρόνων από καθεστωτικές παρατάξεις σε άλλες σχολές, ιδιαίτερα σε φοιτητικούς συλλόγους που έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην οργάνωση των νεολαιίστικων αγώνων για σύγχρονα δικαιώματα σε μόρφωση, δουλειά, ελευθερίες», επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η νΚΑ.

«Η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση χαιρετίζουμε κάθε συντρόφισσα και σύντροφο της ΕΑΑΚ που έδωσε τη μάχη για την ενίσχυση των αριστερών ανατρεπτικών ψηφοδελτίων που στηρίχθηκαν από την ΕΑΑΚ, την ΑΡΕΝ και πλήθος ανένταχτων αγωνιστών, για να βγει ακόμη πιο ισχυροποιημένο το φοιτητικό κίνημα!

Από την πλευρά μας θα δώσουμε αταλάντευτά τη μάχη για να αναπτυχθούν οι φοιτητικοί αγώνες, να αξιοποιηθούν οι νέοι συσχετισμοί στους φοιτητικούς συλλόγους ώστε οι χιλιάδες που στήριξαν τις δυνάμεις του αγώνα να βρεθούν αύριο κιόλας, μέσα από τις πολιτικές μάχες που ήδη έχουν ανοίξει με την προσπάθεια εγκαθίδρυσης της πανεπιστημιακής αστυνομίας και την κατάθεση του νέου νόμου για τα πανεπιστήμια στο δρόμο της ανυποχώρητης πάλης. Θα δώσουμε επίσης τη μάχη για παραπέρα βήματα στην ανασυγκρότηση, εμβάθυνση, μαζικοποίηση, της αντικαπιταλιστικής πτέρυγας στα πανεπιστήμια, στηριγμένοι στην θετική πείρα των αγώνων, αλλά και αυτής της εκλογικής μάχης για να οικοδομηθεί μια μαζική, ανατρεπτική και αντικαπιταλιστική, συντροφική και δημοκρατική πτέρυγα στις σχολές, με καθοριστικό ρόλο της ΕΑΑΚ και συμμετοχή όλων των δυνάμεων, ρευμάτων και αγωνιστών που κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση», τονίζει η οργάνωση της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

Τέλος, η νΚΑ διατηρεί αρχείο με την καταγραφή των αποτελεσμάτων των φετινών και παλαιότερων φοιτητικών εκλογών ανά σύλλογο, ίδρυμα και πόλη πανελλαδικά, εδώ.

Η ανακοίνωση της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση

Μήνυμα αγώνα από τους φοιτητές & χαστούκι στην κυβέρνηση!

3η δύναμη η ΕΑΑΚ με τα ενωτικά ψηφοδέλτια, με αύξηση ψήφων και ποσοστών στο 15%

Ηχηρό αγωνιστικό «χαστούκι» στις κυβερνητικές πολιτικές έδωσαν οι φετινές φοιτητικές εκλογές. Η νεολαία στα πανεπιστήμια όλης της χώρας μαύρισε μαζικά με την ψήφο της τη ΔΑΠ και απέδειξε ότι δε θέλει να έχει καμία σχέση με την κυβέρνηση, καταδικάζοντας απερίφραστα την πολιτική της τόσο στην εκπαίδευση, όσο και συνολικά για το μαύρο μέλλον που ετοιμάζει για τη νεολαία. Παρά τις μεθοδευμένες προσπάθειες της ΝΔ για την συντριβή του φοιτητικού κινήματος, την υπονόμευση και την συκοφαντία ενάντια σε κάθε αγώνα και κάθε συλλογική διεκδίκηση, την απαξίωση των διεργασιών του φοιτητικού κινήματος και την αποπολιτικοποίηση των συλλόγων, επενδύοντας σε πιθανή χαμηλή συμμετοχή στις εκλογές, προκαλώντας με την πρόσφατη εισβολή των ΜΑΤ στο άσυλο και κάνοντας εκλογές νοθείας σε ορισμένους συλλόγους μόνη της, ηττήθηκε αποφασιστικά. Η συμμετοχή στις εκλογές – παρά τη μείωση των εισακτέων και τις ΕΒΕ – ήταν μαζική και με σημαντική παρουσία των νεώτερων φοιτητών που έδωσαν τις μεγάλες μάχες του προηγούμενου διαστήματος, παρά τη μεγάλη πτώση της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ, αλλά και τα πολύ χαμηλά ποσοστά του Bloco (ΣΥΡΙΖΑ). Φαίνεται ότι τα κυβερνητικά αφηγήματα των μεγάλων αστικών πολιτικών κομμάτων δεν πείθουν τη νεολαία που θέλει να οργανωθεί στους συλλόγους της, να βγει στο δρόμο και να κάνει η ίδια τον πολιτικό αγώνα πράξη.

Η διαμαρτυρία και η καταδίκη της κυβέρνησης της ΝΔ στράφηκε προς τα αριστερά και όχι προς λύσεις συναίνεσης, «εναλλαγής» και διαχείρισης της σημερινής κατάστασης χωρίς ρήξη με την κυρίαρχη πολιτική. Η άνοδος των ψήφων και των ποσοστών που έλαβαν οι δυνάμεις που είχαν αναφορά στους φοιτητικούς αγώνες και ήταν παρούσες με διαφορετικούς τρόπους στις κινητοποιήσεις απέναντι στα κυβερνητικά σχέδια όλο αυτό το διάστημα (πρωτιά της ΠΚΣ, σοβαρή άνοδος των αριστερών ανατρεπτικών ψηφοδελτίων που στηρίχτηκαν από την ΕΑΑΚ, την ΑΡΕΝ κ.α.), ανέδειξαν και τις δυνατότητες που ανοίγονται για τους φοιτητικούς συλλόγους από εδώ και πέρα. Η μεγάλη στήριξη των αγωνιστικών δυνάμεων από τους φοιτητές των μικρών ετών ήταν χαρακτηριστική. Αποτύπωσε όλη την αγνάκτηση που έφερε η βίαιη αντιμετώπισή τους με την καταστροφική πολιτική διαχείρισης της πανδημίας, την ακραία φτώχεια και ακρίβεια, τους αντιεκπαιδευτικούς και αντεργατικούς νόμους, τα ΜΑΤ και καταστολή, την πιθανή εμπλοκή της Ελλάδας σε πόλεμο.

Ιδιαίτερα ελπιδοφόρα είναι η άνοδος των δυνάμεων της ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής αριστεράς και η καθιέρωσή της σε τρίτη δύναμη πανελλαδικά, όπως εκφράστηκε με τα ψηφοδέλτια της ΕΑΑΚ σε συνεργασία με την ΑΡΕΝ, με σημαντική άνοδο των ψήφων και ποσοστά κοντά στο 15%. Η ΕΑΑΚ, με τα ενωτικά ψηφοδέλτια, κατάφερε να είναι πρώτη δύναμη σε μεγάλα ιδρύματα της χώρας (π.χ. ΕΜΠ, ΦΜΣ, Πολυτεχνείο Κρήτης) αλλά και σε μια σειρά σχολές σε Αθήνα και επαρχία, όπως και να σπάσει ισχυρές αυτοδυναμίες χρόνων από καθεστωτικές παρατάξεις σε άλλες σχολές, ιδιαίτερα σε φοιτητικούς συλλόγους που έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην οργάνωση των νεολαιίστικων αγώνων για σύγχρονα δικαιώματα σε μόρφωση, δουλειά, ελευθερίες. Φαίνεται ότι υπάρχει ένα μαζικό κύμα ανατρεπτικής – ριζοσπαστικής – αντικαπιταλιστικής αναζήτησης στη σπουδάζουσα νεολαία που, παρά τα αντιφατικά του χαρακτηριστικά και την ρευστότητα που το χαρακτηρίζει, αποδεικνύει την υπαρκτή δυνατότητα να κερδίζουν οι ανατρεπτικές ιδέες, να οικοδομηθεί στην δύσκολη εποχή που ζούμε ένα μαζικό, μαχόμενο, ριζοσπαστικό, αντικαπιταλιστικό ρεύμα ευρύτερα στην νεολαία.

Η ανάγκη του φοιτητικού σώματος για καταδίκη των κυβερνητικών πολιτικών, όπως αποτυπώθηκε με το συνολικό αποτέλεσμα, δημιουργεί ανώτερα καθήκοντα και ευθύνη για την οργάνωση του φοιτητικού κινήματος και την αριστερά στα πανεπιστήμια. Μπροστά στην συνολική επίθεση του συστήματος που επιβάλλει μια πολιτική πολέμου και φτώχειας για τον λαό, στις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στην εκπαίδευση και το νέο νομοσχέδιο για την περεταίρω επιχειρηματικοποίηση της παιδείας, τα «εγκαίνια» της εισόδου της πανεπιστημιακής αστυνομίας στις σχολές τις ερχόμενες ημέρες, αλλά και το σύνολο των αστικών αναδιαρθρώσεων που εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις που πίνουν νερό στο όνομα της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και του αστικού συστήματος, οι αγωνιστικές δυνάμεις θα κληθούμε να πάρουμε θέση.

Ή θα αρκεστούμε στους αγώνες χαμηλής έντασης και διαμαρτυριας και στην «εκπροσώπηση» των Διοικητικών Συμβουλίων που έφεραν οι φοιτητικές εκλογές ή θα οργανώσουμε το φοιτητικό κίνημα μέσα από τις γενικές συνελεύσεις και το συντονισμό τους, για την υπεράσπιση των μορφωτικών και εργασιακών μας δικαιωμάτων. Ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ-κεφαλαίου και την συναινετική αντιπολίτευση, με ένα συνολικό πολιτικό σχέδιο ρήξης με την κυρίαρχη πολιτική που θα εφαρμόζουν στο δρόμο οι ίδιοι οι φοιτητές, μαζί με τους μαθητές και τους εργαζομένους, χωρίς προσδοκίες κυβερνητικής διαχείρισης, πηγαίνοντας τελικά τους αγώνες μέχρι τέλους. Σε αυτή την κατεύθυνση στρατεύτεται αποφασιστικά η αντικαπιταλιστική αριστερά, συμβάλλοντας στον συνολικό πολιτικό προσανατολισμό του κινήματος, και την οριζόντια οργάνωση και συντονισμό των φοιτητικών της συλλόγων και των συνελεύσεών τους.

Η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση χαιρετίζουμε κάθε συντρόφισσα και σύντροφο της ΕΑΑΚ που έδωσε τη μάχη για την ενίσχυση των αριστερών ανατρεπτικών ψηφοδελτίων που στηρίχθηκαν από την ΕΑΑΚ, την ΑΡΕΝ και πλήθος ανένταχτων αγωνιστών, για να βγει ακόμη πιο ισχυροποιημένο το φοιτητικό κίνημα!

Από την πλευρά μας θα δώσουμε αταλάντευτά τη μάχη για να αναπτυχθούν οι φοιτητικοί αγώνες, να αξιοποιηθούν οι νέοι συσχετισμοί στους φοιτητικούς συλλόγους ώστε οι χιλιάδες που στήριξαν τις δυνάμεις του αγώνα να βρεθούν αύριο κιόλας, μέσα από τις πολιτικές μάχες που ήδη έχουν ανοίξει με την προσπάθεια εγκαθίδρυσης της πανεπιστημιακής αστυνομίας και την κατάθεση του νέου νόμου για τα πανεπιστήμια στο δρόμο της ανυποχώρητης πάλης. Θα δώσουμε επίσης τη μάχη για παραπέρα βήματα στην ανασυγκρότηση, εμβάθυνση, μαζικοποίηση, της αντικαπιταλιστικής πτέρυγας στα πανεπιστήμια, στηριγμένοι στην θετική πείρα των αγώνων, αλλά και αυτής της εκλογικής μάχης για να οικοδομηθεί μια μαζική, ανατρεπτική και αντικαπιταλιστική, συντροφική και δημοκρατική πτέρυγα στις σχολές, με καθοριστικό ρόλο της ΕΑΑΚ και συμμετοχή όλων των δυνάμεων, ρευμάτων και αγωνιστών που κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση.

Οι φοιτητικές εκλογές μας έδωσαν μια αισιόδοξη ανάσα για να αναμετρηθούμε με νέα ορμή από αύριο κιόλας με τους δύσκολους κοινωνικούς συσχετισμούς. Με συνεχή προσπάθεια για την αριστερή αντικαπιταλιστική ενοποίηση της νεολαίας, θα είμαστε και πάλι παρόντες και παρούσες για να συμβάλουμε στην αναγκαία αντεπίθεση τους φοιτητικού κινήματος, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην αναγκαία αριστερά που χρειάζονται οι αγώνες μας για ανατρέψουν μια για πάντα τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις. Για να κερδίσουν οι ανάγκες της νεολαίας!
 

το Γραφείο του Κεντρικού Συμβουλίου της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Σποτ της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση για το 5ο Συνέδριό της
Προπαγανδιστικό σποτάκι δημιούργησε η νΚΑ, με το οποίο απευθύνει κάλεσμα σε αγωνιστές που «εμπνεόνται από μια σύγχρονη κομμουνιστική προοπτική», ενόψει του 5ου Συνεδρίου της αυτό το Σαββατοκύριακο.
Σποτ της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση για το 5ο Συνέδριό της
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ν. Φίλης: Να ενωθεί όλος ο προοδευτικός κόσμος για να πέσει στο κενό ο νόμος-πλαίσιο
Ανοιχτή επιστολή προς τους φοιτητές και τις φοιτήτριες του ελληνικού πανεπιστημίου απέστειλε ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καλώντας τους στον αγώνα για την απόκρουση των κυβερνητικών σχεδίων για την...
Ν. Φίλης: Να ενωθεί όλος ο προοδευτικός κόσμος για να πέσει στο κενό ο νόμος-πλαίσιο
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΝΑΡ: Εκδήλωση για τη στάση της Κομμουνιστικής Αριστεράς στον πόλεμο
Οι οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση και νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση πραγματοποιούν εκδήλωση με θέμα τον πόλεμο στην Ουκρανία, την Τετάρτη 2 Μαρτίου,...
ΝΑΡ: Εκδήλωση για τη στάση της Κομμουνιστικής Αριστεράς στον πόλεμο
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
νΚΑ: «Η αστυνομία δολοφονεί –η κυβέρνηση την καλύπτει– η νεολαία θα πει την τελευταία λέξη!»
«Η διαρκής αύξηση της κρατικής βίας οδηγεί όλο και πιο συχνά σε σοβαρούς τραυματισμούς ή και δολοφονίες πολιτών», σημειώνει η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση αναφορικά με τη δολοφονία στο Πέραμα.
νΚΑ: «Η αστυνομία δολοφονεί –η κυβέρνηση την καλύπτει– η νεολαία θα πει την τελευταία λέξη!»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΜέΡΑ25: Εκτός ΑΕΙ όλο και περισσότεροι, με μόνη διαφυγή τα κολλέγια ή τη δημιουργία στρατιάς ανειδίκευτων
Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και στην υπ. Παιδείας εξαπέλυσε το ΜέΡΑ 25 για το γεγονός ότι «πάνω από 20.000 υποψήφιοι μένουν ξεκάθαρα εκτός Τριτοβάθμιας στο όνομα της αναζήτησης μίας εμμονικής, αλλά...
ΜέΡΑ25: Εκτός ΑΕΙ όλο και περισσότεροι, με μόνη διαφυγή τα κολλέγια ή τη δημιουργία στρατιάς ανειδίκευτων
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΚΙΝ.ΑΛΛ.: «Οχι» αστυνομοκρατία στα ΑΕΙ, «ναι» σε φύλαξη και αναβάθμιση
Μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση που οργάνωσε το κόμμα της Κεντροαριστεράς για την ανώτατη εκπαίδευση, παρουσία εκπροσώπων της ακαδημαϊκής κοινότητας, φοιτητών και εργαζομένων στα ΑΕΙ, η Φώφη Γεννηματά ήταν...
ΚΙΝ.ΑΛΛ.: «Οχι» αστυνομοκρατία στα ΑΕΙ, «ναι» σε φύλαξη και αναβάθμιση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας