Ενα σημαντικό πολιτικό γεγονός που δεν θα περάσει απαρατήρητο στην κοινωνία θέλουν να είναι στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής το 3ο συνέδριο του κόμματος που ξεκινά το απόγευμα στο Τάε Κβον Ντο. Ξένοι ηγέτες από όλο τον κόσμο, νυν και πρώην πρωθυπουργοί κυβερνήσεων, πρόεδροι σοσιαλιστικών κομμάτων και άλλες προσωπικότητες θα δώσουν το «παρών», μαζί με τους 4.600 εκλεγμένους αντιπροσώπους. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, ωστόσο, φιλοδοξώντας να προσδώσει έναν χαρακτήρα γενικού προσκλητηρίου, απηύθυνε ανοιχτό κάλεσμα στους πολίτες που επιθυμούν να λάβουν μέρος και να παρακολουθήσουν τις εργασίες.
«Περιμένουμε να είναι ένα ανοιχτό συνέδριο. Καλούμε τους πολίτες να παρακολουθήσουν τις εργασίες μας σε αυτή τη νέα προσπάθεια που κάνουμε», ανέφερε με δηλώσεις του, κάνοντας λόγο για ένα πρόσθετο βήμα που ολοκληρώνει την οργανωτική δομή της παράταξης και ρίχνει στη συνέχεια το βάρος στη διαμόρφωση του προγράμματος. Ο κ. Ανδρουλάκης, ευχαριστώντας τα 180.000 μέλη της παράταξης που πήραν μέρος στην ψηφοφορία για το όνομα, εξέφρασε την αισιοδοξία του για τη μαζικότητα των διαδικασιών (Ρ/Σ ΣΚΑΪ), εκτιμώντας ότι η στήριξη του κόσμου θα αποτυπωθεί και στην κάλπη των εθνικών εκλογών.
Αναφερόμενος στο θέμα των μετεκλογικών συνεργασιών, υποστήριξε ότι η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ «βάζουν αλαζονικά ψευτοδιλήμματα, όχι γιατί θέλουν το ΠΑΣΟΚ και τη συνεργασία, αλλά διότι θέλουν τις ψήφους της Δημοκρατικής Παράταξης», ενώ συνεχίζοντας ζήτησε από τους πολίτες να ψηφίσουν το ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας: «Εμείς δεν είμαστε ένα κόμμα-μπάμπουσκα. Η ψήφος σε εμάς δεν είναι ψήφος στον κ. Τσίπρα και τον κ. Μητσοτάκη. Είναι ψήφος σε μια σοσιαλδημοκρατική διακυβέρνηση».
Σε σχέση με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, ο κ. Ανδρουλάκης δήλωσε ότι η ομιλία του στο Κογκρέσο ήταν «ισορροπημένη», διευκρινίζοντας ότι το ταξίδι θα αξιολογηθεί τους επόμενους μήνες από τη συμπεριφορά της αμερικανικής κυβέρνησης σε μεγάλα γεωπολιτικά ζητήματα της ευρύτερης περιοχής και κυρίως στους εκβιασμούς του Ταγίπ Ερντογάν προς το ΝΑΤΟ για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας. Την ίδια ώρα, χαρακτήρισε αδιανόητη την αντιπαράθεση της Ν.Δ. με τον ΣΥΡΙΖΑ «με επίδικο μιας σύγκρουσης, το ότι το αμερικανικό Κογκρέσο για τα 200 χρόνια από την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης κάλεσε τον πρωθυπουργό να μιλήσει για να τιμήσει τον ελληνικό λαό, τις θυσίες του ελληνικού λαού απέναντι στον οθωμανικό ζυγό».
Σε ό,τι αφορά το συνέδριο, πρόεδρος των εργασιών θα είναι ο πρώην υπουργός Πέτρος Ευθυμίου. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Κώστας Σημίτης, ενώ το Σάββατο θα μιλήσουν οι Γιώργος Παπανδρέου και Ευάγγελος Βενιζέλος. Μαγνητοσκοπημένο μήνυμα θα στείλουν οι Αντόνιο Κόστα, πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Ενρίκο Λέτα, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Λαρς Κλινγκμπάιλ, συμπρόεδρος SPD, και Τάνια Φαγιόν, πρόεδρος Σλοβένων Σοσιαλιστών. Τέλος, ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι πολιτικές θεματικές συζητήσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης, την κοινωνική κατοικία, όπου μία από τις ομιλήτριες θα είναι η Αννα Διαμαντοπούλου, το brain drain και την ψηφιακή διακυβέρνηση.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας