• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.2°C / 28.4°C
  2 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.9°C / 24.4°C
  2 BF
  70%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.0°C / 27.0°C
  1 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.9°C
  2 BF
  94%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.0°C / 22.0°C
  1 BF
  78%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 18.7°C
  0 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.2°C / 23.2°C
  1 BF
  65%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 27.2°C
  3 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 20.1°C / 22.9°C
  2 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.3°C / 25.4°C
  0 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  3 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.2°C / 25.2°C
  2 BF
  62%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 21.9°C
  3 BF
  88%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 19.5°C / 25.5°C
  2 BF
  69%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.8°C
  2 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.2°C / 27.1°C
  2 BF
  89%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.3°C / 21.0°C
  1 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.0°C / 22.8°C
  2 BF
  83%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  2 BF
  69%
EUROKINISSI

Για το νερό και τη σχολική στέγαση ερωτά την κυβέρνηση ο Κρίτων Αρσένης

 • A-
 • A+

Την αδιαφορία της κυβέρνησης απέναντι σε δικαστικές αποφάσεις και μάλιστα από τον Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, που αφορούν στο πολύτιμο δημόσιο αγαθό του νερού, καταγγέλλει ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, με επίκαιρη ερώτηση για την ΕΥΔΑΠ.

Με άλλη παρέμβασή του και με αφορμή την περίπτωση δημοτικού σχολείου στο Αιγάλεω, ο Κρίτων Αρσένης φέρνει στη Βουλή το πρόβλημα της στέγασης δημόσιων σχολείων σε ενοικιαζόμενα κτίρια ιδιωτών.

Να παραιτηθεί ο κ. Πικραμμένος από μια κυβέρνηση που δεν εφαρμόζει αποφάσεις του ΣτΕ – Να επαναφέρετε ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ στο Δημόσιο

Πώς είναι δυνατό να παραμένει ο πρώην πρόεδρος του ΣτΕ Παναγιώτης Πικραμμένος αντιπρόεδρος σε μια κυβέρνηση που αρνείται να εφαρμόζει τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας ρώτησε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης με επίκαιρη ερώτησή του στη βουλή για την ΕΥΔΑΠ. Με «διπλή γραμμή», ο υπουργός Οικονομικών, πρώτα επιχείρησε να πείσει ότι οι αποφάσεις του ΣτΕ δεν αφορούν τις αποφάσεις της διοίκησης, και μετά μας μίλησε για «νομικά προβλήματα» που προκύπτουν και θα αντιμετωπιστούν σε «εύλογο χρόνο». Η απόφαση του ΣτΕ είναι γνωστή από τον Φεβρουάριο, είναι άμεσα εφαρμοστέα, και ο κ. Σταϊκούρας μας λέει πάνω από τρεις μήνες μετά στη βουλή ότι ψάχνουν τρόπους να την εφαρμόσουν - όποτε «τη βολεύει» εφαρμόζει η κυβέρνηση τις δικαστικές αποφάσεις; Ό,τι κάνει με την ΕΥΔΑΠ, δεν κάνει η κυβέρνηση και με την απόφαση του ΣτΕ για «πάγωμα» των εργασιών της COSCO-ΤΕΚΑΛ στο λιμάνι του Πειραιά; Γιατί δεν εφαρμόζονται οι δικαστικές αποφάσεις;
 
Το ΣτΕ έκρινε την αντισυνταγματικότητα «συγκεκριμένων διατάξεων» του 2016, μας είπε έτσι γενικά και αόριστα ο κ. Σταϊκούρας. Θα το κάνουμε εμείς συγκεκριμένο: το ΣτΕ στις αρχές Φεβρουαρίου έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις του νόμου που ψηφίστηκε το 2016 και μεταβίβασε την πλειοψηφία των μετοχών των εταιρειών ύδρευσης Αθήνας και Θεσσαλονίκης στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας - γνωστό ως Υπερταμείο. Και ξεκαθαρίζει ακόμα η απόφαση ότι το Δημόσιο απαιτείται να έχει τον έλεγχο και των μετοχών και της διοίκησης της ΕΥΔΑΠ.
 
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΥΔΑΠ είναι διορισμένο από το «Υπερταμείο» - στο οποίο έγκριση δίνουν οι «θεσμοί». Το ΣτΕ εδώ και τρεις μήνες έχει κρίνει ότι τον έλεγχο της Διοίκησης πρέπει να τον έχει το Δημόσιο. Πρέπει δηλαδή η κεντρική κυβέρνηση να ορίζει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΥΔΑΠ. Όσο η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και δεν αλλάζει τη διοίκηση, η ΕΥΔΑΠ μένει χωρίς νόμιμη διοίκηση. Οποιαδήποτε απόφαση αυτή τη στιγμή του Δ.Σ. είναι παράνομη. Κι όμως, εδώ και τρεις μήνες λαμβάνονται αποφάσεις για κρίσιμα θέματα που αφορούν το μέλλον της ΕΥΔΑΠ και την υδροδότηση του Λεκανοπεδίου.
 
Επιπλέον, καμία απάντηση δεν έδωσε ο κ. Σταϊκούρας για τη μείωση σχεδόν στο μισό των αποθεματικών της ΕΥΔΑΠ σε μια τριετία - στα 220 περίπου εκατομμύρια ευρώ από 450 περίπου. Ρωτήσαμε πού πήγαν τα χρήματα αυτά, ρωτήσαμε για τους καλοπληρωμένους συμβούλους και τις απευθείας αναθέσεις. Αλλά το υπουργείο Οικονομικών δε θέλει να απαντήσει.
 
Ποιος έχει δώσει την εντολή να μην εφαρμόζεται η απόφαση του ΣτΕ; Ο υπουργός Οικονομικών ή ο πρωθυπουργός;
 
Η αλήθεια κρύβεται στην τελευταία φράση του υπουργού Οικονομικών: «Η de facto μετουσίωση της δικαστικής κρίσης θα πρέπει να διασφαλίζει προεχόντως την ασφάλεια και τη σταθερότητα της λύσης που θα προκριθεί». Σε απλά ελληνικά, δεν εφαρμόζουν την απόφαση και αφήνουν τον χρόνο να περνάει, για να περνάει μια παράνομη διοίκηση τις αποφάσεις που θέλουν, με στόχο την ιδιωτικοποίηση του νερού. Να σταματήσει τώρα η παρανομία. Να επιστρέψουν ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Δημόσιο. Το νερό είναι δημόσιο αγαθό και όχι εμπόρευμα. Ένα κίνημα μεγαλώνει ξανά για να το υπερασπιστεί, και εμείς στο ΜέΡΑ25 είμαστε κομμάτι του.

Μαθητές δημοτικού κινδυνεύουν με έξωση στο Αιγάλεω - «Δεν είναι αρμοδιότητά μας», είναι η απάντηση του υπουργείου Παιδείας

Το πρόβλημα της στέγασης δημόσιων σχολείων σε ενοικιαζόμενα κτίρια ιδιωτών έφερε στη βουλή με επίκαιρη ερώτησή του ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης, με την περίπτωση του 9ου Δημοτικού Σχολείου στο Αιγάλεω. 95 μαθητές κινδυνεύουν να βρεθούν «στον δρόμο», και τι απαντά το υπουργείο στην επίκαιρη ερώτησή μας -την ώρα μάλιστα που εκδικάζεται η έφεση; Ότι θα κάνει τα πάντα προκειμένου να μη συμβεί αυτό; Ότι μεριμνά για να βρεθεί άμεσα λύση; Ότι δεν υπάρχει περίπτωση να πεταχτούν στον δρόμο παιδιά δημοτικού; Πρόκειται «για ερώτηση που δεν είναι ακριβώς στις αρμοδιότητες του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, απλώς είναι στα ενδιαφέροντα του υπουργείου μας». Αυτή είναι η απάντηση του υπουργείου Παιδείας. «Στα ενδιαφέροντά του» το ενδεχόμενο να μην έχουν μαθητές δημόσιου σχολείου χώρο να κάνουν τα μαθήματά τους.
 
Το σχολείο με τους 95 μαθητές του στεγάζεται σε ενοικιαζόμενο κτίριο, χωρίς υπογεγραμμένο συμβόλαιο ενοικίασης από το 2019. Τα παιδιά με τους δασκάλους τους κινδυνεύουν να βρεθούν «στον δρόμο», καθώς το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών απέρριψε στις 6 Μαΐου, την ανακοπή της έξωσης που είχε αποφασιστεί με πρωτόδικη απόφαση. Βάσει της δικαστικής απόφασης, είναι πιθανό να γίνει έξωση άμεσα, ενώ ο Δήμος έχει ασκήσει έφεση.
 
Τι μας είπε η υφυπουργός Παιδείας κ. Μακρή; Για τη σχολική στέγη αρμοδιότητα έχει ο Δήμος. Για την κατασκευή των σχολείων αρμοδιότητα έχει το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών. Πιο συγκεκριμένα, είπε, η ΚΤΥΠ. Τα ξέρουμε αυτά. Ξέρουμε ότι «πέταξαν» τις ευθύνες στους Δήμους, ξέρουμε ότι συρρίκνωσαν και αποδυνάμωσαν τον πρώην Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων, συγχωνεύοντάς τον στην ΚΤΥΠ. Αυτό που ρωτάμε είναι αν το υπουργείο Παιδείας συνεχίζει να έχει την ευθύνη για τη λειτουργία των σχολείων, αν έχει ευθύνη για τους μαθητές και τους δασκάλους τους και αν έχει την ευθύνη να γίνονται ομαλά τα μαθήματα - πράγμα μάλλον δύσκολο αν ένα σχολείο απειλείται με έξωση και τα παιδιά πηγαίνουν κάθε μέρα στο σχολείο γνωρίζοντάς το. Ρωτάμε αν το υπουργείο έχει σχέδιο Βήτα σε περίπτωση που εφαρμοστεί η απόφαση έξωσης για το 9ο Δημοτικό του Αιγάλεω, είτε τώρα είτε τον Σεπτέμβριο, όταν τα παιδιά γυρίσουν στο σχολείο τους. Το όμορο σχολείο είναι σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από το συγκεκριμένο, είναι μικρό κτίριο, εξατάξιο και δε χωράει άλλα παιδιά.
 
Λύση υπάρχει: Να χαρακτηριστεί σχολική στέγη και να απαλλοτριωθεί το κτίριο. Για να γίνει αυτό, πρέπει πρώτα να αποφανθεί η Επιτροπή Καταλληλότητας, στην οποία συμμετέχει και το υπουργείο, μέσω της αρμόδιας Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Αλλά ενώ η Επιτροπή έχει συσταθεί από τον Φεβρουάριο, ακόμα απόφαση δεν υπάρχει.
 
Τα αδιέξοδα που προκύπτουν από τις πολιτικές της αποποίησης της ευθύνης του κράτους για τη σχολική στέγη, τις πολιτικές των ΣΔΙΤ, και της αποδυνάμωσης του τομέα κατασκευών δημόσιων κτιρίων, γίνονται όλο και μεγαλύτερα. Να πάρει τώρα το κράτος την ευθύνη για τη σχολική στέγη. Να σταματήσει η ενοικίαση χώρων για στέγαση σχολείων. Να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση μέσω "συνεργειών" δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Να στελεχωθεί επαρκώς και να χρηματοδοτηθεί η εταιρεία Κτιριακές Υποδομές που έχει στην αρμοδιότητά της και τη σχολική στέγη. Να γίνουν όλοι οι αναγκαίοι προσεισμικοί και λοιποί έλεγχοι στα κτίρια. Τα σύγχρονα και ασφαλή δημόσια σχολεία δεν είναι "στα ενδιαφέροντα" του υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης. Είναι υποχρέωσή τους.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Καταργήστε την ελάχιστη βάση εισαγωγής, προστατέψτε στοιχειωδώς τα παιδιά»
Την «τιμωρητική» απέναντι στους μαθητές πρακτική του ΥΠΑΙΘ να ανεβάζει κυριολεκτικά τελευταία στιγμή, επιπλέον ύλη στην Τράπεζα Θεμάτων, αλλά και το «μαχαίρι» στους εισακτέους, καταγγέλλει ο Κρίτων Αρσένης.
«Καταργήστε την ελάχιστη βάση εισαγωγής, προστατέψτε στοιχειωδώς τα παιδιά»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Για λογαριασμό ποιανού ποδοπατά η κυβέρνηση τη δικαιοσύνη;»
Απαντήσεις από το υπΟΙΚ γιατί ο διαχειριστής που η ίδια η κυβέρνηση διόρισε στη ΛΑΡΚΟ απαξίωνε όλο αυτό το διάστημα τους εργαζόμενους και αρνούνταν να μιλήσει μαζί τους ως όφειλε, ζήτησε ο Κρίτων Αρσένης.
«Για λογαριασμό ποιανού ποδοπατά η κυβέρνηση τη δικαιοσύνη;»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Ανίκανη η κυβέρνηση να προστατεύσει την Αθήνα από τις δασικές πυρκαγιές»
Εύλογα ερωτήματα που απασχολούν την κοινή γνώμη έφερε στη Βουλή, μετά το επιτελικό φιάσκο στην αντιμετώπιση της φωτιάς σε Άνω Γλυφάδα και τη Βούλα, ο Κρίτων Αρσένης.
«Ανίκανη η κυβέρνηση να προστατεύσει την Αθήνα από τις δασικές πυρκαγιές»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Κ. Αρσένης: Σταματήστε τις παράνομες εργασίες της Cosco στο λιμάνι
Απαντήσεις από το υπουργείο Ναυτιλίας για την άρνηση της κυβέρνησης να εφαρμόσει την απόφαση του ΣτΕ για «πάγωμα» εργασιών της COSCO-ΤΕΚΑΛ στην Πειραϊκή, ζητάει με επίκαιρη ερώτηση ο βουλευτής του ΜέΡΑ25.
Κ. Αρσένης: Σταματήστε τις παράνομες εργασίες της Cosco στο λιμάνι
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Η κυβέρνηση παρανομεί και δεν εφαρμόζει την ακυρωτική απόφαση του ΣτΕ για την ΕΥΔΑΠ»
Κοινοβουλευτική ερώτηση στον υπουργό Μεταφορών και Υποδομών, Κώστα Αχ. Καραμανλή, από τον βουλευτή του ΜέΡΑ25, Κρίτωνα Αρσένη, που ρωτά γιατί η κυβέρνηση δεν έχει συμμορφωθεί προς την απόφαση του ΣτΕ.
«Η κυβέρνηση παρανομεί και δεν εφαρμόζει την ακυρωτική απόφαση του ΣτΕ για την ΕΥΔΑΠ»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Κρ. Αρσένης για Ναυάγιο: Σχετίζεται η διάνοιξη δρόμου με την «τουριστική αξιοποίηση»;
Στη Βουλή φέρνει το τερατούργημα που επιχειρείται στο Ναυάγιο της Ζακύνθου ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης, με αφορμή τον σχεδιασμό για τη διάνοιξη «δασικού» δρόμου στην περιοχή.
Κρ. Αρσένης για Ναυάγιο: Σχετίζεται η διάνοιξη δρόμου με την «τουριστική αξιοποίηση»;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας