• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.5°C / 28.4°C
  4 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.6°C / 25.9°C
  2 BF
  69%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.0°C / 25.5°C
  2 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 22.4°C
  0 BF
  73%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 18.0°C / 23.2°C
  1 BF
  65%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 19.5°C
  2 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  55%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.3°C / 26.4°C
  5 BF
  54%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.3°C / 24.9°C
  3 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 26.6°C
  4 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.1°C / 25.1°C
  3 BF
  79%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 25.4°C
  2 BF
  77%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 20.1°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 21.5°C / 25.6°C
  1 BF
  50%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 26.8°C
  2 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.7°C / 27.7°C
  2 BF
  51%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.5°C / 25.5°C
  2 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 21.7°C / 24.5°C
  2 BF
  60%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  2 BF
  90%

Φωτογραφία Αρχείου

EUROKINISSI / ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Κ. Αρσένης: Σταματήστε τις παράνομες εργασίες της Cosco στο λιμάνι

 • A-
 • A+

Να απαντήσει το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής γιατί δεν εφαρμόζονται οι δύο δικαστικές αποφάσεις που θέτουν όρους στη συνέχιση των εργασιών στο λιμάνι της Πειραϊκής, ζήτησε με επίκαιρη ερώτησή του στη βουλή ο Κρίτων Αρσένης.

Όπως αναφέρει ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, τον Νοέμβριο του 2020, μετά την κακοκαιρία, διερράγη τσιμεντοκιβώτιο (κεσόν) κατά τη διάρκεια εργασιών της εταιρείας COSCO-ΤΕΚΑΛ στο λιμάνι της Πειραϊκής, και για περισσότερο από δύο χρόνια συνεχίζει να ρυπαίνει το θαλάσσιο περιβάλλον, όπως καταγγέλλει το Παρατηρητήριο Πειραϊκής.

Η υπόθεση έφτασε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά. Τον Ιανουάριο του 2022, εκδόθηκε η απόφαση του δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία η εταιρεία υποχρεούται να κάνει συγκεκριμένες ενέργειες:

 • να απομακρύνει το σπασμένο υπολειπόμενο κεσόν,
 • να συντάξει αναλυτικό χάρτη βυθού,
 • να διενεργεί κάθε εβδομάδα εκθέσεις αξιολόγησης της ποιότητας των νερών σε τέσσερα διαφορετικά σημεία του έργου με σφραγισμένα δείγματα -και για βαρέα μέταλλα.
 • Και πρέπει ακόμα η εταιρεία να κοινοποιεί τις εκθέσεις αυτές στον Δικηγορικό Σύλλογο και στο Παρατηρητήριο Πειραϊκής.

Τι απάντησε ο κ. Πλακιωτάκης; Ότι οι εργασίες απομάκρυνσης του κεσόν ολοκληρώθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο. Το Παρατηρητήριο όμως αναφέρει -και μας έχει στείλει και τον σχετικό χάρτη- ότι υπολείμματα του κεσόν βρίσκονται ακόμα στο σημείο. Και λέει ακόμα ότι δεν του έχει κοινοποιηθεί καμία έκθεση-ανάλυση των υδάτων. Λέει δηλαδή ότι η εταιρεία δεν εφαρμόζει τη δικαστική απόφαση.

Δεν είναι η μόνη απόφαση που δεν εφαρμόζεται. Τον Μάρτιο του 2022, η Ολομέλεια του Συμβούλιου της Επικρατείας αποφάσισε, μέχρι να συνταχθεί Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, την άμεση διακοπή της νέας επέκτασης του επιβατικού λιμένα Πειραιά, του μελλοντικού επιβατικού σταθμού, των τεσσάρων νέων ξενοδοχειακών συγκροτημάτων, του σταθμού διακίνησης στον εμπορικό λιμένα Ηρακλέους στο Κερατσίνι, της κατασκευής πενταόροφου κτιρίου στάθμευσης αυτοκινήτων στην προβλήτα Ηρακλέους και των νέων αποθηκών σε χώρο 80 στρεμμάτων. Κι όμως, δύο μήνες μετά, το έργο στο Κερατσίνι συνεχίζεται. Γιατί παραβιάζεται η δικαστική απόφαση που είναι σαφής; Η εταιρεία COSCO λέει ότι δεν έχει ανακληθεί η άδεια. Η υπηρεσία Περιβάλλοντος της Περιφέρειας δηλώνει αναρμόδια. Λιμεναρχείο και αστυνομία δεν αντιδρούν. Το ΣτΕ διατάσσει την διακοπή του έργου -και το έργο συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς.

«Γίνονται ή δε γίνονται εκεί, κύριε υπουργέ, εργασίες αυτή τη στιγμή παράνομα, κόντρα στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας; Πώς το επιτρέπετε εσείς αυτό; Γιατί δεν έχει ανακληθεί η άδεια για όλα αυτά τα έργα, όπως ζητάει το Συμβούλιο της Επικρατείας ξεκάθαρα;», είπε ο Κρίτων Αρσένης στη βουλή. Δύο μήνες «και ακόμα δεν την έχετε ανακαλέσει. Τι χρειάζεται να γίνει για να την ανακαλέσετε; Τι σας παίρνει δύο μήνες για να το ολοκληρώσετε; Αν ήταν οποιοσδήποτε πολίτης, θα ήταν άμεσα εφαρμοστέα η απόφαση;».

«Δεν κατανοώ το αντικείμενο της σημερινής επίκαιρης ερώτησης, αφού ήδη οι ενδιαφερόμενοι έχουν ενημερωθεί για τις καταγγελίες», απάντησε ο υπουργός. Δηλαδή, ενημερώθηκαν οι εταιρείες για τις καταγγελίες και οι δικαστικές αποφάσεις «μπαίνουν στο ψυγείο»; Είναι ή δεν είναι το κράτος υποχρεωμένο να εφαρμόζει τις δικαστικές αποφάσεις που αφορούν εταιρείες; Τι δεν κατανοεί το υπουργείο; Ρωτάμε γιατί δεν εφαρμόζονται οι δύο αποφάσεις των δικαστηρίων για την Πειραϊκή.

Μας ρώτησε ο υπουργός αν «θέλουμε επενδύσεις που βελτιώνουν πραγματικά τις συνθήκες διαβίωσης των πολιτών». Βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης είναι κατά το υπουργείο και την κυβέρνηση, η καταστροφή της Πειραϊκής με τους τόνους τσιμέντου πάνω στο ταφικό μνημείο του Θεμιστοκλή, τους τόνους τσιμέντου και το νέο λιμάνι μέσα στον ιστορικό τόπο της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας. Βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης είναι κατά την κυβέρνηση, οι τόνοι των καυσαερίων που θα εισπνέουν οι κάτοικοι του Πειραιά, βελτίωση είναι η κυκλοφοριακή συμφόρηση που θα υποστεί η πόλη και οι άνθρωποί της, χωρίς κανένα όφελος. Βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης είναι κατά την κυβέρνηση, οι συνθήκες εργασίας και τα εργατικά ατυχήματα στην Cosco, οι χαμένες ζωές, όλα αυτά για τα οποία απεργούν οι εργαζόμενοι. Αν μας ρωτάνε, λοιπόν, αν θέλουμε επενδύσεις που «βελτιώνουν τις συνθήκες διαβίωσης των πολιτών», τους λέμε όχι, δε θέλουμε τέτοια «βελτίωση». 

Να εφαρμόσουν τώρα τις δύο δικαστικές αποφάσεις. Υποχρεώστε την COSCO να εφαρμόσει την απόφαση του Πρωτοδικείου. Ανακαλέστε αμέσως την άδεια των εργασιών και προχωρήστε σε Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, όπως λέει το ΣτΕ. 
 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΣΥΡΙΖΑ: Εορταστική φιέστα για την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας
Δριμεία κριτική από πέντε βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την παραχώρηση του 16% των μετοχών του λιμανιού του Πειραιά στην ΟΛΠ Α.Ε.
ΣΥΡΙΖΑ: Εορταστική φιέστα για την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας
ΒΟΥΛΗ
Σοβαρές καταγγελίες Ραγκούση στη βουλή για την τροποποιημένη σύμβαση με την Cosco
Να αποσύρει το συντομότερο τη σύμβαση παραχώρησης που βρίσκεται για κύρωση στη βουλή και αύριο αναμένεται να ψηφιστεί, κάλεσε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ τον υπουργό Ναυτιλίας.
Σοβαρές καταγγελίες Ραγκούση στη βουλή για την τροποποιημένη σύμβαση με την Cosco
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΣΥΡΙΖΑ: Δεν θα πάρουμε μέρος στη φιέστα
Αυξάνονται οι αντιδράσεις για την αυριανή εκδήλωση (Τρίτη 25 Φεβρουαρίου) του ΟΛΠ-Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, κατά την διάρκεια της οποίας θα πραγματοποιηθεί η τελετή έναρξης των έργων για την επέκταση του...
ΣΥΡΙΖΑ: Δεν θα πάρουμε μέρος στη φιέστα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τι περιλαμβάνει το νέο master plan
Κατατέθηκε το νέο επενδυτικό σχέδιο στο υπουργείο Ναυτιλίας, αφού ξεπεράστηκαν οι διαφωνίες και βρέθηκε η χρυσή τομή που ικανοποιεί κυβέρνηση και Κινέζους καθώς δεν περιλαμβάνει τη χωροθέτηση ναυπηγείου.
Τι περιλαμβάνει το νέο master plan
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ετοιμο το πολυσυζητημένο νέο master plan του ΟΛΠ
Κατατέθηκε χθες στο υπουργείο Ναυτιλίας το πολυσυζητημένο νέο βελτιωμένο master plan του ΟΛΠ, καθώς ξεπεράστηκαν διάφορες δυσκολίες που είχαν προκύψει ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Cosco.
Ετοιμο το πολυσυζητημένο νέο master plan του ΟΛΠ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Κρ. Αρσένης: Γιατί επιτρέπετε στην εποχή μας να σφάζονται ζώα χωρίς αναισθησία;
Για παλινωδίες και κρυφούς χειρισμούς εγκαλεί την κυβέρνηση ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης, με αφορμή νέο νομοθέτημα του υπουργείου Αγροτικής, λίγο αφότου απέσυρε σχετικό άρθρο μετά την κατακραυγή.
Κρ. Αρσένης: Γιατί επιτρέπετε στην εποχή μας να σφάζονται ζώα χωρίς αναισθησία;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας